Festivals in India

Iets bijzonders meemaken op je reis? Boek zeker een reis met een festival! Het lijkt vaak alsof locals en reizigers een worden en je leert veel over de cultuur en gebruiken. 

NB: De reisroutes tijdens festivalreizen kunnen worden aangepast. Voor meer informatie over de diverse festivals kun je kijken naar het kopje 'Festivals' onder het tabblad 'Praktisch'.

Camel Festival

Zoals de naam al doet vermoeden draait dit feest om kamelen. Elk jaar vindt het festival in de plaats Bikaner plaats. De best gefokte kamelen worden voorgesteld aan het publiek, uitgedost met de mooiste juwelen. Na de kamelendans wordt het feest afgesloten met volksmuziek en een spetterende vuurwerkshow.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 8 jan 2019
(Je verblijft één dag korter in Jodhpur en één dag extra in Bikaner, zodat je de gelegenheid het Camel festival op 13 januari in Bikaner te vieren.)

Zuid-India - Pongal Festival

Pongal is een oogstfeest, een dankdag voor het gewas. Vrouwen brengen kleurrijke kolams, gelukbrengende patronen, aan voor hun huizen. Er wordt rijst met melk en suiker (ponggal) gekookt, de zonnegod Surya wordt vereerd en de runderen die het hele jaar de boer hebben geholpen bij het ploegen en oogsten worden een dag in het zonnetje gezet.

23-daagse reis - Zuid-India - vertrek 10 jan 2019

Desert Festival

Gedurende het Woestijnfestival zindert de stad Jaisalmer onder de klanken van melodieuze ritmes. Er is een parade van kamelen, een kleurrijke optocht met dansers en spannende wedstrijden (zoals een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden). Uiteraard komen op dit festival tal van Indiërs af, gekleed in hun mooiste outfit.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 12 feb 2019

Holi Festival

Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartelust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 7 mrt 2019
(Je verblijft één dag korter in Jodhpur en één dag extra in Jaipur, zodat je ruim de gelegenheid het kleurrijke Holi festival op 21 maart in Jaipur te vieren.)
22-daagse reis - India 'on a budget' - vertrek 10 mrt 2019
(Houd rekening met sluiting van de Taj Mahal op de feestdag.)
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 16 mrt 2019
8-daagse reis - Citytrip Delhi, Agra & Jaipur - vertrek 16 mrt 2019
22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 16 mrt 2019

Ladakh - Kloosterfestivals

Tijdens deze festiviteiten beelden de monniken in hun schitterende (soms eeuwenoude) gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen zonder woorden hun verhaal van de overwinning op het kwaad. De Ladakhi bevolking geeft zich over aan meer werelds vermaak: dansen en zingen, lekker eten, allerhande volksspelen.

22-daagse reis India Ladakh - Hemis Festival - vertrek 30 jun 2019
22-daagse reis India Ladakh - Phyang Festival - vertrek 19 jul 2019
22-daagse reis India Ladakh - Taktok Festival - vertrek 29 jul 2019

Teej Festival

In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen en praalwagens. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. Een uniek en kleurrijk festival dat je zeker een keer moet bijwonen.

22-daagse reis - Rajasthan - vertrek 13 jul 2018
22-daagse reis - India 'on a budget' -vertrek 13 jul 2018
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 9 aug 2018
8-daagse reis - Citytrip Delhi, Agra & Jaipur -vertrek 9 aug 2018
22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' -vertrek 9 aug 2018

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 21 jul 2019
22-daagse reis - India 'on a budget' - vertrek 21 jul 2019
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 30 jul 2019
8-daagse reis - Citytrip Delhi, Agra & Jaipur - vertrek 30 jul 2019
22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 30 jul 2019

Dussehra Festival

Een nationaal feest is het tien dagen durende Dussehra dat ook als Navaratri (negen nachten) of Durga Puja, de verering van De Godin, voorkomt. De essentie is dat het goede de machten van het kwaad overwint. Plaatselijk worden kleien beelden van de godin Durga, die een demon doodde, afgezonken in het water om geleidelijk op te lossen. Werktuigen, zoals tegenwoordig computers of auto's, maar ook schoolboeken worden gezegend.

16-daagse reis - Zuid-India 'on a Shoestring'-vertrek 17 okt 2018

16-daagse reis - Zuid-India 'on a Shoestring'- vertrek 6 okt 2019

Pushkar Fair

Deze grootste kamelenmarkt in India is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een walhalla voor fotografen. Een kwart miljoen mensen genieten van dit spectaculaire festival met kamelenraces. Het wordt omlijst door muziek, dans en optredens van artiesten als vuurspuwers en koorddansers.

22-daagse reis - India 'on a Budget' - vertrek 2 nov 2018
22-daagse reis - Rajasthan - vertrek 5 nov 2018
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 10 nov 2018

22-daagse reis - India 'on a Budget' - vertrek 22 okt 2019
22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 26 okt 2019
(Je verblijft één dag korter in Jodhpur en één dag extra in Pushkar, zodat je ruim de gelegenheid hebt de bruisende Pushkar Fair te verkennen.)
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 31 okt 2019
(De reisroute tijdens de Pushkar Fair festivalreis wordt aangepast: Tijdens de Pushkar Fair verblijf je 1 nacht extra in Pushkar. Je blijft 1 nacht minder in Bikaner.)