Reiszoeker

Single Reis Indonesië: Bali & Lombok

Parels van de archipel

Boek v.a. € 1.839,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 15 DAGEN

Single Reis Indonesië: Bali & Lombok

  1. Heb ik een visum nodig voor Indonesië?
  2. Heb ik inentingen nodig voor Indonesië?
  3. Wat is de beste reistijd voor Indonesië?
  4. Hoe overnachten we in Indonesië?
  5. Hoe reizen we in Indonesië?
  6. Kan ik pinnen in Indonesië?
  7. Is er Wifi in Indonesië?
  8. Moet ik een klamboe meenemen?
  9. Moet ik een lakenzak meenemen?
  10. Heb ik een wereldstekker nodig?
  11. Kan er vegetarisch gegeten worden in Indonesië?
  12. Wanneer is het regenseizoen?
  13. Wat is handig om mee te nemen naar Indonesië?
  14. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
  15. Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht?
  16. Hoe gaat de Rinjanitrekking in zijn werk?
  17. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?
  18. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Indonesië?
  19. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
  20. Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?
  21. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Indonesië?
  22. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  23. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
  24. Kan ik mijn reis verlengen?
  25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  26. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Indonesië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Een noodpaspoort is niet toegestaan.

Visum:
Voor deze bestemming ontvangen reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit bij aankomst in Indonesië een 'Visa on Arrival' voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Het visum kost rond de 35 dollar, en kan ook in euro's betaald worden.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of een 'Visum on Arrival' mogelijk is. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Heb ik inentingen nodig voor Indonesië?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

De beste reistijd voor Indonesië is gedurende onze zomermaanden (juni tot en met september), maar verschilt per eiland. Op zich kun je ook in de regentijd (november tot en met maart) prima naar Indonesië reizen. Voordeel is dat het Indonesische landschap dan op z'n mooist en groenst is. Tijdens het regenseizoen regent het overigens bijna nooit de hele dag, en de temperatuur blijft ook tijdens de buien aangenaam. Ga je aan het einde van de droge moesson (april-mei) dan heb je de 'pech' dat het landschap droog en kaal is.

Hoe overnachten we in Indonesië?

Tijdens bijna al onze reizen door Indonesië verblijf je over het algemeen in middenklasse hotels, in tweepersoonskamers met eigen badkamer en op basis van logies en ontbijt. De meeste hotels hebben een eigen restaurant, soms met een heerlijke tuin of patio. Daarnaast hebben enkele van de geplande hotels een zwembad; fijn om de Indonesische warmte van je af te spoelen!

Tijdens de Groepsreis Indonesië: Soenda Eilanden overnacht je afwisselend in redelijk comfortabele middenklasse hotels en eenvoudige guesthouses. Je hebt dan een tweepersoonskamer, meestal met een douche of mandi. Niet overal is warm water beschikbaar of een toilet op de kamer. Houd er daarnaast rekening mee dat op het eiland Flores het aanbod aan accommodatie zeer beperkt is en er daardoor vaak geen andere keuze is dan het eenvoudige hotel waar je verblijft en dat het sanitair niet altijd meewerkt. Daarentegen zal het personeel je altijd willen helpen om het probleem te verhelpen. De hotels of guesthouses zijn over het algemeen en indien mogelijk gesitueerd in het centrum van de plaats waar we verblijven. Realiseer je wel dat deze reis voor een belangrijk deel 'off the beaten track' is.

Bij de selectie van de hotels letten we met name op de locatie, hygiëne en sfeer.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' bij 'Accommodatie en transport' meer informatie over de overnachtingen.
Meer informatie en foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Hoe reizen we in Indonesië?

In Indonesië maken we gebruik van veel verschillende vervoersmiddelen. Gedurende het grootste deel van de reis staat er een eigen airconditioned bus ter beschikking, maar we maken hier en daar ook gebruik van lokale bussen, ferries of fast boats, en in een enkel geval van een binnenlandse vlucht.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden van jouw Indonesiëreis vind je onder het tabblad 'Praktisch' bij 'Accommodatie en transport'.

Kan ik pinnen in Indonesië?

De lokale munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). In de grotere steden kun je met bankpassen met het Cirrus- of Maestrologo geld opnemen, indien het betaalprofiel van je bankpas op 'Wereld' staat.

De reisbegeleider kan je altijd vertellen waar en wanneer de volgende pingelegenheid is. Voor de zekerheid raden we echter altijd aan ook een deel van het geadviseerde zakgeldbedrag in cash Euro’s meenemen, voor het geval de pinautomaat het niet doet of leeg is. Je kunt de Euro's dan omwisselen naar Indonesische Rupiah.

Is er Wifi in Indonesië?

Heerlijk in de bus je socialmediakanalen updaten, een selfie sturen naar je familie, of alvast een restaurantje zoeken voor de lunch? Dit kan nu met onze mobiele Wifihotspot! Je eigen persoonlijke Wifinetwerk, die je kunt delen met je partner of gezin. Interesse? Je kunt de hotspot bijboeken middels het boekingsformulier.

Bij aankomst op de luchthaven ontvang je een mobiele Wifihotspot met 100 GB data, te gebruiken gedurende de gehele reis. Je kunt tot maximaal vijf apparaten tegelijkertijd met de Wifihotspot verbinden, en hij heeft een batterij! Je kunt hem dus gebruiken onderweg, in de bus of in het hotel. De meeste hotels in Indonesië hebben Wifi, maar de kwaliteit verschilt. Met je eigen Wifi ben je altijd bereikbaar en hoef je bovendien geen lokale simkaart te kopen. 

Goed om rekening mee te houden
  • Je dient een borg van 680.000 IDR te betalen bij afname van de Wifihotspot
  • Wij gebruiken de beste provider in Indonesië, maar niet overal is het signaal even sterk. Dit geldt zeker voor de meer afgelegen gebieden
  • De datalimiet is 100 GB, te gebruiken gedurende maximaal dertig dagen
  • Je kunt maximaal vijf apparaten met de Wifihotspot verbinden

  • Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

    Moet ik een klamboe meenemen?

    Het is niet noodzakelijk om een klamboe mee te nemen. Sommige hotelkamers zijn reeds voorzien van een klamboe, maar vaak is ook dat ook niet nodig.

    Wél is het raadzaam om muggenspray met DEET, een insectenwerend middel, mee te nemen.

    Moet ik een lakenzak meenemen?

    In principe is het niet noodzakelijk om een lakenzak mee te nemen. Het kan wel handig zijn op de Groepsreis Indonesië: Soenda Eilanden (reiscode: SSN). Deze reis is wat meer basic dan de andere Indonesiëreizen. Ook voor de optionele Rinjanitrekking tijdens de Groepsreis Indonesië: Bali & Lombok (reiscode: SOO) kan het handig zijn om een lakenzak mee te nemen.

    Heb ik een wereldstekker nodig?

    Je hebt in principe geen wereldstekker nodig voor Indonesië. We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien wat je nodig hebt voor Indonesië: http://www.wereldstopcontacten.nl

    Kan er vegetarisch gegeten worden in Indonesië?

    In Indonesië kun je heerlijk vegetarisch eten! Er is een zeer ruime keuze aan vegetarische (groente)gerechten met bijvoorbeeld tahu, tempeh en/of ei. Ook kun je, vooral op Bali, op veel plaatsen westers (vegetarisch) eten krijgen.

    Wanneer is het regenseizoen?

    Indonesië heeft een tropisch klimaat en kent twee seizoenen; het droge seizoen (musim kemarau) is tussen april en oktober, het natte seizoen (musim hujan) tussen november en maart.

    In januari en februari valt de meeste regen. De hoeveelheid neerslag varieert van eiland tot eiland en is sterk afhankelijk van de geografische ligging en de hoogte. In de berggebieden valt aanzienlijk meer regen dan in de laagvlakten. In Indonesië heeft regen een andere betekenis dan in Nederland; in combinatie met de gemiddelde hoge temperatuur (het hele jaar door vrij constant 30°C) kan een regenbui zeer verfrissend zijn. De wegen zijn minder stoffig en bloemen en planten lijken extra tot leven te komen.

    Wat is handig om mee te nemen naar Indonesië?

    Eigenlijk is het handig om vooral niet teveel mee te nemen; neem liever te weinig mee dan te veel. En als je dan toch iets vergeten bent, kun je dat vaak voor een habbekrats ter plaatse aanschaffen.

    Wanneer je van plan bent een trekking te gaan lopen, is het aan te raden een goed ingelopen paar wandelschoenen met profiel mee te nemen. Verder kun je denken aan slippers of sandelen (of in ieder geval schoeisel dat je gemakkelijk aan en uit kunt trekken) aangezien je heiligdommen vaak enkel op blote voeten mag betreden.

    Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad 'Praktisch'.

    Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

    Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Wij raden het af om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte en een harde koffer veel plaats inneemt. Neem dus bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.

    Hoeveel kilo bagage mag ik meenemen op de binnenlandse vlucht?

    Tijdens de groepsreis naar de Soenda eilanden is een binnenlandse vlucht inbegrepen. Je mag maximaal 15 kilo bagage meenemen op deze binnenlandse vlucht. Heb je meer dan 15 kilo mee? Dan betaal je per kilo een bedrag op de luchthaven. 

    Hoe gaat de Rinjanitrekking in zijn werk?

    Tijdens de Groepsreis Indonesië: Bali & Lombok (reiscode: SOO) kun je de Rinjanitrekking lopen (optioneel). Van april tot en met medio november kun je deelnemen aan deze pittige (lees: zeer zware) facultatieve beklimming van de Gunung Rinjani. Je dient dit wel al bij boeking door te geven. Van medio november tot eind maart wordt er door lokale autoriteiten geadviseerd de Rinjani niet te beklimmen vanwege het regenseizoen. Ook de Headquarters van het Rinjanipark is gedurende deze maanden gesloten. Het minimumaantal deelnemers voor de trekking is twee personen.

    We boeken de 'superior' versie van de trektocht voor onze reizigers. Dat wil zeggen dat er twee dragers en een Engelsprekende gids meegaan, en dat je beschikking hebt over een grotere tent en slaapzak (in vergelijk met de 'standard' versie). De dragers vervoeren het materiaal (tent, slaapzak, klapstoeltjes, kookmateriaal, toilettent et cetera) en benodigde eten.

    Je draagt zelf je eigen bagage. Zorg dus dat je een comfortabel rugzakje meebrengt voor je eigen spullen. Neem alleen datgene mee dat je nodig hebt tijdens de trektocht. Je overige bagage kan gestald worden bij onze lokale partner. Mocht je een extra drager willen inhuren voor het dragen van je bagage, dan kan dit geregeld worden. Indien je dat wilt, geef dit dan door bij boeking. Je betaalt voor deze extra drager ter plaatse IDR 150.000 per dag (dit bedrag is onder voorbehoud van wijzigingen). 

    Mee te nemen op de trektocht
    Rugzakje voorzien van zonnebrand, hoedje/petje tegen de zon, zaklamp, reservebatterijen, fleecetrui of thermo-ondergoed. Extra T-shirt en sokken, handdoek, slippers, regenjas/poncho, eventueel lakenzak voor in de slaapzak, camera. Denk ook aan een hoes voor je rugzakje als het gaat regenen, zodat niet alles nat wordt tijdens de wandeling. Eventueel een extra vuilniszak voor binnen in je rugzakje. Drinkwater wordt door de dragers meegenomen. Neem wel een eigen fles mineraal water mee, dat je onderweg kunt laten bijvullen zodat je altijd water bij de hand hebt.

    Voor het programma van de Gunung Rinjanitrekking, zie het tabblad 'Excursies'. Je kunt hier ook lezen wat wel en niet inbegrepen is bij de trekking.

    NB: Wanneer je de optionele trekking boekt, maak je geen gebruik van het standaardprogramma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de optionele trekking verrekend. Het lopen van de trekking betekent ook dat je minder vrije tijd op Lombok te besteden hebt.

    Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Indonesië?

    Indonesië is een tropisch land, maar er zijn ook zeker momenten dat het frisser aan zal voelen; denk aan hogergelegen gebieden, maar ook aan de airconditioning waardoor het soms best koud kan aanvoelen. Dikke truien zijn niet direct noodzakelijk, maar denk bijvoorbeeld aan een fleecevest of kleding die je in laagjes over elkaar kunt aantrekken. Een trui is wel aan te raden wanneer je verblijft bij de Bromovulkaan op Java.

    Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad 'Praktisch'.

    Wat zijn de kledingvoorschriften voor Indonesië?

    Indonesië is een islamitisch land. Discreet gekleed gaan is wel respectvol; denk aan kleding die de knieën en schouders bedekt. Dit is zeker van belang wanneer je een heilige plaats bezoekt. Wanneer je je bevindt in een badplaats, kun je je kleding daar ook weer op aanpassen. Mocht je twijfelen, aarzel dan niet om de reisbegeleider om advies te vragen!

    Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

    Veel stammen leven in afgelegen gebieden, en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts, die je als richtlijn kunt gebruiken:
  • Verdiep je van tevoren in de stam die je gaat bezoeken en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
  • Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
  • Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
  • Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis! Dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
  • Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
  • Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet in ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.
  • Kan er gereisd worden tijdens de Ramadan?

    Tijdens de Ramadan kun je prima in Indonesië reizen, al zal het soms wat moeilijker zijn om restaurantjes te vinden die overdag open zijn. Vaak kun je overdag wel in het hotel eten, maar het is niet aan te raden om tussen zonsopgang en zonsondergang op straat te eten en drinken. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan lastig zijn. Qua sfeer is het erg boeiend om tijdens de Ramadan rond te reizen door Indonesië. 

    Hoeveel uur tijdsverschil is er in Indonesië?

    In Indonesië is het tijdens onze zomertijd 6 uur later, tijdens onze wintertijd is het in Indonesië 7 uur later.

    Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

    Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

    Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

    Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

    Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

    Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

    Kan ik mijn reis verlengen?

    Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

    Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

    Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

    Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

    Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

    Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

    Bekijk hier de praktische tips

    De feiten op een rij

    We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

    Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
    - Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
    - Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
    - Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
    - Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
    - Hoeveel bagage kan ik meenemen?

    Lees hier de veelgestelde vragen