Reiszoeker

Reizen naar Birma

Festivals Birma

Birma is een land van festivals. Bijna iedere dag vindt er wel ergens een festival (pwe) plaats. Er zijn festivals met een boeddhistische achtergrond, festivals die gewijd zijn aan nats (geesten), festivals met een plaatselijke betekenis en nationale feestdagen. De meeste officiële feestdagen hebben een vaste datum terwijl de religieuze feestdagen de maankalender volgen waardoor de data per jaar kunnen verschillen.
Nationale feestdagen zijn: Onafhankelijkheidsdag (4 januari); Eenheidsdag (12 februari) ter herdenking van de overeenkomst die Aung San in 1947 sloot met de nationale minderheden; Dag van de Boer (2 maart), ter gelegenheid van de machtsovername door generaal Ne Win in 1962; Tatmadaw (leger)-Dag (27 maart); Dag van de Arbeid (1 mei) en Martelaren Dag (19 juli), ter herdenking van de dood van Aung San en zijn medestanders.

Maart/april: Thinyan, het waterfestival, is het belangrijkste feest en tevens het Birmese nieuwjaar. De Birmezen vieren de komst van Thagyamin, de koning van de nats die het nieuwe jaar inluidt. Drie dagen lang wordt er feestgevierd en worden de zonden van het afgelopen jaar weggespoeld. De straten staan vol met mensen die elkaar verassen met plenzen water uit emmers en bakken. Alleen monniken worden gespaard.

April/mei: Kason, De dag van Boeddha, ofwel de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha. Gelovigen geven op deze dag de banyanbomen bij de pagoden water. De grootste viering vindt plaats bij de Shwedagon pagode in Yangon.

Juni/juli: Waso is het begint van de boeddhistische vastentijd, een periode van drie maanden van soberheid en bezinning. Monniken reizen niet, strikte boeddhisten slaan aan het vasten. Het is de tijd voor studie en meditatie.

September/oktober:
Phaung Daw U Kyaung festival bij het Inle meer. Vanaf de pagode Phaung Daw U Kyang worden vier boeddhabeelden in een koninklijke boot naar dorpen en heiligdommen rond het meer gevaren. Het festival duurt drie weken en wordt afgesloten met een roeiwedstrijd op het Inle meer.
Lichtfestival (Tazaungmon): de boeddhistische vastentijd komt tot haar einde met volle maan in september/oktober, als de lucht weer opklaart. De terugkeer van Boeddha en zijn volgelingen wordt dan gevierd. Miljoenen lichten, kandelaars en lampen zullen de tempels, pagodes, huizen en bomen verlichten. Voor Birmezen geldt dit als beste tijd om te trouwen.

November/december (Nadaw) is de maand van de festivals voor de nats. De dorpen vereren dan hun geestenwereld.