Reiszoeker

Reizen naar Zweden

Cultuur Zweden

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Zweden anderzijds. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt.

Ouderschapsverlof: Zweden is een voorvechter van de mensenrechten en besteedt veel aandacht aan de gelijke positie van mannen en vrouwen. Mannen kunnen na de geboorte van een kind in Zweden net zo lang ouderschapsverlof hebben als vrouwen. Ouderschapsverlof is maar liefst 480 dagen (96 weken!) per kind, de dagen zijn te verdelen over beide ouders. Elke ouder moet daarvan verplicht 90 dagen opnemen, de rest mag je aan elkaar doorgeven.

Nobelprijs: Sinds 1901 kennen Zweedse wetenschapsinstituten prijzen toe aan wetenschappers over de hele wereld. Deze Nobelprijzen zijn vernoemd naar de Zweed Alfred Nobel, de man die in 1876 het dynamiet uitvond. Aan het eind van de negentiende eeuw bouwde Nobel een enorm kapitaal op met de vervaardiging van dynamiet. Uit de rente van dit vermogen worden de prijzen betaald.

Roken: Roken op het werk en openbare gebouwen is in Zweden alleen toegestaan op speciaal ingerichte plekken. Ook voor de buitenruimte zijn er beperkingen: het is in Zweden ook verboden om buiten te roken op terrassen, perrons, bij bushaltes, in speeltuinen en voor de ingang van winkels en kantoren. Zweden is van plan het land tegen 2025 geheel rookvrij te maken.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.