Reiszoeker

Groepsreis Peru & Bolivia

Tussen altiplano en zoutvlakte

Boek v.a. € 3.237,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 24 DAGEN

Groepsreis Peru & Bolivia

  1. Heb ik een visum nodig voor Bolivia?
  2. Heb ik inentingen nodig voor Bolivia?
  3. Wat is de beste reistijd voor Bolivia?
  4. Hoe overnachten we in Bolivia?
  5. Hoe reizen we in Bolivia?
  6. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  7. Is er Wi-Fi in Bolivia?
  8. Heb ik een wereldstekker nodig?
  9. Kan ik pinnen in Bolivia?
  10. Kan ik vegetarisch eten in Bolivia?
  11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
  12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
  13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
  14. Wat is het tijdsverschil met Bolivia?
  15. Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Boliviareis?
  16. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
  17. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
  18. Kan ik mijn reis verlengen?
  19. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  20. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Bolivia?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Bolivia reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis dan raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Heb ik inentingen nodig voor Bolivia?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Bolivia?

Van april tot november kun je prima reizen in Bolivia. De beste reistijd voor Bolivia is van mei tot en met oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar regenbuien zijn spaarzaam. Daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Houd er rekening mee dat in de bergen het gehele jaar regenbuien voor kunnen komen.

Hoe overnachten we in Bolivia?

Tijdens de rondreizen in Bolivia overnacht je in eenvoudige hotels in tweepersoonskamers op basis van logies.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Boliviaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Bolivia?

Bij al onze Peru reizen geldt dat de gehele reis vanaf 8 personen uitgevoerd zal worden met privévervoer (behalve het traject Nazca - Arequipa). Bij een groep tot en met 7 personen zal met openbaar vervoer gereisd worden, behalve voor de trajecten Paracas-Ica en Arequipa-Colca Canyon-Puno. Hier wordt gebruik gemaakt van een eigen bus. Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoer bussen. Het traject Nazca - Arequipa wordt afgelegd met een comfortabele openbare nachtbus, je zal tevens een binnenlandse vlucht hebben van Cuzco naar Lima.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Peru per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'. 

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Is er Wi-Fi in Bolivia?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Bijna alle geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. Er is alleen geen Wi-Fi beschikbaar bij de geplande accommodaties in Nazca en Chivay.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Bolivia verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl.

Kan ik pinnen in Bolivia?

Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars (USD) - mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik vegetarisch eten in Bolivia?

In Bolivia wordt veel vlees en vis gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat voor kleding moet ik meenemen?

We verblijven op deze reis meestal in hoog gelegen gebieden. Neem daarom warme kleding mee zoals een fleecetrui en een warm jack. Overdag is het meestal zonnig dus ook dunne, katoenen kleding en een korte broek mogen niet ontbreken in je koffer. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist, kun je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paraplu en een dun regenjack zijn wel handig, het eerste is zowel tegen de regen als tegen de felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers is alles wat je voeten eisen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas of trolley op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte. Streef ernaar niet meer dan ongeveer 15 kg. mee te nemen. 

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Peru & Bolivia reis (reiscode: SPB) hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek. De maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.

Wat is het tijdsverschil met Bolivia?

Tijdens onze zomertijd is het in Bolivia 6 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Bolivia 5 uur vroeger.

Hoe groot is de kans op hoogteziekte tijdens mijn Boliviareis?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000m. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van tevoren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef het in ieder geval bij de reisbegeleider aan wanneer je er last van krijgt. Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken. Wie in het begin rustig aan doet, zal snel acclimatiseren.

Indien je al gezondheidsproblemen hebt alvorens je op reis gaat, raden wij je aan om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballonnen (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reizigers heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen
  1. Heb je een visum nodig voor Peru?
  2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  3. Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?
  4. Hoe overnachten we in Peru?
  5. Is er Wi-Fi in Peru?
  6. Hoe reizen we in Peru?
  7. Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?
  8. Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?
  9. Kan ik vegetarisch eten in Peru?
  10. Wat is de beste reistijd voor Peru?
  11. Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?
  12. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
  13. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
  14. Wat is het tijdsverschil met Peru?
  15. Moet je tijdens de vierdaagse Inca Trail je bagage dragen?
  16. Hoe zwaar zijn de trekkingen en wat moet ik meenemen?
  17. Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca Trail?
  18. Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?
  19. Als je de Inca Trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?
  20. Kan ik mijn reis nog annuleren als mijn trekking niet beschikbaar is?
  21. Is het ook mogelijk om naar Rainbow Mountain te gaan?
  22. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
  23. Kun je ook naar het strand in Peru?
  24. Kan ik mijn reis verlengen?
  25. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  26. De feiten op een rij

Heb je een visum nodig voor Peru?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Peru reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:
Voor deze bestemming is er voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf tot maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Overstap in de Verenigde Staten:
Voor reizen met een overstap in de Verenigde Staten, dien je online voor vertrek een ESTA-toestemming (Electronic System of Travel Authority) aan te vragen. Aanvragen kan via de officiële website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Peru?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe overnachten we in Peru?

Tijdens de rondreizen in Peru overnacht je in eenvoudige hotels in tweepersoonskamers op basis van logies.

Houd er rekening mee dat het tijdens de Peruaanse winter (onze zomer) erg koud kan worden 's nachts, denk hierbij aan vriestemperaturen. In sommige hotels zijn geen verwarmingen (in de kamers) aanwezig, wel liggen er overal extra dekens zodat je het in bed niet koud zult hebben. Ons advies is om in iedere geval ook warme (nacht) kleding, bijvoorbeeld thermo mee te nemen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen. Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Is er Wi-Fi in Peru?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. In de grotere steden beschikken de meeste hotels over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wi-Fi beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

Hoe reizen we in Peru?

Bij al onze Peru reizen geldt dat de gehele reis vanaf 8 personen uitgevoerd zal worden met privévervoer (behalve het traject Nazca - Arequipa). Bij een groep tot en met 7 personen zal met openbaar vervoer gereisd worden, behalve voor de trajecten Paracas-Ica en Arequipa-Colca Canyon-Puno. Hier wordt gebruik gemaakt van een eigen bus. Uiteraard zorgt de reisbegeleiding voor de kaartjes voor de openbaar vervoer bussen. Het traject Nazca - Arequipa wordt afgelegd met een comfortabele openbare nachtbus, je zal tevens een binnenlandse vlucht hebben van Cuzco naar Lima.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Peru per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'. 

Heb ik een wereldstekker nodig in Peru?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Peru verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt http://www.wereldstopcontacten.nl/.

Kan ik pinnen in Peru tijdens deze reis?

Het is mogelijk om te pinnen in de steden, toeristische plaatsen en op de vliegvelden. Alleen met Mastercard, Eurocard en bankpassen met een Cirrussymbool. Vaak is het maximum wat je kunt opnemen gelijk aan USD 200 - 300 per dag. Vertrouw hier echter niet 100 procent op, dus zorg altijd dat je contant geld achter de hand hebt. Het is daarom raadzaam een gedeelte van het zakgeld in contant geld - liefst Amerikaanse dollars (USD) - mee te nemen. Neem contanten in kleine coupures mee, dit omdat niet alle banken of hotelrecepties voldoende pesos beschikbaar hebben. Belangrijk: de dollarbiljetten dienen onbeschadigd te zijn. Excursies die je ter plaatse boekt kun je het beste betalen in US dollars.

Het is raadzaam om naast je bankpas een extra bankpas of bij voorkeur creditcard mee te nemen. Wij adviseren je om voor vertrek bij je bank te checken of je met je huidige pinpas wel buiten Europa kunt pinnen en dit zo mogelijk nog aan te passen voor je vertrek. Dit in verband met actuele ontwikkelingen bij de banken om steeds meer pinpassen die in het buitenland gebruikt worden, extra te beveiligen. Dit kan met zich meebrengen dat je soms moeilijk een buitenlandse bank kunt vinden waar je je pas kunt gebruiken.

Meer informatie over geldzaken kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Kan ik vegetarisch eten in Peru?

In Peru wordt veel vlees gegeten. Het begrip vegetariër is inmiddels wel bekend, maar vleesvervangers kennen ze niet.

Echter, in de meeste plaatsen zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om vegetarisch te eten. Zeker in de grote steden heb je een uitgebreidere keuze aan restaurants waar je vegetarisch kunt eten. Het is zeker niet zo uitgebreid als je in Nederland gewend bent en je zal je ook moeten aanpassen, maar je kan ook altijd bij de reisbegeleider de mogelijkheden navragen.

Meer informatie over eten en drinken vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Wat is de beste reistijd voor Peru?

Van april tot november kun je prima reizen in Peru, daarna begint het regenseizoen en kunnen bepaalde plaatsen slecht bereikbaar worden. Langs de kust hangt wel het hele jaar door een mist; de zeemist, welke ontstaat door de koude golfstroom langs de kust. In de maanden juli en augustus kan het 's nachts behoorlijk koud zijn, dus neem warme kleding mee. Overdag kan het kwik makkelijk tot in de 20 graden oplopen in de zon.

Wat moet ik aan kleding meenemen naar Peru?

In Peru kun je je het beste voorbereiden op verschillende weersomstandigheden. Vooral in de kuststreek kan het heerlijk weer zijn en heb je genoeg aan een dunne lange broek en t-shirt. Houd er echter rekening mee dat het op sommige plaatsen 's avonds flink kan afkoelen. Ook in de bergen of in de schaduw kan het erg koud zijn. Neem daarom ook een warme (fleece)trui mee, een shirt met lange mouwen en één of meerdere lange broeken. Ook een warm jack, een sjaal en eventueel handschoenen zijn geen overbodige luxe als je in de bergen bent. Verder is een regenjack of poncho aan te raden. Denk ook aan een paar goed ingelopen wandelschoenen en een paar sandalen of slippers. Het is handig om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.

Meer informatie over bagage en kledij vind je bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Het is niet verplicht, maar wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, gezien de beperkte bagageruimte.

Meer informatie kan je vinden bij Landinformatie onder het tabblad ‘Praktisch’.

Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor de Peru in 2 weken reis (reiscode: SPZ) en de Zuid-Peru reis (reiscode: SPE) hebben we een minimum van 4 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Voor de Peru & Bolivia reis (reiscode: SPB) hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, de maximale groepsgrootte is 24 personen. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Data & Prijzen'.

Wat is het tijdsverschil met Peru?

Tijdens onze zomertijd is het in Peru 7 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Peru 6 uur vroeger.

Moet je tijdens de vierdaagse Inca Trail je bagage dragen?

Je kunt er voor kiezen om je eigen bagage te dragen tijdens de Trail, maar je kunt ook tegen betaling je bagage laten dragen. Als je dit wilt, geef dit dan meteen op bij je boeking! Een drager kan achteraf niet meer bijgeboekt worden.
Je kunt een groot deel van je bagage achter te laten in het hotel in Cuzco, zodat je alleen de belangrijkste spullen meeneemt tijdens de tocht. Denk dan wel aan een extra rugzak(je)!

Hoe zwaar zijn de trekkingen en wat moet ik meenemen?

De vierdaagse Inca Trail is vrij zwaar, je zal in het totaal 43 kilometer afleggen, per dag moet je zeker wel rekening houden met 6-8 uur lopen. Een goede gezondheid en fysieke fitheid is voor deze Trail dan ook erg belangrijk. Het is veel omhoog en omlaag wandelen en veel trappen klimmen, bovendien ben je op grote hoogte (boven de 3200 m.). 

Bij de tweedaagse Inca Trail zal je op dag 1 ongeveer 6 uur lopen en op dag 2 ongeveer 2 uur. De tweedaagse Inca Trail is eveneens veel trappen klimmen, echter goed te doen met een redelijk goede conditie.

Bij de Lares Trekking zal je er rekening mee moeten houden dat je zo'n 4 uur per dag (en op dag 2 zelfs 8 uur) zal moeten lopen. Ook voor de Lares Trekking heb je een goede conditie nodig, dus bereid je goed voor!

Een uitgebreide beschrijving van de trekking en wat je wel of niet mee hoeft te nemen, kan je bij ons opvragen via [email protected].

Heb je een matje of slaapzak nodig voor de Inca Trail?

Tijdens de tweedaagse Inca Trail heb je geen matje of slaapzak nodig, aangezien je in een hotel in Aguas Calientes slaapt en er dus niet gekampeerd zal worden.
Voor de vierdaagse Inca Trail en de vierdaagse Lares Trekking heb je daarentegen wel een slaapzak nodig, maar je kunt deze ook ter plaatse huren. Een slaapmatje is niet nodig, hier wordt voor gezorgd.

Hoe groot is de kans op hoogteziekte in Peru?

Op deze reis verblijf je een aantal malen op hoogten boven de 3000m. Een enkele maal kom je zelfs over een pas van 4500m. Hoe je lichaam hierop reageert, kun je niet van tevoren voorspellen. De meeste mensen zullen weinig merken, maar je kunt last krijgen van kortademigheid, lichte hoofdpijn of misselijkheid. Geef het in ieder geval bij de reisbegeleider aan wanneer je er last van krijgt. Er zijn enkele medicijnen die de effecten van hoogteziekte tijdelijk dragelijk kunnen maken. Wie in het begin rustig aan doet, zal snel acclimatiseren.

Indien je al gezondheidsproblemen hebt alvorens je op reis gaat, raden wij je aan om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Als je de Inca Trail boekt, krijg je dan restitutie voor de niet genoten hotelovernachtingen?

Wanneer je een vierdaagse Inca Trail of de Lares trek boekt, zal je geen gebruik maken van de groepsovernachtingen in het hotel (plus het laatste deel van de treinreis) tijdens het standaard programma. Uiteraard zijn deze kosten al met de prijs van de trekkingen verrekend.

Kan ik mijn reis nog annuleren als mijn trekking niet beschikbaar is?

Als je de Incatrail of de Lares trekking wilt lopen, vermeld dat dan op je boekingsformulier en boek zo vroeg mogelijk. De trek is zo populair dat als je later boekt, er grote kans is dat je hem niet kunt lopen. Geef bij boeking je juiste naam (zoals vermeld in paspoort) en paspoortnummer door (dus zorg dat je een paspoort hebt dat nog 6 maanden na de reis geldig is!), aangezien de entreebewijzen op naam en paspoortnummer staan. Latere wijzigingen van namen of paspoortnummers zijn op aanvraag en hebben financiële consequenties. De Incatrail is altijd op aanvraag en is pas definitief als je van ons de bevestiging hebt gekregen. Het niet (meer) mogelijk zijn van het lopen van de Incatrail heeft niet tot gevolg dat de reis kosteloos geannuleerd mag worden.

Is het ook mogelijk om naar Rainbow Mountain te gaan?

Vanuit Cuzco is het mogelijk om een dagexcursie naar Rainbow Mountain te doen. Als je er voor kiest om de vierdaagse Inca Trail of vierdaagse Lares Trek te lopen, is het niet mogelijk om ook de dagexcursie naar Rainbow Mountain te doen, je hebt dan namelijk geen vrije dag in Cuzco over voor deze excursie. Mocht je de tweedaagse Inca Trail lopen of geen trekking doen, dan kan je vanuit Cuzco naar Rainbow Mountain gaan.

Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

Kun je ook naar het strand in Peru?

Peru heeft een aantal badplaatsen, maar door de zeemist, welke het hele jaar door over de kuststrook hangt, en de koude golfstroom is het geen echte strandbestemming.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen