Reiszoeker

Reizen naar Slowakije

Cultuur Slowakije

Door zijn centrale ligging in Europa is Slowakije van oudsher een cultureel kruispunt. Slowakije kreeg dan ook veel van andere culturen mee en gaf zelf ook veel van zijn eigen cultuur en volkskunst door aan andere regio’s. Misschien merk je daar in het dagelijks leven tegenwoordig weinig van, maar in bijvoorbeeld musea kom je de rijke Slowaakse geschiedenis zeker tegen.

Culturele bezienswaardigheden: Slowakije heeft veel cultureel erfgoed, waaronder unieke houten kerken die traditioneel tussen de 16de en 18de eeuw gebouwd werden. Er mocht enkel en alleen hout gebruikt worden, spijkers en ander constructiemateriaal waren niet toegestaan. In heel Slowakije staan nog ongeveer vijftig houten kerken, waarvan er acht zijn opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Roken: In Slowakije is het in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels verboden te roken. In veel gevallen word je verwezen naar een speciale rookruimte of kun je buiten roken.

Restaurants: In Slowaakse restaurants is het gebruikelijk dat je bord wordt weggehaald zodra het leeg is. Dit is in Slowakije een blijk van goede bediening, je hoeft dan namelijk niet tegen een vuil bord aan te kijken.

Souvenirs: Veel reizigers vinden het leuk om een souvenir mee naar huis te nemen. Populaire typisch Slowaakse souvenirs zijn bijvoorbeeld authentieke ambachtelijke producten, met de hand geweven stoffen en borduurwerk, klederdracht, porselein, aardewerk en figuren van maisbladeren.