Onmisbare items voor jouw Cuba reis

Waterfilterfles

Flessen drinkwater zijn in Cuba momenteel moeilijk te krijgen. Ik heb altijd een herbruikbare fles in mijn tas zitten om geen plastic flesjes te hoeven kopen, maar omdat je in Cuba geen water uit de kraan kunt drinken, gaat dit hier natuurlijk niet op. Een waterfilterfles is dan ideaal! 

Tijdens mijn Cuba reis heb ik de LifeStraw GO waterfilterfles uitgeprobeerd. Je kunt de fles overal mee vullen; van water uit de kraan, een rivier of zelfs een sloot, waarna het water voor 99,99% gezuiverd wordt. Met de handige haak hang je hem aan je tas en neem je 'm gemakkelijk overal mee naartoe zonder dat het ruimte inneemt in je tas.

Wat al helemaal mooi is, is dat je met de aanschaf van deze duurzame waterfilterfles automatisch een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang schoon drinkwater geeft. Sinds de start van het project in 2014 hebben al meer dan 1000 scholen in Kenia en India toegang gekregen tot schoon drinkwater. Dat zijn 633.777 schoolkinderen in totaal!

Wil jij ook een LifeStraw waterfilterfles mee op je volgende reis? Via onze vrienden van Johnny Jungle - Eco Social Shop bestel je hem met maar liefst 15% korting (zolang de voorraad strekt). Gebruik hiervoor de code shoestring15 bij het afrekenen. 

(Solar) powerbank

Tijdens mijn reis door Cuba waren er vaker stroomonderbrekingen dan dat er elektriciteit was. Sinds het begin van 2022 zijn er vaak stroomonderbrekingen op Cuba. Dit is erger geworden door orkaan Ian die eind september over het eiland raasde en toen zelfs een totale black-out veroorzaakte. De verwachting is dat dit het komende jaar niet veel zal veranderen.

Het is daarom absoluut aan te raden om een powerbank mee te nemen als je door Cuba gaat reizen. Als je op je hotelkamer gewoon elektriciteit hebt, kun je dan al je spullen inclusief je powerbank opladen. Als je het dan even niet treft en er een (geplande) stroomonderbreking plaatsvindt op het moment dat jij je elektrische apparaten op wilt laden, kun je je powerbank daarvoor gebruiken.

De grotere hotels beschikken over het algemeen wel over generatoren, maar ook daar hebben wij wel eens een dag geen elektriciteit gehad. In de casas particulares kun je er sowieso wel van uitgaan dat zij geen generator hebben en je je powerbank veel zult gebruiken.

Wist je dat er ook powerbanks bestaan die op zonne-energie werken? Met een zogenaamde solar powerbank kun je jouw telefoon op een duurzame manier opladen. Naast het duurzame aspect is dit in Cuba ook gewoon hartstikke praktisch: als de stroom is uitgevallen, kun je de powerbank zonder stopcontact via het zonlicht toch gewoon opladen! Zo’n powerbank is daarnaast lekker licht en sommige solar powerbanks hebben twee USB-poorten, waardoor je meerdere apparaten tegelijkertijd op kunt laden.

Wereldstekker

Op de website van wereldstopcontacten.nl kun je zien welke stopcontacten er in Cuba te vinden zijn. Wij hebben ze op onze hotelkamers allemaal voorbij zien komen

Veel van mijn medereizigers waren goed voorbereid en hadden een wereldstekker mee. Dat is ook absoluut aan te raden, want met alleen je stekkers van thuis kom je in Cuba zeker met lege apparaten te zitten. 

Let bij de aanschaf van een wereldstekker wel op: sommigen van mijn medereizigers hebben een wereldstekker gekocht die ook in Cuba te gebruiken zou zijn, maar die was van het type B (rechtsboven op de foto) dus die paste dan niet in het stopcontact van type A (linksboven op de foto) door de ‘extra pin’ van de stekker.

Offline kaarten

Data roaming in Cuba is vrij prijzig als je een Nederlands of Belgisch telefoonabonnement hebt en (ook al wordt het wel al beter) is wifi nog steeds schaars in Cuba. 

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je de rest van de groep even uit het oog verliest. Dan is het handig om in ieder geval zelf je weg bijvoorbeeld terug naar het hotel te kunnen vinden. Daarom is het handig als je, vóórdat je vanuit Nederland of België vertrekt, al de kaart van Cuba downloadt op de app maps.me! Dit is een app waarin je altijd offline je weg kunt vinden. Het is echter wel noodzakelijk om van tevoren al de kaart van het land waar je naartoe reist, te downloaden.

Geld

Aangezien je in Cuba niet of nauwelijks kunt pinnen, is het belangrijk ruim voldoende contant geld mee te nemen. Pin dus voor je vertrekt al zoveel geld in euro’s als je voor de hele reis verwacht uit te geven + een beetje extra. Dit kun je bij aankomst het beste verdelen over je bagage, dus bijvoorbeeld een deel in je handtas en de rest in je koffer of op je kamer, zodat je het niet kwijt kunt raken.

Bij aankomst in het hotel kun je dan een deel omwisselen naar pesos. Het is handig om waar mogelijk contant in euro’s te betalen en waar dit niet kan, je pesos te gebruiken (of, als je zowel in euro’s als in pesos kunt betalen, te berekenen wat het minst kost). 

Veel van de excursies kun je alleen met creditcard betalen. Het is dan ook zeker aan te raden om je creditcard mee te nemen en als je deze niet hebt, van tevoren een creditcard aan te vragen! Mocht dit echt niet lukken, kun je natuurlijk altijd een medereiziger vragen of diegene voor jou wil betalen, dat jij dit contant in euro’s terugbetaalt.

Kofferlabel en/of locatietracker

Hang een label aan je koffer met hierop je contact- en adresgegevens, voor het geval je koffer kwijtraakt. We hebben natuurlijk allemaal de verhalen over de kofferchaos op Schiphol meegekregen van deze zomer. Helaas raken er nog steeds dagelijks koffers kwijt, dus dit kan nog steeds iedereen gebeuren (dit heb ik helaas zelf aan den lijve ondervonden).

Scoor dus voor je vertrekt nog even een mooie kofferlabel of plak gewoon met een los vel papier en duct tape je adres of tenminste je telefoonnummer op je koffer. Natuurlijk is het niet te hopen dat je koffer kwijtraakt, maar mocht dit wel gebeuren dan is er tenminste een grotere kans dat je weer met je koffer herenigd wordt.

Een andere handige tip is om een locatietracker aan te schaffen die je in je koffer stopt, zodat je via je telefoon kunt zien waar ter wereld je koffer zich bevindt. Er worden er veel verschillende aangeboden, houd er bij je aanschaf wel rekening mee dat deze ook nog werkt als je meer dan een bepaald aantal meters van de tag verwijderd bent. Want als je alleen een melding krijgt dat je uit de buurt bent van je tag, maar je vervolgens niet kunt zien waar die is, dan heb je er voor dit doeleinde natuurlijk nog niets aan.

Inpakken maar!

Heb jij alle items hierboven geregeld? Dan kan het inpakken gaan beginnen! Hiervoor kun je deze handige inpaklijst gebruiken. Daarnaast zijn ook deze items handig om mee te nemen op jouw Cuba reis:

  Diarreeremmer
  ORS
  Deet (of een andere muggenspray)
  Medicijnen tegen reisziekte
  (Vochtige) doekjes voor je toiletbezoek
  Blarenpleisters
  Snacks (die ga je in Cuba namelijk niet vinden)
  Vaccinatieboekje
  Toeristenkaart
  Een uitdraai of printscreen van je reisverzekering
  Vaccinatie- of herstelbewijs

Een groot deel van de lokale bevolking in Cuba beschikt niet over 'luxe' producten zoals zeep en shampoo. Kun jij wat van deze producten missen? Dan maak je de bevolking en de eigenaars van de casas particulares ontzettend blij met de onderstaande items.

  Zeep
  Shampoo
  Lotions
  Tandpasta
  Deodorant
  Scheermesjes
  Scheergel
  Aftershave
  Pleisters
  Haarelastieken
  Paracetamol
  Speelgoed
  Zomerkleding
  Handdoeken
  Zonnebril
  Powerbank
  USB stick
  Oude smartphone


Heb jij nog aanvullingen op dit lijstje? Stuur ons een mailtje, dan voegen wij ze aan deze pagina toe!