Reiszoeker

Reizen naar Oezbekistan

Eten en drinken Oezbekistan

De Oezbeekse keuken is in onze ogen aan de vette kant. Het standaardgerecht in Oezbekistan, Plov, bestaat uit rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet. Laghman is een soort noedelspoep waarvan de samenstelling nogal kan verschillen, altijd met schapenvlees en groenten. Shurpa is een vettige soep met een homp vlees en groenten. Sjasliks zijn erg populair in Oezbekistan, erg vergelijkbaar met hoe we deze hier kennen, met stukjes schapenvlees aan een spies.

Buitenlandse restaurants: Daarnaast zijn er ook tal van restaurants waar het eten Russische invloeden heeft. Hier vind je onder andere borsjt (bietensoep), bief stroganoffs (vlees in een sausje), bifsteks (gehakt) en kotelet (gepaneerd vlees). In de grotere steden vind je ook restaurants met een internationale keuken zoals Chinees, Koreaans, Indiaas of Italiaans. Zelfs her en der verschijnt hier fastfood zelfs.

Drinken in Oezbekistan: Bij het eten wordt vaak mineraalwater of frisdranken gedronken. In tegenstelling tot thee (zwart of groen), is koffie hier altijd verkrijgbaar. Wodka is er in alle soorten en maten, evenals Oezbeekse champagne en cognac. Kwas is een soort licht alcoholisch drankje gemaakt van oud brood en gist. Ook westerse bieren zijn volop verkrijgbaar. Het wordt afgeraden om in Oezbekistan water uit de kraan te drinken. Flessen mineraalwater zijn overal te koop.