Reiszoeker

Groepsreis Vietnam & Cambodja

Ontdekkingsreis door Indochina

Boek v.a. € 1.939,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 21 DAGEN

Groepsreis Vietnam & Cambodja

 1. Heb ik een visum nodig voor Cambodja?
 2. Welke inentingen heb ik nodig voor Cambodja
 3. Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Cambodja?
 4. Hoe overnachten we in Cambodja?
 5. Hoe reizen we in Cambodja?
 6. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig?
 8. Kan ik pinnen in Cambodja?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Cambodja?
 10. Wat is handig om mee te nemen naar Cambodja?
 11. Moet ik een klamboe meenemen?
 12. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 13. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 14. Wat is het voltage in Cambodja?
 15. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?
 16. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Cambodja?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum of elektronisch nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180 en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische reispaspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Welke inentingen heb ik nodig voor Cambodja

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de ideale reisperiode voor reizen naar Cambodja?

Cambodja heeft geen vier seizoenen zoals we die in Europa kennen. Het klimaat van dit land wordt vooral bepaald door droge en natte tijden. Grofweg valt in de streken waar we doorheen reizen de regentijd in de periode mei tot oktober en de droge tijd in de periode november tot en met april. Over het algemeen moet je er dan ook rekening mee houden dat er het hele jaar door buien kunnen vallen. Het is echter ook het hele jaar warm en vaak zeer zonnig.

De beste tijd om op deze reis te gaan is tussen eind oktober en maart. Tijdens deze maanden regent het het minst en is het niet te heet.

Hoe overnachten we in Cambodja?

Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. Je verblijf is op basis van logies en ontbijt.

De meeste hotels hebben een eigen restaurant en soms een tuin of een terras. De hotels in Battambang en Siem Reap hebben een zwembad. Bij de selectie van de hotels hebben we vooral gelet op de locatie, hygiëne en sfeer. De hotels en guesthouses zijn over het algemeen gelegen in het centrum van de plaats waar we verblijven.

Per reis vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ onder het kopje ‘accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Cambodja?

Tijdens het grootste deel van deze reis staat er een eigen airconditioned (mini)bus tot je beschikking, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. Het traject van Ho Chi Minh City naar Phnom Penh wordt afgelegd per openbare bus. Op 'vrije dagen' is de bus in principe niet beschikbaar. Houd er rekening mee dat de wegen in Cambodja erg slecht kunnen zijn, zeker in het regenseizoen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Cambodja vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via 'social media') contact met het thuisfront te houden. Veel van de geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby of bar van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Cambodja verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl.

Kan ik pinnen in Cambodja?

Het belangrijkste betaalmiddel voor toeristen is de US-dollar. In Phnom Penh en Siem Reap kun je US-dollars pinnen. Zorg dat het betaalprofiel van je bankpas op 'Wereld' staat. We adviseren om naast je pinpas ook een gedeelte van het geadviseerde zakgeldbedrag in contante US-dollars mee te nemen. Zorg er wel voor dat de biljetten onbeschadigd zijn, dus zonder scheurtjes, zonder vlekken en zonder gaten.

De Cambodjanen ronden voor toeristen alle bedragen af op hele dollars. Let erop dat je kleinere uitgaven met Cambodjaanse Riel (KHR) betaalt. Restaurants, hotels, supermarkten, souvenirverkopers en reisbureaus rekenen in US-dollars. Je kunt alleen in de betere hotels en restaurants met een creditcard terecht. Er zijn maar weinig banken die contant geld uitbetalen op je creditcard. De Visa Card is algemener geaccepteerd dan Mastercard.

Meer informatie vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Cambodja?

Jazeker kun je vegetarisch eten in Cambodja! De Cambodjaanse keuken kent veel variatie in groenten en vegetarische curry's.

Wat is handig om mee te nemen naar Cambodja?

Cambodja is een tropisch land. Het is daarom handig om dunne, katoenen kleding mee te nemen. Voor ’s avonds zijn een hooggesloten shirt met lange mouwen en een lange broek handig als bescherming tegen muggen. Een warme, wollen trui of vest is (vooral 's winters) onmisbaar, zeker in de bergen. Regenkleding komt goed van pas tijdens de natte periode.

Verder is het aan te raden om een paar (hoge of lage) goed ingelopen wandelschoenen mee te nemen en een paar slippers voor wanneer je verschillende tempels gaat bekijken. Ter plaatse is bijna alles ook te krijgen, dus zorg dat je niet te veel meeneemt! Wat verder nog belangrijk is om mee te nemen: een lakenzak, handdoek, zonnebril, zonnebrandmiddel, een kleine reisapotheek en EHBO-kit, een zaklantaarn en een reisgids.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een klamboe meenemen?

Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen.

Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Cambodja, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde mosquito coil, een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op afstand houdt. Als je erom vraagt, wordt zo'n coil onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Cambodja te koop. Daarnaast is het ook altijd handig om muggenspray met DEET en kleding met lange mouwen mee te nemen voor in de avond.

Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus. Zorg ook dat je bagage niet te zwaar is. Bagage moet vaak op het dak van de bus en aangezien de wegen in het land erg slecht of onverhard zijn, kan dit gevaar opleveren met een bus die door de bagage topzwaar is.

Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Wat is het voltage in Cambodja?

Het voltage in Cambodja is 230 volt en de frequentie 50 hertz. Hier en daar komt ook nog 110 volt voor. De elektrische spanning kent in enkele plaatsen grote schommelingen, en dat is niet altijd goed voor je eventuele elektronische apparatuur. Sluit je apparatuur pas aan als je zeker weet wat het voltage is.

Stroomstoringen komen regelmatig voor. Het is geen overbodige luxe een goede zaklantaarn mee te nemen, ook wanneer je 's avonds uit wandelen gaat. De gaten, bulten en greppels in en langs de wegen kunnen voor lelijke verrassingen zorgen als plotseling het straatlicht wegvalt.

Hoeveel uur tijdsverschil is er in Cambodja?

Het is in Cambodja 6 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil 5 uur met Cambodja.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reizigers heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.
Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
 1. Heb ik een visum voor Vietnam nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig voor Vietnam?
 3. Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?
 4. Hoe overnachten we in Vietnam?
 5. Hoe reizen we in Vietnam?
 6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 7. Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?
 8. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?
 9. Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?
 10. Is er Wifi in Vietnam ?
 11. Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?
 12. Wat is het tijdsverschil in Vietnam?
 13. Kan ik pinnen in Vietnam?
 14. Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?
 15. Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?
 16. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
 17. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 18. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 19. Kan ik mijn reis verlengen?
 20. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 21. De feiten op een rij

Heb ik een visum voor Vietnam nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Ja, voor deze bestemming is een visum of elektronisch nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om 4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180 en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de vakantie te voorkomen.

Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische reispaspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Heb ik inentingen nodig voor Vietnam?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de ideale reistijd voor Vietnam?

Er zijn geen goede of slechte seizoenen om Vietnam te bezoeken. In Vietnam heersen verschillende klimaten, wat verklaarbaar is door de langgerekte vorm van het land, waardoor het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer is. Zorg altijd voor verschillende soorten kleding, zodat je op alle weertypes bent voorbereid. Qua temperatuur is het vrij constant, rond de 25 graden, alleen in het Noorden van Vietnam, in het Sapa gedeelte, kan het wat koeler zijn.

Hoe overnachten we in Vietnam?

Tijdens de rondreis overnachten we in middenklasse hotels en guesthouses in tweepersoonskamers, met eigen badkamer. De overnachting, in een slaapzaal, tijdens de optionele trektocht in Sapa is erg eenvoudig.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Vietnam?

Tijdens onze Vietnam reizen hebben we de beschikking over een goede eigen airconditioned (mini)bus, waardoor we ook kunnen stoppen op mooie plekjes in de natuur. De transfers van en naar het vliegveld zijn inbegrepen. Eventuele extra vervoerskosten bij optionele excursies zijn niet inbegrepen. Op 'vrije dagen' is de bus in principe niet beschikbaar.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Vietnam vind je onder het tabblad ‘Praktisch’.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Moet ik een klamboe meenemen naar Vietnam?

Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen, maar dit is niet verplicht. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Vietnam, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Vietnam te koop.

Heb je een matje of slaapzak nodig voor de optionele trekking in Sapa?

Tijdens de trekking heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je bij lokale mensen thuis slaapt. Bij hen zijn bedden/matrassen en dekens aanwezig. Wel raden wij aan om een gewoon laken of lakenzak mee te nemen. Ook kun je in Vietnam op elke hoek van de straat goedkoop een zijden lakenzak kopen.

Hoe zwaar is de trekking door de bergen in Sapa tijdens de 3 weekse Vietnam reis?

De trekking is goed te doen als je gezond bent èn van wandelen houdt. De omstandigheden zijn primitief, maar dit is een unieke ervaring die je Vietnamreis extra betekenis zal geven. De eerste dag loop je zo'n 14 km (circa 7 uur) langs dorpjes van Zwarte Hmong en Rode Zao. De panorama's zijn soms spectaculair. Je overnacht bij een familie die behoort tot de Rode Zao in het dorpje Kim Ngan. Je hoofdbagage kan worden achtergelaten in Sapa, deze wordt op de laatste dag van de trekking naar Lao Cai gebracht. De tweede dag is een jeep beschikbaar om mensen op te pikken die te vermoeid zijn om verder te lopen. Uiteraard is de tocht zwaarder als het net geregend heeft en de paadjes nat en glibberig zijn. Gelukkig lopen er vaak vrouwen uit het dorp met je mee, die je kunnen helpen bij glibberige paadjes.Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van je reis.

Is er Wifi in Vietnam ?

Wifi is bijna overal beschikbaar in Vietnam en is op de meeste plekken gratis.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

Wat is het tijdsverschil in Vietnam?

Tijdens onze zomertijd is het in Vietnam 5 uur later en tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later.

Kan ik pinnen in Vietnam?

Pinnen is bijna overal mogelijk (let op dat je je bankpas op 'Werelddekking' zet) afhankelijk van de automaat wordt ofwel geen kosten gerekend, of 20.000 dong = 1 euro. Maximaal te pinnen bedrag is dan 2 milj. dong = 100 euro. Uiteraard kun je ook Euro's meenemen deze kun je wisselen bij banken, erkende geldwisselaars en bij enkele hotels, tegen meestal ongeveer dezelfde koers. Creditcards zijn niet altijd bruikbaar in Vietnam. Buiten Ho Chi Minh City en Hanoi kun je er weinig mee doen. Je kunt wel geld opnemen bij een bank of moneychanger met je creditkaart.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Vietnam?

Je kunt in Vietnam ook vegetarisch eten, maar verwacht dan geen culinaire hoogstandjes. Toy an chay betekent 'ik ben vegetariër'. Lekker zijn bamboesoep, gebakken paddestoelen of vegetarische soep (s-p rau). Verder kun je overal schotels bestellen met alleen roergebakken groentes en uiteraard de welbekende loempiaatjes met groenten.

Wat is handig om mee te nemen naar Vietnam?

Neem niet teveel bagage mee. Met name kleding kun je altijd goedkoop ter plekke aanschaffen. Neem voor het bezoek aan Vietnam een paar goede, ingelopen wandelschoenen (aan te raden voor de trektocht in Sapa) en een paar slippers mee.

Het liefst hebben we het als je een weekendtas of een frameloze rugzak meeneemt omdat deze makkelijk te vervoeren is. Een harde koffer is een minder handig in de nachttrein naar Hanoi. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel gebruiken, die je onder je kleding kunt dragen.

Regenkleding komt van pas tijdens de natte moesson. Een regenponcho of cape is daarom handig, maar deze kun je ook ter plaatse kopen.

In de nachttrein wordt de hele avond heet water geschonken, het is daarom handig een eigen beker mee te nemen voor je koffie, thee of noodlesoep. Ook een lakenzak is fijn voor in de nachttrein, deze zijn ook overal in Vietnam voor een prikkie te koop.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de beperkte bagageruimte in de bus.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

 

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reizigers heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen