Festivals in Nepal

Iets bijzonders meemaken op je reis? Boek zeker een reis met een festival! Het lijkt vaak alsof locals en reizigers een worden en je leert veel over de cultuur en gebruiken.

Holi Festival

Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartelust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

16-daagse reis - Nepal - vertrek 20 feb 2023
16-daagse reis - Avontuurlijk Nepal - vertrek 20 feb 2023

Tihar Festival

Gedurende het vijfdaagse Tihar versieren Nepalezen hun huis en verlichten ze het met olielampjes Ze doen dit voor Lakshmi. Deze geliefde hindoeïstische godin kiest namelijk volgens de traditie het allermooiste huis om een jaar lang in te wonen. Ook worden op verschillende dagen kraaien, koeien en honden geëerd. Ze staan symbool voor Lakshmi. Tihar wordt ook het ‘feest van het licht’ genoemd.

22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 25 okt 2023
16-daagse reis - Nepal - vertrek 31 okt 2023
16-daagse reis - Avontuurlijk Nepal - vertrek 31 okt 2023

Indra Jatra Festival

Zowel hindoes als boeddhisten nemen deel aan de feestelijkheden ter ere van de regengod Indra. De Kumari, een jonge levende godin, wordt in processie door de straten van Kathmandu gereden. Twee jongens die beschouwd worden als incarnaties van de god Shiva (Bhairab) en de god Ganesh (de god met het olifantenhoofd) begeleiden haar wagen. Op straat vinden indrukwekkende maskerdansen plaats.

16-daagse reis - Nepal - vertrek 14 sep 2023
16-daagse reis - Avontuurlijk Nepal - vertrek 14 sep 2023
23-daagse reis - Nepal: Annapurna Circuit - vertrek 26 sep 2023

Shivaratri Festival

Dit is het grootste feest dat ter ere van de verjaardag van de hindoegod Shiva wordt gevierd. Duizenden gelovigen nemen een bad in het heilige water van de rivier Bagmati in Pashupatinath, vlakbij Kathmandu. Onder hen bevindt zich een groot aantal saddhu’s en andere asceten. Op de achtergrond offeren de pelgrims bloemen, fruit en muntjes en er worden gebeden gezongen. Alles bijeen een bijzondere sfeer..

22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 30 jan 2023
16-daagse reis - Nepal - vertrek 5 feb 2023
16-daagse reis - Avontuurlijk Nepal - vertrek 5 feb 2023