Festivals in India

Iets bijzonders meemaken op je reis? Boek zeker een reis met een festival! Het lijkt vaak alsof locals en reizigers een worden en je leert veel over de cultuur en gebruiken. 

NB: De reisroutes tijdens festivalreizen kunnen worden aangepast. Voor meer informatie over de diverse festivals kun je kijken naar het kopje 'Festivals' onder het tabblad 'Praktisch'.

Camel Festival

Zoals de naam al doet vermoeden draait dit feest om kamelen. Elk jaar vindt het festival in de plaats Bikaner plaats. De best gefokte kamelen worden voorgesteld aan het publiek, uitgedost met de mooiste juwelen. Na de kamelendans wordt het feest afgesloten met volksmuziek en een spetterende vuurwerkshow.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 5 jan 2021
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 28 dec 2021

Pushkar Fair

Deze grootste kamelenmarkt in India is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een walhalla voor fotografen. Een kwart miljoen mensen genieten van dit spectaculaire festival met kamelenraces. Het wordt omlijst door muziek, dans en optredens van artiesten als vuurspuwers en koorddansers.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 13 nov 2020
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 18 nov 2020
22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 1 nov 2021
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 6 nov 2021

Desert Festival

Gedurende het Woestijnfestival zindert de stad Jaisalmer onder de klanken van melodieuze ritmes. Er is een parade van kamelen, een kleurrijke optocht met dansers en spannende wedstrijden (zoals een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden). Uiteraard komen op dit festival tal van Indiërs af, gekleed in hun mooiste outfit.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 20 feb 2021

Holi Festival

Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartelust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 23 mrt 2021
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 21 mrt 2021
22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 24 mrt 2021

Hola Mohalla Festival

Het lentefeest van de sikhs is een spektakel van zwaardvechten, boogschieten, paardrijden en poëziewedstrijden. De Sikh-strijders zien er imposant uit met hun blauwe kostuums, hun enorme tulbanden, hun lange baarden en snorren, stalen armbanden en blinkende zwaarden. Ook het gooien met kleurpoeder hoort bij dit feest.

16-daagse reis - Spiritueel India - vertrek 24 mrt 2021

Teej Festival

In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen en praalwagens. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. Een uniek en kleurrijk festival dat je zeker een keer moet bijwonen.

22-daagse reis - India Rajasthan - vertrek 29 jul 2021
16-daagse reis - Noord-India in 2 weken - vertrek 7 aug 2021
8-daagse reis - Citytrip Delhi, Agra & Jaipur - vertrek 7 aug 2021
22-daagse reis - India & Nepal 'on a Shoestring' - vertrek 8 aug 2021

Dussehra Festival

Een nationaal feest is het tien dagen durende Dussehra dat ook als Navaratri (negen nachten) of Durga Puja, de verering van De Godin, voorkomt. De essentie is dat het goede de machten van het kwaad overwint. Plaatselijk worden kleien beelden van de godin Durga, die een demon doodde, afgezonken in het water om geleidelijk op te lossen. Werktuigen, zoals tegenwoordig computers of auto's, maar ook schoolboeken worden gezegend.

16-daagse reis - Zuid-India 'on a Shoestring' - vertrek 24 okt 2020