Reiszoeker

Reizen naar Zweden

Geldzaken Zweden

De valuta in Zweden is de Zweedse kroon (SEK). Voor de dagkoers kun je kijken op oanda.com.

Pinnen: In Zweden zijn nog voldoende pinautomaten (bancomat of uttagsautomat) die Nederlandse en Belgische pinpassen accepteren, maar het aantal automaten vermindert wel. Er geldt voor bankpassen vaak een bestedingslimiet per dag (of per week). Contant geld wordt in Zweden steeds minder gebruikt, in sommige winkels en in het openbaar vervoer wordt het zelfs niet meer geaccepteerd. Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels ook, maar de wisselkoers is daar meestal slechter.

Creditcard: De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden (soms zorgen American Express kaarten voor problemen).

Prijsniveau: Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Vooral voor alcohol betaal je in de horeca de hoofdprijs. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen kosten 24% meer, geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder en het openbaar vervoer is zo’n 5% goedkoper. Dit prijsverschil kan afwijken, met name in het hoogseizoen in de toeristische gebieden.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimumbedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.