Reiszoeker

Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten

Van Kaapstad naar Kruger

Boek v.a. € 2.299,-
GROEPSGROOTTE: 8-20 | 13 DAGEN

Groepsreis Zuid-Afrika Hoogtepunten

  1. Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?
  2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  3. Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?
  4. Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?
  5. Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?
  6. Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?
  7. Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?
  8. Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?
  9. Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?
  10. Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika?
  11. Kan er vegetarisch gegeten worden?
  12. Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?
  13. Moet ik een klamboe meenemen?
  14. Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?
  15. Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?
  16. Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?
  17. Zijn de excursies inbegrepen?
  18. Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?
  19. Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?
  20. Spreekt de reisbegeleider Nederlands?
  21. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?
  22. Kan ik mijn reis verlengen?
  23. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  24. De feiten op een rij

Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Zuid-Afrika reist moet je paspoort beschikken over tenminste 2 lege visumpagina’s tegenover elkaar.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig bij een verblijf
van maximaal 90 dagen.

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizen met minderjarige kinderen:
Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Zuid-Afrika reizen moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag je gemeente naar een meertalig geboortecertificaat. Dit document is noodzakelijk wanneer je reist met kinderen onder de 18 jaar.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Heb ik inentingen nodig voor mijn Zuid-Afrika rondreis?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902-88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen en is over het algemeen mild en zonnig. Het land heeft het hoogste aantal zonuren ter wereld. De temperaturen zijn echter zelden te hoog. Dit komt doordat het land voor ongeveer driekwart door zee omgeven wordt, waardoor koele oceaanlucht de hitte van de zon vermindert. Aangezien het land ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. De meeste regen valt in hun zomermaanden, maar er is zelden sprake van langdurig aanhoudende regen. Als je in onze zomer naar Zuid Afrika gaat, neem dan zeker voldoende warme kleren en een regenjas mee.

Hoe overnachten we in Zuid-Afrika?

Afhankelijk van welke reis je maakt overnacht je tijdens de rondreis op campings, in hostels of in hotels, waarvan soms een paar keer met zwembad. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

Hoe reizen we in Zuid-Afrika en wat voor tas neem ik mee?

Bij de kampeerrondreizen (reiscode: SZD en SZC) reis je met een eigen truck, waarmee je ook op safari gaat. Alle trucks zijn voorzien van krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. De trucks die tijdens de kampeerreizen worden gebruikt zijn ook voorzien van tenten en matrasjes. Achterin de truck zijn er lockers voor de bagage of er zijn onderin de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. De aanwezige lockers waar de persoonlijke bagage in opgeborgen wordt (afmetingen circa 35x35x79cm) zijn NIET geschikt voor koffers met een harde buitenkant zoals bijv. een Samsonite koffer. De truck is voorzien van 'busstoelen'. Hoewel de stoelen  niet verstelbaar zijn, zitten ze comfortabel. In steeds meer trucks is het mogelijk om je elektrische apparatuur op te laden via een USB-port. Dit is nog niet in alle trucks het geval, maar neem zeker USB opladers mee.

Gedurende de hotelreis (Zuid-Afrika hoogtepunten, 2 weken) hebben we de beschikking over een eigen airconditioned touringcar of (mini)bus, afhankelijk van het  aantal deelnemers. Voor deze reis kun je een zachte koffer, reistas of rugzak meenemen. Formaat is niet zo belangrijk maar probeer zo weinig mogelijk mee te nemen.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Zuid-Afrika vind je onder het tabblad ‘Praktisch’ en 'Accommodatie en Vervoer'.

Hoe zijn de voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika?

De voorzieningen op de campings in Zuid-Afrika en Zuidelijk Afrika (Namibie, Botswana en Zimbabwe) zijn overwegend goed. De campings zijn ruim opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn goed. Sommige campings zijn zelfs voorzien van een zwembad, een winkeltje en een bar/restaurant. Het kan soms voorkomen dat er geen warm water aanwezig is voor de douches.

Is er internet of Wifi aanwezig in Zuid Afrika?

Vaak beschikken de accommodaties (soms ook de campsites) over Wifi in de receptie, al dan niet tegen betaling. In de Nationale Parken is er geen internet of Wifi beschikbaar. Meer informatie en foto’s van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad ‘Accommodaties’ en 'Praktisch'.

Heb ik een wereldstekker nodig in Zuid-Afrika?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kan zien wat je nodig hebt voor Zuid-Afrika: www.wereldstopcontacten.nl

Op de campings is ook elektriciteit bij de truck, zodat er vrijwel iedere dag opgeladen kan worden. In enkele trucks is het ook mogelijk om via een USB kabel je apparatuur op te laden.

In de hotels en hostels kan op de kamer opgeladen worden. Je hebt wel een speciale stekker nodig; deze kun je het beste in Zuid Afrika kopen (bv in een supermarkt). Een wereldstekker past niet.

Welke valuta moet ik meenemen voor reizen in Zuid(elijk) Afrika?

Hieronder een overzicht van alle reizen die beginnen in Zuid-Afrika. Let op, kies dus de juiste omschrijving uit die bij je gekozen reis past.

Ga je alléén naar het land Zuid-Afrika:
Haal geld uit de geldautomaat ter plaatse en neem wat euro’s mee als reservegeld (daar kan je niet mee betalen maar wel eventueel omwisselen naar lokale valuta). Een creditcard of pinpas als betaalmiddel is regelmatig mogelijk.
De optionele excursies betaal je in Zuid-Afrikaanse Rand.

Ga je naar Zuidelijk Afrika (Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia):
Haal zoveel mogelijk Randen uit de geldautomaat in Kaapstad. Je kan ook in de overige landen betalen met Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR), behalve in Zimbabwe. In Zimbabwe betaal je in US dollars en deze moet je van te voren meenemen vanuit Nederland/België (denk aan een 300 dollar).
Excursies betaal je in USD dollars (Botswana en Zimbabwe) of Zuid-Afrikaanse randen (Zuid-Afrika en Namibië). Sommige excursies zijn te betalen met een creditcard.
Als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt, dan betaal je de visa voor Zimbabwe (en eventueel Zambia) ter plaatse in US-dollars. Voor Zuid-Afrika, Namibië en Botswana is geen visum nodig.

Kan er vegetarisch gegeten worden?

Het is in Zuid- of Zuidelijk Afrika zeker mogelijk om vegetarisch te eten. Geef dit het liefst bij boeking al aan, en nogmaals aan het begin van je reis bij de reisbegeleider zodat hij of zij je hierbij kan helpen. Bij de kampeerreizen wordt er veelal gekookt door de reisbegeleider en kan hij of zij er bij het boodschappen doen rekening mee houden. Eten jullie in een restaurant dan kun je zelf iets van de kaart kiezen.

Wat is de beste periode in Zuid-Afrika om het wild te zien?

Het hele jaar door zie je veel wild in de parken. Maar in de winterperiode (juni t/m augustus) en in september is de vegetatie in de parken schaars, waardoor het wild wat makkelijker te zien is. In het Zuid-Afrikaanse voorjaar en hun zomermaanden worden veel jonge dieren geboren.

Moet ik een klamboe meenemen?

Het is niet nodig om een klamboe mee te nemen. De tenten tijdens de kampeerreizen zijn voorzien van gaas. Neem wel muggenlotion/spray mee met een hoge DEET factor.

Overnacht je in hotels (bij o.a.de reis Zuid Afrika Hoogtepunten) dan zal er soms een klamboe hangen. 

Moet ik op de kampeerreizen een matje meenemen?

Tenten en slaapmatjes zijn standaard aanwezig in de truck. Zelf moet je zorgen voor een slaapzak en evt. een hoofdkussentje. Ook een zaklamp is noodzakelijk. Het beste kun je kiezen voor een hoofdlamp.

Moet ik een koffer of backpack meenemen op reis?

Voor de Zuidelijk Afrika reis is het niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen, maar raden we aan om je spullen in een backpack of reistas (met wieltjes) mee te nemen. Houd er rekening mee dat je bagage tijdens de reis in lockers achterin de truck moet. De afmetingen van deze lockers zijn 35x35x79 cm. De reistas mag niet groter zijn, want er is geen andere plek in de truck om je bagage op te bergen.

Bij de reizen waar we met een bus reizen in plaats van met een overlandtruck, gelden er geen strenge afmetingen van de bagage omdat er in de bus geen lockers aanwezig zijn. Bij "Wat is inclusief" kun je zien met welk vervoermiddel jouw reis uitgevoerd wordt.

We raden aan om zo weinig mogelijk mee te nemen. Tijdens iedere reis is het een aantal keer mogelijk om kleding te (laten) wassen.

Hoeveel uur tijdsverschil is er met Zuid-Afrika?

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Zijn de excursies inbegrepen?

De optionele excursies zijn niet inbegrepen en kunnen via de reisbegeleider ter plaatse geregeld worden. In Zuid-Afrika kunnen de excursies alleen in Zuid-Afrikaanse Randen betaald worden.

Heb ik bereik met m'n mobiele telefoon?

Je zult regelmatig wel bereik hebben, zeker in de stedelijke/bewoonde gebieden. Vraag na bij je telefoonprovider of je toestel geschikt is voor de landen waar je naar toe gaat.

Hoe zwaar is de reis door Zuid-Afrika?

De reizen zijn voor iedereen met een normale conditie en flexibele instelling goed te doen. Hou er wel rekening mee dat de reisdagen soms lang zijn.

Bij iedere reis staat de zwaarte aangegeven met een letter. Voor de verklaring van deze letter ga je naar "praktisch" en dan naar "zwaarte van de reis" of je klikt op de letter.

Spreekt de reisbegeleider Nederlands?

De lokale reisbegeleiders spreken Engels en/of Afrikaans.

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis.

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal deelnemers heeft. De vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan.

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.
Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.
Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen