Reiszoeker

Reizen naar Cyprus

Land en landschap Cyprus

De republiek Cyprus ligt in het oostelijke gedeelte van de Middellandse Zee op 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer ten westen van Syrië. Het eiland is na Sicilië en Sardinië het op twee na grootste eiland in die zee. Hoewel de eilandstaat geografisch tot Azië behoort, wordt Cyprus op politiek en cultureel gebied tot Europa gerekend. Cyprus heeft een oppervlakte van 9251 km² en is daarmee stukken kleiner dan Nederland of België (ongeveer zo groot als Friesland, Groningen en Drenthe samen). Cyprus dankt zijn naam aan de handel in koper in de oudheid. Kypros is namelijk koper in het Grieks.

Sinds de inval van het Turkse leger in 1974 als reactie op een militaire coup op Cyprus die werd ondersteund door de regering van Athene is het eiland feitelijk in twee gedeeld. De internationaal erkende republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus, maar oefent de daadwerkelijke controle eigenlijk alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit. Het zuiden wordt vaak Grieks-Cyprus genoemd, al wordt het niet door Griekenland bezet. Het noordelijke deel van Cyprus wordt bezet door Turkije en alleen Turkije erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus omvat iets meer dan een derde van het eiland. Beide delen worden gescheiden door een demarcatielijn (Groene Lijn). Ook de hoofdstad Nicosia is verdeeld, de grens loopt dwars door de stad.

Het Troödosgebergte ligt in het binnenland, met de Olympus (1953 meter) als hoogste top van het eiland. Het is een geliefd gebied bij wandelaars en natuurliefhebbers. Je vindt in het Troödosgebergte kloosters, kerken, kapelletjes, traditionele woningen en vooral rust. ‘s Zomers ontvluchten hier Cyprioten de warmte van de stad en in de winter kan er geskied worden. Echte rivieren kent Cyprus niet, het zijn merendeels bergbeken die ook nog alleen in de lente water hebben.

Op Cyprus is aan prachtige stranden geen gebrek. Het bekendste en meest gefotografeerde strand ligt in het zuidwesten bij Aphrodite Rock (met veel watersportmogelijkheden). Het zandstrand Grovenor’s Beach (ideaal voor snorkelaars) ligt tussen Limassol en Larnaca en windsurfers gaan graag naar Lady Mile’s strand. McKenzie leent zich goed voor een lange strandwandeling. Jongeren vertoeven graag bij Nissi Beach en Louma Beach en gezinnen die wat meer rust zoeken vinden hun stekkie op Pissouri bij Limassol, Konnos Bay, Green Bay en Coral Bay. De Cyprioten zelf? Zij verkiezen de stranden Fargos en Protaras.