Shoestring touroperator Anna geeft je een kijkje in de Peruaanse keuken

Een kijkje in de Peruaanse keuken

Ceviche is een visgerecht wat in de kustplaatsen in Peru geserveerd wordt. Vooral in Lima kom je veel restaurants tegen waar ze de rauwe vis serveren. De vis is gemarineerd met limoensap, peper, knoflook en ui en heeft een hele specifieke smaak.

Vis wordt sowieso veel gegeten aan de kust. Veel gerechten bevatten garnalen of gefrituurde vis.

Causa Rellena is een typisch Peruaans koud aardappelgerecht. Het verhaal gaat dat tijdens de oorlog tussen Peru en Chili het voedsel schaars was, maar dat aardappels altijd beschikbaar waren. De vrouwen maakten mooie taartjes van aardappelpuree voor de mannen. Voor ‘een goede zaak’ (causa).

Er zijn verschillende varianten, maar het traditionele gerecht bestaat uit aardappelpuree gemengd met limoensap en laagjes avocado en kip of vis. In ieder restaurant in Peru wordt dit gerecht weer anders opgediend. Zeker is dat je altijd een mooi en lekker taartje op je bord krijgt!
Zou jij het aandurven een hapje van een ‘cuy’ (cavia) te nemen? Of vind je de harige beestjes te schattig? Oorspronkelijk werden cavia’s in Colombia, Ecuador, Bolivia en Peru gefokt voor het vlees. Pas toen de Spanjaarden de cavia’s naar Europa verscheepten, werden het huisdieren.

Peruanen eten eigenlijk alleen cavia bij bijzondere gelegenheden, maar omdat steeds meer toeristen het een keer willen proberen, zie je het in veel restaurants op de kaart staan. De ‘toeristen’- cavia wordt gefrituurd en in zijn geheel opgediend op een bord. Je krijgt er wat frietjes bij.

Waar het naar smaakt? Doordat het gefrituurd is, smaakt het een beetje naar vettige kip. Voor veel mensen is één hapje genoeg, gewoon om te proberen!
Naast de 3000 verschillende soorten aardappelen, groeien er ook zo’n 50 verschillende maissoorten in Peru. In restaurants wordt als snackje voor het eten vaak een schaaltje cancha (geroosterde mais) neergezet. De mais die hiervoor gebruikt wordt popt niet, zoals onze popcorn.

De korrels worden gebakken in boter en zijn lekker knapperig. Met een laagje zout erover heen is het een lekkere snack die voor je maaltijd wordt geserveerd!
Met al die soorten mais die in Peru groeien, kan je ook lekkere drankjes maken! Maíz Morado is paarse mais en als je dit mengt met ananas, kruidnagel en kaneel krijg je het drankje Chicha Morada. In de meeste restaurants wordt dit drankje geserveerd in een heel groot glas met wat fruit erin. Het is lekker verfrissend en zoet en smaakt een beetje naar glühwein, maar dan zonder de alcohol.

Het drankje wordt ook wel vampierendrankje genoemd omdat de kleur bloedrood is. 
In Peru ga je zeker de hoogte in. Reis je van Arequipa, via de Colca Canyon, naar Puno, dan ga je van 2335 meter via een pas van 4900 meter naar 3827 meter. De hoogte kan er flink inhakken en daarom zal je gids onder andere cocabladeren aanraden. Deze cocabladeren zijn overal te koop en als je wil kan je, als een echte local, kauwen op de bladeren. De smaak is wat bitter en je zal merken dat je mond verdoofd wordt. Cocabladeren werken stimulerend, houden je alert en zouden goed zijn voor je darmen. Het is een middel om hoogteziekte tegen te gaan.

Niet iedereen vindt het kauwen op de bladeren lekker. Wil je namelijk dat het effect heeft, dan moet je een flinke buil in je mondhoek proppen en zeker 20 tot 30 minuten kauwen. Gelukkig verkopen ze onderweg ook overal cocathee. De cocabladeren kunnen gemengd worden met andere kruiden en bladeren en dan heb je een lekkere warme drank. Drink deze thee niet meer na 4 uur, want er zit behoorlijk wat cafeïne in!

Wil jij, net als Anna, met Shoestring naar Peru?

Kies voor een single- of groepsreis:

Peru in 2 weken - 17 dagen
Tijdens deze korte reis zie je alle hoogtepunten van dit fascinerende land: de wereldberoemde Incastad Machu Picchu, de Spaanskoloniale architectuur in Arequipa, Puno en Cuzco, het Andesgebergte met meer dan 6000 meter hoge, besneeuwde bergen en vulkanen, het prachtige Titicacameer en niet te vergeten de raadselachtige Nazcalijnen.

Zuid-Peru - 21 dagen
Mysterieuze Nazca lijnen, koloniale gebouwen en imposante Inca bouwwerken als Machu Picchu laten het verleden spreken. Laat je verrassen door de unieke flora en fauna en geniet van de gastvrijheid van de vriendelijke, kleurrijke bevolking van dit fascinerende land. Sportievelingen kunnen de twee- of vierdaagse beroemde Inca trail lopen.

Peru & Bolivia - 24 dagen
Ruige bergketens en ontzagwekkende vulkanen, resten van oude beschavingen en een kleurrijke inheemse bevolking kenmerken deze spectaculaire reis. Bezoek de zoutvlaktes van Salar de Uyuni, de ruïnes van Machu Picchu, besneeuwde Andestoppen, woestijngebieden aan de kust en de grillige Colca Canyon. Vergeet ook niet cavia aan het spit te proeven!