Reiszoeker

Groepsreis Nepal Avontuurlijk

Rondreis met Himalaya trektocht

Boek v.a. € 1.691,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 16 DAGEN

Groepsreis Nepal Avontuurlijk

  1. Heb ik een visum voor Nepal nodig?
  2. Welke inentingen heb ik nodig voor Nepal?
  3. Wat is de ideale reisperiode voor een reis naar Nepal?
  4. Hoe overnachten we tijdens de trektochten in de bergen?
  5. Hoe reizen we in Nepal?
  6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
  7. Heb ik wereldstekker nodig voor Nepal?
  8. Kan ik pinnen in Nepal?
  9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?
  10. Wat is handig om mee te nemen naar Nepal?
  11. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
  12. Wordt de trekking op de Avontuurlijk Nepal reis aangepast tijdens de zomermaanden?
  13. Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?
  14. Kan ik hoogteziekte krijgen in Nepal?
  15. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  16. Hoeveel tijdsverschil is er in Nepal?
  17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
  18. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
  19. Kan ik mijn reis verlengen?
  20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  21. De feiten op een rij

Heb ik een visum voor Nepal nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum, e-visum of toeristenkaart nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180 en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad 'Praktisch'bij iedere reis.

De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen

Welke inentingen heb ik nodig voor Nepal?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.
Shoestring Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0900-10 110. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de ideale reisperiode voor een reis naar Nepal?

Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken, hangt af van wat je gaat doen. De beste maanden voor bergwandelingen zijn februari, maart, april, mei, oktober en november. In die maanden is het overdag goed weer om te lopen, niet te warm. De lucht na de regentijd, in oktober en november, is helder zodat de besneeuwde toppen vaker en scherper te zien zijn dan anders. Maar het kan dan wel in de avonden en nachten in de bergen flink afkoelen en het is zeker niet gebruikelijk dat er veel verwarming aanwezig zal zijn in de lodges in de bergen. Meestal is alleen de keuken verwarmd. Dus laagjes kleding en een goede slaapzak is dan erg belangrijk.

De moesson maanden (juni, juli en augustus) zijn iets minder geschikt voor de bergwandelingen, omdat de paden modderig en glad zijn en de bergen nauwelijks zichtbaar. Echter voeren we de Nepal Avontuurlijk reis met een 5-daagse trekking in het Annapurna gebergte wel uit in de zomermaanden, aangezien we merken dat het door de klimaatverandering minder regent als jaren terug en de route tegenwoordig ook prima in de zomer te lopen is.

Van oktober tot midden maart is een droge en zonnige periode. Het kan dan in de avonden nog flink afkoelen, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik snel op. Het is daarom handig om veel laagjes aan kleding mee te nemen.

Hoe overnachten we tijdens de trektochten in de bergen?

Je slaapt in eenvoudige lodges of kleine guesthouses. Meestal lig je in kleine tweepersoonskamertjes met eenvoudige bedden met matrassen, af en toe zal het een meer persoons slaapzaaltje zijn (in Ghopte tijdens de trek door Helambu is bijvoorbeeld geen andere accommodatie aanwezig). In ieder geval dien je zelf voor een slaapzak te zorgen. Bijna alle guesthouses/lodges hebben een klein restaurant waar je kunt eten. De menukaart is uitgebreid, het aantal werkelijk aanwezige gerechten is echter vaak beperkt (maar smakelijk!). De ruimte waarin je eet is over het algemeen verwarmd; je slaapruimte is onverwarmd. In bijna alle lodges kun je je wassen, soms in een eenvoudige douche, soms met een emmer koud of warm water. Sommige accommodaties hebben zonne-energie, zodat er enig warm water aanwezig is.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.

Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Nepal?

Gedurende onze reizen door Nepal hebben we over het algemeen de beschikking over een eigen bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Nepal vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In veel hotels en ook in een aantal restaurants is Wifi. Tijdens de trektochten in de bergen is er geen Wifi. Tijdens de trektocht Gorepani (reiscode SNK) is er wel Wifi beschikbaar (tegen betaling).

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik wereldstekker nodig voor Nepal?

We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

Kan ik pinnen in Nepal?

In alle grote steden kun je pinnen. Je pinpas dient wel op 'wereld' te staan. Check dit altijd even bij je bank. Je mag maximaal 10000 NPR per keer pinnen.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Nepal?

Ja! Overal in Nepal kun je heerlijk vegetarisch eten.

Wat is handig om mee te nemen naar Nepal?

De avond vóór de trektocht (Avontuurlijk Nepal reis, reiscode: SNK) vul je met twee personen één rugzak (maximaal 7-7,5 kilo p.p. inclusief slaapzak), die door een drager gedragen wordt. De overige bagage wordt gestald in het hotel waar je in Kathmandu/Pokhara logeert en die zie je pas na de trektocht terug. Je hebt voor de trektocht tevens een klein dagrugzakje (wat je zelf draagt) nodig voor je camera, veldfles, warme trui, EHBO-setje en datgene wat je tijdens het wandelen denkt nodig te hebben.

Belangrijk: Voor de rondreis Nepal Everest Basekamp (Reiscode: SNV)binnenlandse vlucht naar Lukla is een bagage beperking van toepassing. Er is 10 kg bagage toegestaan + 5 kg handbagage voor de cabine.

In de lijst hieronder wordt aangegeven wat je voor de trektocht nodig hebt. Veel items kun je eventueel nog aanschaffen in Kathmandu/Pokhara. Houd bij het inpakken van je tas rekening met extreme weersomstandigheden!

Inpaklijst:
Goede, ingelopen, waterafstotende of waterdichte bergschoenen;
Goede wandelsokken;
Lange broek 
Korte broek 
Bloesjes of T-shirts 
Warme trui (fleece) 
Windjack;
Poncho/ regenkleding 
Pet of hoed tegen de zon 
Zonnebril 
Wandelstok  (In de bergen zijn hier en daar voor heel weinig geld bamboe wandelstokken te verkrijgen. Soms kun je 'echte' wandelstokken in Kathmandu/Pokhara op de kop tikken maar die zijn erg duur);
Slaapzak met een -5 warmtefactor (voor de reis Avontuurlijk Nepal, reiscode SNK) 
Voor de reizen met een trekking Everest Basecamp (Reiscode: SNV),  en Annapurna circuit (Reiscode: SNC) heb je slaapzak die comfortabel is tot -20 graden. Zo’n slaapzak is ook te huren in Kathmandu, let op dat je hiervoor direct na aankomst dit organiseert met mogelijk de hulp van de reisbegeleider
Kleine rugzak voor dagelijkse zaken 
Veldfles 
Zaklantaarn met reservebatterijen en lampje 
Kleine verbanddoos 
Toiletspullen 
Handdoek 
Afbreekbare zeep/shampoo;
Toiletpapier 
Hangslotje 
Pen en papier, paspoort, een goed boek, eventueel een verrekijker,, fotoapparatuur, spelletjes, voldoende Nepalese roepies in biljetten van 100 en kleiner.

 

Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.

Wordt de trekking op de Avontuurlijk Nepal reis aangepast tijdens de zomermaanden?

Nee, er wordt dan geen andere route gelopen. In de zomermaanden valt er regen, maar door de klimaatveranderingen regent het niet meer zoveel als vroeger. Daarom is deze route prima te lopen.

Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Nepal?

Tijdens de trektochten door de bergen is een goede slaapzak zeker nodig! Je kunt deze vanuit Nederland meebrengen, maar je kan deze ook kopen in Kathmandu of Pokhara. Ook zijn ze te huur in Kathmandu en Pokhara (let er in dat geval wel op of je inderdaad een goede slaapzak meekrijgt). Een slaapmatje is niet nodig.

Voor de reizen met een trekking zoals Everest Basecamp (Reiscode: SNV) en Annapurna Circuit (Reiscode: SNC) heb je een slaapzak nodig die comfortabel is tot -20 graden. Je kunt deze slaapzak ook huren in Kathmandu. Let er op dat je dit direct na aankomst organiseert met eventueel de hulp van de reisbegeleider.

Op de reizen zonder meerdaagse trektocht zijn een slaapzak of slaapmatje niet nodig.

Kan ik hoogteziekte krijgen in Nepal?

Ongeveer de helft van de mensen die verblijven op hoogtes boven de 3500 meter krijgt in meer of mindere mate last van hoogteziekte. Op onze meeste reizen naar Nepal blijf je ruim onder de 3500 meter hoogte. Je hoeft je dan ook geen zorgen hierover te maken.

Tijdens de Langtang & Helambu- reis verblijf je op maximaal 4200 meter hoogte. Dit is geen hoogte waarbij grote problemen verwacht kunnen worden maar wees wel alert. Waarschijnlijk zullen de meeste reizigers het verschil vooral voelen bij lichamelijke inspanning. Op een hoogte van 4000 meter kan het beklimmen van twee trappen al een hele opgave zijn. Het rustig aan doen helpt vaak het beste. Het hoogste punt tijdens de Annapurna Circuit-reis is de Thorung La, een pas van 5416 meter hoog. De hoogste overnachtingsplaats is Thorung Phedi op 4450 meter hoogte.

Hoogteziekte is een reactie van het lichaam op het steeds lagere zuurstofgehalte in de lucht. Het belangrijkste probleem is het ontstaan van vochtophoping in de longen en/of de hersenen. Hoogteziekte is potentieel levensbedreigend. Je dient alert te zijn op de symptomen bij jezelf en degenen met wie je reist. Voordat de symptomen worden beschreven, eerst nog dit: het krijgen van hoogteziekte is niet afhankelijk van lichamelijke fitheid of routine in het lopen op grote hoogten. Ook geroutineerde bergwandelaars en zelfs dragers in Nepal kunnen er na vele keren voor het eerst last van krijgen.

Mensen onder de dertig jaar, mensen die eerder hoogteziekte hebben gehad en mensen met long- en hartproblemen lopen een groter risico. Ook mensen die zich nodeloos het tempo van de groep laten voorschrijven, lopen meer risico. Er is een heel scala aan symptomen bij hoogteziekte. De Franse alpinistenvereniging werkt met een puntensysteem om de ernst van de situatie te kunnen inschatten. Symptomen met 1 punt zijn: misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid. Twee punten: overgeven, hoofdpijn die niet op aspirine reageert. Drie punten: enorme vermoeidheid, kortademigheid of benauwdheid zonder inspanning, heel weinig plassen. Scoort iemand niet meer dan 3 punten, dan kun je langzaam verder omhoog, maar beter is pas door te gaan tot de symptomen weg zijn. Tussen 4 en 6 punten moet je uitkijken en wachten tot de symptomen verdwenen zijn, of als het kan een paar honderd meter dalen. Meer dan 6 punten betekent: levensbedreigend, onmiddellijk afdalen, de zieke mag niet op deze hoogte blijven en zeker niet op deze hoogte slapen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Hoeveel tijdsverschil is er in Nepal?

Tijdens onze zomertijd is het in Kathmandu 3 uur en 45 minuten later dan in Amsterdam. Tijdens onze wintertijd is het in Kathmandu 4 uur en 45 minuten later.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reizigers heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.
Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen