Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /
Alternate Text

Groepsreis Indonesië: Soenda Eilanden

Draken en kampongs in het 'andere' Indonesië - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 799,-
GROEPSGROOTTE: 6-18 | 22 DAGEN

Groepsreis Indonesië: Soenda Eilanden

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Indonesië: Soenda Eilanden

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Denpasar

Denpasar

Cultuur snuiven in Denpasar! Bezoek diverse tempels, het Bali Museum of ga shoppen. Ook een aanrader, bezoek eens de ambachtsdorpen die rondom te stad liggen.

Ubud

Ubud

Ubud is hét culturele hart van Bali, vooral beroemd om zijn schilderkunst. De traditionele Balinese cultuur wordt hier in ere gehouden. |Indonesie

Gili-eilanden

Tetebatu

Tetebatu

Tetebatu is schitterend gelegen aan de voet van de Rinjani vulkaan (3726 meter).

Sumbawa Besar

Bima

Rinca (Komodo)

Labuhan Bajo

Ruteng

Bajawa

Ende

Amed

Amed

Een schitterende onderwaterleven vind je hier bij Amed. Je treft hier dan ook diverse duikscholen aan. Visserij en zoutwinning is kenmerkend voor deze omgeving.

Sanur

Sanur

Het centrum van Sanur telt vele winkels en restaurantjes. In de directe omgeving zijn diverse watersporten te beoefenen zoals surfen, waterskiën, duiken, zeilen en vissen. |Indonesie

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam Vliegtuig
2 Bus, Vliegtuig Aankomst Denpasar – Ubud Ubud (Bali)
3 Ubud Ubud
4 Boot, Bus Ubud – Padangbai – Gili Eilanden Gili Eilanden (Lombok)
5 Gili Eilanden Gili Eilanden
6 Boot, Bus Gili Eilanden – Lingsar – Narmada – Tetebatu Tetebatu
7 Tetebatu Tetebatu
8 Bus Tetebatu – Sumbawa Besar Sumbawa Besar (Sumbawa)
9 Sumbawa Besar / Excursie Pulau Moyo Sumbawa Besar
10 Bus Sumbawa Besar – Bima Bima
11 Boot, Bus Bima – Komodo / Rinca Komodo / Rinca
12 Boot Komodo / Rinca – Labuhan Bajo Labuhan Bajo (Flores)
13 Bus Labuhan Bajo – Ruteng Ruteng
14 Bus Ruteng – Bajawa Bajawa
15 Bajawa / Excursie Ngada-dorpen en Warmwaterbronnen Bajawa
16 Bus Bajawa – Ende Ende
17 Bus Ende – Kelimutu-vulkaan – Ende Ende
18 Bus, Vliegtuig Ende – Denpasar – Sanur Sanur (Bali)
19 Sanur / Excursie Tempels en Barong dansvoorstelling Sanur
20 Sanur Sanur
21 Bus, Vliegtuig Sanur – Denpasar – Amsterdam Vliegtuig
22 Vliegtuig Amsterdam Aankomst in Nederland

1
16
5
10
20
28
8
3
14
12
19
1
0
9
0
0
0
2
0
186
294
274
1

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Vandaag begint je groepsreis 'Indonesië: Soenda Eilanden'. Je vliegt van Amsterdam naar Indonesië en komt de volgende dag aan op de luchthaven van Denpasar. Daar word je opgewacht door je reisbegeleid(st)er. Hij/zij brengt je naar één van de interessantste plaatsen van het eiland Bali, Ubud.

Dag 2: Aankomst Denpasar – Ubud

Ubud is het culturele centrum van het eiland en al jaren in trek bij kunstenaars en kunstliefhebbers. Je zult hier geen problemen hebben om je eerste rupiahs uit te geven aan houtsnijwerk, manden, sieraden, antiek, kleding, batik of schilderijen. In de omliggende dorpjes heeft de religie nog een sterke invloed. Niet alleen zijn in ieder dorp tempels gebouwd, ook ieder gezin heeft een huistempeltje. Regelmatig kom je vrouwen in prachtige sarongs tegen, die hoog opgestapelde offergaven (op hun hoofd) naar de tempel brengen.

Dag 3: Ubud

Vrije dag. Ubud is de ideale bestemming voor de sportieve liefhebber van natuur en buitenleven. Wie van wandelen en fietsen houdt kan in de directe omgeving zijn hart ophalen. Prachtige sawa's met ploegende buffels, ruige bergen en een lokale cultuur die zich goed staande houdt zijn enkele van de ingrediënten tijdens je verblijf in Ubud.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Je kunt er voor kiezen een facultatieve fietstocht te maken. De tocht begint even buiten Ubud zodat je direct tussen de mooie sawa's in de omgeving van Ubud rijdt. Naast het fietsen wandel je een stukje door de rijstvelden waar je kunt zien hoe rijst geoogst of geplant wordt. Je bezoekt ook een schooltje (buiten de vakantieperiode) en een Balinese tempel. De tocht eindigt bij de ‘compound’ van een Balinese familie zodat je een indruk krijgt hoe men daar leeft. Vervolgens fiets je terug naar het hotel, waar je tegen de middag weer aankomt.

* Shoestring steunt: Ibu Harnik weeshuis en stichting Tolong Flores (Java, Indonesië)

Het Ibu Harnik weeshuis zorgt voor ongeveer 42 weeskinderen. Met de bjidrage van Shoestring worden schooluniformen, schooltassen en schoenen gekocht. Ook steunen wij, in samenwerking met onze lokale agent, Tolong Flores', een stichting die door een clubje van onze reizigers is opgericht. Deze stichting zet zich in voor de verbetering van het onderwijs op scholen in Flores. Het bezoek van dit project is geen onderdeel van deze reis. Lees meer

Dag 4: Ubud – Padangbai – Gili Eilanden

Vanuit de haven van Padangbai vervolg je de reis per fast boat  naar de Gili Eilanden. Hier vind je koraalriffen, wit zandstrand en heerlijke schaduwbomen. Je kunt er prima zwemmen, snorkelen en luieren.

Dag 5: Gili Eilanden

Vrije dag. Je kunt deelnemen aan een optionele snorkelexcursie. Per vlerkprauw ga je naar een gebied waar de kans groot is om, al snorkelend, zeeschildpadden te zien zwemmen. Na dit avontuur brengt de prauw je naar een plek waar het mooi snorkelen is, boven een koraaltuin met vele soorten kleurrijke vissen.

Dag 6: Gili Eilanden – Lingsar – Narmada – Tetebatu

Je vaart terug naar Lombok en rijdt vervolgens het binnenland in. Allereerst ga je naar het tempelcomplex Lingsar met haar heilige alen, waar zich twee uit 1714 daterende tempels bevinden. Eén van de tempels is gewijd aan het hindoeïsme, de ander aan de oude godsdienst van de Sasaks, de oorspronkelijke bewoners van Lombok. De naam van deze religie die een mengsel is van ‘adat’ en elementen uit de islam, is Wetu Telu. Via Mataram, de hoofdstad van Lombok, rijd je naar het tuinencomplex uit 1805 van Narmada, met de 'bron van de eeuwige jeugd', waar je kunt lunchen. 's Middags arriveer je in het schitterend aan de voet van de Rinjani vulkaan (3726 m) gelegen plaatsje Tetebatu, waar je twee nachten logeert.

Dag 7: Tetebatu

Vrije dag. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een van de optionele excursies. De ochtendexcursie is een wandeling die direct vanuit het hotel start. Deze mooie wandeling gaat balancerend over smalle sawadijkjes, over de onderste flanken van de vulkaan. In de bergjungle kun je soms bijzondere soorten apen zien. Je kunt met openbaar vervoer terug naar het hotel of in ongeveer 1½ uur terug wandelen.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Na de lunch kun je deelnemen aan de optionele excursie naar het weversdorp Pringasela. Je hebt uitgebreid de tijd om dit dorpje en het hele proces van weven te bekijken. Vervolgens rijd je naar een pottenbakkersdorp, waar je het hele procedure van pottenbakken kunt zien.

Dag 8: Tetebatu – Sumbawa Besar

Je reist per ferry vanuit Labuhan Lombok naar Poto Tano op het volgende eiland in de archipel: Sumbawa. De bus gaat mee op deze bootreis. Sumbawa is een vrij streng islamitisch eiland, in het bijzonder de regio Bima. De weg over Sumbawa voert langs fotogenieke, op palen gebouwde Buginese huizen Met een beetje geluk kom je buffelraces tegen in één van de traditionele dorpen.

Je arriveert in de hoofdstad Sumbawa Besar, met haar oude, houten sultanspaleis uit 1885. Als je geluk hebt kunnen we overnachten in een prachtig exotisch hotelletje, bestaande uit bungalowtjes op palen. Het hotel ligt aan het strand, waar je kunt snorkelen. Het hotel wordt ook vaak gebruikt door de plaatselijke overheid voor ontmoetingen, in dat geval wijken we uit naar een eenvoudig hotel in de stad.

Dag 9: Sumbawa Besar / Excursie Pulau Moyo

Vrije dag. Je kunt er een rustdag van maken en heerlijk genieten van het strand. Het koraalrif ligt precies voor het hotel, en met je snorkel zwem je er vanaf het strand direct boven. Ook kun je een facultatieve excursie per boot maken naar het natuurreservaat Pulau Moyo, waar je ideaal snorkelwater aantreft! Een enkel rif in Nusa Tenggara kan een kleine duizend vissoorten bevatten, meer dan in alle wateren van Europa samen. De onderwaterwereld is onvoorstelbaar kleurrijk.

In het stadje kun je het Sultanspaleis en de bedrijvige markt van Sumbawa Besar bezoeken. Via het hotel wordt een excursie naar een traditioneel dorpje aangeboden. Hier zie je mensen weven, sigaretten rollen van lontarblad en kun je een traditioneel huis van binnen bekijken.

Dag 10: Sumbawa Besar – Bima

Je rijdt langs vulkanische berghellingen, vlakten met rijstvelden en via vissersdorpjes naar het havenstadje Bima. Vlak voor Bima liggen uitgestrekte zoutpannen, waar uit zeewater in het droge seizoen zout gewonnen wordt. De haven van Bima is één en al bedrijvigheid; er liggen sierlijke houten vrachtschoeners en lompe metalen schepen. In het droge seizoen tref je in de haven grote hoeveelheden felblauwe zakken zout opgestapeld, bestemd voor Java en Kalimantan. Af en toe wachten waterbuffels op transport naar Jakarta en Surabaya. Naar Java wordt ook veel voedsel vervoerd: knoflook, sojabonen en vooral sjalotten, hét voornaamste agrarische product van de regio Bima.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 11: Bima – Komodo / Rinca

Je verlaat Bima en rijdt naar Sape, waar je afscheid neemt van je bus en chauffeur. Je begint aan een schitterende boottocht langs de Komodo-archipel. Je slaapt één nacht aan boord van de boot. Slaapzakken zijn niet nodig, want er zijn lakens en kussens aanwezig. Tevens zijn er matrasjes aanwezig voor mensen die op het dek willen slapen. Onderweg is het mogelijk te zwemmen en te snorkelen. De kapitein weet er de mooiste plekjes voor. De overtocht naar Komodo duurt, afhankelijk van de rust in de zee, circa 5 uur. * Het entreegeld/'conservation fee' voor Komodo NP betaal je ter plekke, aangezien dit bijzonder sterk aan wisseling onderhevig is. Reken op een bedrag van circa 400.000 IDR.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Uiteraard kun je tijdens een optionele wandeltocht op Komodo op zoek naar de indrukwekkendste bewoner van Nusa Tenggara, de Komodovaraan (de grootste hagedis ter wereld) die inheems is op Komodo, Rinca en West-Flores. Dit robuuste dier kan 3 meter lang worden en 150 kilo zwaar. Pas in het begin van de 20ste eeuw werd dit zwaargewicht in het westen bekend, mede vanwege het feit dat Komodo onbewoond was. Nadat het eiland Komodo als verbanningsoord voor ongewenste elementen in gebruik was genomen, begonnen geruchten de ronde te doen over bloeddorstige 7 meter lange 'draken'. De reuzenhagedis vertoont lichamelijke overeenkomst met de slang: zijn kaken kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, zodat het dier zijn prooi naar binnen kan werken in stukken die letterlijk groter zijn dan zijn bek. Zijn heen en weer schietende gevorkte tong is zowel reuk- als smaakorgaan. De komodovaraan is één van de best toegeruste roofdieren; hij heeft een krachtige staart om zijn prooi neer te halen en sterke kaken met gekartelde tanden om zijn slachtoffer van zijn ingewanden te ontdoen. Zijn speeksel en maagsappen zijn uiterst krachtig; ze verteren horens, botten en haar van de prooi. Op Komodo leven naast de Komodovaranen ook herten, wilde paarden, het grootpoothoen en kuifkaketoes. Als je mee gaat op de wandeling over Komodo, luister dan goed naar de instructies van de met een stok gewapende lokale gids en blijf als groep bij elkaar.

Na de wandeling scheep je weer in en vaart in ruim 1½ uur verder naar het eiland Rinca. Hier wordt het anker uitgegooid voor de overnachting aan boord.

NB: Het kan gebeuren dat je de eilanden dat de volgorde (en de dag) waarop je Komodo en Rinca bezoekt afwijkt van de beschrijving. Hoe het programma precies verloopt is afhankelijk van de zee- en weerconditie. Indien er veel wind is, dan is het bijvoorbeeld verstandiger om de oversteek van Komodo naar Sumbawa in de vroege ochtend te maken. Je kapitein en reisbegeleider maken de beslissing hieromtrent.

Dag 12: Komodo / Rinca – Labuhan Bajo

Na het ontbijt ga je aan wal op Rinca. Met een gids kun je hier een optionele wandeling over het eiland maken (van 1½ - 2 uur). Deze voert je door een savanneachtig landschap met prachtige weidse uitzichten over de zee en het eiland. Met enig geluk zie je behalve varanen nog wilde paarden, buffels, herten en apen. Het eiland is begroeid met kreupelhout, cactussen en zelfs lontarpalmen.

Wederom ga je aan boord en vaart verder. Onderweg kan bij Bidadari gesnorkeld en gezwommen worden. In de namiddag arriveer je in het charmante Labuhan Bajo op het eiland Flores. 's Avonds kun je genieten van heerlijk ‘seafood’, terwijl de zon de blauwe baai langzaam rood kleurt. Voor het beste uitzicht op de haven moet je de Pramuka beklimmen, de heuvel net ten zuiden van het dorp. Vooral bij zonsondergang kan het uitzicht spectaculair zijn.

Dag 13: Labuhan Bajo – Ruteng

Je rijdt een prachtige route vol bochten naar Ruteng. Het dorre landschap van West-Flores wordt steeds groener naarmate je Ruteng nadert; vol bloemen als de rode hibiscus en de flamboyant. Je passeert bamboebossen, rijstterrassen en rokende vulkanen. Ruteng is een klein, overwegend katholiek stadje met een levendige winkel- en marktwijk. Eventueel kun je 's middags een bezoek brengen aan de kathedraal of een wandeling langs de rijstvelden maken.

Ruteng is ook het centrum van de Manggarai-stam. Het meest spectaculaire gebruik van deze stam is het houden van ‘caci (zweepgevechten) waarbij de deelnemers elkaar afranselen met zwepen van buffelhuid. Het is een belangrijk deel van de traditionele huwelijksgebruiken, ook bij de katholieke huwelijkssluiting. Het 'seizoen' loopt van eind juni tot eind augustus. Het bijwonen van zo'n bruiloft is zeker de moeite waard. Wie zich netjes kleedt en gedraagt, wordt meestal als een eregast onthaald. Op de markt van Ruteng worden de fraaie Manggarai omslagdoeken verkocht, gemaakt van zwart katoen en versierd met kleurig borduursel.

Dag 14: Ruteng – Bajawa

Het eerste deel van de route naar Bajawa voert je door dichtbegroeide bergland. Later wordt dit landschap opener en heb je spectaculaire uitzichten op de zee, de vele vulkaantoppen en grillig gevormde lavastromen. 's Middags kom je aan in de kleine plaats Bajawa in het district Ngada. In Ngada zijn de traditionele gebruiken beter bewaard gebleven dan in enig ander deel van Flores. De bewoners zijn bijna allemaal katholiek, maar blijven betekenis hechten aan hun megalieten en de animistische voorouderverering.

Dag 15: Bajawa / Excursie Ngada-dorpen en Warmwaterbronnen

Hoe groen kun je gaan? TIP

Bajawa is de uitvalsbasis voor een optionele dagtocht naar verschillendetraditionele Ngada-dorpen, zoals Bena. Bena ligt aan de voet van de Inarie-vulkaan en heeft ook verschillende terrassen met megalithische stenen. Het zijn offer- en ontmoetingsplaatsen waar de dorpsoudsten beslissingen nemen die invloed hebben op hun relaties met het bovennatuurlijke. Zij handhaven ook de ‘ngadu’, een als mannelijke voorouder beschouwde offerpaal die er uitziet als een soort parasol, bestaande uit een bewerkte paal met een rieten puntdak. De ‘ngadu’ vormt een paar met de ‘bhaga’, een aan de vrouwelijke voorouders gewijd huisje met een opening aan de voorkant. De traditionele huizen van Bena hebben steil aflopende, hoge daken van gras. Sommige zijn bekroond met het beeld van een krijger met een speer. Als je door Bena loopt, lijkt het alsof je een flinke sprong terug in de tijd hebt gemaakt.

Na het bezoek aan de traditionele Ngada-dorpen ga je naar de warmwaterbronnen van Soa, waar je lekker kunt poedelen. De bron wordt verwarmd door een vulkaan, het stromende water heeft er natuurlijke badkuipen in de rotsen uitgesleten.

Dag 16: Bajawa – Ende

Je vervolgt je reis door Indonesië per bus door het midden van het bloemeneiland Flores. De bergen worden steeds hoger en ruiger. Onder je stroomt een rivier die de grillig gevormde rijstterrassen bevloeit. De eindbestemming vandaag is Ende, gelegen aan de zuidkust van het eiland. Met een bevolking van ongeveer 60.000 inwoners is het de grootste stad op Flores. Ende was ook de plaats van een koninkrijk dat aan het eind van de 18de eeuw bestond.

Dag 17: Ende – Kelimutu-vulkaan – Ende

Verder naar één van de hoogtepunten van Flores; de Kelimutu-vulkaan. Hier kun je genieten van een adembenemend panorama over de volle pracht van het natuurschoon vanaf de vulkaantop, mits het weer het toelaat. Het mysterieus gekleurde trio van de diepe kratermeren van de Kelimutu-vulkaan is prachtig. De kleuren worden bepaald door in de meren opgeloste mineralen. Vanwege het variërende gehalte aan mineralen en de wisselende lichtinval nemen de meren een verscheidenheid aan kleuren aan. Meestal beschreven als lichtgroen, turkoois en zwart, zijn ze ook gezien als zeegroen, chocoladebruin, donkerblauw en zelfs rood. De kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. Het geheel doet buitenaards aan. In de meren wonen geesten van de voorouders van de tegenwoordige bewoners. Die van oude mensen in één meer, die van jonge mensen in een ander en die van heksen in het derde. Na dit spektakel rijd je terug naar Ende.

Dag 18: Ende – Denpasar – Sanur

Je vliegt terug naar Denpasar op Bali. Je overnacht in Sanur, waar je nog driemaal kunt genieten van een zwoele tropennacht, een swingende disco kunt bezoeken, je laatste souvenirs kunt kopen of een portie saté kunt nemen. Je logeert in een hotelletje met zwembad (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 19: Sanur / Excursie Tempels en Barong dansvoorstelling

Vrije dag. Je kunt er voor kiezen deel te nemen aan een facultatieve tempeltour. De dag begint met een Barong dansvoorstelling in Denpasar. Daarna bezoek je de Pura Taman Ayun tempel in Mengwi en vervolgens de bekende tempel Tanah Lot gelegen in de zee, waar je ook in de buurt kunt lunchen. Aan het begin de middag ben je weer terug in je hotel.

Dag 20: Sanur

Vrije dag. Lekker slenteren op het strand door de kabbelende golfjes, even zwemmen in de verkwikkende zee en nog rozig van een ontspannende Balinese massage in de schaduw van een overhangende palm je boek lezen; dit zijn enkele ingrediënten voor een ‘luier’ dag. In de directe omgeving zijn diverse watersporten te beoefenen zoals surfen, waterskiën, duiken, zeilen en vissen.

Dag 21: Sanur – Denpasar – Amsterdam

Een deel van de dag kun je nog vrij besteden en plezier te beleven aan zon, zee en strand. Vandaag vlieg je terug naar Nederland, waar je de volgende dag arriveert.

Dag 22: Amsterdam

Aankomst in Nederland. Hier komt er helaas een einde aan deze fantastische Indonesië groepsreis.
Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Aanmelden