Landschap Ierland
Ierland is een eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan en is verdeeld in twee landen: de republiek Ierland (officiële naam: Éire, of languit Poblacht Na h'Éireann), die vijf zesde van het eiland beslaat en het kleinere Noord-Ierland (ook wel Ulster genoemd), dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Met een oppervlakte van 70.273 km² is de republiek Ierland ongeveer zo groot als Nederland en België samen. Tussen Ierland en Groot-Brittannië ligt de Ierse Zee, voor de rest wordt Ierland omgeven door de Atlantische Oceaan. Het centrale deel van Ierland is licht golvend, vruchtbaar en bezaaid met meren (zoals Lough Corrib) en ‘bogs’, uitgestrekte veengebieden. Centraal-Ierland wordt omringd door een rand van heuvels en bergen, die hoger lijken te worden naarmate ze de kust naderen. De Shannon is met 370 km de langste rivier, hij loopt door het midden van het eiland. De Ierse kustlijn is ongeveer 1450 km lang. Aan de oostkust liggen duinen en zandstranden. De westkust is grillig gevormd. Hier tref je diepe inhammen, hoge rotspartijen en loodrechte kliffen. Het hoogste punt van Ierland is met 1040 meter de Carrantuo Hill, gelegen in het westelijk gelegen graafschap Kerry.
Tot de landschappelijke hoogtepunten van het land behoren de beroemde Cliffs of Moher (kalkstenen klippen die behoren tot de hoogste klipkusten van Europa) en de ruige, ongerepte natuur van Dingle en de Ring of Kerry (onderdeel van de Wild Atlantic Way, een kustroute van niet minder dan 2500 kilometer). De Wicklow Mountains zijn een ideale outdoor bestemming; het gebergte met toppen tot 925 meter biedt talloze wandelpaden, meren, watervallen en kloosterruïnes.
Het ‘Groene Eiland’. Ierland heeft deze bijnaam verworven door de vele groentinten die het eiland overheersen. Lang geleden was Ierland voor een groot deel bedekt met bossen. Door overbeweiding en houtkap werd het land tussen de 16e en 18e eeuw grootschalig ontbost en tegenwoordig is nog slechts 5% van het eiland met bos bedekt. Rododendron komt in Ierland volop voor. In het zuiden van het land zijn fuchsiahagen te zien, soms wel drie meter hoog. Palmen en magnolia’s groeien op de meest beschutte plaatsen. Verder tref je in Ierland de opvallende gaspeldoorn, vlier, kamperfoelie, meidoorn, rozen en (met name in de duinen) orchideeën. Het veenland is voornamelijk begroeid met dopheide, veenbessen en veenmossen. Bijzonder: op het kalksteenplateau Burren groeit flora uit de Alpen en de Middellandse Zee.
De dierenwereld is niet heel divers. Er leven enkele kleine roofdieren, zoals de vos, das, otter, hermelijn en de zeldzame boommarter. Edelherten komen in het zuidwesten voor, reeën in het noordwesten. De vogelwereld vertoont een grote verscheidenheid. Er leven enkele honderden soorten in en rond Ierland. Ook vissen zijn talrijk, zowel in de omringende zee als de meren en rivieren in het binnenland.