Reiszoeker

Reizen naar Zweden

Feestdagen Zweden

Officiële feestdagen in Zweden zijn: 1 januari (Nyårsdagen, Nieuwjaarsdag); 6 januari (Trettondagen, Driekoningen); maart/april (Långfredagen, Goede Vrijdag); maart/april (Påskdagen, Pasen, 2 dagen); 1 mei (Första maj, Eerste mei); mei/juni (Kristi Himmelsfärdsdag, Hemelvaartsdag); mei/juni (Pingstdagen, Pinksteren, 1 dag); 6 juni (Nationaldagen, Nationale Dag); rond 21 juni (Midsommardagen, Midzomer); zaterdag rond 1 november (Allhelgonadagen, Allerheiligen); 25 en 26 december (Juldagen, Kerstmis). Alleen die dagen gelden als officiële vrije dag.

Midzomer (Midsommar) is wellicht de bekendste Zweedse feestdag en wordt voornamelijk in de huiselijke kring met vrienden en familie gevierd. In bijna iedere plaats zijn er ook openbare midzomerfeesten. Midzomeravond valt ieder jaar op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Het is de dag van de zonnewende: de langste dag en de kortste nacht. Overal in Zweden staan dan versierde meibomen, kruisvormige bomen met veel groen en decoraties. Het is een feest met liedjes en muziek, vooral van accordeon en gitaar. Na een paar keer oefenen zing je, bij voorkeur met bloemen in je haar, ‘Små grodorna’ zo mee!

Jaarlijks wordt in bijna iedere Zweedse stad, dorp of kerk op 13 december het feest van Sint Lucia gevierd met kerkconcerten en optochten. Een traditie van al ongeveer 400 jaar! Alle meisjes in zo’n Lucia-optocht zijn gekleed in witte gewaden en houden een brandende kaars in hun hand. Op hun hoofd dragen ze een kroon van kaarsen. Vooraan de stoet loopt een meisje verkleed als Lucia, de ‘koningin van het licht’. Tijdens het festijn worden traditionele saffraanbroodjes uitgedeeld door kinderen die verkleed zijn als speculaasmannetjes, elfjes of sterrenjongens.