Reiszoeker

Groepsreis India & Nepal 'on a Shoestring'

Heilige koeien en gebedsvlaggen

Boek v.a. € 1.699,-
GROEPSGROOTTE: 4-24 | 22 DAGEN

Groepsreis India & Nepal 'on a Shoestring'

Totale beoordeling:
8,6
685 respondenten

Door reizigers beoordeeld

Reisbegeleiding: 9,6
Prijs/kwaliteit: 8,2
Accommodatie: 7,4
Transport: 8,3
Vertrekdatum: 15/02/2020
Beoordeling: 7
Harjeet Kaur:
Als je met Shoestring reist door India of Nepalvraag dan Ravindra Singh Rathore aan als gids... ik kan je dan garanderen dat er goed voor je wordt gezorgd...
Vertrekdatum: 15/02/2020
Beoordeling: 8
Ingrid:
Een fantastisch afwisselende reis! Minpunten zijn de vele bijkomende kosten. Ook het gebruikmaken van lokale gidsen voor excursies is minder plezierig. Lokale gidsen gedragen zich vaak erg dwingen en geven te veel info. Zelfstandig of met de tourleider monumenten bezoeken kan vaak ook prima en is wel zo leuk.
Vertrekdatum: 11/01/2020
Beoordeling: 10
Els:
Deze reis was fantastisch, omdat we zo ontzettend veel hebben kunnen en mogen ervaren in beide landen, op een gestructureerde en veilige manier (zeker als vrouw!). De twee landen zijn ook een hele mooie combinatie en de indeling om eerst naar India te gaan en daarna naar Nepal is heel geschikt, in Nepal kom je echt weer wat tot rust na de drukte in India. Dat we Prahlad Singh Ranawat als lokale (fantastische!) reisleider hadden maakte alles nog beter, omdat hij echt kon vertellen hoe het echte leven is vanuit zijn eigen ervaringen in het land, de cultuur, de godsdienst, etc. Ook als je op een vrije dag iets wilde gaan ondernemen hielp hij je met het maken van een plan, het regelen van vervoer, etc. De Delhi Bellies zijn door Prahlad tot een minimum gebleven! We hebben door deze reis en door onze reisleider dingen ervaren die je op eigen houtje nooit had gevonden of had meegemaakt. Ik ben erg blij dat ik deze reis heb gemaakt en zou deze reis zeker aanraden als aan iedereen die deze landen wil zien en ervaren! P.S. Als je in het winterseizoen gaat, neem voldoende warme kleding mee (zeker voor Nepal!) voor in de ochtenden en avonden. Daarnaast simpele maar prima hotels, waar een warme pyjama opnieuw een aanrader is (niet overal zijn heaters aanwezig en in de winter koelt het af naar zo'n 7 graden)!
Vertrekdatum: 11/01/2020
Beoordeling: 9
Merel:
Echt een geweldige reis gehad. India en Nepal hebben zoveel moois te bieden. Ik ben blij dat ik met Shoestring ben gegaan. Alles was goed geregeld. Bedankt voor alles.
Vertrekdatum: 14/12/2019
Beoordeling: 8
Suraj:
Een prachtige reis! India en Nepal zijn parels voor de wereld door de rijke cultuur en de de prachtige historie. Een goed verzorgde reis door Shoestring en de lokale reisbegeleider. Het was echt genieten van de vele bezienswaardigheden die India biedt en de prachtige natuur van Nepal was een lust voor het oog. Ik kan niets anders zeggen dan, doen!! Hier krijg je echt geen spijt van.
Vertrekdatum: 14/12/2019
Beoordeling: 10
Benthe:
Indien je opzoek bent naar een spirituele reis met de perfecte afwisseling tussen cultuur en natuur, zoek niet verder en boek. India, you hate it or you love it, en daar zit niks tussen. Voor wie er open voor staat, zal de schoonheid kunnen zien. Het uitzicht op de Himalaya in Nepal is fantastisch. Deze reis zal mij voor altijd bijven!
Vertrekdatum: 09/11/2019
Beoordeling: 10
Rien:
Prima reis voor een prima prijs. Een prettige mix van cultuur en natuur.
Vertrekdatum: 09/11/2019
Beoordeling: 8
Laura:
/
Vertrekdatum: 09/11/2019
Beoordeling: 9
Reiziger:
Mooie en bijzondere reis in een voor mij nieuwe cultuur
Vertrekdatum: 26/10/2019
Beoordeling: 10
Yvonne:
Fantastische reis gehad door India en Nepal. Hele fijne groep en de reisbegeleider maakte de gezelligheid compleet! Hij stond altijd voor ons klaar en alle excursies waren top geregeld. Dit was mijn eerste groepsreis en ik heb er geen moment spijt van gehad. In drie weken zie en doe je heel erg veel zodat je beide landen echt een beetje leert kennen. Dit had ik zelf zo niet kunnen regelen. Boek deze reis dus niet als je rustig aan wil doen, maar wel als je zin hebt in heel veel mooie nieuwe ervaringen in twee bijzondere landen.
Vertrekdatum: 26/10/2019
Beoordeling: 9
Hilbert:
Een geweldig mooie reis! India is heel kleurrijk en indrukwekkend, niet alleen qua mensen en gebouwen maar ook qua eten. Nepal is een stuk rustiger, maar met de schitterende natuur zeker niet minder mooi.
Vertrekdatum: 26/10/2019
Beoordeling: 10
Elske:
Veel gezien, geleerd, ervaren en gegeten. Topvakantie!
Vertrekdatum: 12/10/2019
Beoordeling: 9
John:
Wij hebben als familie deze groepsreis gemaakt. Het was een geweldige reis en de reisleider heeft hem nog specialer gemaakt. Hij wist overal de goede restaurants en gaf ons het gevoel bijzonder te zijn. Ook wist hij ontzettend veel te vertellen over beide landen. Kortom een aanrader!!
Vertrekdatum: 12/10/2019
Beoordeling: 10
Sebastian:
Geweldige ervaring. De diversiteit van beide landen. De reis start met een achtbaan aan ervaringen in India, waar je van de ene naar de andere indrukwekkende plek word begeleid, om na 1,5 week erachter te komen dat je dit geweldige land alweer gaat verlaten om naar Nepal te gaan. Gelukkig heb je tijden de gezellige busritten (groepsafhankelijk) genoeg tijd om te laten bezinken wat je die dag allemaal weer hebt ervaren. Nepal is vergeleken met India een relatieve rustige omgeving, waarbij het programma iets minder vol is en je wat tijd gunt om te ontspannen en te genieten van de groene omgeving waar je bent terecht gekomen. Het gebruik van een lokale gids als reisleider is een zeer goede zet, onze reisleider heeft tijd nog moeite gespaard om ons een zo uniek mogelijke ervaring van India en Nepal te geven. Dit is een reis die mij nog lang zal bij blijven.
Vertrekdatum: 12/10/2019
Beoordeling: 9
Michiel:
Een boeiende reis langs de hoogtepunten van Noord-India en Nepal. Vooral de Taj Mahal, Varanasi en de bergzichten in Nepal zullen mij bijblijven. Het programma in India is vrij vol, terwijl in Nepal meer tijd is voor rust en ontspanning. Dat vond ik een fijne combinatie.
Vertrekdatum: 12/10/2019
Beoordeling: 10
Pieter-Jan:
Super reis! Hele goede groep en gids!
Vertrekdatum: 21/09/2019
Beoordeling: 8
Lara:
Een afwisselende en mooie reis: cultuur in Noord-India en natuur in Nepal. Vakkundige reisbegeleiding. Heel prettig om een groepsreis te doen wanneer je (als vrouw) voor het eerst India wilt ervaren en een idee wilt krijgen van het land.
Vertrekdatum: 21/09/2019
Beoordeling: 9
Olivia:
Een te gekke reis met een zeer afwisselend programma! Je maakt kennis met cultuur en natuur van beide landen. een druk maar vooral heel leuk programma met toch nog genoeg tijd om ook zelf op pad te gaan! zeker een aanrader!
Vertrekdatum: 07/09/2019
Beoordeling: 8
Dennis:
Een unieke maar drukke reis door India en Nepal. Ervaar het contrast tussen het chaotische en drukke India en het serene en kalme Nepal. Cultuurshock inbegrepen.
Vertrekdatum: 07/09/2019
Beoordeling: 10
Yvon:
Afgelopen maand mijn mooiste vakantie ooit mogen beleven met Shoestring. De landen India en Nepal bezocht. Door super goede begeleiding van de reisleider een hele actieve maar ontspannen vakantie kunnen beleven. De landen op en top kunnen ervaren. Eenmaal thuis heimwee naar de mooie landen, fijne groep en gezellige sfeer.
Vertrekdatum: 07/09/2019
Beoordeling: 10
Reiziger:
Zeer mooie en indrukwekkende reis! De reisleider heeft hier een zeer grote bijdrage in gehad, al onze wensen en nog meer heeft hij waargemaakt! En de groep; zeer gezellig en met hetzelfde doel. Beetje verliefd geworden op India (Nepal ook prachtig)!
Vertrekdatum: 30/07/2019
Beoordeling: 8
Reiziger:
-
Vertrekdatum: 30/07/2019
Beoordeling: 9
Cita:
Geweldige reis om deze landen te leren kennen. Met name India heeft een grote indruk bij mij achter gelaten. India heb ik zeker niet voor de laatste keer bezocht! Ik ben zeer tevreden over Ravindra Singh Rathore. HIj weet met veel passie te vertellen over India en Nepal. Hij gaf ons goede tips over het eten en ondersteunde ons in het onderhandelen!! Echt een topper!! Ik zie het als een groot voordeel om met een lokale reisleider te hebben gereist.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 8
Frank:
Heb een leuke reis gehad met Shoestring. Ben ook erg tevreden over de reisleider.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 9
Patrick:
De reis met Shoestring was goed geregeld en wat hadden we een mooi uitzicht in Nagarkot. De overgang van India naar Nepal is echt fijn, even bijkomen. Als je ervan houdt om veel dingen mee te maken en te zien is deze reis zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 8
Mandar:
De reis door India en Nepal is een geweldige combinatie van de hectiek in India en de relatieve rust in Nepal. Ook op cultureel gebied is er een goede variatie met onder andere de Hindoeplaats Varanassi, Bakthapur en Kathmandu. Tijd voor ontspanning is er in Varanassi en Pokhara. Verder is het paragliden in Pokhara en de mountainflight in Kathmandu een absolute aanrader! Verwacht geen heel ontspannende reis omdat de wegen van relatief lage kwaliteit zijn, maar dit is het allemaal waard! Reisleider Keshar maakt de ervaring compleet!
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 8
Ron:
Mountain flight in kathmandu is een echte aanrader!
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 7
Reiziger:
Erg leuke en actieve reis. In drie weken zul je veel zien van India en Nepal. Hou je van drukte, chaos en ben je avontuurlijk ingesteld, dan is India perfect voor jou! Toen wij India achter ons lieten en aankwamen in Nepal merkte je in de groep dat iedereen weer een beetje tot rust begon te komen. Het reistempo in Nepal ligt beduidend lager dan in India. De guide Keshar was echt top! Hij was erg betrokken en je kon met letterlijk alle vragen bij hem terecht. Als je een dag geen zin had om mee te gaan met de groep, dan hielp Keshar je met een alternatief programma te bedenken die je op eigen gelegenheid kon doen. Hij regelt meteen een riksja of tuk-tuk voor je en geeft aan hoeveel het ongeveer gaat kostten. Het aangegeven zakgeld is veel te laag ingeschat naar mijn mening. Shoestring geeft aan dat je 250-275 euro per week nodig hebt. Ik had veel meer nodig en ik ben best zuinig met mijn geld. Ik zou rond de 300-500 euro per week rekenen voor deze reis.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 10
Erwin:
1 reis, maar eigenlijk 2 vakanties. In India volg je een vol reisprogramma, waar je de chaos, hectiek van de steden afwisselt met de pracht van tempels en monumenten. Tijd om bij te komen is er niet, maar dat zorgt er wel voor dat je in een relatief kort bezoek aan India veel mee krijgt van het land. Nepal daarentegen, is rustiger en geeft meer vrijheid. De natuur en de opdoemende Himalaya's voeren de boventoon, al eindig je wel weer in de chaos van Kathmandu. Al met al was deze reis voor mij een perfecte combinatie van zien, ervaren, beleven en doen. Uitrusten zit er niet bij, maar in de woorden van onze gids: "If sleeping is your holiday, it's better to enjoy that holiday at home."
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 9
Karin:
Deze reis naar India en Nepal was een unieke ervaring waarbij ik twee prachtige landen beter heb leren kennen. India is enorm hectisch en chaotisch maar heeft ook heel veel moois te bieden. Hoogtepunten in India waren voor mij de rondrit in een Riksha door Oud-Delhi, de Taj Mahal, het aanschouwen van de rituelen langs de Ganges in Varanasi en uiteraard het heerlijke eten. Nepal is rustiger en kent prachtige landschappen. Hoogtepunten in Nepal waren voor mij het paragliden in Pokhara, de sneeuwtoppen in Nagarkot en de vele prachtige tempels en stupa's. De gezellige groep en fijne reisleider maakten deze reis nog specialer. Reisleider Keshar regelde ook buiten het vaste programma om allerlei acitiviteiten. Zo zijn we op een regenachtige middag naar een Bollywoodfilm geweest, hebben we in Nepal een klooster voor jonge lama's bezocht en zorgde hij ervoor dat de lange busritten en treinrit minder lang leken door onderweg een bezoek te brengen aan een school of andere bijzondere plekken of door het meenemen van een fles rum ;-) Ik heb zelf vooraf getwijfeld of het verstandig zou zijn deze reis gedurende de moesson te maken. Uiteindelijk is me dat heel erg meegevallen. Ja, er valt soms een flinke bui en het is warm, vooral de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je enorm zweet. Echter, behalve de boottocht in Varanasi hebben we het hele programma gewoon kunnen volgen en hebben we zelfs de prachtige sneeuwtoppen in Nepal kunnen zien. Ik zou deze reis zeker aan iedereen aanraden.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 9
Reiziger:
Hele gave reis! Mooie afwisseling tussen drukte, chaos en rust en natuur. Je krijgt een mooi beeld van de cultuur en gewoontes in India en Nepal. De eerste dagen in India zijn druk en inspannend, de dagen in Nepal zijn rustiger en ontspannen, goede afwisseling! Zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 06/07/2019
Beoordeling: 9
Nils:
Een fantastische reis als je verrast wil worden en een compleet andere wereld wil beleven. Ondanks het regenseizoen bijzonder weinig regen gehad. Wel erg heet in de zomer maar het voordeel is dan weer dat je bijna geen andere toeristen tegenkomt en foto's van de Taj Mahal kunt maken zonder andere toeristen! India is zo mooi en overweldigend anders. Kleurrijk en lawaaierig en veel contrasten tussen oud en hypermodern. Tussen arm, middenklasse en rijk. Nepal is rustiger, groener en toegankelijker en een perfecte mix met India.
Vertrekdatum: 20/04/2019
Beoordeling: 8
suzanne:
Heb een fijne en mooie reis gemaakt! Was nog nooit eerder in Azië geweest en vond het spannend, maar doordat alles geregeld was qua excursies en hotels zorgde dit toch voor rust. De reisbegeleider was erg fijn! Heb me verbaasd over de cultuur en manier van leven. India is druk en chaotisch maar heeft ook zoveel moois te brengen, nepal heeft meer rust qua natuur en het reistempo ligt lager. Dit maakte het voor mij een fijne combi. De tempels zijn prachtig en het eten heerlijk. Vriendelijke mensen. Ik heb india niet als extreem schokkend ervaren. Om me heen hoorde ik allerlei verhalen en dit zorgde er voor dat ik het allerergste verwachtte. Natuurlijk was het wel een hele andere wereld waarin je terechtkomt. Zeker iets waar ik veel van hen geleerd, interessant om kennis te maken met verschillende culturen en manieren van leven! Ook fijne mix tussen bezienswaardigheden en vrije tijd.
Vertrekdatum: 20/04/2019
Beoordeling: 9
Reiziger:
Het was een fantastische reis met een uiterst kundige reisleider die de indrukwekkende cultuur, overweldigende natuur en zelfs het avontuur in India en Nepal heeft laten zien. Ik had het voor geen goud willen missen!
Vertrekdatum: 20/04/2019
Beoordeling: 8
Miriam:
India heeft heel veel goede indrukken achter gelaten. Voor mij hadden we meer de natuur in mogen gaan in Nepal. De reslisbegleider Vishu maakte de reis helemaal compleet
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 10
Erik:
De combinatie India en Nepal is super. Het contrast tussen het drukke, stoffige en lawaaiige India versus de rust en mystiek van Nepal is groot maar als combinatie erg mooi. Wij hebben een fantastische reis gehad
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 9
Luc:
India &nepal, maart/april Mooie reis drukte india samen met rust van Nepal Vind de natuur niet overweldigend in Nepal in deze reis maar toch zeker de moeite waard om te zien Om de gebergte te zien moet je veel geluk hebben wij hadden wat pech en zag ze nauwelijks op de achtergrond. Katmandu is super leuk pokhara heel relax en bahtapur historische , inda ook heel mooi behalve Delhi , top reisleider keshar , vervoer goede touringbus , nachttrein ook gewoon goed, hotels voor dit land deze prijs zijn ze prima niks te klagen.
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 8
Rudy:
Toffe reis waarin je 2 verschillende landen bezoekt. Waarvan India heel veel Cultuur biedt. Nepal is dan eerder avontuurlijker en sportiever ingesteld
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 8
Reiziger:
De reis was fantastisch vooral het India gedeelte. Dat is een land waar ik zeker terug naar ga. Nepal was wat saai omdat er niet zoveel te zien was ondanks dat het een fantastisch land moet zijn . Alleen de bergen zie je niet. De drie koningssteden vond ik wel fantastisch.
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 9
Linda:
Fantastische groep, Fantastische reisleider! India is een bijzonder land met zijn gewoontes en uitstraling, moet je gewoon een keer beleefd hebben. Nepal voor de natuur, "rust" en het avontuur!
Vertrekdatum: 16/03/2019
Beoordeling: 10
Dorine:
Onbeschrijfelijk mooie reis. De perfecte combi van cultuur, architectuur, natuur, spiritualiteit en avontuur. Deze reis heeft alles. India valt niet te beschrijven, dat moet je gewoon beleven. Het is een wereld op zich waar je je ook thuis nog over kan verwonderen door alle tegenstellingen die je tegenkomt. De hectiek op straat met de rust van tempels, arm en rijk, sprookjesachtige gebouwen en overvolle treinen, heilige dieren die rust uitstralen en een gigantische mensenmassa. En na al dit prachtigs kan je in Nepal oog in oog komen staan met een neushoorn, je hart in je keel voelen door van een helling af te vliegen of zelfs sprakeloos worden bij het zien van Mount Everest uit het vliegtuig. Maak het zo bijzonder als jij wilt. En het grootste cadeau is nog wel dat je alles deelt met elkaar en reisleider Keshar van alles een nog mooier avontuur weet te maken.
Vertrekdatum: 01/02/2019
Beoordeling: 9
Miranda:
Wat een GE-WEL-DI-GE mooie reis! Niet te omschrijven in een paar woorden wat je meemaakt en ziet maar ik zou de reis zeer zeker aanraden!
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 9
Cornelis:
Wat een ervaring. Druk programma maar zeer de moeite waard. Chaos en hectiek in India, bijkomen in Nepal. Enorm veel gezien en meegemaakt. Uitstekende reisbegeleiding en fijne medereizigers. Niet uitgerust maar een fantastische ervaring rijker. Doen!
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 10
Nicole:
Het was een topreis. De diversiteit en opeenstapeling van hoogtepunten maakte het tot een fantastisch ervaring. Je zintuigen worden aan alle kanten geprikkeld. De gezellige groep en onze reisleider die iedere wens in vervulling liet gaan maakte het tot een groot feest!
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 10
Tom:
De reis India/Nepal is mij in alle opzichten erg goed bevallen. Een absolute aanrader.
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 8
Anouk:
Het is een mooie reis. Het tempo ligt hoog, maar daardoor zie je veel van India en Nepal. Op voorhand dacht ik bij deze reis ook veel eigen invulling te kunnen geven aan de dagen. Vrijwel alle excursies zijn immers optioneel. Dat viel in de praktijk echter een beetje tegen, helaas. Het was fijn om de reis in India te beginnen en in Nepal te eindigen. Je begint in de chaos en eindigt met rust. Deze trip is zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 10
Ellen:
Het was een fantastische reis. De drukte en chaos in India en de mooie bergen in Nepal. Mede dankzij onze fantastische gids en de enorm leuke groep medereizigers kijk ik terug op een supergave vakantie.
Vertrekdatum: 10/11/2018
Beoordeling: 9
jose:
Fantastische reis. Heel veel indrukken opgedaan in India. Een fantastische reisleider en een hele leuke groep. Echt een topvakantie. Alles was auoergeregeld. Excursies waren facultatief. Je kon dus zelf kiezen. Met name India heeft op mij heel veel indruk gemaakt. Met name Varanasi. En de vriendelijkheid en verdraagzaamheid van de Indiërs. Daarna het uiterst mooie Nepal bezocht. Iets rustiger maar toch ook zoveel charme.
Vertrekdatum: 13/10/2018
Beoordeling: 9
Barbera:
Wat deze reis zo prettig maakt is de combinatie. Na het indrukwekkende hectische India maak je een vervolg naar Nepal, het land met prachtig natuurschoon. Van tempels en drukte naar wandelen in de bergen en een rustiger programma. Een aanrader!
Vertrekdatum: 13/10/2018
Beoordeling: 8
Reiziger:
De reis naar India en Nepal was geweldig. Zoveel gezien van de cultuur en de mensen. De afwisseling van India en Nepal is heel erg prettig. De reisleider Jeet heeft de reis helemaal compleet gemaakt, hij wist veel te vertellen en heeft ons de bijzondere plekken laten zien. Verder was de sfeer in de groep heel erg prettig. Deze reis zorgt ervoor dat je op een relatief veilige manier naar India en Nepal kunt reizen.
Vertrekdatum: 13/10/2018
Beoordeling: 9
kelly:
Super leuke reis. India is heel cultureel. Prachtige gebouwen. Maar aan de andere kant erg vies. En daarna Nepal in, rust, natuur en hele vriendelijke mensen. Een totaal ander land, maar daarom echt een fantastische keuze deze 2 landen. De wegen in beide landen zijn verschrikkelijk, houd rekening dat de reistijden daar niet op aangepast zijn en je er veel langer over doet. Maar ik heb een fantastische reis gehad.
Vertrekdatum: 13/10/2018
Beoordeling: 9
Leonie:
Een schitterende reis! De combi van het hectische India en daarna de mooie natuur van Nepal maakt deze combi uniek. Met name in India is het hebben van een groep fijn. In Nepal kun je meer vrijheid pakken. De reisbegeleiding was super. Hou er wel rekening mee dat reistijden erg verschillend zijn en vaak langer door alle hectiek.
Vertrekdatum: 22/09/2018
Beoordeling: 9
Roel:
Incredible India doet haar naam eer aan met vriendelijke mensen, lekker eten en bijzondere rituelen. Nepal on top of the world is na het drukke India een rustgevende verademing met prachtige natuur en uitdagingen als bergwandelingen, rafting en parasailing.
Vertrekdatum: 22/09/2018
Beoordeling: 9
Johan:
Een fantastische reis die een aantal hoogtepunten van India en Nepal heel comfortabel toont. Het geeft zoveel informatie dat je nieuwsgierig wordt om nog meer van India te zien.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 9
Daniel:
Heb genoten van deze diverse reis. Van de kleurrijke chaos in India tot de rust en natuur in Nepal. Onder begeleiding van een deskundige reisleider krijg je de kans om in korte tijd kennis te maken met deze bijzondere landen. Hierbij kan je naast de must-see attracties zoals de Taj Mahal ook kennis maken met het lokale leven en heb je de kans om de stad en lokale natuur te ontdekken. Een aanrader voor wie iets anders dan het luxe westen wil ontdekken en niet bang is voor een kleine cultuurshock.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 10
Laura:
Hoe cliché het ook klinkt, deze reis heeft mijn leven veranderd. De cultuur, de mensen, alle indrukken. Het was echt prachtig en ik zal hier nog heel lang aan terugdenken. Ik kan het iedereen aanraden om op deze manier kennis te maken met India en Nepal.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 10
Anniek:
Wat een prachtige reis! Zoveel indrukken en een goed beeld gekregen van beide landen. Ook mede door de reisbegeleider en de groep een geweldige ervaring. Een aanrader!
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 10
Reiziger:
Een super reis! De drukte en chaos van India wordt afgewisseld met de rust van Nepal. Alles was tot in de puntjes geregeld, met dank aan onze gids! Het is een vermoeiende reis met heel veel indrukken, maar elke dag was weer geweldig! Zelfs tijdens de lange reisdagen kijk je je ogen uit!
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 10
Reiziger:
Een super mooie reis waar je super veel ziet en doet.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 8
Niels:
Erg mooie reis, van het drukke India, tot het rustige Nepal. Er is erg veel te zien deze reis en je maakt meer mee vergeleken met andere reizen.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 10
Eefje:
Een super reis als je binnen korte periode een hele hoop wil zien en beleven! India is een prachtig land en je krijgt een hele goed indruk van het leven in de grote steden tijdens deze reis. Het is fijn om na het hectische India door te gaan naar Nepal, waar het (iets) rustiger is en er wat meer natuur om je heen is. Tip: neem een paar dagen vrij nadat je teruggekomen bent, je zult ze nodig hebben ;-)
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 8
Reiziger:
Een ontzettend leuke en afwisselende reis! De cultuur in India en Nepal is heel anders dan hier: chaos in het verkeer, rotzooi op de weg, overal zwerfdieren, bijzondere mensen en nog zoveel meer... Maar als je daar doorheen kunt kijken, valt er zoveel moois te zien in dit alles! Deze reis is de ideale manier om op een 'beschaafde' manier India en Nepal voor een eerste keer te ontdekken zonder helemaal aan je lot over gelaten te worden. Het reistempo is relatief hoog, maar daardoor kun je ook heel veel zien. Kortom: echt een ervaring om nooit te vergeten! P.S. Niet geschikt voor mensen die uit willen rusten op hun vakantie.
Vertrekdatum: 08/09/2018
Beoordeling: 4
Ruben:
Als je deze reis boekt, doe dat dan zeker niet vóór eind november. Een groot deel van de activiteiten waren niet te doen omdat het water te hoog stond in de ganges en de regering de nationale parken dicht houd tot er in november het gras is platgebrand. Dit stond niet vermeld in de reisbeschrijving en heeft mijn vakantie persoonlijk aardig vergald.
Vertrekdatum: 14/07/2018
Beoordeling: 10
Koen:
Wat een geweldige reis. Het contrast tussen de twee landen is zeer groot waardoor ze elkaar binnen deze reis heel goed aanvullen. Ja, India is druk en smerig maar ook prachtig. Het is geweldig om het land vanuit de relatieve veiligheid van een groep te kunnen beleven. De rust en natuur van Nepal zijn daarna een welkome toevoeging. Reisbegeleider was fantastisch, de groep erg leuk en de hotels waren prima. Een absolute aanrader!
Vertrekdatum: 16/06/2018
Beoordeling: 9
Reiziger:
Een zeer afwisselende reis. In korte tijd zie je highlights van India en Nepal, en toch op een ontspannen manier. De prijs-kwaliteitverhouding is zeer goed. Reisleider Keshar Singh verzorgde de details tot in de puntjes.
Vertrekdatum: 16/06/2018
Beoordeling: 9
Ellen:
Een prachtige, afwisselende reis, waarin je erg veel ziet. Prachtige tempels, forten, steden, natuur, cultuur. Een aanrader! De eerste helft van de reis is wel behoorlijk intensief, nog meer dan ik van tevoren ingeschat had.
Vertrekdatum: 21/04/2018
Beoordeling: 10
Sabitriedebie Juliette:
Nee was alles perfect geregeld
Vertrekdatum: 21/04/2018
Beoordeling: 9
alexander:
Fantastische reis waarin je het onderste uit de kan haalt om de landen en culturen te leren kennen. Niet in de laatste plaats door een uitstekende reisleiding (Sunny), die 24/7 klaarstond, alles vlekkeloos regelde en en passant veel wist te vertellen over de machtige cultuur. India is heel indrukwekkend, een heksenketel 'in your face' en een explosie van geluiden, geuren en kleuren, Nepal heeft een schitterende natuur, is een stuk relaxter (maar ook wat saaier en toeristischer in vergelijking met het kleurrijke India). Die combinatie is interessant. Een superreis waar ik met plezier aan terugdenk!
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 9
Patricia:
Ontzettende leuke reis! Ik heb genoten van India en Nepal, beide landen hebben zo veel moois te bieden. Uiteraard ook minder mooie dingen, maar dit hoort er allemaal bij.
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 10
Susanne:
Wauw, wat een geweldige reis. Je valt constant van de ene verbazing in de het andere. De open nieuwschierige vriendelijke mensen, de tempels en de natuur eigenlijk heeft deze reis alles in zich. Van het drukke heftige mooie India ga je over naar de rust van Nepal. Hier is er meer ruimte voor het genieten van de natuur in Chittwan en Pokhara om de reis vervolgens af te sluiten in Kathmandu. De reis is van harte aan te bevelen en ik zou zo weer in vliegtuig stappen om hem over te doen!
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 10
Nadise:
Zeer indrukwekkende reis waar ik iedere minuut van heb genoten! Vanaf dag 1 is het tempo hoog en intensief, maar daardoor heb ik echt enorm veel kunnen zien en beleven. De lokale gids krijgt een dikke pluim voor zijn inzet, dankzij hem is er zoveel mogelijk geweest in korte tijd. Het deel in Nepal geeft meer vrije tijd en rust waardoor de vakantie ook goed afbouwt. Aanrader voor iedereen die nog twijfelt om India en/of Nepal te bezoeken, het is de perfecte combi-reis. Het zal een vakantie zijn om nooit te vergeten!!
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 10
Reiziger:
Ik heb echt een geweldige vakantie gehad! Zeker een aanraden voor mensen die graag naar India en/of Nepal willen gaan.
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 9
Samantha:
Heerlijke reis! Na drie weken heb je het gevoel dat je al drie maanden weg bent! Je ziet veel en doet vooral ook veel! De lange reisdagen vallen erg mee, en zeg nou zelf, een bezoek aan DE Taj Mahal maakt sowieso alles goed!!! India is vooral druk, veel grote steden maar in Nepal kom je weer helemaal tot rust in de natuur! En de iets rustigere steden!
Vertrekdatum: 24/03/2018
Beoordeling: 9
Stef:
Wij hebben de afgelopen weken met Keshar van Shoestring door Noord-India & Nepal gereisd. Een fantastische ervaring! India is een aanslag op ál je zintuigen; je komt ogen, oren én neuzen tekort! En dan Nepal; een totaal ander land met ook weer een ongekende charme; overweldigende natuur en een geweldige bevolking. Wat betreft de reis; die kan ik iedereen aanraden! Het tempo ligt hoog, maar daar krijg je enorm veel voor terug; wij hebben zeker het gevoel dat we -mede dankzij onze fantastische gids- echt álles uit onze tijd hebben kunnen halen! Prima prijs/kwaliteit verhouding en een perfekte route. Onze verwachtingen zijn overtroffen!!
Vertrekdatum: 25/02/2018
Beoordeling: 10
Jan Willem:
Ik heb al veel van de wereld gezien, maar deze reis in met name in India heeft een grote indruk op me gemaakt. Ik zou zelfs willen stellen dat het mijn leven in bepaalde opzichten heeft veranderd! De reisleider heeft een topprestatie geleverd om deze landen beter te leren begrijpen en onze reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Vertrekdatum: 25/02/2018
Beoordeling: 10
Reiziger:
Een geweldige reis!!! De reisleider heeft er een onvergetelijke ervaring van weten te maken. Normaal gesproken reis ik zelfstandig, maar India vind ik niet geschikt om zelfstandig door heen te reizen dus heb ik voor een groepsreis gekozen. Ik vond de georganiseerde groepsreis heel prettig en relaxed. Je hoeft niet na te denken over wat je allemaal wilt zien en hoe je van punt A naar B komt, de reisleider zorgt ervoor dat je alle highlights ziet en ook tijdens de lange busritten wordt er af en toe een stop gemaakt om bijvoorbeeld een stepwell of tempel te bekijken. Ook heeft hij geregeld dat de lunch al klaar staat zodat we snel kunnen eten en de busrit kunnen vervolgen. India is een geweldige bestemming waar we minimaal twee dagdelen activiteiten hadden (uiteraard is niks verplicht). De eerste anderhalve week hebben we enorm veel indrukken opgedaan. Vervolgens in Nepal was er af en toe een activiteit en had je veel meer tijd om zelf in te vullen. Ik vond dit wel prettig na het drukke India, sommige vonden het te rustig. Ik zal zeker terug keren naar India want daar valt nog veel te zien. Nepal heb ik voor mijn gevoel nu wel gezien.
Vertrekdatum: 25/02/2018
Beoordeling: 9
Sabine:
Ik zou deze reis en Shoestring aan iedereen die ik ken kunnen aanraden! Allereerst was het contact met de organisatie heel snel en prettig. Verder is de prijs/kwaliteit verhouding van deze reis geweldig want de hotels zijn allemaal prima (met soms een zwembad en balkon/tuin) en de uitgaven aan eten/drinken/excursies in de landen zelf zijn vrij laag. We hebben in 3 weken heel veel kunnen zien van India en Nepal zonder het idee te hebben gehad dat we teveel in een vervoersmiddel zaten. Omdat we op het goede moment zijn geweest was het nog niet te warm en konden we het Holi Festival of Colour meemaken. Dit was echt geweldig! Als 2 vriendinnen is het maken van een groepsreis als deze een goede tip, aangezien onze reisleider constant zorgde voor onze veiligheid. Hij vertelde leuke verhalen, had goede tips en maakte deze reis echt tot 1 van de mooiste die wij ooit hebben gemaakt! Ik zou niet twijfelen, maar gewoon gaan!
Vertrekdatum: 25/02/2018
Beoordeling: 9
Marieke:
Mijn eerste ervaring met Shoestring en mijn eerste ervaring met een groepsreis. Heel bewust hiervoor gekozen omdat ik ik India niet als vrouw alleen wilde bezoeken. Ik heb er absoluut geen spijt van. We hebben zoveel gezien en gedaan. Het was een reis waarin het ene hoogtepunt het andere opvolgde. De combinatie van India en Nepal is perfect in balans. Een reis met voor ieder wat wils!!
Vertrekdatum: 25/02/2018
Beoordeling: 10
Jolanda:
Bijzonder! dat is het antwoord dat wij geven als iemand aan ons vraagt hoe het was. We hebben de landen niet alleen maar bezocht maar echt mogen ervaren en beleven. Ja het is hectisch en veel reizen maar dit is allemaal niet erg. Het is het allemaal waard. Je ziet zoveel in een reis dat het bijna niet te bevatten is op een positieve manier. Het was de reis van ons leven. De 3 weken vliegen voorbij en als je thuis komt is het echt thuiskomen in een andere wereld.
Vertrekdatum: 10/02/2018
Beoordeling: 9
Marieke:
Wat een reis! Het verkeer, de chaos, de mooie mensen, de jungle in Chitwan, de bergtocht rond Pokhara (wordt niet standaard aangeboden maar zou ik zeker bij je reisleider aanvragen!), de sprookjespaleizen en het heerlijke eten, al met al een intense ervaring van drie weken. Zeker geen uitrustvakantie maar ik kan het iedereen aanraden!
Vertrekdatum: 13/01/2018
Beoordeling: 8
Jan:
Leuke reis! Mooie balans tussen toeristische zaken zoals het Taj Mahal en lokale zaken zoals lokale tempels en scholen waar weinig toeristen komen. Wel een reis die het beste is voor reizigers met een flexibele instelling, in India loopt niet altijd alles zoals gepland. Maar uiteindelijk krijg je wel veel te zien!
Vertrekdatum: 13/01/2018
Beoordeling: 10
Kimberley:
Onwijze gave (basic) reis! Perfect om zelf de landen te verkennen met een reisleider als back up en het gemak van de al geregelde hotels en vervoer! In de wintermaanden kan het wel erg koud worden en niet alle hotels zijn hier op voorbereid, neem dus ook voldoende warme kleding mee! De reis is echt een aanrader en 3x zo gaaf als je Kapil Raj als reisleider treft!
Vertrekdatum: 16/12/2017
Beoordeling: 9
Co:
In december hebben wij met Shoestring de reis naar India en Nepal gemaakt. Wat een belevenis! Alleen al kennis maken met de cultuur en hectiek van India is zo indrukwekkend. En Nepal, wat een vriendelijke mensen en wat een prachtige natuur. Genoten van de eerste tot de laatste minuut! Mede ook door onze fantastische locale reisleider. Een aanrader.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
Marcel:
Mooie reis, mooie groep, mooi mens als reisbegeleider. India/Nepal ben ik aangegaan om twee landen in één aan te doen, maar een volgende keer ga ik toch vooral voor India.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
Roeland:
Deze reis naar India en Nepal is een schitterende afwisselende reis. Van de cultuurshock in Dehli, via het bruisende Jaipur, de schitterende Taj Mahal in Agra en het indrukwekkende Varanassi in India naar het wonderlijke natuurschoon in Nepal. Echt een aanrader voor iedereen die van de afwisseling tussen cultuur en natuur houdt.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
Marjen:
Top! Heb genoten van het drukke India en het wat meer rustige Nepal. De groep was heerlijk relaxed en gezellig en een prima reisleider!
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 10
Reiziger:
Epic!
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 7
Susan:
Mooie reis naar twee interessante landen. Met name India sprak mij erg aan. Lekker eten, vervoer was goed geregeld, en de hotels waren prima. Ook de gids was erg leuk. Wat mij achteraf is tegengevallen is de reistijd. Ik raad aan om een langere reis te boeken zodat je onderweg iets meer rust en tijd hebt per locatie. En ook niet klakkeloos met alle georganiseerde excursies mee te gaan, deze zijn vaak zelfstandig veel goedkoper te regelen.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
Reiziger:
Geweldige combi van twee landen, gaaf!
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
Paulus:
Wat een geweldige reis en dat het een budgetreis is, dat is absoluut niet te merken. Je proeft aan incredible India en aan dusty Nepal. Daarnaast was de reisbegeleider Keshar een absolute toegevoegde meerwaarde aan deze reis, wat een perfecte gast. 24/7 stond hij voor een ieder paraat en altijd met een smile.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
Reiziger:
Als je op korte tijd op een heel intensieve manier India en Nepal wil ervaren is dit de ideale reisformule. Hou er wel rekening mee dat je grotendeels in steden verblijft.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 8
catharina adriana:
Geweldige reis met diepe indrukken die nog lang nasudderen in je hoofd. Grote keuzevrijheid in deelname aan excursies etc. Heel prettige reisleider. Check wel heel goed voor vertrek of je visum voor India in orde is. Formulier met daarop granted is noodzakelijk. Heb je dat niet dan geeft dit heel veel problemen. Hierdoor miste ik mijn vlucht en moest noodgedwongen omboeken en een nacht op airport Istanbul doorbrengen. Het contact met Shoestring was echter goed en ze hebben mij later netjes op de airport van Delhi opgehaald en alsnog met de groep herenigd waardoor ik maar 1 dag gemist heb. Alle lof voor de reisleider en Shoestring! En ondanks de zeer vervelende start een geweldige reis die ik iedereen kan aanbevelen.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
Reiziger:
De reis was een fantastische ervaring. Een aanrader voor iedereen die graag het fantastische en bizarre India, en het prachtige Nepal wilt zien. Wat de reis voor ons extra bijzonder maakte was de fantastische reisbegeleider.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
Ellen:
Het was een fantastische, indrukwekkende reis met een superleuke groep mensen. Het lijkt erg georganiseerd, maar er is voldoende mogelijkheid om je eigen plan te trekken, erg fijn! Erg druk en veel bijzondere dingen gezien in een korte tijd. Als je zelf zou backpacken in India, lukt je dit waarschijnlijk niet. Echt een aanrader!
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
Judith:
Wat een ervaringen! We hebben in drie weken tijd zo ontzettend veel beleefd dat ik nauwelijks weet waar ik moet beginnen als mensen mij naar de vakantie vragen. Jaipur, Varanasi en de Taj Mahal waren hoogtepunten in India. Nepal heeft echter mijn hart gestolen! Avontuur in Chitwan, paragliden (aanrader!!) en bootje varen in Pokhara, de mooie wandeling en zonsopkomst over de Himalaya, de tempels en stoepa's, de relaxte sfeer in Bakhtapur en Kathmandu. Maar ook de groep en goede reisleider hebben dit tot een onvergetelijke reis gemaakt. En dan neem je de lange reistijden op de koop toe ;) Ik ga zeker nog eens terug naar Nepal!!
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
Nicole:
Geweldige landen, hou wel rekening met lange reisdagen.
Vertrekdatum: 11/11/2017
Beoordeling: 9
René:
Een fantastisch veelzijdige reis waarbij je het chaotische en intense India ziet. Overal, waar je ook kijkt, zijn fantastische taferelen, rituelen en mensen te zien en elke dag beleef je weer nieuwe dingen. Als bonus is er natuurlijk de Taj Mahal. Na de impulsen in India, is er tijd voor het wat rustigere Nepal en de bergen. Vandaar een fantastische combinatie!
Vertrekdatum: 16/09/2017
Beoordeling: 9
Thomas:
Een mooie afwisselende reis. Erg interessant om de contrasten tussen beide landen te zien. Redelijk druk programma, maar toch ook voldoende rustmomenten. Aanrader!
Vertrekdatum: 05/08/2017
Beoordeling: 7
Marc:
Mooie afwisselende reis, geweldige ervaring, je moet wel van avontuur houden en het niet zien als een vakantie om uit te rusten
Vertrekdatum: 05/08/2017
Beoordeling: 9
Sydney Francisca Johanna:
Als je van avonturen houdt, is deze reis voor jou gemaakt! Van lopen door de jungle tot slapen in de nachttrein, deze reis biedt het je allemaal. De lokale reisbegeleider geeft je een kijkje in de Indische en Nepalese cultuur, een ervaring om nooit te vergeten.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 9
Reiziger:
Geweldige rondreis gehad. Mooie afwisseling tussen cultuur en natuur. Vriendelijke mensen geweldige reisbegeleider en lekker eten
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 9
Mike:
Het is een super vakantie geweest. In de eerste periode genoten van de vele indrukken in India. In het tweede gedeelte heerlijk relaxen in de prachtige omgeving van Nepal. De leuke groep en reisleider maakten de vakantie een unieke ervaring.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 7
Reiziger:
Deze reis is zeker aangeraden. Het was wel fijn geweest als shoestring mij had laten weten dat ik de enige single was en het niet leuk zou zijn in een groepsreis. Dus let daarop.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 10
Ronald:
Onze reis naar India en Nepal is een reis van wereldformaat geweest! Mede door de kennis, de prettige persoonlijkheid en de organisatievaardigheden van de reisleider (Ravindra Singh Rathore) hebben wij deze reis als geweldig ervaren. We hebben in deze 22 dagen echt het maximale uit de reis gehaald en ik raad dan ook iedereen aan om vooral India minimaal één keer te bezoeken!
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 9
Adriaan:
Wij hebben een fantastische groepsreis gehad met een geweldige reisleider. Veel gezien, veel gedaan. Je moet het echt zelf ervaren. Volgende keer weer met shoestring ! Groetjes Ineke en de rest van de familie Joosse.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 9
Janneke:
De combinatie van cultuur met natuur en de indrukwekkende mensen hebben deze reis voor mij onvergetelijk gemaakt. Bovendien hadden wij een super enthousiaste lokale gids die ons heel veel over zijn land heeft verteld, heeft laten zien en ervaren.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 8
Bas:
Een zeer gevarieerde reis die een goed beeld geeft van het intense India met haar vele gebruiken en het natuurlijke Nepal met haar prachtige natuur en cultuur.
Vertrekdatum: 29/07/2017
Beoordeling: 9
Reiziger:
Fantastische reis met veel afwisseling! En hoewel Nepal heel prettig reisbaar is, voelde het in India toch wel erg fijn om met een groep te gaan.
Vertrekdatum: 22/07/2017
Beoordeling: 9
Michael John:
Een fantastische reis voor iedereen die het net te spannend vindt om India en Nepal alleen te ondernemen. We hadden een zeer leuke reisleider (Keshar) die er alles aan deed om het een topvakantie te maken (wat ook lukte)! Een reis met een vol programma in twee indrukwekkende landen (bereid je voor op een heuse culture-shock) waarbij je al het moois te zien krijgt dat ze te bieden hebben: drukke steden, mooie natuur, schitterende architectuur / tempels en bijzondere mensen. Besef wel dat als je in de moesson periode reist je wat meer kans hebt op regen. Wij hadden hier maar beperkt last van, maar je kunt ook minder geluk hebben.
Vertrekdatum: 22/07/2017
Beoordeling: 10
Arine Marise:
Voor we vertrokken op deze reis heb ik veel beoordelingen gelezen die vonden dat het op hoog tempo reizen vermoeiend was. Wij vonden dat best meevallen, het is aanwezig ja maar dit hoort bij de reis als je veel wilt zien. Wij hebben echt genoten van de reis en veel gezien!!
Vertrekdatum: 22/07/2017
Beoordeling: 8
Gerard:
Indrukwekkende reis met een uitstekende lokale reisbegeleider.
Vertrekdatum: 22/07/2017
Beoordeling: 10
Gilberte:
Een gids die tot het uiterste gaat voor je, een organisatie die alles tot in de puntjes heeft geregeld en een enorm gezellige groep waarmee je alle mooie en minder mooie momenten binnen een reis deelt. Kortom, een ontzettend bijzondere reis met Shoestring naar India en Nepal die we nooit zullen vergeten.
Vertrekdatum: 22/07/2017
Beoordeling: 10
Louise:
Het was een geweldige reis met een buitengewone deskundige en fijne reisleider. Daarnaast hadden we een erg leuke groep. De combinatie van India en Nepal was perfect. Ik ben een prachtige reiservaring rijker!!
Vertrekdatum: 07/07/2017
Beoordeling: 10
Esther Saskia:
Een prachtige, indrukwekkende reis. Met hoogtepunten en verrassingen op elke dag. India is een fascinerend land en Nepal is prachtig. De overnachtingen zijn in prima hotels en onze gids (Vishu) een lot uit de loterij! Een lokale gids is echt geweldig om een land en zijn cultuur en geschiedenis goed te leren kennen. Ik hoop nog een keer terug te keren naar India en zal dan zeker weer voor een Shoestring-reis kiezen!
Vertrekdatum: 07/07/2017
Beoordeling: 10
Evelien:
Het was een indrukwekkende reis die ik nooit meer zal vergeten. Elke dag was prima geregeld, de hotels waren uitstekend en de gezelligheid van onze groep en reisbegeleider maakte de reis compleet. Een aanrader is om in Pokhara te paragliden, dit kun je regelen via je reisbegeleider. Veruit de beste vakantie ooit!
Vertrekdatum: 17/06/2017
Beoordeling: 8
Marianne:
Erg mooie reis! Heel veel gezien in drie weken tijd. De lokale reisleider heeft ons de mooiste plekjes van India en Nepal laten zien. Doordat je naar veel plekken gaat maak je wel lange uren/dagen in de bus. Het aangegeven eigen budget per week klopt niet, ga uit van bijna het dubbele! Er worden leuke tours ter plaatse aangeboden namens Shoestring, maar wat betreft prijzen kun je lokaal veel goedkopere tours boeken. Ontbijt is niet bij de prijs inbegrepen, erg jammer!
Vertrekdatum: 17/06/2017
Beoordeling: 10
Mascha:
Dit was mijn eerste groepsreis, en het is absoluut een aanrader in alle opzichten! De combinatie van beide landen, het uitgebreid aanbod van de excursies (ik raad ze allemaal aan!) zowel cultuur, als natuur, als sport. Onze groep bestond uit 10 personen, en dat is een mooi aantal, het feit dat het een singles reis was, helpt om snel contact met iemand te hebben aangezien ze een beetje hetzelfde reizigers profiel hebben. Ik ben midden in de moesson gegaan (kon niet anders), en dat is goed te doen, ook al moet je rekening houden met de enorme hitte, muggen in bepaalde delen van het land (viel reuze mee, als je maar deet gebruikt!), en de regen (vooral in Nepal, omdat het daar hoger ligt, dus reken daar wel op wijzigingen in het programma soms). Al bij al, geef ik deze fantastische reis een 10/10, dankzij de lokale reisleider die voor alles zorgt, en je een kijkje geeft in zijn cultuur.
Vertrekdatum: 15/04/2017
Beoordeling: 10
Mark:
Fantastische reis! Zeker aan te raden. India is een prachtig mooi land en een om nooit te vergeten. Naast dat je alle highlights ziet ervaar ook je ook de cultuur en het leven van het land. Na het hectische India naar Nepal is een wereld van verschil. Nepal is prachtig en heerlijk om een aantal wandelingen te doen. Reis is prima geregeld met mooie hotels en dito vervoer. Zeker een reis die ik aan iedereen aan kan raden. En ik wil zeker nog een keer terug. naar India & Nepal.
Vertrekdatum: 15/04/2017
Beoordeling: 8
Reiziger:
-
Vertrekdatum: 15/04/2017
Beoordeling: 9
Eric:
Mooie, gevarieerde reis die je laat kennismaken met het noorden van India en Nepal. Cultuur, natuur en lekker eten, het is allemaal aanwezig.
Vertrekdatum: 15/04/2017
Beoordeling: 8
Katty:
Heel erg genoten van deze zeer gevarieerde reis!!!
Vertrekdatum: 15/04/2017
Beoordeling: 10
Kiki:
Ik heb voor de Single reis India & Nepal 'on a Shoestring' gekozen omdat Nepal mij heel erg trok en ik de Taj Mahal een keer in mijn leven wilde zien. India leek mij beter voor een groepsreis ipv als vrouw alleen en ook omdat je dan gezellig met zelf gestemde reist. Wat ik nooit had verwacht is dat ik uiteindelijk mijn hart heb verloren in India. Het is een prachtig land qua cultuur, geloof en zeer vriendelijke en toegankelijke mensen! Ik ga zeker terug! 'Sometimes you lose something... Now that I'm gone from India... I realize I've lost a part of my heart!' Namaste Kiki
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 8
Henny:
Deze reis is zeker een aanrader! We kregen in korte tijd veel te zien, mede dankzij onze fantasische gids Keshar. Het holifestival, de Taj Mahal, de Ganges, vele mooie tempels en stupa's. Ik zou zeker weer voor de 22 daagse reis kiezen! De nachttrein was ook een hele leuke ervaring. Kortom een reis met vele hoogtepunten om nooit meer te vergeten!
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 8
Reinder:
Het was een heel bijzondere reis met heel veel tempels en religies en grote steden, maar een contact met de lokale bevolking hoe die wonen en werken dat misten wij tijdens deze reis heel erg. De liefelijke omgeving waar soms langsreden, voor ons een unieke gemiste kans.
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 10
Roos:
Mocht je twijfelen om deze reis te boeken, ik zeg doen! Het reistempo ligt wat hoog, hierdoor haal je wel alles uit de drie weken die je er bent. Van de drukke steden India tot de prachtige natuur in Nepal, iedere dag is weer een nieuw avontuur. Ik kijk terug op een prachtige reis, met een leuke groep en een fantastische reisbegeleider!
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 8
Hanneke:
Prima reisorganisatie! Super mooie reis gehad met een goede lokale gids die ons alle ins en outs liet horen en zien van de landen. Acomodaties waren prima mede als het lokale vervoer. Ge groepsgrootte had wat kleiner gemogen, 24 pers is naar mijn mening te groot
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 9
Catharina:
Een fantastische reis in korte tijd heel intensief door twee landen reizen daar moeten sommige hard voor werken maar het is zo de moeite waard. Geweldig! Keshar maakte deze reis compleet waardoor het voor mij 1 van mijn mooiste reizen was samen met mijn zus. 
Vertrekdatum: 08/03/2017
Beoordeling: 9
Sanne Rogina Emelie:
De reis heeft werkelijk mijn verwachtingen overtroffen. De De tocht over de Ganges heeft veel indruk gemaakt. De prachtige kleuren in India en de spirituele plekken van Buddha. India hief Nepal op en omgekeerd. Na de bedrijvigheid in India, reisden we naar het lieflijke Nepal. Wat een prachtige gekleurde huisjes en vriendelijke mensen. Als je gelegenheid hebt voor paragliding, zeker doen! Je zweeft ter hoogte van de roofvogels. Werkelijk magisch.
Vertrekdatum: 14/01/2017
Beoordeling: 9
Johan:
Een reis vol met onverwachtte ontmoetingen en actieviteiten. Tijdens een fotostop krijgen we een camel-ride of lekker lokaal eten met uitleg. Zeker een aanrader waarbij de gids zeker heeft bijgedragen om de reis nog completer te maken dan ze al was
Vertrekdatum: 14/01/2017
Beoordeling: 10
Jet:
India en Nepal, wat een verschillende en allebei fantastische landen! ik ben in januari 2017 geweest, een graad of 20 en prima te doen. ik heb van elk moment genoten. ik heb alles op me af laten komen, van te voren mij nergens druk om gemaakt en minder positieve reacties van vrienden geblokkeerd en er vol voor gegaan. met goed resultaat. elke dag belandde ik in een nieuw avontuur, alleen of met mijn reisgenoten. ik het het fantastisch gehad. Tip: mocht je twijfelen over de reis, of als je al geboekt hebt over excursies en kosten, alsjeblieft doe het niet. het is geweldig!
Vertrekdatum: 17/12/2016
Beoordeling: 10
Margo:
India en Nepal was geweldig! Een aanrader voor elke reiziger die voor indrukwekkende cultuur wilt gaan met een combinatie van rust in de bergen.
Vertrekdatum: 17/12/2016
Beoordeling: 8
Bernadette:
De bijzondere stad Delhi, het sprookjesachtige Jaipur, Varanasi is echt zoals ik mij India had voorgesteld. Het Indiase eten was echt fantastisch, complimenten aan de gids om de juiste restaurants uit te zoeken zodat niemand een dehli belly heeft gekregen:) Het prachtige Bhaktapur wat mijn hart gestolen heeft en de ontzettend aardige en niet opdringerige bevolking van Nepal en nog zoveel meer....als het even kan, dan kom ik graag terug.
Vertrekdatum: 12/11/2016
Beoordeling: 10
Rebecca:
Super leuke en indrukwekkende reis door India en Nepal. Fijne lokale reisbegeleider die ons het helemaal naar de zin maakte en alles regelde waardoor we lekker konden genieten. Prima transport en hotels. Zeker een aanrader!
Vertrekdatum: 12/11/2016
Beoordeling: 8
Reiziger:
Een mooie en indrukwekkende reis door India en Nepal. Kortom zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 12/11/2016
Beoordeling: 9
Eduard:
Deze India-Nepal reis is een reis die alle facetten bevat. Cultureel , avontuurlijk en natuurlijk . Qua prijs in balans wat er geboden wordt ,en met het aanvullende pakket erbij volledig.Natuurlijk is de ene groep hechter dan de ander , maar denk wel dat de gevarieerdheid de groep zeker hechter maakt ,en een goede combi bestaat uit jonge en oudere reisgenoten. Namaste !!
Vertrekdatum: 08/10/2016
Beoordeling: 8
Reiziger:
Tips: 1. Als een lokale gids/een tuk tuk rijder of iemand van de straat je meeneemt naar een winkel of fabriek waar ze je uitleggen hoe kleding gemaakt wordt/ hoe marmer bewerkt wordt/ waar ze echt kasjmier hebben enz dan krijgt deze persoon vaak commissie hiervoor. De producten in de winkel/fabriek worden te koop aangeboden, maar zijn veelal kwalitatief slecht en veel te duur geprijsd. Als je iets wilt kopen doe het dan op een lokale markt. 2. De jungle walk in Chitwan niet doen in oktober. De bossen zijn dan zeer groen zijn waardoor je nauwelijks tot geen wild ziet en van de beesten die je ziet nagenoeg geen foto's van kan maken. Beter kan je een lokale gids vragen om 's avonds langs het water te lopen en aan het einde op een terrasje naar de zonsondergang te kijken. Wij hadden tijdens deze wandeling een neushoorn/herten/ krokodillen en nog een paar vogels gespot in een uurtje tijd wat een veel grotere belevenis was dan 4 uur jungle walk. 3. In Nepal kan het lastig zijn om met een ABN Amro wereldpas te pinnen. Ik kon 5 dagen lang geen geld opnemen. Neem daarom voor de zekerheid extra euro's mee naar dit gebied.
Vertrekdatum: 08/10/2016
Beoordeling: 6
Marianne:
Als je nog niet veel gereisd hebt een prima mogelijkheid om snel het land te bekijken. Als je echter wat meer ervaren bent wellicht niet zo spannend en avontuurlijk.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 9
Timo:
Topvakantie gehad waarbij ik veel gezien heb met de groep maar waarbij je ook genoeg vrijheid hebt om zelf op pad te gaan als je dat wilt.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 9
Dave:
Een reis om nooit meer te vergeten! Met zo min mogelijk verwachtingen heb ik deze reis ondernomen en als je jezelf wilt onderdompelen in een totaal andere wereld dan is deze reis ook voor jou. De kleurrijkheid en chaos van India en de natuur, vergezichten en vriendelijkheid in Nepal zijn uniek. Het zijn een intense drie weken geweest die me voor alle vijf zintuigen nieuwe ervaringen hebben gegeven. Die uitdagend waren voor lichaam en geest. Kortom een onvergetelijke ervaring rijker.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 10
Yessica:
India en Nepal on a Shoestring; Wat een magnifieke reis! Een erg leuke groep en een fantastische reisleider mogen hebben voor deze reis. Magische plekken mogen ontdekken en vele indrukken tot me hebben mogen nemen. Het is een heel andere wereld waarop je je, ondanks verhalen en inlezen, niet op kunt voorbereiden. De ervaring die je er opdoet zal nooit meer afgepakt kunnen worden. De accommodaties zijn prima, de ene soms wat netter dan de ander. Ik had een gedeelde kamer; is mij prima bevallen. Ik had het geluk een erg leuke kamergenote te hebben. Wij konden elkaar ook wat 'terugtrek-momenten' bieden, iets wat tijdens deze prikkelende reis best prettig is. Het transport is goed. Erg blij geweest met de airco in de bussen, en met de chauffeur die ons door Nepal heeft gereden. Vergis je niet in de prijzen. India en Nepal zijn niet zo goedkoop als de verwachting die wordt gewekt. Trek sowieso 20 - 25 euro per dag uit aan eten en drinken (voor een basismaaltijd en tussendoortjes). De kosten voor entrees komen er nog bij en de fooi (à €70 voor de gehele reis). De souvenirs kun je zo duur maken als je zelf wilt... Tijdens deze reis wil je je geen zorgen hoeven maken om geld. Dus maak voor jezelf een ruime(!) begroting, dan is het het meest ontspannen reizen en kun je de magie van de reis toelaten. Wanneer je deze landen graag wilt bezoeken in een hoog tempo met een hele leuke reisleider, zou ik deze zeker aanraden!
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 8
Ilona:
India is erg druk en onoverzichtelijk. Voor mij als backpacker werd het meerdere keren bevestigd dat ik de goede keuze had gemaakt om India met een groepsreis te doen. In mijn eentje had ik nooit zo veel in een korte tijd kunnen zien, en vooral op een voor mij veilige manier (als vrouw in India ontkom je er niet aan dat er intens naar je wordt gestaart, fijn om dan de veiligheid van een groep te voelen). De rust en natuur van Nepal was hierna een meer dan welkome afwisseling. Hierdoor heb ik Nepal echt in mijn hart gesloten, terwijl ik aanvankelijk geen interesse had om naar Nepal te gaan. Ik ben erg blij met mijn keuze voor deze reis!
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 10
Myrthe:
Het is een pittige maar erg leuke reis. De afstanden zijn lang en van de drie weken dat je reist zit je een week in de bus. Maar dat is natuurlijk niet voor niks want zo ga je langs allerlei hoogtepunten en krijg je een mooi beeld van twee fantastische landen.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 10
Maaike:
Als je kennis wilt maken met twee prachtige landen, kies dan voor deze reis. In India zie je vooral steden en ervaar je de drukte van een prachtig land. In Nepal kom je tot rust in de natuur en de wat rustiger steden. Elf dagen is natuurlijk veel te kort voor een land, maar het is een unieke kans om in 3 weken wat highlights te zien en te ontdekken dat je heel graag terug wilt om nog meer te ervaren. Het reistempo ligt dus ook vrij hoog en dat moet je wel prettig vinden. Ik ben geen groepsreizen gewend, maar zie altijd waar ik uitkom en waar ik zin in heb en dit vond ik persoonlijk toch pittiger dan verwacht. Daarentegen heb ik wel oa door onze geweldige tourleader de mooiste dingen gezien en kunnen doen.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 9
Rens:
Het is een geweldige reis, waarbij je een goed beeld krijgt van de totale chaotische cultuur van India, die op één of ander manier toch lijkt te werken en de relatieve rust in Nepal. Beide landen zijn eigenlijk niet te vergelijken, maar door deze reis hebben we in een zeer strak schema heel veel gezien en ervaren. Wil je meer vrijheid, maar met de kans minder te kunnen zien, dan zou ik deze reis niet boeken.
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Stephanie:
Namaste! Als je jezelf even in een compleet andere wereld wilt wanen, dan raad ik je "India en Nepal - on a Shoestring" zeker aan! Zonder enige verwachtingen aan deze reis begonnen en ik heb werkelijk van elke minuut genoten. Moet erbij zeggen dat onze groep dikke vette mazzel had met het weer en dat in ons geval iedereen elkaar goed lag. Onze reisleider wist veel te vertellen over India, zowel over de historie als over de actualiteiten. We hebben prachtige avonden en morning yoga sessies op de rooftops van hotels gehad; rond een kampvuurtje gezeten onder een heldere sterren hemel in Nagarkot; een Bollywood film bekeken in een beeldschoon oud theater in Jaipur; de Taj Mahal aangeraakt; de mt. Everest bewonderd vanuit de lucht in Kathmandu; heerlijke hikes gehad; ontspannen dagen gehad zoals in Pokhara; zalig gegeten; kennisgemaakt met bijzondere culturen en mooie mensen; interessante verhalen gehoord; en nog veel meer.. Kortom: genieten! Elke reis is uniek en bijzonder en iedereen ervaart het op zijn eigen manier, maar ik kan je beloven dat deze reis genoeg elementen bevat om magische momenten te ervaren. Veel plezier! Stèphanie
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Margo:
Een prachtige afwisselende reis gehad. De hectiek en cultuur van India met daarna de welkome afwisseling van de rust en natuur van Nepal. De bergvlucht over de Mount Everest is zeker een aanrader. De accomodaties en vervoer waren prima geregeld. Ook hebben we een fantastische lokale reisleider gehad.
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Josanne:
India en Nepal is een prachtige reis met een mooie afwisseling van drukte en rust. In relatief korte tijd krijg je met een beetje geluk (alles hangt samen met het weer) alle highlights te zien die beide landen te bieden hebben. Je moet niet verwachten alleen maar mooie dingen te zien krijg in India is veel armoede, bedelende kinderen etc. Dat blijft naar om te zien. Maar als je je daar op instelt dan is het te handelen. Het negatieve weegt niet op tegen het positieve. India was druk, vol en hectisch Nepal was een verademing. Daarbij was Narindra (Natsa) een hele goede gids die echt bij onze groep hoorde. Hij wist veel te vertellen waardoor wij meer begrip kregen voor het leven in India.
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Ilona Helena:
Deze reis is bijna niet in woorden te beschrijven. Het is een reis met heel veel indrukken. Contrast tussen het drukke en chaotische India en de rust en natuur in Nepal. Onze gids Natsa heeft goed voor ons gezorgd en veel vertelt over de gebruiken en culturen van beide landen. Een reis om nooit meer te vergeten!
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Ingeborg:
Een prachtige en afwisselende reis. Verwachtingen ruimschoots overtroffen. Had meer 'basic' verwacht aangezien het een budgetreis betrof. Maar niets was minder waar. Fijne en comfortabele hotels, prettig vervoer, een gezellig klein groepje (9 personen) en een uitstekende, kundige en prettige reisleider. Tel daarbij op dat alle omstandigheden mee zaten, zoals weer, gezondheid (geen Delhi belly's!) en relatieve rust op veel plekken omdat wij buiten het hoogseizoen zaten. Tijd en ruimte genoeg om al het moois te bekijken in niet al te grote massa. Genieten met een grote G. Van de hectiek van het indrukwekkende India, de fantastische keuken, de rust en natuur in Nepal, het gezellige Pokhara, de Taj Mahal, de scenic flight over de Mount Everest... Het was geweldig! Wel iets meer zakgeld meenemen dan aanbevolen wordt. Maar nog steeds een fantastische budgetbestemming zonder dat het een 'budget'-ervaring is. Integendeel. Aanrader!
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 9
Tycho:
Een hele mooie reis waarin je echt ondergedompeld word in de Indiaanse en Nepalese cultuur. Hotels bovenverwachting en het tempo meer dan goed, je krijgt de tijd en de vrijheid om zelf ook op pad te gaan en uit te zoeken. De reisbegeleider kan je alles vragen of hij kan het voor je regelen. Zeker was hij een meerwaarde voor onze reis. De bustochten zijn soms lang maar er is zoveel te zien onderweg dat het eigenlijk niet uitmaakt. De nachttrein is echt een ervaring om nooit meer te vergeten en dichterbij het echte lokale leven kan je bijna niet komen. Al met al kan ik iedereen deze reis aanbevelen, ik weet bijna zeker dat als alles op z'n plaats valt (groep, begeleider, enigeninstelling) dat je een super reis maakt waardoor je nog lang aan gaat terug denken.
Vertrekdatum: 13/08/2016
Beoordeling: 9
Reiziger:
De vele positieve reviews van deze reis kan ik alleen maar volmondig bevestigen. Dit is vermoedelijk de beste 'introductie reis' die je kan maken. Alles is zeer goed georganiseerd, je voelt de reiservaring van de organisatie doorheen de ganse trip. De lokale reisgids heeft alles goed in handen en zorgt ervoor dat je veilig en tevreden, zonder zorgen kan genieten van elk moment, van de hoogtepunten, de lokale restaurants of extra excursies. Soms ligt het ritme wat hoog, maar de vrije momenten vangen dit wel op. Zelfs zonder voorbereiding kan je deze reis boeken, alle info wordt of onderweg, of ter plaatse medegedeeld. Sommige hotels zijn zeer basic, altijd net maar toch wel aftands, gelukkig zitten er enkele betere hotels bij die dit tekort opvangen, op het eind van de rit geeft de reis mij de indruk zeer goed te zitten prijs-kwaliteit. Augustus is niet de ideale periode, vele zaken vallen letterlijk in het moesson-water. Aan de andere kant hadden we door het laagseizoen dan toch wel de indruk bijna de enige toeristen te zijn. De vele busritten geven je de kans te genieten van heerlijke straattaferelen en geven de indruk dat je de landen echt wel doorkruist. Nepal is de perfect aanvullend om wat rust terug te vinden na de hectische dagen in Indië. Een aanrader !
Vertrekdatum: 30/07/2016
Beoordeling: 8
Reiziger:
nee
Vertrekdatum: 30/07/2016
Beoordeling: 9
Maaike:
-
Vertrekdatum: 30/07/2016
Beoordeling: 10
Rieneke:
Een fantastisch reis gehad! Wat een aanrader. Zowel Nepal als India zijn prachtige bestemmingen, met elk hun eigen pareltjes.
Vertrekdatum: 23/07/2016
Beoordeling: 9
Emily:
India Nepal zijn prachtige landen waar ik mij als alleen reizende jonge meid geen moment onveilig heb gevoeld, ondanks recensies op internet die anders vertellen. Ik zou daarom iedereen adviseren om de cultuur zelf te ervaren en niet af te gaan op alles wat op internet staat.
Vertrekdatum: 23/07/2016
Beoordeling: 9
Maldhy:
Zeer de moeite waard
Vertrekdatum: 16/07/2016
Beoordeling: 8
Sanne:
Geweldige ervaring met een leuke groep en fantastische reisleider. Na het hectische India was het groene Nepal een verademing. Ondanks de aardbeving heeft Nepal nog veel moois te bieden en het is fantastisch om te zien hoe hard de Nepalezen weer aan het opbouwen zijn! Je komst in Nepal wordt zeer gewaardeerd!
Vertrekdatum: 16/07/2016
Beoordeling: 8
Lianne:
De reis naar India en Nepal is zeker de moeite waard . Overwegen om het wel/niet de moessontijd te doen is een voor ook Shoestring. Wij hebben behalve drama weg naar Pokhara in de stromende regen en landslides, veel geluk gehad. Veel cultuur, veel gezien. Voldoende vrije tijd.
Vertrekdatum: 18/06/2016
Beoordeling: 9
Youri:
Geweldige reis en een fantastische reisbegeleider! Genoten van de absurde drukte in India, de rust en mooie natuur in Nepal, de Taj Mahal, de ceremonie in Varanasi, Pokhara, het prachtige uitzicht op het Annapurna-gebergte, de Mountain Flight en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Vertrekdatum: 18/06/2016
Beoordeling: 8
Annemieke:
Wat een reis wat dit. India was indrukwekkend vooral de rivier de Ganges. De Taj Mahal was prachtig. Heel veel gezien in India en daarna nog Nepal. Wat is de natuur van Nepal prachtig!! De himalaya en de bergen,heel mooi! In Nepal wordt er gewerkt aan de wederopbouw na de aardbeving in 2015,dit kan je ook wel zien. Als je naar Nepal wilt laat je dan niet weerhouden,het land is zo mooi! Nepal heeft toerisme nodig,dus ik zou zeggen ga naar Nepal! Daar krijg je geen spijt van.
Vertrekdatum: 30/04/2016
Beoordeling: 9
Mirjam:
Wat een reis, wat een belevenis! We hadden dit voor geen goud willen missen. Het was een vrij druk programma, maar daardoor zie en hoor je wel veel en daarvoor ga je natuurlijk ook heen! We hadden een super leuke, spontane, veel wetende gids die je reis echt compleet maakte! Mocht je twijfelen, doen!!! Want dit is echt een reis om nooit meer te vergeten!
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 8
C:
India is een land wat je raakt of absoluut niet. Ik vind het kleurrijke, de vriendelijke mensen, maar ook zijn cultuur en way of live iets wat je kan verrijken. Je moet in staat zijn om een knop om te draaien en dan naar het land te kijken zoals het is. Niet met een Europese blik. Pas dan kun je openstaan voor de schoonheid en intensheid van India.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 10
Willem:
India en Nepal on a shoestring laat een grote variëteit van mensen, cultuur, natuur en historie zien. Elke dag is een nieuw hoogtepunt. De kleurrijkheid en kakofonie van geluiden in India en de groene ruige bergen en sawa's van Nepal vormen een mooi geheel. De mogelijkheid om per vliegtuigje over de Himalaya toppen te vliegen raden wij sterk aan. Reken echter op 250 euro pp pw!
Vertrekdatum: 19/03/2016
Beoordeling: 8
Sabrina:
Wat een bijzondere reis! Je hoort en weet ook wel dat het helemaal anders gaan zijn dan je kent, maar toch verrast het je zodra je vanaf het vliegveld naar het hotel in Delhi rijd. En het stopt zelfs niet als je weer thuis bent. De reis word niet als hoog tempo aangemerkt maar door alle indrukken, de temperatuur (ik was er in begin april), alle excursie mogelijkheden en het bezoeken van 2 landen, ervaarde ik het wel als een reis met een hoog tempo. Gelukkig hadden we een hele leuke gids die veel kon vertellen over de geschiedis maar ook over de huidige politieke en sociale situatie in India en Nepal. Hierdoor lekende de lange reisafstanden per bus ook wat korter te duren. De accomodatie was op alle plaatsen (behalve 1) schoon en goed, sommige hotels hadden zelfs een zwembad wat een fijne plek is zo na de stoffige straten van India. De nachttreinrit is mij ook goed bevallen, je kreeg er schone lakens en ligt met de groep bijelkaar. Ik ben blij dat ik dez ervaring heb mogen opdoen in 2 van de meest bijzondere landen waar ik ooit ben geweest.
Vertrekdatum: 19/03/2016
Beoordeling: 8
Wouter:
Een prachtige en afwisselende rondreis doorheen de cultuur en chaos van India en de natuur en rust van Nepal. India is soms zwaar door de drukte, vervuiling, gebrekkige hygiëne en hitte maar wat je te zien krijgt is onvergetelijk, vooral dan Varanasi. Ga er ook niet van uit dat je in Nepal de Himalayas te zien krijgt, bij ons zaten ze in de mist. De Everest-vlucht is dan ook niet te missen!
Vertrekdatum: 22/11/2015
Beoordeling: 8
Marije:
Echt een hele mooie reis. Een absolute aanrader. Goede variatie tussen drukke steden en mooie natuur! En de vele gesprekken tijdens de busritten met onze Indische reisleider over zijn geloof en cultuur maakte de reis af! Wel is de genoemde 150 euro per week absoluut niet haalbaar.
Vertrekdatum: 11/10/2015
Beoordeling: 8
Tessa:
Deze reis heeft een hoge snelheid, maar het is het zo waard! dit is absoluut een van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt, van het drukke india naar het rustige Nepal alles is gewoon geweldig als je het maar over je heen laat komen! zelf ben ik een week langer gebleven om Annapurna Base Camp te hike was ook een hele belevenis was! maar al me al was dit een heel bijzondere reis die ik nooit meer zal vergeten met alleen maar hoogte punten!
Vertrekdatum: 11/10/2015
Beoordeling: 8
Vincent:
Goede prijs kwaliteits-verhouding, uitstekende bestemmingskeuze en reisvolgorde, prima plaatselijke gids!
Vertrekdatum: 11/10/2015
Beoordeling: 9
Reiziger:
Gewoon doen. En ervaar het zelf. Sta open voor alles en je hebt (had ik)een geweldige vakantie Excuries: alsnog afbesteld maar dan red je het nog met ongeveer 300€ per week. En met alles alsnog mee gedaan. Heb zelfs nog met enkele leden van de groep 2 dagen geraft voor (plaatselijke boeking in nepal) kleine 90 euro in pokhora daar zat bij 2x een lunch 1x ontbijt 1x diner. Vervoer (kleine 90 min heen kleine 3 uur terug) en slaaptent plus slaapzak) kwamen uit in lumbini
Vertrekdatum: 11/10/2015
Beoordeling: 10
Hedde:
Verschrikkelijk gave reis, een van de mooiste die we hebben gemaakt tot nu toe. Hele andere cultuur, maar dat maakt de reis juist zo gaaf. Perfecte lokale reisleider maakte de reis helemaal top! Er zitten lange dagen bij maar zelfs de reisdagen zijn niet saai gezien het uitzicht, de stops onderweg en het heerlijke eten onderweg. Zoveel indrukken dat je het gevoel hebt 3 maanden te zijn weggeweest ipv 3 weken.
Vertrekdatum: 04/03/2015
Beoordeling: 7
Reiziger:
Deze combi reis laat de hoogtepunten van beide landen goed zien. Soms lange reisdagen, maar je verveelt je niet omdat er buiten zoveel te zien is.
Vertrekdatum: 04/03/2015
Beoordeling: 9
Jasmina:
Leuke en gevarieerde reis. India is een ervaring die je niet mag missen en wie wil nou niet naar de Taj Mahal. Nepal was voor ons de groene verrassende oase van rust na het drukke India. Heel mooi! Kortom een aanrader.
Vertrekdatum: 04/03/2015
Beoordeling: 8
François:
De reisbegeleider op de Noord India Nepal Prahlad Ranawat is super. Zeker een aanrader om met deze persoon te reizen. De reis zelf is bijzonder, wel dient er aandacht besteedt aan de verplaatsingen met de bus. Een reis van 9 uur aan één stuk met één en dezelfde driver is onverantwoord, risico op ongeval vergroot met het uur. Toch beschouw ik de reis met Shoestring als een van de topreizen die ik al gedaan heb.
Vertrekdatum: 04/03/2015
Beoordeling: 9
Theodora Wilhelmina Maria:
Voor mij was deze onvergetelijke reis net als kerstmis maar dan 3 weken lang. Ik kreeg heel veel meer dan ik gehoopt en verwacht had. Elke dag kreeg ik een nieuw cadeautje. Mede dankzij ons reisleider die meer dan zijn best voor ons gedaan had. Kortom chapeau.
Vertrekdatum: 01/03/2015
Beoordeling: 8
Reiziger:
Goede budgetreis, waarin je in korte tijd veel van India en Nepal ziet. Een goede mix tussen historie, cultuur en natuur~! Ook de afwisseling tussen het hectische India en het natuurschoon van Nepal maakt dit een mooie reis. Goede accommodatie en transport en uitstekende lokale reisbegeleider!
Vertrekdatum: 13/12/2014
Beoordeling: 8
Andries:
Geweldig mooie reis. India met al zijn cultuur en Nepal met al zijn natuur. Let er op dat de reis wel een moordend tempo heeft.
Vertrekdatum: 13/12/2014
Beoordeling: 9
Machteld:
Prachtige, afwisselende reis met vele kleurrijke onuitwisbare indrukken. Wat een bijzondere manier om aan India en Nepal te mogen proeven. Goede organisatie, prima hotels, afwisselend reisprogramma en excursieprogramma. Enorm genoten! Als je het echte India en Nepal wilt beleven, is deze reis zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 08/11/2014
Beoordeling: 7
Reiziger:
Let op je visum! Dubbel entry! Neem genoeg toiletpapier mee uit NL.
Vertrekdatum: 08/11/2014
Beoordeling: 7
Tom:
Fantastische reis met uitstekende reisleider, de accomodatie's kunnen echter wel wat beter, overal warm water zou ook lekker zijn.
Vertrekdatum: 08/11/2014
Beoordeling: 8
Petra:
Bijzondere reis gehad. He is inderdaad incredible India, je valt van de ene in de andere verbazing. We hadden een heel goed Engels sprekende gids die duidelijk uitleg gaf, wat heel fijn was.Zakgeld was wat lag ingezet. je hebt zeker 300,- euro p/p/p/w nodig. Bier en drank was Europese prijs.Eten had ik goedkoper verwacht.De bedden waren erg hard en in het ene hotel beter als het andere maar overal zijn we erg vriendelijk behandeld. Wil je India en Nepal zien is deze budgetreis een uitstekende keuze om mee te beginnen.
Vertrekdatum: 08/11/2014
Beoordeling: 9
Reiziger:
Fantastische reis om nooit te vergeten. Hoog reistempo, veel lange reisdagen. Do's: Ga in Varanasi smorgens vroeg over de gats. Je ziet veel meer dan per boot. Woon in Pokhara een dienst bij in de boeddistische tempel in het tibetaanse vluchtelingenkamp. Fascinerend! Dont's: Sla de boot en wandeltocht in Chitwan over. Saai en je ziet 5 herten, 2 pauwen en een hele ijsvogel. De Veluwe zijn spannender.
Vertrekdatum: 25/10/2014
Beoordeling: 10
HILDE LYDIA M.:
Geweldige reis. Wil je voor de eerste keer kennismaken met India en Nepal is deze reis een absolute aanrader. Om hier ten volle van te genieten is het wel belangrijk dat je dit met een open geest doet en niet je Europese gebruiken en verwachtingen met je meeneemt. Je laten meedrijven in landen vol kleuren en geuren is dan alles wat je moet doen.
Vertrekdatum: 27/09/2014
Beoordeling: 10
Jan:
Het was fantastisch. Verwachtingen waren hoog gespannen, maar deze werden gedurende de reis nog overtroffen. Vooral door de inbreng van onze fantastische gids. Een ongelofelijke ervaring.
Vertrekdatum: 27/09/2014
Beoordeling: 8
Reiziger:
Geweldige reis. Nr 1 reisbegeleider. Hij maakt de reis tot wat het is.
Vertrekdatum: 27/09/2014
Beoordeling: 9
Leonneke:
Prachtige reis! In korte tijd heel veel indrukwekkende dingen gezien: cultuur, natuur, historie en religie. Met name India heeft mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen. De reisleider was fantastisch. Bussen waren prima, ritten soms lang maar met zoveel moois om naar te kijken langs de weg was dit voor mij geen probleem. De treinreis was fantastisch.
Vertrekdatum: 13/09/2014
Beoordeling: 9
Wilma:
Wat een super gave reis! Het is zeer zeker de moeite waard om India en Nepal te bezoeken!
Vertrekdatum: 13/09/2014
Beoordeling: 9
Esther:
Perfecte reis waarin alle high lights en must do's in Noord India en Nepal worden aangedaan zonder dat je het gevoel krijgt te veel te doen in te weinig tijd. Voldoende tijd voor eigen invulling.
Vertrekdatum: 13/09/2014
Beoordeling: 8
Joyce:
Het is een drukke reis maar ontzettend genoten van de hele reis en alle ervaringen, indrukken en verschillen. Het drukke India en het rustige Nepal is een leuk contrast. Het zijn 2 landen die ik zeker nog een keer zou bezoeken!!
Vertrekdatum: 02/08/2014
Beoordeling: 7
Yvonne:
Jammer dat de reis doorgang vond met maar 6 medereizigers. Als singleboeker is dit zeker van invloed geweest op mijn plek in de groep en ook extra excursies konden soms niet doorgaan i.v.m. het geringe aantal deelnemers. Bedenk goed of je wel met de moessontijd wil reizen; e.e.a. heeft veel invloed op het programma; sommige onderdelen kunnen niet doorgaan. Verder is de reis op zich afwisselend.
Vertrekdatum: 28/07/2014
Beoordeling: 8
Jaap:
Een fascinerende reis. Het van nabij ervaren hoe het leven in India en Nepal is. De hoge temperaturen, de chaos in de steden, het lawaai op straat is allemaal een onderdeel van het leven daar. een intrigerend land. Onze lokale reisgids heeft het allemaal fantastisch in goede banen geleid. Ook bij ziekte en infecties heeft hij goede zorg gedragen voor de jongeren. Een reis om niet te vergeten in positieve zin, mede dankzij onze reisleider.
Vertrekdatum: 28/07/2014
Beoordeling: 8
Hans:
Een reis met veel variatie: de waanzinnig mooie Taj Mahal, de schoonheid van Chitwan NP, de prachtige natuur in Nepal, de schoonheid van Baktapur en Kathmandu, en de mountainflight op 7 km. hoogte naast de Mount Everest. Een erg hectisch maar mooi straatbeeld in met name de steden, met de vele tempels en gewoonten van de Hindu.
Vertrekdatum: 28/07/2014
Beoordeling: 9
Joris:
India en Nepal stonden al jaren in mijn top 10 vakantie lijst. Ik was wel wat huiverig door alle verhalen over de heftigheid van cultuur, hygiene en overweldigende bevolking. Maar het bleef altijd een aantrekkingskracht houden. Nu ik terug ben kan ik zeggen: I am in love with India! Wat een rollercoaster aan indrukken en ervaringen! Een voorturende prikkeling van alle zintuigen, geuren, kleuren, smaken, uitzichten, klimaat, enz.. Voor een groot deel is het succes van de reis te danken door onze lokale reisleider die vuur en overgave zijn passie voor zijn land wist over te brengen. Veel geleerd van hem over de manier van leven en hoe het geloof een groot deel is van het dagelijkse leven. Hij heeft alles gedaan om onze reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Dat is knap want het wat een pittige reis. Dat is meteen een eventueel ding om rekening mee te houden bij het boeken. Het is aanpoten: veel kilometers maken en vaak vroeg op omdat de dagen vol zitten. Je valt van de ene verbazing in de andere en valt moe maar voldaan in bed om de dag erna weer zo`n dag te beleven. Het verwerken van alles komt thuis pas echt. Voor mij is deze combireis van Noord India en Nepal een absolute aanrader. Het heeft gezorgd dat India niet van mijn lijst is geschrapt maar is blijven staan.. Wil ook de rest van dat prachtige land gaan ontdekken!
Vertrekdatum: 28/07/2014
Beoordeling: 10
Roland:
Deze reis was zeer afwisselend, qua indrukken. Het hectische India met zijn gebruiken en gewoonten en het vriendelijke Nepal met zijn natuur. Een geweldige inspirerende reis, waarbij je wellicht anders kijkt naar onze eigen maatschappij. Zoveel leuke mensen ontmoet en gesproken. Een regelrechte aanrader.
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 8
Peter:
India is een beleving waard
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 10
Josephina:
We hebben een geweldige reis gehad naar India/Nepal! Heel veel gezien en meegemaakt mede door de fijne gids! Ook de mensen in onze groep kregen een fijne band met elkaar. Ik zou de reis zo weer overdoen!
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 9
albertus:
De combireis India Nepal was geweldig. Wel erg druk met veel vroeg opstaan, maar op deze manier beleef je in drie weken een heel stuk India en Nepal! Zeker een aanrader
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 9
Johan:
Geweldige reis, zeker een aanrader. Zeker de combinatie van de cultuur in India en de natuur in Nepal is perfect. Je kunt een cultuurshock verwachten in India door de drukte en de viezigheid maar als je daar doorheen kijkt is het zoo mooi. Nepal is rustiger en mooi op een hele andere manier. De afwisseling in deze reis is daarom perfect. De gidsen uit het excursiepakker zijn wel matig. Ze spreken slecht Engels en waren vaak erg saai. Het is leuker om zelf een gids te regelen die je aanspreekt en daarmee op stap te gaan.
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 10
Anne-Marie:
Het is fantastisch om te kunnen ervaren hoe anders de levensstijl van mensen van ons Nederlanders kan verschillen. Het verkeer is ongelooflijk (manier van rijden, geluid, hoeveelheid, verschillende voertuigen, met daartussen allerlei te omzeilen koeien, honden etc en lopende mensen) , maar iedereen anticipeert zo goed, fantastisch! India en Nepal zijn daarbij mooi qua landschap en kleurige mensen. Het geloof is in toewijding van de mensen ongelooflijk voor ons, maar daardoor ook weer zo prachtig. Als je je blik wilt verruimen en je bent flexibel in aanpassing is deze reis een echte aanrader! Anne-Marie
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 8
Reiziger:
Wij hebben een super reis achter de rug. Je ziet zoveel moois tijdens deze reis, transport was comfortabel en reisbegeleider was top.
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 9
André:
Vooral het visum voor India gaf veel gedoe vooraf. Vooral op tijd mee beginnen. Reis maak het allemaal meer dan goed. Heel erg leuk en leerzaam.
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 8
Lian:
Als je in een relatief korte tijd veel wilt zien, is de reis echt een aanrader. Eerst veel cultuur en hectiek in India en vervolgens rust en mooie natuur in Nepal. Deze afwisseling is mij erg goed bevallen.
Vertrekdatum: 19/07/2014
Beoordeling: 8
Robertus Leonardus:
Mooie reis! Veel uren in de auto/bus, maar zeker de moeite waard. Goede afwisseling tussen steden en natuur. Wereld van verschil met Nederland, met uiterst vriendelijke bevolking; aanrader!
Vertrekdatum: 12/07/2014
Beoordeling: 8
Cornelia:
Wat een fantastische reis was het. India bevat veel, het is het meest vieze land wat ik ooit heb gezien maar ook het meest kleurrijke. Het is er druk maar de mensen zijn uiterst vriendelijk en toegankelijk. Je kunt er heerlijk eten. India is indrukwekkend, vooral de Taj Mahal en Varanasi. Nepal straalt veel rust uit, prachtige natuur en een stuk rustiger. Het vervoer is goed en de bussen hebben airco, de hotels zijn prima. Het is alleen jammer dat je op het einde van de reis weer van Katmandu terug vliegt naar Delhi, een verloren dag en je hebt al het gevoel dat je vakantie over is. Ik heb deze reis met mijn zoon van 16 gemaakt, ook hij is onder de indruk van alles. Een aanrader dus! Karin en Bam
Vertrekdatum: 12/07/2014
Beoordeling: 8
Lydia:
Een fantastische reis. Het tempo ligt hoog, maar hierdoor hebben we ontzettend veel kunnen zien in weinig tijd. In zowel India als Nepal waren de mensen ontzettend vriendelijk en gastvrij. De hotels waren prima en schoon. Ook al is het een groepsreis, er is genoeg ruimte om zelf op pad te gaan en de steden te ontdekken. Wij (drie meiden) hebben ons geen moment onveilig gevoeld en het vervoer in de steden is erg makkelijk. Tips: In Jaipur is het mogelijk om naar een olifantendorp te gaan. Hier wonen de olifanten die bij het fort werken. Wij vonden het fantastisch. Daarnaast gaan veel toeristen naar de 'Monkeytempel'. Achter de berg waarop deze tempel staat, ligt een enorm complex van tempels en baden waar de locale mensen naartoe gaan. Veel tours besteden hier geen aandacht aan, maar wij vonden het één van de mooiste plekken van Jaipur.
Vertrekdatum: 12/07/2014
Beoordeling: 7
Reiziger:
Highlights van Indiaas Gouden driehoek en Nepal in goed tempo. De vliegreis van Kathmandu naar Delhi is een verloren dag, geeft ook al het gevoel dat de reis ten einde is, jammer. Suggestie om te starten in Delhi en te eindigen in Kathmandu. Tevens 1 dag minder in Jaipur en 1 dag langer in Delhi. We hebben nu niet de gelegenheid gehad zelf Delhi te verkennen.
Vertrekdatum: 12/07/2014
Beoordeling: 9
Wim:
Fantastisch mooie reis waarin je heel veel ziet en doet, zeker als je alle/veel excursies meedoet. De combinatie van India en Nepal is perfect. Wij waren heel blij met de plaatselijke gids die heel dicht bij de groep stond en altijd klaarstond voor ons. Af en toe zelf dingen gaan ontdekken, los van de groep, is zeker aan te raden. Zo leer je de lokale bevolking een beetje kennen en kom je onverwachte plekjes en mensen tegen. De grootte van de groep vonden we iets minder, alsook het seizoen om in India te zijn. De warmte en hoge vochtigheid zijn voor ons zwaar geweest om in te functioneren. Buiten dat overtrof de reis onze verwachtingen qua hotels, bevolking, activiteiten,.. Zeker aan te raden dus:)
Vertrekdatum: 19/04/2014
Beoordeling: 10
Martinus:
We hebben een geweldige reis gehad! Een totaal andere wereld. Het vuil op straat verliest het van de sprookjesachtige sfeer en gastvrijheid van het prachtige India en groene Nepal...We hebben genoten van iedere dag. De hotels zijn basic maar goed en de gebruikte vervoersmiddelen erg comfortabel. Als je een cultuurschok wilt ervaren in de meest positieve zin dan is deze reis echt een aanrader!
Vertrekdatum: 15/03/2014
Beoordeling: 8
Amanda:
Een erg leuke en diverse reis! Ik had voor deze reis gekozen, omdat ik heel graag naar India wilde. Maar naast de hectiek van India, wilde ik ook graag wat rustmomenten in de vakantie. Hiervoor is Nepal een mooie aanvulling. Deze reis heeft in de meeste opzichten aan al mijn verwachtingen voldaan, alleen was Nepal wel wat toeristischer dan ik had verwacht.
Vertrekdatum: 15/03/2014
Beoordeling: 3
Dirk:
Ben je gek op avontuur vol onverwachte gebeurtenissen? Dan is dit jouw reis! Neem vooral wél jouw mobiel mee om via Facebook het contact met de medereizigers te kunnen onderhouden. Blijf lachen, ook als de bus klapbanden krijgt of de airco uitvalt. En natuurlijk die wegracerij met die taxi's krijg je er daarna gratis bij! Spannend! Wees niet verbaasd als er geen water uit de kraan komt of als er net toevallig naast jouw kamer een hoog frequent waterpomp staat te piepen, dan wel tijdens een powerbreak in Nepal de stroomgenerator van het hotel of van het naastgelegen kantoorgebouw begint te knorren. Als dit het avontuur is wat je zoekt, dan is dit JOUW reis!
Vertrekdatum: 15/02/2014
Beoordeling: 9
Leo:
Een fantastische ervaring in 3 weken tijd. Alles gezien wat ik wilde zien. Een echte aanrader!!!!
Vertrekdatum: 15/02/2014
Beoordeling: 7
Reiziger:
Mooie reis, met een goede afwisseling van de hectiek van india met de rust van nepal.
Vertrekdatum: 15/02/2014
Beoordeling: 8
Marloes:
Het was een top reis met een super leuke groep. Deze reis heeft mij een goed beeld gegeven van beide landen! De Taj Mahal was werelds, de hike door de bergen van Nepal was wonderschoon, Varanasi was indrukwekkend. De hectiek van India en de rust van Nepal maakten het tot een goede combinatie van deze mooie, bijzondere landen. Mede door onze uitstekende gids was dit een reis om niet snel te vergeten!
Vertrekdatum: 15/02/2014
Beoordeling: 6
Leon:
Goed verzorgde reis met eenvoudige hotels waarbij je veel indrukken van Nepal en Noord India krijgt. De focus van de reis ligt wel te veel op het zoveel mogelijk zien en doen waardoor je de indruk krijgt sommige plekken net echt goed ervaren te hebben. Metname in Nepal hebben we te weinig van de Himalaya ervaren en verblijf je naar mijn idee teveel in de steden. De vrijheid die je hebt als reiziger vind ik te beperkt en zal daarom niet snel meer met Shoestring reizen.
Vertrekdatum: 15/02/2014
Beoordeling: 8
ronald:
Een aanrader voor iedereen die deze reis overweegt om te maken. Je bent een ervaring rijker en je kijk op India en Nepal zal alleen maar positiever zijn.