Onze reis naar India & Nepal met Shoestring

Een reis gewonnen!!! Ik geloofde het niet, dacht dat ik een spam mailtje had, maar na nog een keer goed lezen, was het toch echt zo. Ik was gekozen uit 5773 mensen die meededen met de win een reis naar India actie. Het land waar ik sinds ik reis al zo graag heen wilde. Ik wilde de kleuren zien & de Taj Mahal natuurlijk.

Het idee van backpacken in dit land vond ik stiekem wel een beetje spannend, want je hoort toch dat India wat vies is en je ziek wordt. Dus een individuele rondreis leek mij perfect voor dit land, ook al had ik dat nog nooit gedaan. Shoestring heeft verschillende mogelijkheden en ik zag een mooie reis naar India & Nepal. En in januari was het zo ver. Ik ben op reis gegaan met mijn vriendin Janet, ook backpacker en geen georganiseerde of geplande reizen gewend (wel kamperen in het wild met haar vriend). Maar wat is het ons goed bevallen! Wat een luxe!

Aankomst in Delhi

Toen we op Delhi aankwamen stond er direct iemand ons op te wachten, die ons naar een driver bracht en naar ons hotel. Volgende dag kwam Sanjay, met hem hadden we online contact gehad en de puntjes op de i gezet van onze reis. Hij besprak de reis met ons en gaf ons alle papieren die we nodig hadden. We hebben verschillende drivers gehad. Maar sommigen ook meerdere steden. Ze deden de deuren voor ons open, bespraken duidelijk de planning met ons en zelfs als we ‘s avonds nog ergens heen wilden bracht hij ons daar heen. Onze veiligheid stond voorop. Het beeld wat je van India hebt, met veel getoeter en overvol krioelend verkeer, klopt. Maar onze drivers reden hier flexibel en veilig doorheen. In de ene stad hadden we wel een gids geboekt in de andere stad hadden we alleen de driver.

Gast is als God

In India & Nepal is de gast als God. Als wij blij zijn, zijn zij blij en dit merkten we echt. Onze drivers waren zo vriendelijk en flexibel. Blijkbaar deden wij een keer zolang over toeristische attracties dan andere gasten ๐Ÿ™ˆ en ze moesten hier erg om lachen. Maar ze wachten met geduld en vonden het geen probleem. Ze waren blij dat we zo genoten. Hetzelfde gold voor onze gidsen. Ze pasten zich aan, aan wat wij wilden zien of wilden weten. Als we zin hadden in een koffie, gingen we even ergens zitten. Er was geen gestress van je hebt hier een uur, zo laat weer ergens zijn. Alles werd aangepast aan wat wij wilden zien.

Het reistempo was hoog, maar anders kun je dit niet in 3 weken zien. Doordat alles zo goed geregeld was gaf dat geen stress en de ritten in de auto konden we weer bijkomen en genieten van het uitzicht en een nog beter beeld krijgen van het land.

Delhi belly

India was prachtig, de kleuren, mooie paleizen, forten en tempels, drukte en viezigheid ook, maar door de fijne reis hadden we hier eigenlijk niet zo’n last van. De mensen zijn intens, ze staren je aan, ze willen allemaal met je op de foto. Het wordt vanzelf iets normaler ๐Ÿ˜‰.

We bezochten eerst de 3 steden van de gouden driehoek: Delhi, Jaipur & Agra (Taj Mahal check! Jammer genoeg was ik hier net ziek geworden, Delhi belly, iedereen kan het een keer krijgen, ook al aten we in toprestaurants. Onze dag tour kon zo worden aangepast en we werden elke dag gebeld via de driver door de reisorganisatie hoe het met me ging, zo lief!). Alle 3 de steden zo verschillend!

Hierna gingen we naar Orchha & Khajuraho. Kleinere steden en rustiger en prachtig om verschillende kanten van India te zien. Varanasi was onze laatste stad in India. Dit was geweldig, echt zo druk als je verwacht bij India, maar wat mooi, we zagen mensen zich wassen in de Ganges, avondrituelen en crematies.

Hierna een lange rit naar Nepal. Nepal was zeker rustiger en hier konden we bijkomen van de grote drukke steden in India. Een heel ander land, met lieve vriendelijke mensen. Hier zijn we naar Lumbini, Chitwan National Park, Pokhara & Katmandu gegaan. 4 hele verschillende steden met verschillende aspecten. Van de geboorteplaats van Boeddha, naar wilde dieren in de jungle, naar een meer bij het Annapurna gebergte, naar de hoofdstad met veel Heritage sites. Van de een naar de andere stad deden we er rond de 4 of 5 uur over. Maar we stopten af en toe onderweg en de reizen waren erg aangenaam.

Namaste!

Dit was een hele fijne manier om te reizen, die we iedereen aanraden. Als je meer luxe wilt, maar ook als je backpacker bent en je hebt een keer minder tijd en wilt wel alles op jouw manier zien. De individuele reis is aan te passen naar jouw wensen. Met gids, zonder gids. Standaardhotel of een upgrade. Je reist niet in een groep, je bent met z’n 2en en hebt toch de luxe dat alles geregeld is en je niet zelf overal over na hoeft te denken. Wij vonden dit een hele fijne manier om India te zien en te beleven. Wij raden een individuele rondreis zeker aan!

Mijn droom is uitgekomen, de kleuren heb ik gezien, de vrouwen in prachtige sari’s, de poeders die op je hoofd worden gedaan als je naar de tempel bent geweest en de Taj Mahal was nog mooier dan ik had verwacht!

Dank jullie wel Shoestring! Wat een prachtige reis, met super ervaringen en mooie herinneringen. Namaste! ๐Ÿ™