Duurzaam reizen: 6x tips die je zelf direct kunt toepassen

Met deze tips ga je duurzaam op reis

Eén van de meest besproken schaamtes is nog altijd de vliegschaamte. De reisbranche ligt onder vuur, omdat (vlieg)reizen vervuilend zijn voor onze prachtige planeet. Moeten we dan met zijn allen stoppen met reizen? Nee, dat lijkt de oplossing niet te zijn, concludeert reisblogger Dewi van Deurzen. Reizen heeft namelijk ook heel veel voordelen, maar het is wel goed om kritisch te kijken naar de manier waarop we reizen en ons bewust te zijn van de dingen die we zelf kunnen doen om meer duurzaam te reizen.

Waarom stoppen met reizen niet de oplossing is

Een tuktuk-chauffeur in Sri Lanka, een homestay-eigenaar in Indonesië, een restaurant in Spanje en een gids in Egypte. Een paar kleine voorbeelden van mensen die leven van het toerisme. In veel landen draait de economie grotendeels op toeristen. Als zij ineens allemaal thuis blijven, klapt de economie op veel plekken in elkaar. Daarnaast is reizen ontzettend leerzaam, want op reis leer je hele andere dingen dan in de schoolbanken. Reizen brengt culturen dichterbij elkaar en draagt bij aan meer begrip en tolerantie voor anderen. Genoeg redenen om te blijven reizen dus, maar het moet wel anders. 

Duurzaam reizen met Shoestring

Gelukkig zijn steeds meer reisorganisaties zich hiervan bewust en willen zij hun reizigers graag helpen om de wereld op een verantwoorde manier te ontdekken. Ook Shoestring houdt zich bezig met het organiseren van duurzame reizen. Hun doelstelling is om voor elke reis die zij organiseren te streven naar een minimale impact op het klimaat en een maximale positieve impact op de lokale omgeving. 

Natuurlijk, het blijft een reisorganisatie, die reizen binnen en buiten Europa organiseert. Dat betekent dat zij gebruik (blijven) maken van het vliegtuig. Toch probeert Shoestring om de negatieve effecten hiervan zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door directe vluchten te stimuleren. Wist je dat reizigers die voor een directe vlucht kiezen €100,- korting per persoon krijgen op hun reis bij Shoestring? 

Justdiggit: Cooling down the planet

We zitten middenin een wereldwijde klimaatcrisis. Onze aarde warmt op terwijl de bevolking groeit. Dit leidt tot voedsel- en waterschaarste, armoede, verlies van biodiversiteit en klimaatvluchtelingen. Het is hoog tijd om onze aarde weer af te koelen! Samen moeten we de onomkeerbare schade aan onze planeet voorkomen en zorgen dat de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2°C blijft.

Gelukkig kunnen we het tij keren: met behulp van nature-based solutions (herstel van graslanden, bossen en wetlands) kunnen we de opwarming van de aarde met 37% beperken. De oplossing is simpel: we moeten droog, gedegradeerd land weer groen maken. Met de missie ‘Cooling down the planet’ vergroent Justdiggit Afrika om zo de aarde weer af te koelen. Samen met miljoenen boeren. En Shoestring draagt, samen met de zusterorganisaties Koning Aap en Yourway2GO, met een jaarlijkse donatie van € 50.000 haar financiële steentje bij aan een speciaal project in Tanzania.Duurzaam reizen: dit kun je zelf doen

Het is natuurlijk heel goed dat Shoestring zich inzet om hun reizen zo duurzaam mogelijk aan te bieden. Wanneer je kiest voor een reisorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid, dan is dat al de eerste stap naar een meer verantwoorde reis. Gelukkig zijn er nog meer dingen, die je zelf kunt doen om jouw voetafdruk op reis zo klein mogelijk te houden:

1. Ga met de trein naar de luchthaven

Kies je voor een vliegvakantie? Overweeg dan eens om met de trein naar de luchthaven te reizen. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om op het vliegveld te komen. Dit scheelt bovendien ook nog eens in parkeerkosten! De meeste vliegvelden zijn met het openbaar vervoer uitstekend te bereiken.

2. Kies vaker voor bestemmingen dichterbij huis

Natuurlijk is het bijzonder om verre reizen te maken. Toch zijn er dichter bij huis ook hele interessante bestemmingen te ontdekken, die je vaak met de trein kunt bereiken. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een Interrail reis? Of een rondreis door Polen of Georgië

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokaal vervoer

Als je een verre reis wilt maken, ontkom je er niet aan om te vliegen om op je bestemming te komen. Eenmaal daar kun je er wel voor kiezen om het vliegtuig verder te laten staan en te reizen met het openbaar vervoer. Dit betekent dat je soms langer onderweg bent, maar aan de andere kant zie je meer van het landschap en kom je in bussen en treinen makkelijker in contact met de lokale bevolking. Daarbij hóef je natuurlijk niet per sé een heel land te doorkruisen. Je kunt er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van een land te bezoeken. 

4. Beperk het gebruik van plastic

Iedereen kent de beelden van de ‘plastic soep’ is onze oceanen wel. Plastic is wereldwijd een ontzettend groot probleem en veel landen kunnen de hoeveelheid plastic absoluut niet aan. Plastic afval komt vaak in de natuur terecht of wordt verbrand. Probeer daarom zo min mogelijk plastic te verbruiken op reis door bijvoorbeeld een hervulbare waterfles, een waterfilter en herbruikbare tassen mee te nemen.

5. Eet bij lokale restaurants

De KFC en McDonalds vind je overal ter wereld. Helaas profiteert de lokale bevolking er nauwelijks van als jij hier je eten koopt, o.a. omdat dit soort internationale ketens zelden belasting betalen in het land waar zij opereren. Vraag je daarom bij de keuze voor een restaurant af wie er profiteert van jouw uitgaven en probeer zoveel mogelijk te eten bij lokale restaurantjes. Op deze manier komt jouw geld direct terecht bij de lokale bevolking. Bovendien is dit vaak ook nog eens veel leuker, omdat je tussen de locals eet én de lokale gerechten probeert. 

6. Vermijd dierenleed op reis

Overal ter wereld kun je activiteiten doen met dieren. Helaas staat het welzijn van de dieren niet altijd centraal. Stap daarom tijdens jouw reis niet op de rug van een olifant, want aan jouw olifantenritje gaat vaak jarenlange mishandeling vooraf. Maak ook geen selfies met leeuwen en besteed geen aandacht aan bijvoorbeeld dansende beren en apen. Wil je heel graag wilde dieren zien op reis? Bekijk de dieren dan in hun natuurlijke omgeving en ga op zoek naar gidsen die respect hebben voor de dieren en hun leefomgeving. 

Meer weten over duurzaam reizen?

Wil je meer weten over duurzaam reizen? Of ben je benieuwd wat Shoestring nog meer doet om zoveel mogelijk verantwoorde reizen aan te bieden? Bekijk dan de duurzaamheidsdoelstellingen van Shoestring.

Bovenstaand artikel is geschreven door Dewi van Deurzen, bekend van de website Backpack vol verhalen waarop zij reisinspiratie en reisvideo's van mooie en bijzondere bestemmingen op deze wereld deelt.