Reiszoeker

Reizen naar Cyprus

Cultuur Cyprus

De cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Cyprioten anderzijds zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Geschiedenis: De gewoontes, tradities en cultuur van Cyprus gaan ver terug in de geschiedenis. Al van oudsher treffen veel culturen elkaar op het eiland. Tegenwoordig zie je dat vooral in de verdeling van het eiland door Griekenland en Turkije. Van 1925 tot 1960 was Cyprus een Britse kolonie. De invloeden van die voormalig overheerser zijn nog altijd op het eiland te zien. Zo zijn er Britse stekkers en stopcontacten, en kun je op Cyprus ook vaak een typisch Engels ontbijtje krijgen.

Muziek en dans: Ook deze uitingen hebben op Cyprus invloeden van meerdere culturen, maar toch vooral Turks en Grieks. In de muziek wordt veel gebruik gemaakt van violen, waarop dan ook traditionele dansen worden uitgevoerd. De muziek lijkt enigszins op de muziek in Griekenland, maar toch zijn er verschillen te ontdekken.

Aphrodite: Cyprus wordt gezien als het eiland van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde en schoonheid. Volgens de Griekse mythologie is zij bij een rots voor de kust van Cyprus geboren uit de golven van de zee. Om die reden wordt deze rots ook wel de rots van Aphrodite genoemd.

Souvenirs: De ambachtelijke vervaardiging van tapijten, aardewerk, manden, sieraden en lederwaren is een eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur. Je treft dan ook veel zaken die deze artikelen verkopen en waar je wat ziet over bijvoorbeeld de kunst van het tapijthandwerk. Je komt dan meer te weten over de bewerking van zijde, het verven van de wol en het arbeidsintensieve knopen met de befaamde ‘Turkse knoop’.

Werelderfgoedlijst van UNESCO: Deze lijst bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. In Cyprus prijken op de lijst: Paphos, beschilderde kerken in het Troodosgebergte en Choirokoitia.

Roken: Op Cyprus is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen word je verwezen naar een speciale rookruimte of kun je buiten roken.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.