Reiszoeker

Reizen naar Zweden

Eten en drinken Zweden

In Zweden worden de eetgewoontes voor een deel bepaald door het klimaat en de verkrijgbaarheid van ingrediënten door het jaar heen, zoals seizoensgebonden fruit. Vanwege de strenge winters was het (met name vroeger) erg belangrijk dat eten goed geconserveerd kon worden. In Scandinavië duren de winters heel, heel lang! En daar horen heerlijke winterse ovenschotels bij. In de restaurants kom je veel soorten vis tegen op de menukaart en ook wildgerechten als hert, rendier en eland zijn niet ongebruikelijk. Vaak krijg je daar wilde paddenstoelen of bessen bij. Een andere Zweedse specialiteit zijn de typische vruchtentaarten. Een aantal van de Zweedse gerechten kennen veel reizigers wel uit Nederland en België, zoals bijvoorbeeld de traditionele Zweedse gehaktballetjes en kaneelbroodjes.

Köttbullar: Bij Ikea in de Benelux worden ze verkocht als Zweedse gehaktballetjes, maar in Zweden heten ze gewoon gehaktballetjes. Meer precies: köttbullar (voor de duidelijkheid: dat spreek je uit als ‘sjutbullar’). Het vlees van de Zweedse variant is veel fijner gemalen en ze zijn ook wat zompiger dan de Nederlandse bal gehakt. Köttbullar worden in Zweden gegeten met aardappelpuree of gekookte aardappels, met bruine saus en vossenbessenjam (lingonsylt). Of ze worden in tweeën gesneden en met rode bietensalade op een broodje gegeten.

Kanelbulle: De dag van het kaneelbroodje wordt in Zweden op 4 oktober gevierd: Kanelbullens dag. Uiteraard zijn de traditionele kaneelbroodjes ook elke andere dag van het jaar niet te versmaden. Kaneelbroodjes zijn gemaakt van witbrood waarin je roomboter en kaneelstroop proeft. Heerlijk, vooral bij de fika, het Zweedse koffiemomentje!

Eten bereiden in de natuur: Voor veel Zweden is het een gewoonte om naar de bossen te trekken om in de vrije natuur hun eten klaar te maken en daar op te peuzelen. Alles wat nodig is om het eten klaar te kunnen maken wordt van huis uit meegenomen en er wordt een mooi plekje gezocht in de bossen.

Drinken: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je ‘normale’ koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen. Dit noemen ze in Zweden ‘påtår’. Twijfel je, vraag het dan even aan de medewerkers. Sterke drank is in Zweden niet in de supermarkt te koop is, alleen in de horeca.