Reiszoeker

Reizen naar Ierland

Cultuur Ierland

De Ierse bevolking is trots op haar al duizenden jaren oude cultuur. Veel tradities worden vol overgave in ere gehouden. Een van de Ierse gebruiken is de viering van St. Patrick’s Day (17 maart), waarbij iedereen in het groen gekleed gaat. Tijdens Halloween is het eten van Irish Stew (beef met wortels en kool) gebruikelijk.

De pub speelt een belangrijke rol in het leven van veel Ieren. De pub wordt gezien als een soort openbare huiskamer en is behalve een plek om wat te drinken en te eten, ook een plaats om elkaar te ontmoeten, verhalen te vertellen en de wereldpolitiek door te nemen, naar een dichter te luisteren of gewoon rustig bij het knappende haardvuur te zitten onder het genot van een pint Guinness. Regelmatig is er traditionele muziek, waarbij de bezoekers spontaan meedoen. Het Ierse woord ‘Craic’ staat voor plezier, entertainment en heerlijke gesprekken!

Traditionele muziek hoor je overigens niet alleen in de pubs. Er worden regelmatig muziekfestivals georganiseerd. De bekendste instrumenten die worden bespeeld zijn de ‘bodhrán’, een soort handtrommel, de viool en de ‘tin whistle’. Muziek is zo belangrijk dat naast het klavertjedrie (shamrock) de harp hét symbool van Ierland is. Dansen wordt door de Ieren als een bijzonder serieuze zaak gezien (denk aan bijvoorbeeld de Riverdance). Door het hele land worden er danswedstrijden gehouden. ‘Céili’ is een populaire vorm van volksdansen, wellicht wil je zelf proberen mee te dansen met de Ieren.

Het wemelt In de Ierse geschiedenis van de legenden en mythen, van sprookjes over elfen tot romantische verhalen over ridders. De Keltische mythen vormen de échte kern van de Ierse cultuur. De meest bekende verhalen gaan over de kinderen van Lir (die in zwanen werden veranderd door hun stiefmoeder) en over de grote krijgsman Cú Chulainn. Een van de beroemdste Keltische helden is Finn McCool, die door te proeven van de ‘zalm der kennis’ als jongen wijs werd en later zelfs reuzen overwon.