De verhalen achter de foto's...

Een ding is zeker: tijdens je reis door India maakt je camera overuren! De schitterende paleizen, de felle kleuren, de karakteristieke locals, de magische tempels, het drukke straatleven... Wat je ook vastlegt, we durven te wedden dat het moeilijk kiezen wordt welke foto thuis aan de muur komt te hangen. Of de foto is gewoon super mooi qua kleurstelling óf het verhaal erachter is er eentje om voor altijd te herinneren...

We vroegen 5 Shoestring medewerkers én reizigers naar top 3 mooiste India reisfoto's met een voor hun bijzonder verhaal of betekenis.

Sandra:

"India is prachtig en divers. Dit keer maakte ik een drieweekse reis naar Noord-India. De beloftes van een kleurrijk land worden al op dag één waargemaakt.

Mijn top 3 reisfoto's? ↴
• Met de tuktuk door Delhi - Gezien de enorme verkeerschaos en hectiek, komen we regelmatig vast te staan. Helemaal niet erg, want er is zoveel te zien! Zo ook deze fris gewassen jongens, in hun keurige uniform op weg naar school. In eerste instantie verlegen om op de foto te gaan, maar later breeduit lachend met zijn allen voor mijn camera. 
• Nawalgarh per fiets - Wat een geweldige manier deze omgeving te verkennen. Je vindt er de prachtigste koopmanshuizen en de kleurrijkste mensen van heel India, namelijk de Rajastani. Ik word door deze prachtige dames uitgenodigd voor een kopje thee op een binnenplaats. Of ik een foto van hen wil maken; JA, graag natuurlijk!
• Wandelend door Pushkar - Tijdens het Camel Festival ben ik in Pushkar. Het is een drukte van jewelste, indrukwekkend maar na een paar uur op de markt zoek ik de rust op. Deze man pakt ook zijn momentje. Ik wilde hem uiteraard niet storen tijdens zijn middagslaapje, maar kon het niet laten een foto van hem te maken." Simone:

"Reizen geeft mij het gevoel van vrijheid; ik besef me dan hoe groot de wereld is en hoe klein ikzelf eigenlijk ben. Daarnaast geeft het me het ultieme geluksgevoel: wat ben ik een bofkont dat ik zoveel mooie plekken mag en kan bezoeken! Mijn hoogtepunt in India? Het verkeer! Alles wat ik me bij de Indiase verkeerschaos had voorgesteld klopte én nog meer! Alles gaat kris-kras door elkaar; overvolle tuktuks, brommertjes, auto's, fietsers, bussen, kameel & wagen (i.p.v. paard & wagen!) en als bonus wandelen daar op hun dooie gemakkie ook nog eens heel wat heilige koeien doorheen! Uit dit straatbeeld kun je ook de vele Indiërs niet wegdenken. De meesten prachtig gekleed in felle, vrolijke kleuren. Samen een selfie maken, vinden ze maar al te leuk!"  Anton:

"Ladakh is een heel bijzonder stukje India, met prachtige landschappen die zelfs regelmatig buitenaards aandoen. Veel bewoners zijn boeddhistisch. Het bijwonen van een kloosterfestival geeft je reis zeker een meerwaarde. Ik bezocht het festival bij het klooster van de Kagyupa orde (Roodmutsen) in het dorp Phyang. Monniken in bonte kostuums met enorme puntmutsen dansten hier, andere hooggeplaatste monniken in het rood begeleidden met bekkens en een trommel de dansers. Leuk vond ik ook de goedlachse traditioneel geklede Ladakhi bevolking die op het festijn afkwam. Oude gerimpelde vrouwtjes, steevast met twee samengebonden vlechten, droegen hoge gekleurde hoedjes met opstaande punten aan de voorkant. Enkele dames droegen kettingen met grote kralen en typische schoenen: hoge zolen en een opstaande neus. Heel imposant allemaal."Rob:

"India staat bekend om de heersende armoede onder een groot deel van de bevolking, maar het land biedt tegelijkertijd zo'n enorme rijkdom aan cultuur. Ondanks de vaak moeilijke omstandigheden, stralen de locals kracht en sterkte uit. Indiërs zijn vrolijke, goedlachse mensen met een grote nieuwsgierigheid naar de wereld en als je ze met respect benadert willen ze maar al te graag (met je) op de foto. Een gerimpeld gezicht met twinkelende ogen... in India zijn de mensen zó kleurrijk en fotogeniek!" 

>

Kayleigh:

"Mensen vragen vaak aan mij waarom ik India toch zo'n geweldig land vind; ze begrijpen het vaak niet. 'Het is toch zo vies en chaotisch? Mij niet gezien...' zeggen ze dan. Mijn antwoord: India is een puur land met ontzettend vriendelijke mensen, enorme contrasten, heerlijk eten en het heeft dus gewoon zóveel te bieden!

Wanneer ik terugdenk aan mijn reizen, komen zoveel herinneringen naar boven. De Taj Mahal is natuurlijk een van mijn hoogtepunten, maar staat lang niet bovenaan. De meest favoriete regio blijft Rajasthan voor mij. De forten in Jodhpur (foto #1) en Jaipur behoren tot mijn favorieten. De klederdracht van deze regio is zo specifiek en kleurrijk! Dit was ook terug te zien tijdens een bruiloft waarvoor onze groep was uitgenodigd (foto #2). Het ontmoeten van de lokale bevolking laat bij mij de mooiste herinneringen achter. Zo heb ik tijdens mijn Noord-India reis onderweg van Bikaner naar Jaisalmer een bezoek gebracht aan een familie wat in een afgelegen dorpje woont (foto #3). Amritsar vind ik een geweldige stad die ook veel te bieden heeft zoals de Gouden Tempel (sikh religie). Vanuit deze stad kun je ook de grensceremonie tussen India en Pakistan bijwonen, een heel spektakel!

Om deze redenen blijf ik terugkeren daar dit immens grote land. Inmiddels ben ik al een aantal keren naar India geweest. Nu ik dit aan het schrijven ben, realiseer ik mij dat ik weer niet kan wachten om terug te keren! Gelukkig mag ik in juni weer: na Noord-, Zuid- en Oost-India staan dit keer de Kashmir & Ladakh regio op de planning."