Alternate Text

Groepsreis Madagascar

Unieke flora en fauna - Reis voor singles

Boek v.a.   € 1 999,-
GROEPSGROOTTE: 8-18 | 22 DAGEN

Groepsreis Madagascar

Hieronder vind je een overzicht met de dag-tot-dag beschrijving van deze Groepsreis Madagascar

Bezienswaardigheden

Er valt genoeg te beleven in deze prachtige regio. Kies hieronder of op het kaartje hiernaast de highlight waar je meer informatie over wilt hebben. Lees de informatie aandachtig door en ga direct naar het reisaanbod.

Zoom op volledig land

Antananarivo

Antananarivo

De hoofdstad is verdeeld in drie verschillende niveaus, die door trappen vol met voetgangers en kraampjes met elkaar verbonden zijn. De stad is gebouwd op de 12 historische heuvels van de Imerian. Midden in de stad bevindt zich Lac Anosy, een groot meer met vele zilverreigers.

Antoetra

Ambalavao

Ambalavao

Ambalavao is bekend om zijn papierproductie, dat volgens een oude methode handmatig vervaardigd wordt. Dit proces doet ons denken aan de Arabische invloed die het eiland gekend heeft. De aangename stad ligt ten zuiden van Fianarantsoa. Hier is de temperatuur aanzienlijk warmer omdat je het hoogland achterwege laat.

Isalo Nationaal Park

Isalo Nationaal Park

Het park van 81.540 hectaren ligt in het Isalo massief, een indrukwekkend gebergte bestaande uit grillig geërodeerde zandsteenformaties. De door regen en wind gevormde zandsteenkammen worden afgewisseld met uitgestrekte grasachtige vlakten. Dit landschap van het ‘Wilde Westen’ op een hoogte tussen 514 en 1270 meter nodigt werkelijk uit om fantastische wandelingen te maken.

Ifaty

Ranomafana

Mananjary

Mananjary

Mananjary is een belangrijk commercieel centrum dankzij het Canal des Pangalanes. Tijdens de koloniale dagen maakte buitenlandse concessiehouders een fortuin door de koffie- en kruidnagelplantages in het gebied. De stad met koloniale architectuur en lokale huizen naast elkaar blijft een aantrekkelijke bestemming. De omgeving met haar weelderige begroeiing van vanille tot look, van kaneel tot koffie, en natuurlijk peper is prachtig. Je kunt ook een dagje op het strand doorbrengen.

Nosy Varika

Mahanoro

Foulpointe

Andasibe

Andasibe

Andasibe is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Réserve Spéciale d'Analamazaotra. In de volksmond beter bekend door de oude Franse naam van de nabijgelegen stad en treinstation, Périnet. Dit is het leefgebied van de zwart- en witkleurige Indri Indri, de grootste van alle halfapen die maximaal één meter groot worden.

Dag tot dag beschrijving

Vervoer Route Overnachting
1 Vliegtuig Vertrek Amsterdam Vlucht
2 Transfer Aankomst Antananarivo Antananarivo
3 Bus Antananarivo - Antsirabe - Ambositra - Antoetra Antoetra
4 Antoetra / Excursie Zafimanirydorpjes Antoetra
5 Bus Antoetra - Ambalavao Ambalavao
6 Bus Ambalavao - Isalo N.P. Isalo N.P.
7 Isalo N.P. Isalo N.P.
8 Bus Isalo N.P. - Ifaty Ifaty
9 Ifaty Ifaty
10 Ifaty Ifaty
11 Bus Ifaty - Isalo N.P. Isalo N.P.
12 Bus Isalo N.P. - Ranomafana N.P. Ranomafana N.P.
13 Ranomafana N.P. Ranomafana N.P.
14 Bus Ranomafana N.P. – Mananjary Mananjary
15 Boot Mananjary – Nosy Varika Nosy Varika
16 Boot Nosy Varika - Mahanoro Mahanoro
17 Bus Mahanoro - Andasibe Andasibe
18 Andasibe Andasibe
19 Bus Andasibe - Mantasoa Mantasoa
20 Mantasoa Mantasoa
21 Bus Mantasoa - Antananarivo - vertrek Amsterdam Antananarivo
22 Vliegtuig Aankomst Amsterdam Vliegtuig

1
18
5
10
20
29
8
4
14
14
21
1
1
9
0
0
0
2
0
190
306
281
3

Dag 1: Vertrek Amsterdam

Vandaag vertrek je vanuit Amsterdam naar Madagascar, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2: Aankomst Antananarivo

Je Madagascar rondreis begint in de hoofdstad Tana, zoals Antananarivo door iedereen wordt genoemd (handig om een dubbele tong te voorkomen).

Je overnacht in een hotel net buiten de stad, dichtbij de luchthaven, zodat we op dag 3 direct op weg kunnen.

Dag 3: Antananarivo - Antsirabe - Ambositra - Antoetra

We rijden vandaag naar Ambositra dat tussen de heuvels ligt en een heel ander soort klimaat heeft. Onderweg doen we Antsirabe aan waar we zullen lunchen. Antsirabe is de stad van de 'pousse pousse', de loopriksja's. Een andere bezienswaardigheid is het station, een overblijfsel uit de koloniale tijd. Ambositra (spreek uit 'Ambousjt') ligt midden tussen de rijstvelden in het gebied van de Zafamanirystam. Letterlijk vertaald betekent Ambositra de 'Stad der Rozen'. De Zafimaniry zijn vermaard om hun fraaie houtsnijwerk en Ambositra is dan ook een belangrijk ambachtelijk centrum van houtsnijwerk. Je kunt het vaak schitterende houtsnijwerk in de verschillende souvenirwinkels van Ambositra kopen.

Hoe groen kun je gaan? TIP

We overnachten vannacht in Sous le Soleil de Mada, een 'guesthouse' op weg van Ambositra naar Antoetra. Dit is een ecovriendelijke accommodatie!  Voor meer informatie klik hier.

Dag 4: Antoetra / Excursie Zafimanirydorpjes

Wie wil kan optioneel mee gaan wandelen onder begeleiding van een lokale gids naar de Zafimanirydorpjes in de buurt, die gelegen zijn in een mooi heuvellandschap. De Zafimaniry zijn een subgroep van de Betsileo en staan bekend om hun voortreffelijke houtsnijwerk. Veel van hun woningen zijn ware kunstwerken en je krijgt de gelegenheid om van dichtbij kennis te maken met het dorpsleven. Je ziet de houtsnijwerkers aan het werk en kunt genieten van de omgeving. De dorpjes zijn allemaal klein, cultureel aantrekkelijk en met een hele hoop kinderen. Zij zijn de hoofdattractie, die je de houten sculpturen en houten huisjes doen vergeten. Met hun oprechte interesse in jou als blanke vreemdeling (‘vazaha’). Het gebied doet met zijn vele rijstterrassen Aziatisch aan.

* Bijzondere duurzame projecten

Shoestring ondersteunt een tiental kleinschalige ontwikkelingsprojecten met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze projecten worden geselecteerd door onze lokale agenten. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld een school, een weeshuis en een natuurbeschermingsproject. Onze lokale agenten zorgen er voor dat onze en jullie bijdrage 100% ten goede komt aan deze projecten. Lees meer

Dag 5: Antoetra - Ambalavao

Ambalavao is een van de mooiste dorpen van het hoogplateau. De naam betekent letterlijk ‘Nieuwe Vallei’. De huizen zijn kleurrijk beschilderd, kenmerkend zijn de houten balkons. In Ambalavao is iedere dinsdag en woensdag de grootste Zebumarkt van Madagascar. Van verre komen handelaars met hun kudde zebu’s (Indiase koeien met een grote vetbult op hun rug) naar deze markt. Tevens staat deze omgeving bekend om z’n geschepte papier, Antemoropapier. Je kunt een bezoek brengen aan een workshop papier scheppen of zijde spinnen, lokale tradities die hier nog volop in gebruik zijn.

Dag 6: Ambalavao - Isalo N.P.

Vandaag een lange reisdag naar Isalo. Via Ihosy kom je aan het eind van dag aan in Ranohira (351 km), startplaats voor diverse trektochten in het Isalo N.P. Het kleine dorp bevindt zich aan de voet van één van de meest bijzondere nationale parken van Madagascar. Onderweg kan een bezoek gebracht worden aan de Fenêtre d'Isalo, een rotsformatie met fantastische vergezichten die vooral in de late middagzon schitterende plaatjes oplevert.

Isalo is heilig voor de Barastam die hier in de omgeving woont. De Bara gebruiken al honderden jaren de grotten en inhammen in de rotsen als begraafplaatsen. De Bara hechten zoals vele andere stammen grote waarde aan het bezit van zebu. Zebudiefstal komt nog veel voor, in het verleden werd dit beschouwd als een dappere daad. Isalo wordt gedomineerd door smalle ravijnen en door wind en water gebeeldhouwde rotsen.

Dag 7: Isalo N.P.

Vrije dag.  Isalo N.P. heeft een oppervlakte van 80.000 hectare en kan optioneel bezocht worden. Dieren die hier worden gezien zijn de fossa (fretkat), de ringstaartmaki, de sifaka en de bruine lemuur. Verder komen hier ook veel vogelsoorten en kameleons voor. In de omgeving groeit de pachypodium rosulatum. Deze plant lijkt op een minibaobab, is geen familie maar heeft in het juiste seizoen wel prachtige gele bloemen.

In de ochtend kun je een wandeltocht maken dwars over het rotsplateau, die je  brengt naar de Piscine Naturelle waarin je een verfrissende duik kunt nemen. In deze met pandanuspalmen omzoomde natuurlijke poel. Dat kan ook in de middag, bij le Lac Bleu en le lac Noir. Wie weet zie je daar  nog ringstaartmaki's of dansende sifaka's

Dag 8: Isalo N.P. - Ifaty

Een rit van circa zeven uur (253 km) brengt je naar je uiteindelijke doel: het vissersplaatsje Ifaty. Onderweg zie je het landschap veranderen, je ziet de typische ‘spiny forest’ vegetatie en de flesvormige Baobab bomen. We stoppen in Tulear voor de lunch. Omdat je aan de kust zit kun je genieten van de grote diversiteit in visgerechten. De laatste 30 km naar Ifaty gaat over onverharde weg.

In Ifaty kun je heerlijk uitrusten en genieten van de zon en de prachtige zonsondergangen. Het dorp bestaat volledig uit rieten hutjes. De tijd lijkt hier stil te staan. Aan het eind van de ochtend komen alle vissersboten naar het strand en kun je zien hoe ze de vissersnetten binnenhalen. Alle vrouwen en kinderen stormen toe om hun portie op te eisen. De kinderen spelen op het strand met zelfgemaakte vissersboten.
Je overnacht in huisjes aan het strand.

* Wist je dat... Shoestring de CO2 uitstoot van al haar reizen standaard compenseert?

Wij zijn de eerste grote reisorganisatie die vanaf 1 januari 2016 de CO2-uitstoot van al onze reizen volledig compenseert. Shoestring maakt jouw vlucht én reis ter plaatse klimaatneutraal! In samenwerking met FairClimateFund steunen wij het Basa Magogo project in Zuid-Afrika. Zo willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld! Lees meer

Dag 9: Ifaty

Vrije dag in Ifaty. Het bizarre achterliggende bos getuigt van een ongekende schoonheid. Baobabs, pachypodium en verschillende soorten cactussen geven de toon aan. Een optionele excursie in de late namiddag naar dit 'spiny forest' levert fantastische foto's op. Een pad voert je tot diep in het bos en na een paar kilometer kom je uit bij een enorme baobab.

Dag 10: Ifaty

In de maanden juli en augustus kun je door het kanaal van Mozambique migrerende walvissen langs de kust zien trekken. Je kunt een bootje huren en een tochtje maken langs de kust, als je wilt kun je onderweg bij het rif stoppen om te snorkelen. 's Avonds komt vaak een lokale band naar de bar van het hotel, waarmee je kunt swingen op de Afrikaanse muziek.

Dag 11: Ifaty - Isalo N.P.

Je reist door het meer Afrikaanse deel van Madagascar. Onderweg terug naar Isalo N.P. brengen we een optioneel bezoek aan het Anja Reserve, een privé park waar je diverse ringstaartmaki's en lemuren van dichtbij kunt bekijken. Er bestaan heel wat verschillende soorten lemuren. Een aantal zijn nachtdieren met relatief grote ogen, die in het wild slechts op Madagascar en een aantal omliggende eilanden voorkomen. Ook is er een aantal lemuren dat overdag leeft. Lemuren zijn waarschijnlijk de evolutionaire voorgangers van de apen. Het zijn alleseters die fruit, bloemen en bladeren, maar ook insecten en spinnen op het menu hebben staan. 

Dag 12: Isalo N.P. - Ranomafana N.P.

Vanuit Isalo N.P. is het ongeveer vijf uur rijden naar het mooi gelegen Ranomafana, een van de plezierigste plaatsen van het land, met een vriendelijke bevolking, warmwaterbronnen en het gelijknamige Nationale Park. Rano betekent ‘water’; mafana betekent ‘heet’. Na de ontdekking, een eeuw geleden, van de heetwaterbron van Ranomafana bouwde een Fransman een kuuroord annex hotel op deze plek. Rond het hotel vestigden zich mensen en al spoedig was het dorp Ranomafana een feit. Het hotel staat er nog altijd, maar is dringend aan renovatie toe.

In 1986 ontdekte men de gouden bamboelemuur in het nabijgelegen woud en in 1991 werd besloten het gebied rond Ranomafana tot nationaal park te verklaren. In dit park komt de zeldzame gouden bamboelemuur ook nog voor. Er zijn nog slechts 200 geteld en daarmee staan ze helaas hoog op de lijst van uitstervende diersoorten. Dat geldt ook voor de grote bamboelemuur. 

Dag 13: Ranomafana N.P.

Hoe groen kun je gaan? TIP

Er zijn diverse wandelmogelijkheden door het Ranomafana N.P variërend van 2 tot 6 uur. Je doet dit onder begeleiding van een (verplichte) gids. Via de steile glibberige paden van het nabijgelegen tropische regenwoud kun je op zoek gaan naar vele soorten vogels en lemuren. Je kunt ook bijvoorbeeld een nachtwandeling maken, waarbij je niet in het park gaat maar langs de kant van de weg loopt. Op deze manier kun je goed dieren spotten, zoals de kameleon en civetkatten, zonder hen te storen in hun natuurlijke omgeving.

* Wat kun jij doen?

Duurzaam reizen is rekening houden met mensen, natuur en cultuur zodat onze reizen ook in de toekomst verantwoord uitgevoerd kunnen worden. Shoestring compenseert al de CO2-uitstoot van je reis maar ook jij kunt ter plaatse het verschil maken. Shoestring geeft je daarom 10 tips voor op reis. Lees meer

Dag 14: Ranomafana N.P. – Mananjary

's Ochtend vervolgen we onze Madagascar groepsreis naar Mananjary, ongeveer 4 uur rijden door een tropische, groene omgeving. Je ziet onderweg de reizigerspalm, die z'n bladeren als een waaier uitspreid. Het gebied waar we door rijden, is bekend om het goud dat hier gedolven wordt. In de dorpen zie je vrouwen met gouden tanden, het teken van rijkdom. In Mananjary overnachten we in huisjes dichtbij het strand.

Bij aankomst in Mananjary gaat de grote bagage met de bus mee. Je dient een dagrugzak te pakken met de benodigheden, inclusief de waardevolle spullen voor de boottocht op het Canal des Pangalanes. De bus zal vandaag al vertrekken daar de wegen zeer slecht zijn of zelfs onbegaanbaar en heeft voldoende tijd nodig om in Mahanoro te komen.

Strategisch gelegen tussen het strand en het Canal des Pangalanes was Mananjary ooit het hoofdkwartier voor het zuid-oosten van Madagascar. Met haar weelderige begroeiing, vind je hier van alles terug: van vanille tot knoflook, van kaneel tot koffie, en natuurlijk peper. De handelsroute langs de Oostkust van Madagascar wordt ook wel de kruidenroute genoemd.

Dag 15: Mananjary – Nosy Varika

Vandaag begint de boottocht over het ‘Canal des Pangalanes’. Dit kanaal werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd door de Fransen, met hulp van Chinese gevangenen. De kanalen werden gebruikt om koffie, bananen, vanille, pepers en andere kruiden van de oostkust bij Manakara naar de haven van Tamatave te brengen, zodat het geëxporteerd kon worden naar het buitenland. Vandaag vaar je tussen de 8 en 12 uur. Onderweg bezoeken we een aantal kleine dorpen aan de oevers van het kanaal.

Maaltijden zijn niet inbegrepen, de kosten hiervoor zijn ongeveer 40 euro per persoon voor 2 x lunch en 2 x ontbijt en 1x diner. Dit wordt ter plekke verrekend met de reisbegeleider. De grote bagage kan dus niet mee aan boord, je neemt een dagrugzak mee. De grote bagage wordt naar Vatomandry vervoerd met de bus.

NB: boottocht is afhankelijk van het weer! Indien te harde wind of teveel regen reis je per bus.

Dag 16: Nosy Varika - Mahanoro

Vandaag varen we tussen de 6 en 8 uur verder door de kanalen. Onderweg ontmoet je lokale vissers of families die zich per piroque laten vervoeren om elders inkopen te doen. Soms staat er laag water in het kanaal en zul je eruit moeten om te duwen! Langs de kant zie je vrouwen de was of de afwas doen, of zelf een bad nemen. Kinderen zijn aan het zwemmen of met de ganzen en eenden aan het spelen. Mannen vissen met grote netten. De kanalen zijn in dit gebied zonder wegen de enige manier om ergens te komen. 

Tegen de avond komen we in Mahanoro aan. De huisjes waar we overnachten, liggen dicht bij het strand. Je kunt hier wel zwemmen, maar alleen daar waar de stroming niet te sterk is.

Dag 17: Mahanoro - Andasibe

Vandaag een lange reisdag door een prachtig landschap naar Andasibe. 

Andasibe is de uitvalsbasis voor het Andasibe Nationaal Park, het thuis van de indri; de grootste lemurensoort. ’s Ochtends vroeg word je wakker van de kenmerkende roep van de indri. Het geluid draagt mijlenver, klinkt een beetje als een neusfluit en is bedoeld om het territorium af te bakenen. Wellicht zie je hier ook een Parson's kameleon, een van de grootste kameleonsoorten.

Dag 18: Andasibe

Onder leiding van een (verplichte) lokale gids kun je in Andasibe N.P. optioneel een halve dagtocht maken, waarbij je zeker diverse diersoorten zult gaan zien. De gids gaat voor je op zoek naar de indri en bijna altijd vinden ze wel een familie. Ook ‘Woolly Lemurs’ en ‘Brown Lemurs’ worden veelvuldig gezien. Verder leven er kameleons, bijzondere kikkers en vele soorten vogels. De tocht voert grotendeels over goed begaanbare paden, maar om lemuren te zien zul je af een toe het pad moeten verlaten en wat moeten klauteren. De indri en andere lemurensoorten zijn 's ochtends het meest actief waardoor de kans om ze te zien dan veel groter is. Je kunt vaak verbazingwekkend dicht bij de dieren komen zonder dat het ze lijkt te storen.

Dag 19: Andasibe - Mantasoa

In de loop van de ochtend reis je naar Mantasoa. Mantasoa ligt aan een kunstmatig meer, aangelegd in 1931, waar je diverse activiteiten kunt ondernemen. Het is een populaire plek voor mensen uit de hoofdstad om in het weekend naar toe te gaan. 
We verblijven hier 2 nachten in een mooie lodge aan de rand van het meer.

Dag 20: Mantasoa

Vrije dag in Mantasoa. Je kunt diverse watersportactiviteiten ondernemen op het meer of je kunt ervoor kiezen om vandaag een wandeling te maken of paard te rijden in de bosrijke omgeving. Ook bestaat de mogelijkheid om je dag door te brengen aan het zwembad en bij te komen van de reis. 
 
Mantasoa is de plek waar de industriële revolutie van Madagascar begon. In 1833 bouwde de Fransman Jean de Laborde hier een paleis voor koningin Ranavalona I, naast timmerwerk en wapensmid werkplaatsen, een munitiefabriek, een ijzersmederij en een gieterij. Het primaire doel was om de monarch zwaarden, wapens en munitie te leveren. Veel werd vernietigd in 1851, toen de slaven in opstand kwamen. Een deel van dit landgoed ligt nu onderwater, maar sommige opmerkelijke gebouwen kunnen nog steeds worden bezocht. Het biedt een fascinerend inzicht in Madagascar en haar hoogtijdagen als industriële krachtpatser.

Dag 21: Mantasoa - Antananarivo - vertrek Amsterdam

Het is circa twee uur rijden naar Antananarivo, en de luchthaven, voor je terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 22: Aankomst Amsterdam

Aankomst Amsterdam, hier eindigt helaas je Madagascar rondreis.

LET OP:

De single reizen reizen in omgekeerde volgorde indien zowel de reguliere als de single reis met vertrek op dezelfde datum een gegarandeerd vertrek heeft.

De omgekeerde route is als volgt:

Dag 1: Vertrek vanuit Amsterdam
Dag 2: Aankomst in Antananarivo
Dag 3: Antananarivo - Mantasoa
Dag 4: Mantasoa - Andasibe
Dag 5: Andasibe
Dag 6: Andasibe - Mahanoro
Dag 7: Mahanoro - Canal des Pangalanes (Nosy Varika)
Dag 8: Canal des Pangalanes (Nosy Varika - Mananjary)
Dag 9: Naar Ranomafana
Dag 10: Ranomafana
Dag 11: Ranomafana - Isalo
Dag 12: Isalo - Ifaty
Dag 13: Ifaty
Dag 14: Ifaty
Dag 15: Ifaty - Isalo
Dag 16: Isalo
Dag 17: Isalo - Ambalavao
Dag 18: Ambalavao - Antoetra
Dag 19: Antoetra
Dag 20: Antoetra via Ambositra naar Antananarivo
Dag 21: Vertrek vanuit Antananarivo
Dag 22: Aankomst in Amsterdam

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden