Reiszoeker

Reizen naar Tibet

Fotografie Tibet

Tibet is kleurrijk en fotogeniek en dus zeker de moeite waard om het op camera vast te leggen. Wij raden je aan het nodige materiaal voor foto's, dia's, band- of video-opnamen uit Nederland mee te nemen. Geheugenkaarten in de gangbare soorten en maten zijn in de grote steden en op de toeristische plekken ruimschoots voorhanden.

Niet alle soorten batterijen voor camera's zijn verkrijgbaar. Zorg dus voor batterijen die de hele reis meegaan. Zorg daarnaast voor een juiste wereldstekker voor het opladen van je camera. Niet alle merken zijn namelijk te verkrijgen in Tibet, of je betaalt er meer voor. Ook is het moeilijk om aan batterijtjes, flitslampjes en onderdelen van de apparatuur te komen. Met afdrukken kun je het beste wachten tot je terug bent in Nederland, om het risico van een verkeerde behandeling zo veel mogelijk te voorkomen.

Over het algemeen hebben Tibetanen er geen bezwaar tegen als je foto's van ze maakt. Vraag vooraf altijd toestemming, en als mensen te kennen geven dat ze er niet van gediend zijn, respecteer dat dan. Foto's en ander materiaal van de Dalai Lama zijn illegaal. Denk er aan dat je jezelf en anderen in gevaar kunt brengen als je zomaar foto's uit gaat delen, hoe goedbedoeld dit ook is. Je loopt gevaar gevangen gezet te worden en zelfs om gedeporteerd te worden. Je maakt mensen in Tibet overigens ook enorm gelukkig met een polaroid foto van henzelf of ter plekke de foto’s afdrukken en deel de foto's uit. Je zult zien dat er ineens veel deuren open zullen gaan.

Het maken van foto's en video's van regeringsgebouwen, militaire objecten, grensovergangen, vliegvelden, politie en militaire functionarissen is verboden. Er mag ook niet gefotografeerd worden in de meeste religieuze gebouwen, met name geldt dit voor tempels en kloosters in Tibet. Als het wel mag dan moet er vaak flink voor betaald worden. Hou ook rekening met het feit dat men het wellicht niet zo waardeert als je als buitenlander opnames maakt van de minder mooie of armoedige kanten van het land. Respecteer het ook hier wanneer er bezwaren worden gemaakt.