Reiszoeker

Reizen naar Slowakije

Eten en drinken Slowakije

De lunch is voor Slowaken de dagelijkse hoofdmaaltijd, het is hun ‘warme’ maaltijd. Slowaken eten ’s avonds thuis meestal koud. Broodjes en salades zoals wij die in België en Nederland kennen zijn tijdens lunchtijd in eetcafés en restaurants buiten grote plaatsen als Bratislava vaak niet verkrijgbaar.

Eten: De Slowaakse keuken is vooral gebaseerd op varkensvlees, aardappelen en groenten (veel zuurkool). Maar vegetarische maaltijden zijn zeker ook verkrijgbaar. De Slowaakse keuken kent veel vleesgerechten, in bijna ieder restaurant staan dan ook schnitzel, biefstuk en goulash op het menu. Als bijgerecht is knedliky populair, een soort knoedels. Een zeer bekend Slowaaks gerecht is bryndzove halusky, wat bestaat uit knoedels, Slowaakse schapenkaas en gebakken spekstukjes.

Drinken: Slowakije staat zowel bekend om haar bier- als haar wijncultuur. Het wijngebied vind je in het zuidwesten van het land. Talloze bierbrouwerijen tref je in heel Slowakije (de grootste brouwerij is Pivovar Šariš) en veel bierkelders brouwen hun eigen bier. Hèt bekende lokale Slowaakse biermerk is Belski. De nationale sterke drank is slivovitsj, een pruimenbrandewijn.

Drinkwater: Hoewel het drinkwater in Slowakije van goede kwaliteit is, raden we toch aan om mineraalwater te kopen. Je kunt dit overal aanschaffen. Neem tijdens uitstapjes een kleine (bij voorkeur navulbare) fles water mee. Als het warm is, is het verstandig veel te blijven drinken.

Prijspeil: Het Slowaakse prijspeil ligt flink lager dan dat van Nederland of België. Voor een kopje koffie betaal je ongeveer 50 cent, bier en wijn kosten 80 cent per glas, voor een frisdrankje leg je circa 50 cent neer. Meestal eet je een tweegangenlunch voor rond de 6,50 euro en voor een driegangendiner moet je zo’n 12 euro uittrekken. De grote steden zijn duurder dan het platteland.