Reiszoeker

Reizen naar Filipijnen

Eten en drinken Filipijnen

De Filippijnen houden van eten. Traditioneel gezien wordt 5 keer per dag een maaltijd geserveerd. Ontbijt, ochtend meryenda, lunch, middag meryenda en diner. Meryenda betekent snack maar soms worden volledige maaltijden genuttigd.
Traditionele maaltijden worden buffetstijl geserveerd zodat je van alles wat kunt proeven. De Filippijnse keuken is een mix van Maleisische, Spaanse en Chinese kookstijlen. In Manila kun je vrijwel elk traditioneel gerecht proberen. Natuurlijk omvat de Filippijnse keuken veel rijst en vele soorten vis en zeevruchten en is meestal niet scherp gekruid.
De turu-turò is een typisch Filippijns eethuis waar klanten kunnen wijzen naar de voorgekookte maaltijden. Eten bij de straatstalletjes is doorgaans veilig. Let er op of het vlees goed doorbakken is. In Manila kun je een heel scala aan restaurants vinden in alle prijsklassen en gespecialiseerd in de meest uiteenlopende wereldkeukens.
Voor vegetariërs is het wat lastiger in de door vlees en vis gedomineerde keukens iets van hun gading te vinden. Veel variatie in vegetarische gerechten is er niet buiten Manila en dan met name op het gebied van bonen en soyaproducten. Gelukkig zijn er vele soorten overheerlijke vruchten en groenten te verkrijgen en de meeste turu-turò’s serveren tenminste 1 maaltijd zonder vlees of vis. Een soort sorbet halu-halò is een specialiteit in de Filippijnen. 

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Overal is mineraalwater te krijgen.

Andere dranken: Bij temperaturen van 35°C of meer schiet de vochtbehoefte omhoog. Bij inspanning kan de innamenbehoefte stijgen tot 5 liter per dag. Een deel daarvan zit in het eten. De rest moet gedronken worden. Tijdens het transpireren raak je naast water ook zouten kwijt, die aangevuld moeten worden. Maak er bij grote hitte een gewoonte van om soep als voorgerecht te nemen. Frisdranken en vruchtensappen zijn ook overal beschikbaar. Buko juice is jonge kokosmelk met stukjes kokos erin. Een bekend lokaal biermerk is San Miguel maar steeds meer buitenlandse merken zijn ook te verkrijgen zoals Carlsberg.