Reiszoeker

Groepsreis Cuba: Cultuur & Strand

Een swingend volk in de tropen

Boek v.a. € 1.711,-
GROEPSGROOTTE: 8-24 | 14 DAGEN

Groepsreis Cuba: Cultuur & Strand

  1. Heb ik een visum nodig voor Cuba?
  2. Heb ik inentingen nodig voor Cuba?
  3. Wat is de beste reistijd voor Cuba?
  4. Hoe overnachten we op Cuba?
  5. Hoe reizen we op Cuba?
  6. Kan ik pinnen op Cuba?
  7. Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?
  8. Is er Wi-Fi op Cuba?
  9. Heb ik een wereldstekker nodig?
  10. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cuba?
  11. Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?
  12. Wat voor kleding moet ik meenemen?
  13. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
  14. Wat is het tijdsverschil met Cuba?
  15. Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?
  16. Kan ik wandelen op Cuba?
  17. Kan ik salsadansen op Cuba?
  18. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  19. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
  20. Kan ik mijn reis verlengen?
  21. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  22. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Cuba?

Internationaal paspoort
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Cuba reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum
Voor deze bestemming is een toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Je dient de toeristenkaart op tijd zelf aan te vragen. We raden je aan om dit zo’n 4-6 weken voor vertrek van de reis te doen (als de reis een gegarandeerd vertrek heeft).

Je kunt ervoor kiezen om de toeristenkaart aan te vragen via onze partner Visa4Travel. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders). Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. 

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te informeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


Ziektekostenverklaring

Bezoekers aan Cuba dienen bij aankomst te bewijzen dat zij beschikken over een geldige ziektekostenverzekering. Deze verklaring moet in het Engels zijn opgesteld en mag niet afgesloten zijn bij een Amerikaanse verzekeraar. Je verzekeringspasje is niet voldoende als bewijs.

Deelnemers die via ons een verzekering bij Allianz hebben afgesloten, ontvangen deze verklaring tegelijkertijd met de toeristenkaart.

Mocht je niet beschikken over de gevraagde verklaring dan kun je bij aankomst verplicht worden een plaatselijke reisverzekering af te sluiten en te betalen.

Reizen naar de Verenigde Staten
 Sinds 12 januari 2021 is Cuba toegevoegd aan de USA-lijst van landen die terrorisme sponsoren. Ben je na die datum op Cuba geweest dan kun je geen ESTA aanvragen voor het reizen naar de Verenigde Staten. Ook niet voor een overstap naar een ander land. Wil je toch naar of via de Verenigde Staten reizen, dan dien je ruim op tijd een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam, of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Heb ik inentingen nodig voor Cuba?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Cuba?

Cuba heeft een subtropisch klimaat en is in principe het hele jaar door goed te bereizen. Van november tot mei is het seizoen droog met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. Het water wordt zelfs 24 tot 30 graden. Van mei tot november komt de temperatuur vaak boven de 30 graden Celsius, afgewisseld met tropische buien. Tijdens elke reis krijg je zowel zon als tropische regenbuien, die vaak als verfrissend worden ervaren. Juli en augustus zijn het heetst.

Hoe overnachten we op Cuba?

Tijdens de rondreis overnacht je in comfortabele, eenvoudige hotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Mocht je een kamer voor je alleen willen, dan kan dat in principe. Je betaalt hiervoor een éénpersoonskamertoeslag. Een driepersoonskamer is op deze reis niet mogelijk.

In Trinidad verblijven beide groepsreizen in zogenaamde 'casas particulares'. Dit is een soort bed and breakfast, bij de Cubanen thuis. Een unieke ervaring! Verblijf in een casa betekent dat je te gast bent bij een Cubaanse familie, maar wel je eigen kamer hebt, meestal met eigen douche en toilet. Bij de Cuba Totaal reis verblijven wij in Viñales ook bij een casa particulares

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we op Cuba?

Tijdens deze rondreis wordt voor vervoer tussen de plaatsen gebruikgemaakt van speciaal voor de groep gehuurde bussen. Deze bussen staan in principe niet ter beschikking van de groep op de vrije dagen. Eventueel kan via de reisbegeleider met de chauffeur overlegd worden of hij voor een vergoeding die dag wil rijden.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden op Cuba vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik pinnen op Cuba?

Aangezien je niet of nauwelijks kunt pinnen met je bankpas in Cuba is het belangrijk ruim voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee te nemen voor je hele reis. Wissel niet op het vliegveld vanwege de ongunstige koers. Wij adviseren daar waar mogelijk met contante euro's te betalen. Dit wordt steeds vaker geaccepteerd. Je kunt je euro's wisselen bij de cadeca’s (casa de cambio: wisselkantoor). Dit gaat veel sneller dan bij de banken. Bij cadeca’s kun je ook geld opnemen met je creditcard (niet met American Express) maar het is voordeliger om cash euro's mee te nemen naar Cuba.

Op straat wisselen is verboden!

Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur.

Mocht je een Creditcard (alleen Visa of Mastercard) hebben, raden we je aan deze voor de zekerheid mee te nemen.  

Wordt de US dollar geaccepteerd op Cuba?

Nee, de US dollar wordt als betaalmiddel niet geaccepteerd op Cuba. Je kunt US dollars wel omwisselen voor Cubaanse Peso's, maar de commissie is erg hoog. Wij raden daarom aan om contante euro's mee te nemen.

Is er Wi-Fi op Cuba?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In Cuba beschikken echter geen van de geplande hotels over Wi-Fi. Ook op de rest van het eiland is er nauwelijks mogelijkheid voor Wi-Fi. Wel wordt er hard gewerkt aan de voorzieningen. Met behulp van de Etecsa Wi-Fi kaart is het mogelijk om in bijna alle steden te internetten op je mobiel. De Etecsa-kaarten zijn te koop in bijna alle hotels.

Een kaartje kost 24 cup (€0,80 / 2021) en geeft je recht op een uur internettoegang.

Let op welke kaart je koopt. Sommige hotels verkopen Wi-Fi kaarten die alleen in het betreffende hotel werken. Daarnaast is het ook belangrijk om altijd weer uit te loggen, want anders lopen de minuten van de kaart door. 

Let op, een Wi-Fi punt is alleen te ontvangen op bepaalde locaties (zoals een aantal hotels in Havana en de centrale pleinen in de steden). Vaak herken je deze Wi-Fi-punten aan een groep mensen die met telefoons bezig is. Houd er rekening mee dat de internetverbinding wel langzamer is dan je gewend bent. Daarnaast is het een openbare hotspot, waarbij geldt: hoe meer mensen, hoe zwakker het signaal is. 

Met Whatsapp is het mogelijk om te videobellen met het thuisfront. Een sms sturen naar een Cubaanse mobiel is mogelijk.

Meer informatie over Wi-Fi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Cuba verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Cuba?

In Cuba wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet. In de meeste plaatsen zijn tegenwoordig wel steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Het aanbod blijft echter wel een stuk kleiner dan dat we in Nederland gewend zijn.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wanneer is het orkaanseizoen op Cuba?

Voor het gehele Caribische gebied geldt een officieel orkaanseizoen voor de periode augustus tot en met medio november. Jaren van weinig orkanen worden op regelmatige basis afgewisseld met actieve seizoenen. Het National Hurricane Centre in Miami, Florida, is een officiële instantie met een zeer gedetailleerde website over orkanen en hurricanes. Zie ook: www.nhc.noaa.gov.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

Cuba is een tropisch land, dus neem luchtige zomerkleding mee. Denk aan badkleding, een paar slippers of sandalen, en een paar wandelschoenen of sneakers. Bergschoenen zijn niet nodig. Ook een pet of hoedje tegen de zon zijn aan te raden. Neem verder een warme (fleece)trui mee voor wanneer het toch eens wat frisser is en een shirt met lange mouwen en een lange broek tegen de muggen. Ook is een regenjack of poncho handig om mee te nemen. Handdoeken zijn aanwezig in de hotels en casas particulares en hoef je niet mee te nemen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie over de bagage kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat is het tijdsverschil met Cuba?

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland, tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november is het in Cuba 5 uur vroeger.

Ben ik bereikbaar met mijn mobiele telefoon op Cuba?

Het mobiele bereik op Cuba is minder in vergelijking met andere landen. We raden je aan om contact op te nemen met de provider. Zij kunnen het beste informatie geven over het bereik van de mobiele telefoon in het buitenland.

Kan ik wandelen op Cuba?

Ja, je kunt in de omgeving van Viñales mooie wandelingen maken langs de mojotes en over tabaksplantages. In de omgeving van Trinidad kun je een dagwandeling maken naar een waterval in de Topes de Collantes.

Kan ik salsadansen op Cuba?

Op Cuba kan je zeker salsadansen! Dit kan in een Casa de la Trova of een andere dansgelegenheid. Als je een salsales wil nemen, dan kan je dat het beste doen in Havana aangezien je daar iets langer verblijft.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen