Reiszoeker

Groepsreis Peru & Bolivia

Tussen altiplano en zoutvlakte

Boek v.a. € 3.099,-
GROEPSGROOTTE: 6-24 | 25 DAGEN

Groepsreis Peru & Bolivia

Totale beoordeling:
8,2
431 respondenten

Door reizigers beoordeeld

Reisbegeleiding: 8,4
Prijs/kwaliteit: 7,6
Accommodatie: 7,1
Transport: 7,3
Vertrekdatum: 10/12/2022
Beoordeling: 7
Reiziger:
Omdat onze reis totaal anders was dan gepland, is deze vraag voor ons niet van toepassing.
Vertrekdatum: 28/09/2019
Beoordeling: 8
Reiziger:
Leuke afwisselende reis. Wel veel in de bus maar dat weet je van te voren en is het zeker waard.
Vertrekdatum: 28/09/2019
Beoordeling: 9
Niek:
Wat een reis! Want Peru en Bolivia zijn onbeschrijflijk mooie landen! De combinatie van steden, dorpen, woestijnen, magistrale berglandschappen en vooral haar kleurrijke bevolking met navenante gebruiken spreken tot de verbeelding. Wel is het een intensieve reis want in 3 weken tijd wordt veel gereisd en worden grote afstanden overbrugd, al zit je meestal niet de hele dag in de bus en is er vaak nog wel de gelegenheid om een excursie te doen of op eigen gelegenheid de aangedane plaats te ontdekken. Dus hou je van oude culturen, grootse landschappen en in het algemeen van Latijns-Amerika dan is dit echt een reis die hoog op je bucket list hoort te staan. Tip: ga bij La Paz mountainbiken over de Death Road (via een georganiseerde tour)!
Vertrekdatum: 14/09/2019
Beoordeling: 9
Michel:
De reis Peru en Bolivia is erg afwisselend. Zo ben je in prachtige steden zoals Arequipa en een paar dagen later in een dorp hoog in het Andesgebergte. Wat mij het meest interesseerde waren vooral de natuur en de dieren. Met name in het Andesgebergte heb ik veel dieren gezien zoals lama's, alpaca's, flamingo's en viscacha's. De reisleider (Raoul) was top. Hij wist veel en schakelde snel om bijvoorbeeld een excursie regelen. Ik vond deze reis echt fantastisch. Als top einde heb ik nog de jungle verlenging gedaan. Ik zou deze zeker aanraden!
Vertrekdatum: 14/09/2019
Beoordeling: 8
Bob:
Een rollercoaster van (lange) reisdagen met vele indrukken en excursies. De top begeleider was erg betrokken met de groep en had goed zicht op mogelijke (hoogte)ziekte. Aan te raden voor iedereen die veel in relatief korte tijd wil ervaren/zien.
Vertrekdatum: 14/09/2019
Beoordeling: 9
Reiziger:
Indrukwekkende reis met hoogtepunt na hoogtepunt; aanrader! Letterlijk adembenemend. Het reistempo ligt enorm hoog en de reisdagen zijn soms wat lang, maar toch minder lang dan ik vooraf had gedacht. Ga vooral sandboarden, Rainbow Mountain beklimmen en (een) Inca Trail doen (pittig, maar de Zonnepoort bereiken is het o zo waard). De steden zijn ook mooi. Vooral La Paz is fantastisch. Verder nog vele mogelijke excursies. De reisbegeleider was geweldig, zeer betrokken en kundig. Tip: laat de US Dollars thuis.
Vertrekdatum: 14/09/2019
Beoordeling: 8
Jeroen:
Wat een landen en wat een reis! Ja de reisdagen zijn lang, maar vaak iets korter dan in de omschrijving staat en door de prachtige omgeving en comfortabele bussen viel het mij heel erg mee. Raul is een geweldige gids die ook degenen die last hadden van de hoogte goed begeleidde. Death Road bij La Paz is een absolute aanrader, een trekking naar Macchu Picchu ook. Vele hoogtepunten in 3,5 week.
Vertrekdatum: 14/09/2019
Beoordeling: 8
Reiziger:
Hele intensieve, maar zeer interessante reis door twee bijzondere, mooie landen in Zuid-Amerika.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 8
Reiziger:
Peru en Bolivia is een fantastisch mooie reis! De singlereis was erg gezellig, hoewel je weinig tijd hebt om bv. 's avonds nog een drankje te doen. Het reistempo ligt erg hoog, maar je ziet ook veel mooie dingen. Je hebt vrij weinig tijd in Lima om iets te bekijken. De Ballestaseilanden konden bij ons niet doorgaan ivm springtij, maar het alternatief was een bezoek aan het national park Paracas waar vandaan je ook zicht op de eilanden zou hebben, ware het niet dat de weg dicht was. Het park (woestijn) was ook zeker de moeite waard. Een vlucht over de Nazcalijnen is echt erg gaaf, veel mensen werden er wel beroerd van. Goed met je lichaam meebewegen met het vliegtuig, dan gaat het goed. Vanuit de lucht zie je de figuren pas echt. De begraafplaats Chauchilla niet na vier uur bezoeken, dan zie je niets meer, hoewel een bezoek met zaklampen ook heel bijzonder is! Arequipa is een gezellige stad, net als Cuzco en La Paz. Bijna iedereen had wel enige last van hoogteziekte de eerste dagen, in de zin van hoofdpijn en draaierigheid, maar niemand heeft hoeven terugkeren. Ik heb me er best zorgen over gemaakt, maar het is mij heel erg mee gevallen. Door de opbouw van de reis went je lichaam snel genoeg. Rainbow Mountain in Cuzco is ook prachtig, de alternatieve route is veel rustiger, minder zwaar en biedt mooi zicht op de gekleurde bergen en kun je prima zelf regelen. Een laatste tip: wissel je Soles om voor Bolivianos voor je de grens over gaat met Bolivia! In Puno zijn wel wisselkantoren, maar die hebben niet veel dus wees er snel bij. Dollars zijn handig voor het wisselen, maar je kunt er in lokale winkels in Peru en Bolivia niet mee betalen. Een prachtige reis met de zoutvlakte van Uyuni, de Incatrail en Machu Picchu als bijzondere hoogtepunten.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 7
Anouk:
De reden dat ik de reis een 7 geef heeft verschillende redenen. Qua uitstapjes geef ik deze reis een 9, echt adembenemend, stuk voor stuk. Qua zwaarte van de reis een 5, omdat het echt heel zwaar is. Veel uren in de bus gezeten. Nagenoeg elke dag is van het begin van de dag, vaak vroeg (tussen 5 en 8 uur), tot 's avonds laat (rond 22.00 terug bij het hotel) ingepland. We hebben onwijs mooie dingen gezien, echt geweldig! Tijd om dit ook te verwerken was er alleen nauwelijks. Zelf heb ik diabetes type 1 en dit maakte de reis extra zwaar. Ik was heel blij met het extra eten, snacks en mueslirepen die ik had meegenomen op advies van mijn nicht, omdat je er niet altijd op kan rekenen dat je 3 maaltijden op een dag krijgt, laat staan op "normale" eettijden. Ondanks dat het erg zwaar was, was het wel zeker de moeite waard wegens de vele hoogtepunten. Deze onwijs gave reis met een enthousiaste groep gaat ver boven de tegenvallers die we tijdens de reis zijn tegengekomen. Wel een tip: wees flexibel (vooral qua punctualiteit) en bereid je mentaal voor op een zware reis.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 7
Maaike:
Mooie reis. Wel veel lange reisdagen. Vaak langer dan aangegeven staat in de reisbeschrijving. Soms wel 10-12 uur in de bus. Maar de moeite waard. Wat je echt moet doen: larestrek (pittig maar erg mooi, voor juli/aug neem goede slaapzak voor onder nul graden mee en hiking stokken, beide kan je ook huren) zoutvlaktes, buggy reiden en sandboarden. Rainbow mountain, beklim de berg in copacabana om de zonsondergang te zien. In la paz bezoek mallasa. En zo heb je nog zoveel meer dingen die je kunt doen.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 6
Robin:
Zware reis, met enorm mooie vergezichten. Hoogtes en vroeg opstaan maken het vermoeiend, maar dit is het waard om daarna stil te worden van de omgeving. De hotels zijn voldoende maar de locals zijn super. Een reis om te beseffen dat de wereld wonderschoon is!!! Voor mensen met een betere conditie een aanrader om deze reis te doen.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 7
Reiziger:
Mooie reis, waarin je veel van Peru en Bolivia ziet. La Paz, Machu Picchu en Uyuni zijn prachtig! Tips: wereldstekker is niet nodig. Hotels zijn goed en vaak centraal. Soms geen warm water. Bij aankomst Lima kun je enkel bij de bagagebanden pinnen of geld wisselen, in de aankomsthal niet meer. Zakgeld is ruim voldoende - al komen er veel kosten voor excursies bij (ook als je Death Road en Rainbow Mountain wilt doen). 2-daagse trail is zwaar. Pillen voor hoogteziekte zijn niet nodig - genoeg water en Coca/Inca thee drinken. Avonden zijn erg koud. Wissel in Puno alvast wat geld om naar Boliviaanse Dollars, bij de grensovergang is vaak alles dicht.
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 9
Stefan:
Een lange, vermoeiende reis, maar zeker waard om te doen! Landschappen zijn adembenemend!! In de Peruaanse wintermaanden is het er 's nachts koud, maar overdags prima te doen, met constant zon. Een absolute aanrader!
Vertrekdatum: 20/07/2019
Beoordeling: 9
Jeroen:
De enorme hoeveelheid hoogtepunten die elkaar opvolgen maken deze reis vermoeiend, maar het, o zo, de moeite waard. Mooie steden als Arequipa en Cusco, natuurschoon als de Colca Canyon, Huacacina en Uyuni, waanzinnige excursies (fietsen van de Death Road, Rainbow Mountain) en last but not least Machu Picchu. De waanzinnige omgeving maakt de busreizen prima te doen. Een goede dosis flexibiliteit is wel belangrijk, aangezien je regelmatige eet/slaapritme gegarandeerd overhoop gehaald wordt. De hoogte doet gekke dingen met je lichaam (ademhaling, hartslag), al is bijna niemand echt hoogteziek geweest. Het relatief langzame stijgtempo draagt hier wel aan bij.
Vertrekdatum: 03/06/2019
Beoordeling: 9
Rob:
Mede dankzij onze reisgids Raul was het een fantastische reis vol hoogtepunten. Enige minpunt van deze reis was het vele reizen, vooral naar Bolivia en terug was een lange busreis, maar de zoutvlakte in Uyuni en De stad La Paz waren zeker een van de hoogtepunten van deze reis. Wat ook een aanrader is zijn de Rainbowmountains en de Red Vally, dit zit niet bij de reis inbegrepen maar kan toch in Cusco optioneel geboekt worden.
Vertrekdatum: 03/06/2019
Beoordeling: 9
Serjosja:
Prachtige reis in een moordend snel tempo!! Je ziet zoveel dat je het niet beseft...helaas te weinig rustmomenten. Dat vond ik wel heel erg jammer... Erg jammer dat we niet naar sucre gingen. Maar verder een prachtige reis!! Onforgetabel!! Zoveel gezien!! Prachtig! Echt een droomreis
Vertrekdatum: 03/11/2018
Beoordeling: 8
Robrecht:
Zeer leuke, indrukwekkende reis die weliswaar enige uithouding vergt. Vooral de vele en lange busreizen zijn vermoeiend, maar je ziet uiteraard heel veel van het landschap. De accomodaties zijn in orde. En onze gids Raul deed ontzettend zijn best om alles te regelen. De hoogtepunten zijn Machu Picchu, zoutvlakte van Uyuni en Colca Canyon. Ik deed de 2-daagse Inca-trail en ondanks de hoge kostprijs was dit mijn leukste ervaring.
Vertrekdatum: 03/11/2018
Beoordeling: 10
Mirjam:
Een intensieve maar hele toffe reis. Voor mij was het hoogtepunt op hoogtepunt. Vooraf misschien wel even checken wat het weer doet......thermo ondergoed was met de ruim 25 graden tijdens onze reis zeer overbodig ;)
Vertrekdatum: 03/11/2018
Beoordeling: 9
Reiziger:
Top reis! Raul was een geweldige gids, en Peru is echt prachtig!
Vertrekdatum: 03/11/2018
Beoordeling: 9
Reiziger:
Mooie reis! Niet twijfelen
Vertrekdatum: 03/11/2018
Beoordeling: 9
Hendrik:
Ga zeker sandboarden, over de Nazca-lijnen vliegen (maar houd rekening met warmte en een best ruig vluchtje, dus boek niet de 50 minuten vlucht), de vliegshow van de condors bekijken in Colca Canyon, doe zeer zeker de Death Road op de MTB, laat je verbazen door de onmetelijke zoutvlakte van Uyuni, en ga de 4-daagse Incatrail doen! Met een beetje mazzel met het weer is het helemaal super. In Potosi en Copacabana is niet zoveel te doen. Als forse man van 1 meter 90 is de zilvermijn niet aan te bevelen. Je moet extreem bukken, stoot vaak genoeg je helm, kunt je warmte niet kwijt in de plastic kleding (houdt gewoon je eigen kleding aan dan, wordt het wel vies), en erg stoffig en benauwd. Ik ben toen teruggekeerd en dat is zonde van je geld.
Vertrekdatum: 13/10/2018
Beoordeling: 9
Ton:
Mede door onze reisbegeleider was het een onvergetelijke era ring.
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 9
Elisabeth:
Een mooie reis met goede afwisseling tussen actieve activiteiten, natuur en cultuur. Ja je maakt soms lange reisdagen en wandelen en trappen klimmen op meer dan 4000 meter hoogte is intensief. Maar ik had de reis zwaarder verwacht.
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 8
Annemieke:
Dit was weer een onvergetelijke reis. Het bezoeken van 2 landen sprak mij aan. Het veel reizen met de bus was soms best lang maar daar integen zie je heel veel. Een reis die veel indruk heeft gemaakt en op het laatst Machupicchu zien was indrukwekkend. Als tip zou ik nog mee willen geven een credit card mee te nemen of evt euro’s om te wisselen want ik had problemen met pinnen in beide landen.
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 9
Leon:
Wat een top reis! Ontzettend veel gezien in de 3 weken, dat we onderweg zijn geweest. Machu Picchu aan het einde van de reis is top en de Uyuni zoutvlakte in Bolivia is gewoon buitenaards. Mijn persoonlijke topper was de deathroad mountainbike downhill in Bolivia. Echt een onvergetelijke ervaring! Daarnaast vond ik de rainbow mountain ook te gek. Het is wel (minimaal) 7km lopen op 5000 meter. De uitzichten zijn fenomenaal, maar wel letterlijk adembenemend. Het weer zat overigens enorm mee. Dit zal ook te maken hebben met het vertrek aan het begin van de Peruaanse lente. Hierdoor was het in ieder geval overdag niet koud. De reisdagen zijn soms lang, maar goed te doen. Van de hoogteziekte heb ik 1 dag flink last gehad, maar daar wist de reisleiding gelukkig wel raad mee. Verder vond ik de reis niet heel zwaar. Voor iedereen met een klein beetje conditie is deze reis een aanrader!
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 9
Sharon:
Erg gave reis gehad waarbij je zeker alle hoogtepunten van Peru en Bolivia te zien gaat krijgen! Ik heb erg genoten van de reis en de opties die je overal had om je tijd te besteden. Er zitten alleen een aantal lange reisdagen tussen waarbij je soms wel 8 a 10 uur in de bus zit om op de bestemming aan te komen. Dit was soms best pittig, alleen is dit het zeker allemaal waard geweest als ik terug kijk op de reis!
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 9
Renske:
Een fantastische reis door twee verschillende landen! Tijdens deze reis zie je in 3 weken tijd zoveel mogelijk van Peru en Bolivia. We hebben onder andere citytours in Lima, Arequipa en Cuzco gemaakt, een excursie naar de Colca Canyon (condors!), rijden met sandbuggy's, en boottochten naar Ballestaseilanden en de Uros eilanden. Daarnaast heb ik de 4 daagse Inca trail gelopen met als afsluiting de aankomst in Machu Picchu. Houdt er wel rekening mee dat er best veel lange dagen in de bus tussen zitten. Tips voor de mensen die de 4 daagse Incatrail willen lopen: Denk er zeker niet te licht over. De wandeling is erg mooi, maar ook ontzettend zwaar. Je loopt vrijwel alleen over trappen (die schots en scheef liggen), 's nachts slaap je op dunne matjes in een tent en kan het erg koud zijn, en alles is erg primitief. Ik had zelf de intensiteit van de trail behoorlijk onderschat.
Vertrekdatum: 15/09/2018
Beoordeling: 8
Marjan:
Het is bijzonder mooie intensieve reis, wel lange reisdagen ertussen maar je komt er op prachtige plekken. Verblijf op grote hoogte wordt goed begeleid, en as het in het begin goed gaat heb je verder nergens last van. Mooie landen met vriendelijke hardwerkende mensen.
Vertrekdatum: 28/07/2018
Beoordeling: 6
Diane:
Mooie maar zeer vermoeiende reis. Hele lange reis dagen in een bus. Maar die lange reisdagen worden beloond met prachtige uitzichten. Het hoogtepunt van de reis was toch wel de inca-trail met als eindpunt het uitzicht op Macchu Picchu. De accommodaties vrij sober, en in de winter niet voorbereid op de kou (soms een elektrisch kacheltje mogelijk). Het is jammer dat je tijdens de reis toch vaak je portemonnee moet trekken voor de optionele excursies. Want veel excursies zitten in de rijroute en daar kan je eigenlijk (niet) onderuit.
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 9
Ronny:
Een geweldige reis met letterlijk en figuurlijk heel veel hoogtepunten! Wel behoorlijk pittig met soms lange reisdagen en soms heel vroeg opstaan. Genoeg vrijheid om af en toe je eigen ding te doen! Een paar tips: mountainbiken op de Death Road in LaPaz en Rainbow Mountain vanuit Cusco!
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 8
Reiziger:
-
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 9
Patrick:
Supergave reis! Veel afwisseling, hoog tempo en daardoor zie je veel. Na 1 week heb je al zoveel gezien dat je het idee hebt al 3 weken onderweg te zijn. De zoutvlaktes, mountainbiken van de Death Road, de graven in de woestijn, met buggies crossen en sandboarden in een andere woestijn, vlucht over Nasca lijnen, Ballesta eilanden, echt supervet wat je allemaal kunt doen. En met bovenstaand lijstje ben je pas 10 dagen onderweg. En als klap op de vuurpijl als allerlaatste Machu Picchu aandoen. En daartussen in dus nog heel veel andere activiteiten op andere plekken. Het enige wat in deze reis anders zou kunnen is het stuk in Bolivie naar Potosi en de zilvermijnen. Stadje is niets te beleven behalve de mijnen zelf. Is niet de moeite waard, beter skipt Shoestring de 2x 10 uur durende trip + de stad zelf. Dit levert 3 dagen extra op die in La Paz en Copacabana (waar het weer mooi is) besteed kunnen worden. Vooral in La Paz kom je een dag te kort als je de Death Road doet (die je echt moet doen!). Verder heeft deze reis mijn verwachtingen overtroffen! De reisgids, Raul, was een kanjer. Wist enorm veel van de gebruiken en doen en laten in zowel Peru als Bolivia, sprak vloeiend Engels, had humor en was altijd bereikbaar en behulpzaam bij calamiteiten en vragen.
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 10
sander:
Wat een fantastische reis, pittig vanwege de vele verplaatsingen, maar Peru en Bolivia maken alles goed. Ongelofelijk hoe mooi deze landen zijn, een echte aanrader voor iedereen.
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 9
Cornelis:
Het was een geweldige ervaring. Werkelijk een avontuur. Zowel Peru als Bolivia hebben zoveel te bieden. Inca-mummies, Nazca-lijnen, drijvende eilanden, zoutvlaktes, mountainbiken op de death road, zilvermijnen, Machu Picchu.... te veel om op te noemen. De Larestrek vond ik echt een aanrader. Deze is veel rustiger dan de Incatrail. Let wel, deze reis is vrij intensief....., maar echt een beleving die je van je levensdagen niet meer vergeet.
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 8
Pascal:
Als je op zoekt bent naar bijzondere landen om te bezoeken, dan is zijn deze een absolute aanrader. Houd er rekening mee dat deze reis pittig is door de hoogte en door het druke programma.
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 10
Allan:
De hele reis was fantastisch. Er waren zoveel mooie hoogtepunten: sandboarden, buggy rijden, vliegen over de Nasca lijnen, Arequipa, de Colca Canyon + condors, het Titicacameer, mountainbiken over de Death Road, Salar de Uyuni, de zilvermijn in Potosí, de Lares trek, Machu Picchu en rainbowmountain. Dez reis is echt een aanrader!
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 8
Jackelien:
Dit is een reis om niet te vergeten: zoveel hoogtepunten in zo'n korte tijd! Het is wel een zware reis qua reistempo en qua lengte van reisdagen (ik heb me hierin vergist). Je zit hele dagen in de bus (8, 10 of 12 uur) en bijna elke dag in een ander hotel. Maar je ziet zoveel moois dat die reisdagen het helemaal waard zijn! Behalve de "standaard"-hoogtepunten (condors spotten in Colca Canyon, Salar de Uyuni en Machu Picchu) kan ik de reality tour in Arequipa iedereen aanraden. Nog wat losse dingen tot slot: als je twijfelt over koffer of backpack: koffer kan prima! Neem voor de reis in juli/augustus genoeg warme kleding mee. En m.b.t. hoogteziekte: het is vervelend maar na een paar uur (en max. een paar dagen) gaan die symptomen weg. Vooraf gekochte hoogtepillen zijn door niemand van onze groep gebruikt (cocathee, cocabladeren en cocasnoepjes wel).
Vertrekdatum: 21/07/2018
Beoordeling: 9
Esther:
Een pittige maar fantastische reis!
Vertrekdatum: 03/06/2018
Beoordeling: 8
Janneke:
Een hele mooie reis die je de veelzijdigheid en het natuurschoon van Peru laat ervaren en je kennis laat maken met dat wat Bolivia te bieden heeft.
Vertrekdatum: 03/06/2018
Beoordeling: 7
Marga:
hele gave reis , maar wel met een erg druk programma
Vertrekdatum: 03/06/2018
Beoordeling: 8
Wendy:
Een hele mooie en indrukwekkende reis naar Peru/Bolivia gemaakt met Shoestring. Wat een avontuur! Alles was tot in de puntjes goed georganiseerd en ter plaatse. Ook de gids was zeer kundig en kon alles regelen ter plaatse. Wat een mooie landen. Heel handig ook dat je ter plaatse kunt beslissen of je wel of niet een activiteit wilt boeken die dag of dat je lekker wilt luieren of zelf lekker wilt rondlopen! Het is dan wel een groepsreis maar je hoeft niet persen te doen wat de anderen doen! Heerlijk ontspannen en avontuurlijke reis gehad.
Vertrekdatum: 03/06/2018
Beoordeling: 9
Reiziger:
Gewelige reis!, wel intensief maar is vol te houden. Veel mooie dingen kunnen zien en veel active excursies kunnen bij boeken! Zoals de deathroad mountainbike, raften en het sandboarden.
Vertrekdatum: 04/11/2017
Beoordeling: 9
Linsey:
Ik heb echt onwijs veel genoten van deze reis. In Peru heb je erg veel tijd voor verschillende activiteiten, in Bolivia zit je helaas wat vaker in de bus. Maar je krijgt hierdoor wel de mooiste plekjes te zien. Het is een reis waarbij je echt veel kan leren over de verschillende culturen van beide landen.
Vertrekdatum: 04/11/2017
Beoordeling: 8
Hilbert:
Wat een mooie landen! Maak je klaar voor een prachtige reis! Ondanks reistempo zie je veel afwisselende en mooie natuur en cultuur. Als je van actief houdt zijn buggy/sandboarden Huacachina, vliegen over de Nasca-lijnen, MTB Deathroad in La Paz en beklimmen Rainbow Mountain wel de must-do optionele excursies. Maak een keuze voor jezelf voor de laatste week: of de incatrail lopen (4 dagen) of zoals ik heb gedaan: dag 1 Rainbow Mountain, dag 2 Sacred Valley-tour, dag 3 chill-dagje in Aquas Calientes, dag 4 Machu Picchu (incl beklimming MP Mountain) en dag 5 bv Quad-rijden (halve dag). Top reis!
Vertrekdatum: 04/11/2017
Beoordeling: 9
Marc:
Een prachtige reis waarin veel mooie dingen te zien zijn. Zeer afwisselend en kleurrijk. Wel twee kanttekeningen. Omdat Peru (en Bolivia) erg groot zijn, is de af te leggen afstand tussen de te bezoeken plaatsen ook navenant groot. Dat betekent dat je naar verhouding erg veel uren in de bus zit. Verder zit je een groot deel van de reis boven de 3500 meter. Dat betekent dat de kans dat je last krijgt van hoogteziekte (katerig gevoel) zeer reëel is. Dat kan de pret wat drukken.
Vertrekdatum: 04/11/2017
Beoordeling: 9
Seren:
De reis heeft veel te bieden betreft diversiteit aan landschap, cultuur en activiteiten. Elke dag is er een hoogtepunt. Raoul was een fijne reisbegeleider die veel wist over de incacultuur en ook altijd voor je klaarstaat. Zeker een aanrader!
Vertrekdatum: 14/10/2017
Beoordeling: 9
Jolanda:
Super mooie reis door Peru en Bolivia. De reis is zeker geen relaxte vakantie, maar het is zeker de moeite waard. Je maakt lange reisdagen, maar hierdoor zie je veel van beide landen. Hoogtepunten van de reis voor mij zijn: het fietsen van death road (la Paz), salar de Uyuni en het bezoek aan de Machu Picchu.
Vertrekdatum: 30/09/2017
Beoordeling: 9
Nina:
De groepsreis Peru en Bolivia was boven verwachting mooi! Het is heel bijzonder om het zeer wisselende landschap en de cultuur van beide landen te zien en al helemaal om deze met elkaar te vergelijken. Geen dag is hetzelfde en de excursies doe je zeker niet veel vaker in je leven. Zo waren de Ballestaseilanden bijzonder mooi en dikbevolkt (met dieren); de zoutvlaktes van Uyuni echt oneindig en zo wit; en de zilvermijnen van Potosí bijzonder indrukwekkend. Om nog niet te spreken van de zonsopgang op de Machu Picchu.. Je bent veel onderweg om al het moois te kunnen zien in 3 weken, maar dit wordt steeds zo goed gemaakt!
Vertrekdatum: 23/09/2017
Beoordeling: 4
Reiziger:
Prachtige landschappen, leuke steden en mooie excursies. Erg veel reiskilometers, wat de reis (i.c.m. de hoogte) erg zwaar maakt. Er zijn relatief weinig rustmomenten, en het zou beter zijn wanneer er wat meer tijd zou worden genomen voor de hele reis, of wanneer er binnenlandse vluchten zouden worden geboekt ipv de busreis. Dit zou het beleven van de prachtige landen ten goede komen. In verband met annuleringen van vluchten zijn we pas 2 dagen later teruggekomen van onze reis. Deze vlucht annuleringen komen mede door de luchtvaartmaatschappij waar Shoestring mee in zee is gegaan (LCPeru). Tevens zijn we als groep zeer teleurgesteld in de opstelling van Shoestring tijdens deze annuleringen. Ze wilden ons in eerste instantie niet helpen, en verwezen ons door naar de luchtvaartmaatschappij. Ook werd telkens aangegeven dat ze niet voor de kosten van extra hotelovernachtingen zouden opdraaien (iets wat ze uiteindelijk wel hebben gedaan na heel veel telefoontjes). Dit alles is voor mij persoonlijk een reden om in de toekomst niet meer met shoestring op reis te gaan.
Vertrekdatum: 23/09/2017
Beoordeling: 8
Wouter:
Prachtige rondreis vol hoogtepunten, en dit letterlijk, de hoogte is een niet te onderschatten factor (hoogteziekte!) en maakt deze reis, samen met de lange busritten en optionele trekkings, best zwaar. De unieke landschappen en culturele sites die je ervoor in de plaats krijgt maken dit echter meer dan goed, met als hoogtepunten Uyuni en Machu Picchu. Onze gids verdient een pluim voor alle moeite die hij deed, bij het organiseren van excursies op maat, maar ook en vooral door zijn hulp toen het iets minder ging. Verschillende mensen werden helaas ziek op onze reis en de terugreis had door geannuleerde en gemiste vluchten heel wat voeten in de aarde. Ondanks deze tegenslagen een onvergetelijke ervaring!
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 9
Paul:
Een gave reis met veel ervaringen en highlights met een heel gezellige groep en goede reisleider. De zandduinen, hoogvlaktes, Nazcalijnen, Larestrek en Machu Picchu zijn zeker de moeite waard. De landen zijn leuk, mensen vriendelijk, eten is lekker (Lomo Saltado, ceviche, Inca Kola) en reizen is comfortabel. Houd er rekening mee dat je bijna de hele periode tussen de 3000 en 5000 meter hoog zit en je regelmatig vroeg op moet, geen relaxvakantie dus, en na zonsondergang heel koud, maar het is het zeker waard.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 7
Reiziger:
lastig, de groep was een 10 en de ervaringen ook en wat ik gezien heb. shoestring zelf viel tegen.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 8
Reiziger:
-
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 10
Reiziger:
Een prachtige reis met een top groep! Je ziet in korte tijd zoveel van Peru en Bolivia dat je een goede indruk hebt van beide landen. Absoluut het (soms lange) reizen waard. De natuur, de mensen, de activiteiten...alles is het dubbel en dwars waard. Tips: Death Road, quad rijden in Cusco en Rainbow Mountain.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 9
M:
Een fantastische rondreis waarbij he Peru en Bolivia echt ziet. Een fantastische reisleider die de hele trip voor je klaar staat met allemaal leuke tips en ideeën voor de omgeving. Ik heb genoten van de reis en alle hoogte punten. Een aanrader!
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 8
Reiziger:
Een hele mooie reis naar twee bijzondere landen. Heel veel te zien en beleven! Door de lange reisdagen in combinatie met het verblijf op hoogte en de vele indrukken, is het wel een redelijk zware reis.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 9
Reiziger:
Een zeer mooie, maar zware reis met lange dagen in de bus en vroeg op. Echter de bezienswaardigheden zijn wel de moeite waard. Ik heb hier een heel goed gevoel aan overgehouden en een paar hele goede vrienden gemaakt.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 8
Marlou:
Een prachtige reis heb ik gemaakt van 3,5 week. Met een geweldige groep, dat maakt de reis toch wel extra speciaal. De reis is fysiek zwaar met name door de hoogte, maar dat is het allemaal waard want daarvoor krijg je prachtige uitzichten en onvergetelijke momenten terug. Bolivia is een stuk armoediger, maar een prachtig land met als hoogtepunt de zoutvlaktes! Ga zeker sandboarden, naar de rainbow mountains, trekking door de prachtige natuur en doe geniet van alles wat het land te bieden heeft.
Vertrekdatum: 24/07/2017
Beoordeling: 7
Lisa:
Het is een fysiek zware reis. Zelf vond ik de volgende activiteiten er uit springen: bezoek zoutvlakten, mtb'en van El Misty, sandboarden + met de buggy door de woestijn, de 4 daagse Inca Trail (let wel op: deze is pittig. Ik raad dit alleen de sportievelingen dit aan), Macchu Picchu. Wel vind ik dat er nagedacht moet worden over werk omstandigheden van de dragers gedurende de incatrail. Naar mijn mening kan hier op gezondheidsvlak nog een hoop gewonnen worden door aanpassing van de werkomstandigheden.
Vertrekdatum: 24/06/2017
Beoordeling: 9
René:
Een unieke beleving; wonderschoon!
Vertrekdatum: 24/06/2017
Beoordeling: 9
anouk:
Deze reis was echt geweldig! Zoveel gezien en gedaan en iedere dag weer iets nieuws op het programma! Van Condors spotten in Cola Canyon tot de zoutvlakte in Bolvia. Cultuur en Natuur alles zit in deze reis. De reisbegeleider was echt geweldig! Niets was hem teveel. De busritten zijn wel heel erg lang en het hoogteverschil kan je soms parten spelen. Ondanks deze ongemakken een geweldige reis gehad!
Vertrekdatum: 24/06/2017
Beoordeling: 9
Ramona:
Een geweldige reis met zeer gevarieerde landschappen; mooie agrarische terrassen in de bergen, diepe ravijnen, ruige zandduinen, oneindige zoutvlaktes en besneeuwde bergtoppen en vulkanen. Er is altijd wat te zien! Voor de actieve mensen is er ook van alles te doen zoals onder andere sandboarden (aanrader!!), hiken, mountainbiken(Death road is een must do voor adrenalinejunkies) en raften. Het is wel even wennen om zowel met de lunch als 's avonds een warme maaltijd te eten, al is het eten regelmatig lauw in plaats van warm. Ook voor westerse mensen hebben ze genoeg variatie, denk aan sandwiches, pasta, pizza, mooie stukken vlees, maar natuurlijk ook typisch lokale gerechten als ceviche, cavia (alleen eten als het echt al heel lang op je bucketlist staat) en llomo saltado. Bereid je wel voor op lange reisdagen in niet altijd heel comfortabele busjes. Wees je ervan bewust dat men overal fooi verwacht; in de restaurants, bars, lokale gidsen de buschauffeurs, begeleiders bij excursies, etc. Maar al met al, een unieke en fantastische reis, mede door de geweldige groep en reisleider!
Vertrekdatum: 06/05/2017
Beoordeling: 8
Eric:
De rondreis door Peru en Bolivia was fantastisch! We hebben zoveel gezien, gedaan en beleefd. Het reistempo is hoog waardoor het soms een beetje vermoeiend is, maar aan de andere kant kreeg ik weer veel energie van alles wat we hebben gedaan. Sandboarden in de woestijn, Pisco's proeven, vliegen over de Nazca-lijnen, Condors spotten in de Colca Canyon, over het Titicacameer varen, raften in de Sacred Valley, de 4-daagse Lares trek lopen, Machu Picchu, Salar de Unuyi en mooie en interessante steden bezoeken in Peru en Bolivia, het was allemaal top! Beide landen zijn echt prachtig en de mensen (vooral in Peru) zijn erg vriendelijk. Onze reisbegeleider was een toppertje en de sfeer in de groep was erg goed. Deze reis is zeker een aanrader!
Vertrekdatum: 06/05/2017
Beoordeling: 8
Harry:
Heb een goede conditie en wees voorbereid op een zwaar reisschema en vaak vroeg op. Maar wonderschone natuur en bijzondere steden gezien. Boeiende geschiedenis en cultuur.
Vertrekdatum: 06/05/2017
Beoordeling: 9
Dony:
Fantastische reis! In 3 weken doe je zo veel, dat de tijd om vliegt. Het is een goede route om goed aan de hoogte te wennen, al had ik op het hoogste punt toch behoorlijk last van het zuurstofgebrek in de lucht (en mijn longen). Ging gelukkig snel genoeg weer voorbij. Eindigen met de incatrail/Machu Picchu is goed te doen. Je doet de dagen ervoor zoveel, dat je lichaam de tocht prima aan kan. Je wordt flink getraind ;) Tip; neem voldoende warme kleren mee. De nachten in de Andes zijn best fris.
Vertrekdatum: 06/05/2017
Beoordeling: 8
Yda:
Geweldige reis, veel afwisseling. Lange afstanden in de bus.
Vertrekdatum: 06/05/2017
Beoordeling: 9
John:
Wat een ontzettend mooie reis! Echt een aanrader! Er zitten inderdaad verschillende hele lange reisdagen in het programma, maar de omgeving waar je doorheen rijdt maakt dit helemaal goed. Het ene hoogtepunt volgt het andere in no time op, helaas had dit wel zo zijn uitwerking op de gezondheid van bijna de hele groep en reisbegleider, we waren niet helemaal topfit, maar dat mocht de pret niet drukken, ontzettend veel plezier gehad met z'n allen, bedankt voor de gezelligheid! 
Vertrekdatum: 29/10/2016
Beoordeling: 8
Reiziger:
/
Vertrekdatum: 29/10/2016
Beoordeling: 8
Dennis:
Geweldige reis! Goede reisbegeleider en een mooie route door Peru & Bolivia. Af en toe lange reisdagen maar er zijn ook genoeg vrije tijd om te relaxen.
Vertrekdatum: 29/10/2016
Beoordeling: 9
Mandy:
Een fantastische reis door twee geweldige landen. Het reistempo ligt hoog, maar hierdoor geniet je wel van veel diversiteit. Steden, woestijn, hoogvlaktes, groene bergen, besneeuwde bergtoppen, zoutvlakte, ruïnes, lama's, enzovoort, enzovoort. Je komt het allemaal tegen op deze reis.
Vertrekdatum: 29/10/2016
Beoordeling: 9
Jeroen:
Geweldige reis gehad met een heel tof reisgenootschap. Mijn verwachtingen op deze reis zijn ruimschoots overtroffen. Hoogtepunten: Death Road Biking, 4-daagse IncaTrail en de lunch op Isla del Sol. Men zegt dat dit een vermoeiende reis is echter ik heb er alleen maar meer energie van gekregen. Let op: Indien je excursies via de reisbegeleiding boekt dan kan dit duurder uitvallen dan wanneer je dit zelfstandig doet.
Vertrekdatum: 29/10/2016
Beoordeling: 8
Marc:
Eén van de mooiste reizen die ik ooit gemaakt heb. Het is een reis met een hoog reistempo en regelmatig vroeg opstaan. Maar daardoor wisselen de hoogtepunten elkaar in rap tempo af. Ik kan iedereen de vierdaagse incatrail aanraden. Het is pittig maar een geweldige ervaring en de natuur en de incasites onderweg zijn prachtig. Alleen het uitstapje naar de Uroseilanden raad ik af. Het is één grote toeristische poppenkast. Kies in plaats daarvan een andere excursie. Verder een topreis met een grote diversiteit!
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 9
Sabine:
Fantastische reis gehad door Peru en Bolivia. Twee prachtige landen met alleen maar hoogtepunten! Arequipa met het mooie plein, Colca Canyon met enorme condors, buggyen en sandboarden in Huacachina/Nazca, Uyuni's verblindende witte zoutvlakte, waanzinnig Machu Picchu en knus Cusco! Je zit relatief veel in de bus maar dan zie je ook wel heel veel. Temperaturen verschillen behoorlijk per dag dus neem je slippers en je dikke sjaal mee want alles is mogelijk.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 8
Yvonne:
Voor de eerste keer dat ik met shoestring heb gereisd, alleen maar lof. Goede sfeer, uitstekende reisbegeleiding in Peru en Bolivia. Voor mij een aanrader.
Vertrekdatum: 01/10/2016
Beoordeling: 8
Reiziger:
Er is veel cultuur en geschiedenis te vinden in Peru en Boliva. Zoals natuurlijk de Inca oudheden en Nazca-lijnen. Maar ook veel actieve dingen te doen zoals trekkings, Death road downhillen (als je durft), ziplinen, raften, paardrijden, zandboarden etc. Ik heb ook erg genoten van de vele vriendelijke mensen in deze landen. Omdat ik een trekking heb gedaan had ik erg weinig tijd in en rondom Cusco. Hier had ik achteraf nog wel wat langer willen blijven, maar helaas voor mij. Maar misschien is het slim om toch nog een paar daagjes extra er aan vast te plakken.
Vertrekdatum: 10/09/2016
Beoordeling: 8
Gertjan:
Een supermooie reis, met goede begeleiding. Veel mooie plekken bekeken, uitdagende dingen gedaan en (grensverleggend) inspannend bezig geweest. Hou er wel rekening mee dat veel zaken niet inbegrepen zijn en vraag/onderzoek gericht naar de diverse excursies en trekkings. Dat voorkomt verrassingen. De 4-daagse trek was zeker de moeite waard en één van de hoogtepunten, maar bereid je voor op de grote inspanning die het kost, lopen in de bergen is voor ongetrainde geen eitje. Grootste nadeel van de reis vond ik vooral de vele lange busritten.
Vertrekdatum: 23/07/2016
Beoordeling: 8
Annetje:
Geweldige reis, veel gezien en gedaan. Kortom een aanrader, zeker de combinatie Peru met Bolivia!!!
Vertrekdatum: 25/06/2016
Beoordeling: 9
Benno:
Vermoeiend, maar prachtige reis. Mooie natuur, prachtige cultuur. Van hoogtepunt naar hoogtepunt. Had dit niet willen missen. Leuke groep en een fantastische reisleidster die niets te veel was. Enige probleem was dat je door de hoogte veel moet drinken, echter er was behalve de 1e week geen toilet aan boord. Vaak met samengeknepen billen gezeten.
Vertrekdatum: 25/06/2016
Beoordeling: 8
Mariska:
Een mooie, afwisselende, actieve en indrukwekkende reis! In een korte tijd maak je in een flink tempo kennis met Peru en Bolivia. De lange reisdagen worden afgewisseld met toffe activiteiten en indrukwekkende landschappen (die vanuit de bus ook al zijn te bewonderen). Bereid je goed voor op deze reis: de temperaturen schommelen flink en ook het ervaren van hoogteziekte kan erg van invloed zijn op het verloop van je reis. Laat je goed informeren over hoogteziekte, dit kan echt gekke dingen doen met je lichaam! Voor velen zal de Incatrail de voorkeur hebben, maar ook de Larestrek is zeker de moeite waard! Het kamperen tussen de lokale bevolking, het voetballen met de kinderen, het afwisselende landschap en het passeren van de 4700 m hoge top maken de wandeltocht een aanrader! Je komt zeker niet uitgerust terug van deze reis maar wel vol met nieuwe ervaringen en mooie herinneringen!
Vertrekdatum: 25/06/2016
Beoordeling: 9
Percy:
Een prachtige reis met veel hoogtepunten. Dit moet je zeker ook letterlijk nemen. Over hoogteziekte wordt op de website helaas weinig geschreven. Tijdens onze reis heeft dit een rol gespeeld bij ons en onze reisgenoten. Zoals al eerder geschreven, onderschat het (mogelijke) effect hiervan absoluut niet! Het is bijzonder wat hoogte met je lichaam doet. De busritten waren goed te doen en de openbare vervoersmiddelen (de nachtbus en de trein) waren veel luxer/comfortabeler dan de privébussen. De hotels in Bolivia zijn kwalitatief minder dan in Peru, maar voldoende. Onze (vrouwelijke) gids was super! Ze stond dag en nacht voor je klaar. Samen met de groep zorgde zij voor een nog mooiere beleving. De drie hoogtepunten zijn: Nasca, Uyuni en Machu Picchu, maar ook de andere excursies en activiteiten zijn zeker de moeite waard. Al met al was dit een onvergetelijke vakantie!
Vertrekdatum: 03/06/2016
Beoordeling: 9
Veronique:
-
Vertrekdatum: 03/06/2016
Beoordeling: 9
Reiziger:
-
Vertrekdatum: 03/06/2016
Beoordeling: 9
Andries:
Een fantastische reis met vele hoogtepunten!! Je krijgt heel veel te zien in een relatief korte periode. De hoogte doet vreemde dingen met je lichaam, maar daar wen je snel aan (behalve het gebrek aan zuurstof als je de trap op rent, dat blijft tot je weer omlaag gaat). Ook culinair gezien helemaal niets te klagen gehad!! Heerlijk gegeten en gedronken. Leuke groep en een top gids die ons de hele reis heeft vergezeld met haar vrolijke lach en gedurende reis steeds meer Nederlandse woorden ging gebruiken.
Vertrekdatum: 07/05/2016
Beoordeling: 8
Marilie:
Een schitterende reis, die door de hoogte zwaarder is dan je zou verwachten. Mocht je gaan deelnemen aan de reis, laat je dan goed informeren over hoogteziekte. Alle bezienswaardigheden volgen elkaar in rap tempo op en maken de soms lange reisdagen meer dan goed.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 9
Hendrik:
Geweldige mooie reis , doen ! Lange dagen maar hierdoor zie en doe je heel veel.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 9
Lesse:
Indrukwekkende reis. Een tocht van hoogtepunt naar hoogtepunt. Reistempo ligt hoog maar dit is goed vol te houden door alle energie die je krijgt van alle nieuwe indrukken. Excursies zijn goed ter plekke te boeken. Ontbijt is niet altijd inbegrepen in de prijs. Een hele mooie ervaring!!
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 8
Magaly:
Een hele mooie reis. Er zitten een aantal lange reisdagen in, maar de beloning op de plaats van bestemming is altijd weer de moeite waard. Bolivia is iets meer back to basic dan Peru, dit maakte de reis voor mij interessant. Op sommige stukken zou 1 dag extra leuk zijn (La Paz, Uyuni, Cuzco) maar je kunt nu eenmaal niet altijd alles doen en zien. Zeker een aanrader.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 8
rene:
Peru & Bolivia for 24 days, a very efficient way to see all the highlights. Only sunshine and wonderful persons in the group. Our guide Patricia who was always in a good mood and arranging all the details.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 8
Rutger:
Doen! Deze reis is een aanradertje!
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 8
Alex:
Deze reis naar Peru en Bolivia is een mooie en indrukwekkende reis, waar je veel interessante locaties bezoekt. De reisafstanden zijn soms erg lang, maar daar krijg je wel veel mooie dingen voor terug. Met name de bekende locaties zoals Salar de Uyuni en Machu Pichu zijn hoogtepunten van de reis. Maar door de keuzevrijheid heb je ook kans om andere locaties te bezoeken, zoals Vinicunca, de mijnen van Potosi en de Heilige Vallei. Een lokale reisleider is erg handig op deze reis, omdat hij/zij je de lokale gebruiken kan uitleggen en je kan uitleggen wat zeker de moeite waard is om te bezoeken in deze twee landen. Dit is een van de mooiste reizen die ik heb gemaakt met Shoestring, een echte aanrader. Voor deze reis is wel een flexibele instelling nodig, soms gaan dingen iets anders en trager dan je in Nederland gewend bent en is improvisatie nodig.
Vertrekdatum: 16/04/2016
Beoordeling: 9
Stefanie:
De reis is zeker de moeite waard. Het is heel vermoeiend door het vele reizen en weinig op dezelfde plek slapen, maar je komt wel in een vrij korte periode in alle belangrijke plaatsen van Peru en Bolivia. Na deze reis kan je echt zeggen dat je Peru en Bolivia hebt gezien.
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 8
Reiziger:
Hele goede reis, maar door de lange afstanden en de hoogte waarop je je bevindt ook een heftige reis.
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 8
Paul:
De inca-trail was "adembenemend" mooi en zwaar.Maak de prijs voor de trail inklusief het dragen van de rugzak met slaapzak en matje.
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 8
Leonie:
Prachtige reis, vooral de vierdaagse Incatrail is ontzettend mooi.
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 7
Chris:
Indrukwekkende en intense reis die langs veel unieke steden, natuur en cultuur gaat, met sportiviteit, heerlijke culinaire ervaringen en voor de liefhebber een mooi nachtleven met de lokale bevolking!
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 9
Anouk:
Supermooie reis! Zeer afwisselend, leuke stadjes, mooie natuur, ruimte voor avontuur, heerlijk eten. Zitten lange reisdagen tussen, maar deze worden meestal wel opgebroken door leuke stops tussendoor. Een aanrader! En als je geld hebt voor de jungleverlenging, dan zeker doen! Echt een top-ervaring! Wij hebben veel wildlife gezien tijdens de wandelingen, boottochtjes en bij de lodge. Ook heb je deze dagen relaxtijd.
Vertrekdatum: 31/10/2015
Beoordeling: 7
Bob Jan:
Een mooie maar pittige reis! Je ziet veel van Peru en Bolivia. De reisdagen zijn erg lang en de bussen vooral in Bolivia erg oud en oncomfortabel. Hoogteziekte is toch een niet te onderschatten factor. Heb er toch zeker een paar dagen flink last gehad (Dit verschilt erg per persoon). Hoogtepunten waren de Larestrekking (super!) en bezoek aan Machu Picchu!
Vertrekdatum: 03/10/2015
Beoordeling: 8
Kor:
De reis naar Peru en Bolivia is een absolute aanrader, zeker als je besluit om ook de incatrail te lopen. Een kers op de taart!!! Geef je wel vroeg op in dat geval. Verder vele hoogtepunten op deze reis in fantastische landen. Houd wel ernstig rekening met hoogteziekte, dat wordt op de site naar mijn mening onderschat. Als Shoestring eerst een goed gesprek voert met de reisleider( want daar is in de groep stevige kritiek op geweest) en ze zorgen voor een betere bus in Bolivia kan ik je deze reis van harte aanbevelen! Extra winst: in tegenstelling tot wat vermeld staat op de info van Shoestring: als je Peru verlaat hoef je geen $31 meer te betalen, dat is al enkele jaren geleden afgeschaft. Neem wel voldoende dollars mee, euro's heb je niets aan. Fijne reis!
Vertrekdatum: 03/10/2015
Beoordeling: 9
Arno:
Een soms intensieve maar mede daardoor juist fantastisch mooie, zeer gevarieerde en onvergetelijke reis!
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 10
Jo:
We hebben lang uitgekeken naar deze reis maar vanwege de prijs wilden we wel in het goede seizoen reizen. september/oktober was perfect (niet te koud of te nat). Op grond van ervaringen met Shoestring zo'n tien jaar geleden naar India/Nepal en naar Egypte wilden we met een andere organisator gaan. Echter alleen Shoestring bood de erg mooie combi Peru/Bolivia. Zeer de moeite waard. Onze angst voor matige hotels en dito bussen bleek ongegrond: prima hotels en bussen en zeer ijverige mensen. Wat betreft onze reisleider Antonio: alle leden van de groep waren het er over eens dat we nooit een betere hebben gehad, gewoon echt de geboren reisleider. Dank Antonio, dank Shoestring voor een mooie ervaring.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 7
Reiziger:
Prijzige reis, die echter wel meer dan de moeite waard is. Houd rekening met een extreem hoog reistempo, en geen rustdagen: vrijwel elke dag is ofwel een reisdag, ofwel een dag waarop je zoveel mogelijk wil doen omdat je er maar 1 dag bent. Verder een reis met vrijwel alleen maar hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk; je verblijft bijna 2 weken op 3000m+_...!). Hoogte is voor velen geen groot probleem door de goede en logische opbouw van de reis. Doe de 4-daagse Incatrail! Het is werkelijk fantastisch!
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 7
Karel:
De Peru-Bolivia reis is mooi en veelzijdig, voor iedereen wat, met veel excursie mogelijkheden. Maar iedere geïnteresseerde moet zich goed laten informeren over over de zwaarte van de reis. Hij is zeker niet ontspannend. Er worden meerdere keren grote afstanden afgelegd, er wordt vaak (zeer) vroeg vertrokken, ontbijt of lunch schiet er soms bij in. Voor je rust is deze tocht niet geschikt. Als dit geen probleem is, heb je een uitstekende vakantie.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Michael:
Trip of a life time! Zware reis, maar wel eentje die je zoveel mooie onuitwisbare indrukken geeft.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Edwin:
Geweldige reis met veel mooie bezienswaardigheden maar ook een pittige reis door het hoge reistempo.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Lien:
Hele drukke en vermoeiende reis maar het is het meer dan waard. Je vliegt van het ene hoogtepunt naar het andere. Je bent 24 dagen onderweg maar dat lijkt 2 maand. Een echte aanrader, tenzij je volledig uitgerust van vakantie wil terugkomen.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Linda:
Wauw, wat een gave reis! Condors spotten in de Canyon... De 1e Lama's/Alpaca's/Vicuña's op de hoogvlakte... Mooie steden als Arequipa, La Paz en Cuzco... Heel veel lol op de zoutvlakte bij Uyuni... Het serieuze tintje in de mijnen van Potosi... En het machtig mooie Machu Picchu!!! Ja, je maakt lange dagen, maar daarvoor krijg je zoveel moois te zien!! Het was super!
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Roelof:
Geweldige reis met een aaneenschakeling aan hoogtepunten.
Vertrekdatum: 12/09/2015
Beoordeling: 9
Marjelle:
Geweldige, indrukwekkende, onvergetelijke reis! Door de lange reisdagen en hoogte is het wel een pittige reis, maar de aaneenschakeling van hoogtepunten maakt het meer dan waard! Je komt tijdens deze rondreis door prachtige landschappen en unieke steden en dorpen die een onvergetelijke indruk achterlaten..
Vertrekdatum: 18/07/2015
Beoordeling: 8
Marcel:
Mooie reis met vele hoogtepunten
Vertrekdatum: 11/07/2015
Beoordeling: 9
Reiziger:
Een erg mooie reis met veel hoogtepunten.
Vertrekdatum: 03/06/2015
Beoordeling: 9
Oscar:
Een prachtige en adembenemende reis. Goed georganiseerd en je ziet veel in drie en een halve week. Wel is het reisprogramma vrij intensief en moet je vaak vroeg uit de veren. En dat het daar s nachts echt koud kan zijn is niet overdreven. Zeker een aanrader deze reis.
Vertrekdatum: 03/06/2015
Beoordeling: 8
Célien Jacoba Jozef:
Een hoog reistempo, maar het is het zeker waard want daardoor zie en doe je ontzettend veel.
Vertrekdatum: 03/06/2015
Beoordeling: 9
Elke:
Peru & Bolivia | juni 2015 In Lima je tandglazuur voelen springen door je eerste slok Inka cola, sandboarden over zandduinen, Pacific op om pinguïns te spotten, met spectaculaire vliegtuigmoves over de nasca lijnen vliegen, in de droogste woestijn excentrieke mummies aanschouwen.. en dan ben je nog geen week ver! Om vervolgens de prachtige stad Arequipa te ontdekken, de hoogte in te gaan en condors spotten bij ochtendgloren in de Colca Canyon, Titicacameer playback optreden van Uros bewoners kun je gerust overslaan om vervolgens topfit aan de start van 'The death road' moubtainbike tour la Paz te staan *wow 4700 - 1200m 52 km downhil door vier klimaatzones* om een dag later verbazingwekkend rond te scheuren over de zoutvlakten, de historie van Potosi te beleven, te eindigen in magisch omgeving van de heilige valei met in m'n geval een trekking, Lares trek; wat een geweldige ervaring! Dan denk je dit kan niet mooier spectaculairder of magischer... Dan zie je Machu Pichhu...!!!!! Fantastisch reis, ervaring om niet snel te vergeten :-)
Vertrekdatum: 18/04/2015
Beoordeling: 8
Peter:
Een erg mooie reis die ook met een openbaar vervoer (bij een kleine groep) er goed te doen is. Houd er rekening mee dat als je de inca-trail naar Machu Picchu wilt lopen, dat je je meer dan een jaar van te voren dient in te schrijven.
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 8
Reiziger:
Veelzijdige, maar vermoeiende reis.
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 8
Dennis:
Geweldige reis! De zoutvlaktes bij Uyuni en uiteraard Machu Picchu. De reis is best pittig vanwege de afstanden die soms afgelegd moeten worden maar daar word je wel voor beloond. Je verblijft ruim twee weken op grote hoogtes maar als je de eerste dagen rustig aan doet went het vanzelf en beleef je heel veel plezier aan de reis!
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 8
Kim:
Heel aangename maar intensieve reis. Peru en Bolivië zijn twee prachtige landen met elk hun eigen highlights. De gekozen route brengt je naar de indrukwekkendste. Ik heb echt genoten van deze reis. De 2-daagse trail is goed te doen, de 4 daagse vraagt heel wat meer inspanning, zeker op die hoogte! Verwacht je wel aan lange reisdagen. Ook is in sommige hotels het ontbijt niet inbegrepen en is er geen warm water. Ter voorbereiding zou ik een Spaans woordenboek meebrengen. Engels wordt er nauwelijks gesproken. Voor wie veel wil doen binnen een kort tijdsbestek is deze reis een echte aanrader!!
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 9
Debbie:
Geweldige reis doch niet te onderschatten qua zwaarte omdat je ook veel kilometers moet overbruggen tussen de bezienswaardigheden. Prachtige uitzichten, authentieke mensen en indien je de Inca Trail aandurft,het is een unieke ervaring die je nooit zal vergeten.
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 9
Reiziger:
Het was een prachtige reis. Over het algemeen prima hotels gehad. Soms was er alleen even geen warm water beschikbaar. Doordat je erg veel reist zie je veel, maar is tevens ook erg vermoeiend.
Vertrekdatum: 01/11/2014
Beoordeling: 8
Janine:
Een ontzettend veelzijdige reis, maar ook wel vermoeiend door het hoge reistempo en de lange busdagen. Hierdoor zie je wel enorm veel binnen relatief korte tijd! Vooral de 4-daagse Inca-trail vond ik ook erg de moeite waard. Tijdens het lopen ga je helemaal kapot, maar elke keer als je weer in het kamp aankomt ben je toch weer trots dat je het hebt gedaan. Daarbij komt dat de uitzichten onderweg ook echt fantastisch zijn, je tijdens de trail erg lekker en voedzaam eten krijgt, en je de luxe van bijv. een normale wc weer wat meer leert waarderen!
Vertrekdatum: 04/10/2014
Beoordeling: 9
Hugo:
Prima reis met goede excursies.
Vertrekdatum: 27/09/2014
Beoordeling: 8
Christiaan:
Erg complete, mooie reis door Peru en Bolivia langs veel hoogtepunten en. Lange dagen met best veel tijd in de bus. Dit was het zeker waard. Ongelofelijk veel gezien!! Door de gelijkmatige stijging in hoogte vielen de klachten als gevolg van hoogteziekte gelukkig mee.
Vertrekdatum: 12/07/2014
Beoordeling: 9
Anne:
Geweldige reis van begin tot eind! Zeer indrukwekkend en gevarieerd. Aardige professionele reisleidster. Prachtige landen met vriendelijke mensen, vooral in Peru. Kortom SUPER!!!
Vertrekdatum: 05/07/2014
Beoordeling: 9
Lea:
Een geweldige reis. We hadden een geweldige reisbegeleider. Ontzettend veel gezien en gedaan, daar is deze reis zeker goed voor! Een prachtige geschiedenis en mooie natuur! A once in a lifetime experience! Een paar kritische punten: Heftig in de zin van veel reizen, hoogteziekte en intensiviteit. Helaas Uyuni en Potosí niet gezien (de mijnen) i.v.m. stakingen (die er meer dan regelmatig zijn). Wel naar de zoutvlaktes geweest, maar vanaf daar afgeweken van het programma. De twee hotels moesten we (deels) zelf betalen. Één hotel was prachtig (wel koud), andere hotel was basic.