Alles wat je moet weten voor je bezoek aan Tikal

Tikal
Ik vond het heel bijzonder om in Tikal rond te lopen en meer over de Mayacultuur te weten te komen. Alhoewel er nog steeds veel tempels onder de grond liggen, zijn er ook al veel uitgegraven. Deze tempels kun je beklimmen. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de jungle. 

Tijdens de tour bezichtig je tempels, paleizen, offerplaatsen en een vijftal grote piramides. Iedere ruïne heeft zijn eigen verhaal, die de gids je zal vertellen. De beklimming van Templo IV en het uitzicht vanaf de top zullen je versteld doen staan. De piramide torent hoog boven het regenwoud uit en het uitzicht is adembenemend. Overal zie je de toppen van andere piramides uit het oerwoud boven de boomtoppen uitsteken en in de verte hoor je brulapen. 

Het is aan te raden om je bezoek in de ochtend te plannen. Met een beetje geluk zie je de tempels gedurende een prachtige zonsopgang en bovendien is het dan nog niet zo warm. Doordat Tikal in een regenwoud ligt, kunnen de temperaturen namelijk hoog oplopen en is het er erg vochtig.

Welke dieren kun je spotten?
Tikal is niet alleen interessant om zijn interessante geschiedenis, maar ook om de flora en fauna. Je vindt er brulapen, neusbeertjes, toekans, capibara’s, kolibries en andere vogelsoorten zoals trogons, familie van de zeldzame quetzal. Omdat de dieren in de jungle ‘s ochtends wakker worden en dan het meest actief zijn, is dit een andere goede reden om in de ochtend te gaan. Je zult dan de meeste dieren spotten. 

Toen ik nog maar net het park binnen was, spotte mijn gids al de eerste spider monkeys voor ons. Vrij snel daarna zag ik een capibara en op het moment dat we bijna aan het einde van de tour waren, zagen we hele toekanfamilie die totaal niet mensenschuw was. Geweldig om te zien!

Wat moet je meenemen naar Tikal?
Om het park in te komen, moet je je paspoort of een foto van je paspoort laten zien. Zorg dat je zonnebrand mee neemt en je goed insmeert! Ondanks dat Tikal in de jungle ligt, heeft het genoeg open plekken en als je de tempels beklimt, sta je vaak in de volle zon. Insect repellent is ook zeker aan te raden! Er zitten hier namelijk veel muggen. Neem ook voldoende eten en drinken mee. Je hebt hier namelijk maar weinig plekken waar je iets kunt kopen. 

Wil jij net als Paulien met Shoestring naar Guatemala?

Kies dan voor de 23-daagse single- of groepsreis 'Maya route'

Deze Mexico & Guatemala groepsreis is één grote afwisseling van landschap, cultuur en bevolking. De tientallen vulkanen maken het berggebied van Guatemala spectaculair, maar ook de laaglandjungle, mangrovebossen en schilderachtige stranden van Belize en Mexico zijn een lust voor het oog. De Maya's hebben tal van cultuurschatten achtergelaten in de bergen en jungles van Mexico, Guatemala, Honduras en Belize. Prachtig is de diverse bevolking: de latino's in hun elegante koloniale stadjes, de kleurrijke Maya’s met hun drukke markten en langs de kust de ontspannen creolen. Tijdens deze hotelrondreis zie je de mooiste piramides en tempels. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de huidige bewoners van deze regio. Een rondreis om nooit te vergeten!