Reiszoeker

Reizen naar Oezbekistan

Cultuur Oezbekistan

Bij een bezoek aan Oezbekistan is thee vaak het eerste wat je aangeboden krijgt. De thee wordt gedronken uit zogeheten pyala’s en wordt gezien als een teken van gastvrijheid. Voordat de thee gedronken mag worden wordt het in grote theepotten gezet en drie maal terug geschonken in de kop. Het vol schenken van kopjes wordt niet gedaan, dit betekent namelijk dat iemand niet welkom is en moet opstappen. Als de thee te warm is, blaas er dan niet in, maar draai de thee voorzichtig rond in het kopje.

Gewoonten in Oezbekistan: In Oezbekistan is brood heilig. Leg het brood dan ook niet met de onderkant naar boven en gooi het niet weg. Wanneer je een kopje thee aangeboden krijgt en hier geen tijd voor hebt, zul je soms een stukje brood krijgen in plaats van de thee. Breek er altijd een stukje vanaf en bedank de persoon met de ‘amin’, de gebruikelijke manier om iemand te bedanken. Beide handpalmen worden boven het gezicht geheven en vervolgens wordt langzaam een neergaande beweging langs de wangen gemaakt.

Kleding in Oezbekistan: De Oezbeekse mannen lopen veelal in de traditionele kleding. Lange en kleurige gestreepte jassen (chapans), wijde broeken die bij de kuiten uit de hoge laarzen komen en op het hoofd een doppa (tsjoebeteika). Vrouwen dragen deze geborduurde hoofddeksels soms ook. Vaak met bonte zijde jurken en kleurige broeken.