Reiszoeker

Reizen naar Oezbekistan

Geld Oezbekistan

De munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse Sum (UZS). Deze valuta kent briefjes van 1000, 500, 200, 100 en 50 sum. De tyin is het equivalent van de cent. Het grootste bankbiljet van de Sum, 1000 UZS is nog geen 40 eurocent waard.  Bij banken, wisselkantoortjes en de grote hotels kun je $USD wisselen. Het wisselen van meer dan $ 50 kan in het hoogseizoen een probleem zijn. Voor 50 US$ krijg je een heel pak afgeragde biljetten waar meestal een elastiek omheen zit. Kijk voor de actuele wisselkoersen op: www.oanda.com.
De Sum van Oezbekistan (UZS) is niet te verwarren met de Sum van Kirgizstan (KGS).

Pinnen in Oezbekistan: Hoewel prijzen officieel in Sum weergegeven moeten worden, laat men toeristen het liefst in ‘harde valuta’ betalen, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Euro’s leveren een minder gunstigere koers op en zijn buiten Tashkent zelfs moeilijk te wisselen. De mogelijkheden om te pinnen in Oezbekistan zijn beperkt. In Tashkent is er een aantal ATM's waarvan enkele in de grote hotels. Mastercard gebruikers kunnen buiten de hoofdstad terecht bij de Asaka Bank en Visa-gebruikers bij de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). Creditcards worden alleen geaccepteerd in een aantal grote hotels.

Veilig pinnen in Oezbekistan: Nederlandse banken hebben de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard om veiligheidsredenen ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Oezbekistan dien je deze instelling te wijzigen naar ‘Wereld’. Bekijk hiervoor de mogelijkheden van je bank.
N.B. Belgen kunnen hun bankpas in Oezbekistan standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Oezbekistan tot Europa.