Alternate Text

Groepsreis Cuba

Een swingend volk in de tropen

BOEK v.a. € 1.599,-
GROEPSGROOTTE: 9-24 | 14 DAGEN

Groepsreis Cuba

Totale beoordeling:
8,0
58 respondenten

Door reizigers beoordeeld

Reisbegeleiding: 7,2
Prijs/kwaliteit: 7,2
Accommodatie: 6,7
Transport: 8,2
Vertrekdatum: 16/09/2018
Beoordeling: 8
Rob:
Super leuke reis gehad! Veel gezien in de diverse steden en de natuur. Af en toe vroeg op om weer te reizen. Tip: vraag of er ook gezamenlijk gegeten kan worden in een particulier restaurant. 10 x beter dan de staats restaurants waar je bijna alleen maar tosti’s krijgt. Check tripadvisor voor leuke tentjes.
Vertrekdatum: 16/09/2018
Beoordeling: 7
Bart:
Sfeervolle reis door Cuba, waarbij ik echt in twee weken tijd de vele smaken van Cuba heb ervaren. Van het kleurrijke Havana tot de mooie omgeving van Vinales. De afwisseling is geweldig, het salsadansen is een must (niet alleen de les, maar 's avonds ook gewoon een bar in) en de cuba libres smaken overheerlijk. De groep was erg leuk en zonder hen was de reis niet zo goed bevallen. De afsluiting in Varadero was minder. Je krijgt een worst voorgehouden dat je all-in zit in een mooi resort, en binnen een half uur sta je bij de B-site van die hotelketen en dat doet wel iets met het moraal. Ook mis je in Varadero het authentieke Cuba. De afsluiting had anders gemogen voor me. Desondanks: topreis!
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 8
Robin:
Een mooie reis in een prachtig land dat volop in beweging is en daardoor vol met tegenstellingen! Stel je in op heel veel rum en salsa, van vroeg tot laat! Het tempo van de reis is goed en je krijgt binnen een korte tijd een dwarsdoorsnede van het land te zien met zowel cultuur als natuur. Het programma biedt voldoende vrijheid om je reis helemaal vol te gooien met excursies, maar door het goede tempo is er ook meer dan voldoende ruimte voor vrije tijd. It's up to you. Toppunt van de reis was voor mij het verblijf in de casa particulares in Vinales. De reis eindigt in een all inclusive resort in het zeer toeristische Varadero. Leuk voor even, maar het heeft weinig meer te maken met Cuba en het kan net zo goed Playa del Carmen of Benidorm zijn. Kijk wel naar de vluchten. Wij vlogen met Air Europa en dat is een absolute afrader. Verder complimenten voor de gids, deze sprak zeer goed Engels.
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 8
jesse:
Top reis achter de rug, zeker een aanrader. Tony Morfa is een super reisleider! vooral Trinidad en Old Havanna is erg mooi. ook de geschiedenis van Santa Clara en de Varkensbaai vond ik erg interessant. 2 weken is wel kort, en het is jammer dat je het hele oosten van Cuba overslaat. ik had liever Varadero en Cienfuegos overgeslagen voor Guantanamo, Santiago en Baracoa. voor all-inclusive hotels kun je namelijk net zo goed naar Antalya ;) Tip: plak er een week aan vast om het oosten te zien (je komt er waarschijnlijk maar 1 keer)
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 7
Sanne:
De singlereis naar Cuba was een hele ervaring. De route was goed voor 2 weken en het reistempo prima. De optioneel te boeken excursies waren leuk, denk aan: rond rijden in Amerikaanse auto’s door Havana, salsales, verschillende hikes en ronddobberen op een catamaran. De accomodaties waren erg afwisselend en een combinatie tussen basis en wat luxer. Persoonlijk vond ik het verblijf in de casas particuliras het leukst. Maar de reis afsluiten in een allinclusive in Varadero was ook erg aangenaam. Min punt aan de reis vond ik de gekozen luchtvaartmaatschappij air europa. Op een vlucht van 10 uur werd maar 1x drinken aangeboden en het personeel was niet erg vriendelijk. Ook duurden de lunches op de reis vaak erg lang en werd er onnodig vaak gestopt met de bus voor plaspauzes etc.
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 7
Laurie:
Zeer mooie Cuba reis. Startend in Havana, oldtimertour en cocotour erg leuk. Salsales excursie ook heel tof. Viñales zeer sfeervol en gezellig, leuk salsapleintje. Casa particulares zijn echt heel fijn, schoner dan de hotels, betere service, lekker ontbijt. Cienfuego hotel, niet zoveel te beleven, zwembad wel prima. Trinidad is prachtig, mooie kleuren overal, leuke straatjes, leuke eettentjes, koffietentjes etc, lokaal canchanchara drankje erg lekker. Paardrijexcursie ook leuk in Trinidad Onze reisleider Toni was ook heel prettig en had alles fijn onder controle. Memorials Che Guevara en Fidel Castro erg interessant. Verblijf in SantaClara niet zoveel te beleven, beetje center parks achtig. Daarna Varadero de laatste 2 dagen was wat mij betreft een afbreuk van de o zo mooie reis. Toeristisch, niets van het echte Cuba meer te zien. Starfisch Palma hotel in Varaderos, onvriendelijk personeel, saaie bestemming. Moesten zelfs buiten wachten voor lunch, het zal "vol" . Het enige hotel waar wifi allinclusive zou zijn.. moet de wifi het wel doen, dit was vaak niet aan de orde. Wel mooi strand, maar erg toeristisch. Af te raden als eindbestemming. T/m dag 9 dus supervette reis. Dag 10-11-12 jammer. Dit kon beter ingevuld worden door Shoestring. Tevens terugreis overstap Parijs duurde 8 uur lang. Een thalys zou nog sneller zijn. Al met al conclusie, toffe reis. Fijne reisleider, Mooie plekken bezocht, toffe musea en excursies. Laatste 3 dagen matig tot niks aan. PS. neem pennen mee om af te geven, als bedankje of zomaar, zijn ze erg blij mee!
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 8
Fenna:
De reis naar Cuba is een echte aanrader. In 2 weken zie je een groot deel van het land. Helaas red je in 2 weken niet ook nog het oostelijke deel van het land te zien, daar ben ik nu nog wel nieuwsgierig naar. De hotels vielen me alles mee, overal was airco. Verder is het natuurlijk geen Europa. De casa's waren heel goed en de mensen heel vriendelijk. Geld wisselen kan op veel plaatsen, maar de wisselkoers is erg verschillend. De wisselkantoren in hotel Nacional in Havanna en op het vliegveld waren voor ons het meest gunstig bleek achteraf. In het begin heb je het idee dat je alle excursie via je reisleider moet regelen, maar als je iets langer op 1 plaats ben kun je zelf ook excursies plannen. In de Casa's kan dat via de eigenaren of je kunt zelf een Cubatur office zoeken, die zit in elke stad. Zo kun je ook andere dingen ondernemen dan de opties van je reisleider. Zo ben ik in Trinidad nog een keer te paard naar een waterval gereden en heb ik vanuit Trinidad een catamaran excursie kunnen doen. Naar horen zeggen was die mooier dan de catamaran cruise in Varadero. Shoestring geeft aan dat je goed kunt duiken in Cuba, dat is nog lastig te organiseren bleek. Er zijn weinig duikscholen op de plekken waar je met de reis komt, de meeste duikscholen zitten op eilanden waar je niet in de buurt komt. De duikschool in Trinidad was helaas nog niet open na een brand. Verder zat er maar eentje in Varadero (Barracuda diving) die we niet via de reisleider konden boeken en zelf met een taxi heen moesten voor afspraken. Die duikschool duikt alleen op donderdag in de Varkensbaai wat een lange bustocht oplevert, je hebt als je maar 1 dag hebt dus weinig opties. Vanaf het 4 Palmas hotel in Varadero kan je een snorkel excursie vanaf het hotel doen wat een aanrader is. Tot slot geniet van de reis en vergeet niet Ropa Vieja en kreeft te eten en cocktails te drinken.
Vertrekdatum: 29/07/2018
Beoordeling: 8
Nikki:
Cuba is een erg mooi, uniek land! Het was een top reis die ik zeker zou aanbevelen aan anderen. We waren met 22 man op reis dus er zit altijd wel iemand tussen met wie je een goede klik hebt. Het eerste hotel vond ik wat minder, verder ben ik erg te spreken over de verblijfplaatsen. (Casa particuliera ook erg leuk!) Het vervoer was ook goed geregeld, een bus die heel de reis mee reed. Iedereen kon in principe apart zitten dus genoeg plek om rustig te zitten/liggen.
Vertrekdatum: 15/07/2018
Beoordeling: 9
Mara:
Deze reis is echt een aanrader! In korte tijd krijg je ontzettend veel te zien van dit prachtige en bijzondere land. De cultuur van Cuba is erg indrukwekkend, evenals de architectuur en natuur! Ook de lokale reisbegeleiding was bijzonder goed. Ik heb voornamelijk genoten van de charmante stadjes waarin geen huis hetzelfde is en van de muziek die je op elke straathoek hoort, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Van het boeken van deze reis zal je geen spijt krijgen!
Vertrekdatum: 15/07/2018
Beoordeling: 9
Peter:
Top ervaring! Top land! Gezellige mensen en goede organisatie! Zeker een aanrader!
Vertrekdatum: 12/11/2017
Beoordeling: 7
Florian:
Cuba is een ontzettend mooi land met een aparte maar relaxte cultuur. Trinidad en Viñales waren absolute hoogtepunten tijdens deze reis. De beste rum kan je tijdens het paardrijden in Viñales scoren! Vergeet verder ook niet om spul tegen de muggen mee te nemen, want die zijn er in overvloed.
Vertrekdatum: 12/11/2017
Beoordeling: 7
Marion:
-
Vertrekdatum: 12/11/2017
Beoordeling: 8
Joost:
Het is een mooie reis om te maken. De Cocotaxi en de clasic car tours zijn aanraders! Daarnaast is de tocht naar de waterval (die overigens makkelijk te doen is), zeker de moeite waard. Enige flexibiliteit mbt de accommodaties en de excursies is wel nodig.
Vertrekdatum: 08/10/2017
Beoordeling: 8
Rob:
Stel je in op dansen, dansen en nog eens dansen. Wissel dat af met cocktails, oldtimers en een nog nauwelijks aangetaste natuur en je zit prima voor 2 weken. Oja en accepteer dat je eventjes wat minder lekker eet.
Vertrekdatum: 08/10/2017
Beoordeling: 8
Sanne:
Een heerlijke reis gehad met genoeg vrije tijd. Ook hebben we zelf nog een excursie geboekt buiten het programma om: Fietsen in Havana. Erg leuk! maar wel ongeveer dezelfde route als met de classic cars. Het slapen in de casa's was heerlijk .De hotels vielen een beetje tegen. Laatste dagen zit je in een all inclusive hotel in the middle of nowhere. Persoonlijk hou ik hier niet zo van en heb ik me ook een beetje verveelt.
Vertrekdatum: 11/06/2017
Beoordeling: 9
Céline:
Cuba is een prachtige ervaring. Confronterend door de hedendaagse situatie en betoverend door de schoonheid en geschiedenis.
Vertrekdatum: 11/06/2017
Beoordeling: 6
Sandra:
Cuba viel me behoorlijk tegen. Je bent eigenlijk al 5 jaar te laat om "het echte" Cuba te zien, want het is op veel plaatsen al veel te druk en toeristisch geworden en je kunt duidelijk zien dat de rum, salsa, sigaren en old timers nu puur voor de toeristen zijn. Ook was er erg weinig vrijheid onderweg door de vele gezamenlijke lunches die eeuwen duurden en waar je niet onderuit kon. Ook vond ik de verplichte rondleidingen in steden te langdradig. Oh ja, ga niet in het regenseizoen, want er zijn dan geen korte buitjes maar uren durende buien.
Vertrekdatum: 11/06/2017
Beoordeling: 8
Lianne:
De casa partuculares zijn een echte aanrader!
Vertrekdatum: 11/06/2017
Beoordeling: 7
Ilse:
Een mooie compacte reis door prachtig Cuba. Als je van architectruur en cultuur houdt en een beetje nostalgisch bent ingesteld kun je op Cuba je hart ophalen. Reisleider Tony deed het fantastisch. De casas particulares zijn erg leuk. Toch zal ik anderen afraden deze reis bij Shoestring te boeken zolang de eindbestemming playas del Este blijft. Zeer verouderd hotel, chagrijnig personeel, afgelegen en het eten was er zo slecht dat het merendeel van de groep er ziek van is geworden. Echt een domper op de verder zo mooie reis. Dus Shoestring: pas de eindbestemming aan naar een luxe resort in Varadero en ik raad de reis iedereen aan!
Vertrekdatum: 16/04/2017
Beoordeling: 8
Femke:
Leuke en interessante reis naar Cuba! We hadden een topgids die goed Engels sprak en heel veel over Cuba wist te vertellen. Kwaliteit en schoonheid van hotels was erg laag, maar de casas particulares waren perfect!
Vertrekdatum: 19/02/2017
Beoordeling: 9
Miriam:
Een zeer afwisselende reis, met een mix van natuur en cultuur. De zeer ervaren reisgids uit Cuba maakte dat we veel extra informatie over het leven in Cuba kregen en hij wist ons ook altijd op tijd op de meer toeristische plekken te krijgen zodat we daar in alle rust van konden genieten voordat de rest van de toeristen er kwam. Accomodaties zijn redelijk, maar vooral in Havanna was dit zeker niet erg omdat je midden in de stad was. Dit betekent dat je op loopafstand van het oude gedeelte zat. Al met al een aanrader!
Vertrekdatum: 19/02/2017
Beoordeling: 8
Moniek:
Geweldige reis door een heel bijzonder, kleurrijk land met vrolijke, lieve bevolking! De rijke cultuur, geschiedenis etc. maken Cuba een fascinerend land. Het feit dat de gids - die zeer goed Engels sprak - hier ontzettend veel over wist te vertellen, bood veel meerwaarde. Verwacht van de accommodaties geen luxe, maar that's Cuba. Ik vond het erg fijn dat je ter plekke kon beslissen aan welke excursies je wilde deelnemen, dat maakt de reis flexibel en biedt de ruimte om af en toe wat 'relaxtijd' in te ruimen wanneer je daar behoefte aan hebt. Dit was mijn eerste groepreis, mede door het leuke reisgezelschap is dit erg goed bevallen!
Vertrekdatum: 13/11/2016
Beoordeling: 7
Danielle:
Wij zullen deze reis nooit vergeten. We hebben echt genoten. Omdat we nog het oude Cuba hebben gezien. Onze reisleider adviseert ook iedereen om snel te komen, want Cuba gaat waarschijnlijk steeds meer veranderen. Verwacht niet teveel van de hotels, maar dat vergeet je wel met die gezellige muziek overal, samen met een heerlijke sigaar en rum of mojito. Maar ook doordat op onze laatste dag de grote leider kwam te overlijden. In de hele wereld was Cuba in het nieuws. Dus twijfel niet en boek snel.
Vertrekdatum: 16/10/2016
Beoordeling: 7
Arno:
Erg mooie en ontspannen reis waarbij je een goede indruk van Cuba krijgt. Prettig zijn het relaxte reisschema en het verblijf bij de casas particulares. De rondrit met de klassiekers door Havana was een echt hoogtepunt. De reisbegeleider bood helaas niet de toegevoegde waarde die ik verwachtte. Een aantal excursies waren tamelijk duur voor wat je ervoor kreeg. Varadero was in ons geval niet een hele waardige afsluiting door het slechte weer en het wel erg waterrijke (lekke) hotel. Maar al met al een leuke en indrukwekkende reis.
Vertrekdatum: 16/10/2016
Beoordeling: 8
Ronny:
Met deze reis krijg je een prima beeld van Cuba. Je bent weinig tijd kwijt aan reizen en hebt dus veel (vrije) tijd om Cuba te ontdekken! Verblijven in een Casa Particular is erg leuk, maar neem wel een woordenboekje mee!
Vertrekdatum: 11/09/2016
Beoordeling: 9
Martin:
De mooiste plekjes van Cuba bezoeken, genieten van cocktails. Deze reis betekent echt genieten / relaxen!
Vertrekdatum: 11/09/2016
Beoordeling: 9
Tahira:
Niets aan Cuba is niet leuk! We hebben op deze reis alles gezien, de stad met de old timers, prachtige natuur en we hebben gedanst, cocktails gedronken en heerlijk gegeten. De groep was overal bij. Gewoon een geweldige reis!
Vertrekdatum: 17/07/2016
Beoordeling: 8
Vincent:
-
Vertrekdatum: 17/07/2016
Beoordeling: 8
Maarten:
Een mooie en ontspannende reis met de juiste balans tussen cultuur, natuur, excursies, strand en rust! De reis geeft denk ik een goede indruk van het land. De reis geeft voldoende houvast voor de onvoorbereide reiziger alsook voldoende vrijheid voor die reizigers die hun eigen plan willen trekken. Een van mijn hoogtepunten van de reis (naast Havana/Vinales/Trinidad) was het zwemmen bij een waterval net buiten Trinidad. De omgeving is mooi en het water verfrissend (waterschoenen zijn geen overbodige luxe). Ook de rit met een klassieke auto in Havana is een aanrader, mede doordat je in een korte tijd veel kan zien (Plaza de la Revolución, El Capitolio). Onze groep is 2 uur gaan paardrijden bij Vinales voor 10 euro pp; een mooie tocht (te boeken bij het uitzichtpunt vlakbij hotel Los Jazmines). Misschien dat toekomstige reizigers een opblaaskrokodil of strandbal kunnen meenemen. Je ziet ze daar niet en het word vast gewaardeerd wanneer je deze achterlaat. Er waren voldoende mogelijkheden om euro’s in CUC te wisselen gedurende de reis (bij banken en bij de grotere hotels). Vloeibare zeep/douchegel was niet aanwezig in de hotels (op Varadero na).
Vertrekdatum: 10/07/2016
Beoordeling: 7
Hendrik Augustinus:
Prima reis om een indruk te krijgen van Cuba. Cuba is echter duurder dan je denkt, veel excursies zijn niet inbegrepen en blijken ter plaatse duurder dan opgegeven op de website. Sommige excursies zijn zelfs niet beschikbaar, bij navraag dan wel te regelen maar opeens twee keer zo duur( CUC 60 voor de fietsexcursie in Havanna). De hotels en de casa particulara waarvan wij gebruik maakten lagen vrijwel allemaal buiten het centrum waardoor je aangewezen bent op het hotelbuffet, extra taxi kosten of een flinke wandeling. De kwaliteit van de ontbijten is prima maar de dinerbuffetten zijn verhoudingsgewijs duur en niet altijd goed. De reis eindigt in een all inclusive resort in Varadero, niet echt iets dat bij een rondreis in Cuba hoort mijn inziens. Ook hier slecht eten. We hadden een hele goede lokale reisbegeleidster. Zij vertelde heel open over Cuba, de geschiedenis, haar mensen, hoe ze de toekomst van het land zag en alles was bediscussieerbaar.
Vertrekdatum: 10/07/2016
Beoordeling: 8
Marloes:
Een prachtige rondreis door Cuba gemaakt met shoestring! Met een lokale reisleider die enthousiast was en enorm veel wist te vertellen over Cuba. Sommige aangeboden excursies zijn makkelijk (en voor een stuk minder geld) zelf te regelen. De case particulares is een mooie ervaring, Cubanen zijn enorm gastvrij en vriendelijk. De accomodaties verschillen per plaats. Het slapen in playa Larga was vreselijk... Er was niks te beleven en de enige plek om wat te eten was op het park. Dat ook nog is vreselijk vies en in verhouding duur was. In de reis is veel vrije tijd gepland wat het ontspannen maakt.
Vertrekdatum: 18/10/2015
Beoordeling: 8
Yves:
de groep was fantastisch de gids geweldig de bus en chauffeur ook super het was voor ons de eerste groepsreis en dat is heel goed meegevallen met dank aan onze medereizigers alleen zouden somige hotels beter op voorhand eens moeten nagegaan worden (hotel playa larga in guama)
Vertrekdatum: 13/09/2015
Beoordeling: 10
Steven:
Hele mooie reis met een goede afwisseling tussen natuur en cultuur, rust en activiteiten. De busafstanden zijn relatief kort, waardoor er veel vrijheid blijft om de steden en dorpjes te bezoeken en te zwemmen. Vooral de paardrijdtocht door Vinalesvallei is een aanrader.
Vertrekdatum: 13/09/2015
Beoordeling: 8
Ingrid:
Mooie reis, goede balans tussen reizen en "vrije tijd". De Cubaanse cultuur is heerlijk en Shoesting heeft een mooie reis samengesteld.
Vertrekdatum: 13/09/2015
Beoordeling: 8
Loes:
Een ontzettend gave reis door een mooi land, met vriendelijke mensen! De case particulares zijn een unieke ervaring!
Vertrekdatum: 13/09/2015
Beoordeling: 8
Gerard:
deel de ervaring zoals ik heb omschreven
Vertrekdatum: 02/08/2015
Beoordeling: 8
Eric:
Prachtige reis, redelijk goede organisatie.
Vertrekdatum: 02/08/2015
Beoordeling: 9
Arie:
Een afwisselende reis met cultuur, activiteiten en strand in een relaxed Cubaans tempo... Rondrit in een oldtimer cabrio door Havana is (hoewel toeristisch) absoluut een aanrader! Rondleidingen in de steden kun je beter op eigen gelegenheid (met een boekje) doen, in plaats van extra voor te betalen. Prima afsluiter met 2 dagen strand (all-inclusive), wat precies lang genoeg is.
Vertrekdatum: 19/07/2015
Beoordeling: 9
Maria Anna:
Cuba mag met recht een swingende rondreis genoemd worden! Wat een prachtig land, vriendelijke mensen en wat een heerlijke muziek! Cuba zit in ons hart!!!
Vertrekdatum: 05/07/2015
Beoordeling: 8
Joannes:
We hebben een hele fijne rondreis door Cuba gemaakt. Dit kwam vooral door het programma, de accommodaties en de groep zelf. Jammer de gids niet aan onze behoeften voldeed.
Vertrekdatum: 05/07/2015
Beoordeling: 8
Ivo:
Top reis. geweldig land, lieve mensen en dus zeker een aanrader om te doen. Spreek je geen Spaans dan kun je je maar moeilijk verstaanbaar maken in Cuba.
Vertrekdatum: 05/07/2015
Beoordeling: 8
JELMER:
Prima reis. Je bezoekt veelzijdige plaatsen. Goede afwisseling van stad en platteland. Prima transfers via een bus. Overnachtingen in casa's en hotels/resorts zijn dik in orde. Je reist in Cuba, dus een beetje aanpassingsvermogen, maar het is allemaal schoon en verzorgd.
Vertrekdatum: 07/06/2015
Beoordeling: 9
Nicole:
Super mooi vakantieland. Zeer vriendelijke en gastvrije bewoners. Zeer relaxed allemaal. Aanrader! Genietend van het land en de bewoners op de pleinen met heerlijke muziek en een drankje.
Vertrekdatum: 17/05/2015
Beoordeling: 7
dre:
Leuke afwisselende reis, waar je voor activiteiten wel afhankelijk bent van de excursies, die voor (de verwende reiziger) niet altijd even verheffend waren. Hoogtepunten het verblijf bij locals in casa particulares, en Trinidad.
Vertrekdatum: 26/04/2015
Beoordeling: 7
Johan:
Een reis voor iedereen aan te raden en dit in een prachtig land doch zeker rekening houden met het feit dat Cuba leeft in een voorbijgestreefd en in verticale val zijnde politiek systeem.
Vertrekdatum: 26/04/2015
Beoordeling: 8
Glenn:
Deze rondreis was zeker de moeite waard. Je kon vaak op eigen tempo de steden verkennen en zelf excursies boeken.
Vertrekdatum: 26/04/2015
Beoordeling: 7
Leo:
Leuke reis waarbij je in een relatief rustig tempo door een deel van Cuba reist. Je hebt goed de tijd om zelf rond te kijken. De ervaring met de lokale reisleiding was minder. Plaatsen in het Shoestring-programma werden niet bezocht (of alleen na extra betaling of lang aandringen) terwijl er wel tijd voor was, het geen optionele excursie betrof en we praktisch door deze steden reden.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.