Reiszoeker

Reizen naar Ierland

Eten en drinken Ierland

Binnen de Ierse cultuur neemt de lokale pure keuken een belangrijke plaats in. Door de traditionele gerechten met zijn verse en vaak lokale ingrediënten is Ierland een paradijs voor de liefhebber van eten en drinken.

Hét traditionele volksvoedsel van Ierland is de aardappel. Naar men zegt kennen Ieren wel vijftig manieren om aardappels te bereiden. Buiten aardappelgerechten bieden Ierse restaurants uiteraard veel meer. Probeer tijdens je Ierland rondreis eens verse zalm en forel, of ga je te buiten aan een kruidige stew (stoofpot van lams- of schapenvlees met aardappels, uien, wortel en peterselie) of chowder (vissoep). Wie voor een budgetmaaltijd gaat, kan het best een pub opzoeken waar je voor het bar food gaat (de kosten zijn ongeveer 20% lager dan in een restaurant). Veel Ierse pubs serveren een menu met gerechten als steak and Guinness pie, Irish stew, fish and chips en shepherd's pie. Ook worden er maaltijdsalades geserveerd. Een Iers ontbijt is uitgebreid en gedeeltelijk warm, met onder andere vruchtensap, toast, bacon and eggs en cereals.

De Ierse naam voor whisky is ‘Uisce Beatha’. Deze eeuwenoude uitdrukking betekent zoiets als ‘levenswater’. Al in de middeleeuwen gaven monniken deze naam aan de sterke, gedistilleerde drank, die sinds die tijd weinig aan populariteit verloren heeft. Jamesons en Tullamore D.E.W. zijn bekende Ierse whisky’s.

Ierse families gaan in het weekend vaak uit eten in het restaurant van een hotel. Het is er vaak net zo gezellig als in een Ierse pub. In Ierland geldt een algeheel rookverbod in openbare ruimtes. Dit geldt ook voor cafés en restaurants. De minimumleeftijd voor het nuttigen van alcohol is in Ierland 18 jaar.