Reiszoeker

Reizen naar Wales

Landschap Wales

Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk of Engeland? Verwarrend en wat is nou eigenlijk het verschil? Groot-Brittannië is het eiland dat bestaat uit de landen Wales, Schotland en Engeland. Ook de kleinere eilanden die direct om het hoofdeiland liggen worden bij Groot-Brittannië gerekend (Orkney eilanden, Shetland eilanden en het eiland Wight). Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Brittannië (dus Schotland, Engeland en Wales) en Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is eigenlijk The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

Wales, Schotland en Engeland zijn dus drie losse landen. Veel mensen gebruiken het woord Engeland als ze eigenlijk Groot-Brittannië (of Verenigd Koninkrijk) bedoelen. Best begrijpelijk, want dat woord is pakkender en korter, én Engeland vormt het grootste deel van het eiland.

Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië. Het oosten van Wales grenst aan Engeland. De oppervlakte van Wales is ongeveer 20.736 km². Het land is 180 mijlen (ongeveer 250 km) lang en 60 mijlen (ongeveer 90 km) breed. De hoofdstad is Cardiff en Wales heeft 870 mijlen aan kustlijn.

Voornamelijk in het noorden en midden van Wales is het landschap grotendeels bergachtig. De hoogste bergen van Wales zijn te vinden in Snowdonia National met de Snowdon (1085 meter) als de hoogste berg. De Brecon Beacons liggen in het zuiden, hier is de Pen-y-Fan (886 meter) het hoogste punt. 

In Wales vind je 3 nationale parken: Snowdonia, Brecon Beacons en Pembrokshire. Ook een leuk feitje: In Wales vind je meer dan van 600 kastelen, dat houdt in dat het land per vierkante kilometer meer kastelen heeft dan wel land dan ook ter wereld.