Authentieke ontmoetingen tijdens je reis

Slaap bij de locals thuis in een homestay

#1 Slaap op het eiland Amantani in Peru

NOREEN:
"Bij Amantani aangekomen, werden we hartelijk ontvangen door de locals en werden we toegewezen aan onze families. De homestay zag er prima uit. Nadat we onze kamers hadden bekeken, konden we meteen aanschuiven bij de lunch! We kregen een heerlijke biologische warme maaltijd voorgeschoteld, bestaande uit quinoasoep met aardappelen en een bord met verschillende aardappelen, groenten en kaas. Vers uit de tuin! Na een kleine siësta gingen we met het gezin naar de lokale bieb, waar onze gids buiten een uitleg gaf over hoe men hier leeft. In de bieb kregen we te zien hoe de jongsten woordjes leerden, namelijk voornamelijk door plaatjes te kleuren. De wat oudere jongeren (12 à 13 jaar) geven vrijwillig les. Stiften en kleurpotloden zijn zeer welkom in deze community."

ELLEN:
"De homestay is erg leuk en interessant, je hoort enorm veel over het leven van de lokale bevolking. Na het eten werden we in lokale kledij gehesen voor een feest in het dorpshuis. Hier kwam onze hele groep bijeen. Er was een band, TL-verlichting en een tafeltje met drankjes. De lokale bevolking danste goed op de Peruaanse feestmuziek: samen in paren (met ons dus) of in lange slingers hand in hand door de ruimte heen."
 
ANONIEM:
"Tip voor de homestay: koop geen rijst, olie of suiker, want dit hebben de families in overvloed. Een klein presentje, met name voor de kinderen, is zeker aan te raden!"

Reis mee naar Peru en ervaar het zelf!

#2 Ervaar in Zuid-Afrika hoe de Venda's leven

Tijdens twee van onze individuele rondreizen door Zuid-Afrika ervaar je in Makushu Village hoe de Venda's leven. Leer hun traditionele dans, proef de heerlijke lokale gerechten en leer de cultuur en geschiedenis van het dorp kennen. Je komt hier aan als een vreemdeling en vertrekt als een familielid! Een bezoek aan Makushu Village zorgt voor een authentieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Lijkt dit jou ook zo'n te gekke ervaring? Kies dan voor een van deze individuele rondreizen op maat:

#3 Slaap in Thailand bij een Witte Karen familie

Tijdens de tweedaagse trektocht die je door de bergachtige jungle van Mae Hong Son voert, slaap je in een homestay bij een lokale Witte Karen familie. In het dorp leeft de bevolking nog grotendeels op een authentieke manier: even helemaal ‘back to basic’! Leer hier lokaal voedsel te koken, geniet van de heerlijke gerechten en observeer de manier van leven. Communiceer met handen en voeten met de vriendelijke dorpsbewoners en leer van de lokale Karen wijsheid!

Richtlijnen voor een bezoek aan het Witte Karen dorp

✔️  Volg de regels die in het dorp gelden. Je gids zal je hier op wijzen.
✔️  Kleed jezelf gepast en vooral niet te bloot.
✔️  Draag geen mouwloze shirts, korte broeken of korte rokjes.
✔️  In het openbaar is het niet gepast om te knuffelen, kussen, etc.
✔️  Het hoofd wordt gezien als het heiligste deel van het lichaam.
✔️  Raak daarom nooit andermans hoofd aan!
✔️  Voeten worden gezien als minst respectvolle deel van het lichaam.
✔️  Laat daarom nooit je voeten naar iemand wijzen!
✔️  Raak religieuze symbolen en dromenvangers/geestenvangers niet aan.
✔️  Laat geen afval in het dorp (of tijdens je wandeltocht) achter.
✔️  Neem geen cadeautjes voor de bewoners van het dorp mee.
✔️  Het is wel mogelijk om een vrijwillige donatie aan het dorp te doen.
✔️  Houd er rekening mee dat je met de dorpsbewoners voornamelijk met handen en voeten zult communiceren.

Reis mee naar Thailand en ervaar het zelf!

#4 Overnacht in een 'casa particular' in Cuba

FLOOR:
"Absoluut de leukste én meest duurzame manier om in Cuba te overnachten is in een casa particular. In het plaatsje Trinidad (TIP: dé must-see van Cuba!!) verbleven wij in casa 'El Talisman'. Na een lange reisdag kwamen we in de avond aan bij onze casa. Eigenaren Ladis en Elvis stonden ons letterlijk en figuurlijk met open armen op te wachten. Wat een lieverds! Na een rondleiding door hun prachtige casa, werden we uitgenodigd om op ons privédakterras plaats te nemen. WAUW, wat een uitzicht!! De ondergaande zon verlichtte de daken van Trinidad goudbruin; werkelijk een prachtig gezicht. Terwijl wij foto’s namen van de omgeving, kwamen Ladis en Elvis met een groot dienblad met vier heerlijke vers bereide piña colada's de trap oplopen. Met een brede glimlach en een 'mi casa es tu casa'-boodschap, overhandigden ze ons deze verkoelende verrassing. Een geweldig begin van een onvergetelijk verblijf in deze casa particular! We hebben er echt twee Cubaanse vrienden bij gekregen..."

Ben je na het lezen van de ervaring van Floor ook zo enthousiast geworden over een verblijf in een casa particular? Of staat dit al oh zo lang op je bucketlist en wordt het eindelijk tijd om dit af te strepen? Goed nieuws! Tijdens zowel al onze single- en groepsreizen naar Cuba als onze individuele rondreizen op maat naar Cuba slaap je in casas particulares! 

Reis mee naar Cuba en ervaar het zelf!

#5 In Kirgizië slaap je maar liefst 5x in een homestay

ARNA:
"Het verblijf in yurts en homestays draagt bij aan de bijzondere ervaring. Door te verblijven in homestays krijg je op een leuke manier een kijkje in het dagelijks leven. De hosts zijn super aardig; hun Engels is meestal niet goed, maar dat is geen probleem want met gebaren kom je er altijd! Ik heb overal prima kunnen slapen en lekker gegeten. TIP: hou er rekening mee dat je niet overal (warm) kunt douchen en neem in september zeker warme kleding mee!"

Wat onze single- of groepsreis Kirgizië zo bijzonder maakt, zijn de vele overnachtingen in homestays en yurts. Je slaapt in Kyzyl Oy, Naryn, Bokonbaevo, Karakol en Tamchy bij de mensen thuis in homestays. In Son Kul, Tash Rabat en Bel Tam (bij Bokonbaevo) overnacht je in een yurt. Je hoeft overigens geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen vanuit Nederland of België. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden en over dekens en kussens!

Reis mee naar Kirgizië en ervaar het zelf!

#6 Verblijf bij de gastvrije bevolking in Vietnam

BERNARDINA:
"Tijdens deze reis heb ik twee keer in een homestay geslapen, een keer nabij Bac Ha én tijdens de tweedaagse trektocht in Ta Van. De homestays waren een hele ervaring! De gastvrijheid van deze mensen is helemaal geweldig. Het was al jaren een wens van me naar Vietnam te gaan en deze wens is, méér dan verwacht, uitgekomen!

ANONIEM:
"Proef ook zeker de zelfgemaakte rijstwijn!"

Lijkt het jou leuk om in Vietnam bij de gastvrije bevolking te verblijven? Tijdens onze 22-daagse single- of groepsreis Vietnam slaap je in een homestay in Bac Ha en heb je de mogelijkheid om tijdens de optionele tweedaagse trektocht in een homestay in Ta Van te slapen. Ga je liever individueel op reis? Tijdens deze individuele rondreizen op maat slaap je tot wel vier keer in een homestay:

Reis mee naar Vietnam en ervaar het zelf!

#7 Leer de locals en hun gebruiken kennen in Nepal

SANNE:
"In het Community Homestay gebouw in Panauti kregen we van onze gastvrouw Sabita een welkomstdrankje, een tika (rode stip op het voorhoofd) en een soort stoffen bloemenkrans. Haar huis was echt prachtig (vanaf de voorkant al); de muren waren geschilderd in vrolijke kleurtjes, er was een tuin met allemaal bloemen en in de keuken hingen familiefoto’s. We kregen van Sabita een heerlijke uitgebreide Dal bhat en tijdens de lunch vertelde ze wat meer over haar familie. Ik merkte dat ze wat verlegen was, omdat ze niet super goed Engels spreekt. We leerden van haar om chapati te rollen, dat vond ik erg leuk en wat mij betreft had ik wel langer in de keuken willen meehelpen! Het is gebruikelijk dat de familie niet tegelijkertijd met de gasten eet, wat mij wel gezelliger had geleken, maar blijkbaar is dat niet hoe het hier hoort. TIP: neem een kleinigheidje mee voor de familie waar je verblijft. Bij het afscheid kreeg ik van Sabita nog allerlei kleine cadeautjes mee als aandenken, erg lief!"

Als je graag nog eens tijdens je reis in een homestay wilt slapen, dan zit je in Nepal goed. Onze agent ter plaatse, Royal Mountain Travel, is gespecialiseerd in gemeenschapstoerisme met als doel het steunen lokale bevolking. Ervaar zelf hoe gastvrij de Nepalese bevolking is tijdens je verblijf in een homestay op de 16-daagse single- of groepsreis Nepal of de 24-daagse single- of groepsreis Nepal: Annapurna Circuit

Reis mee naar Nepal en ervaar het zelf!

#8 Binnenkort boekbaar: San Juan la Laguna

Binnenkort kun je bij Shoestring ook in Guatemala logeren bij de lokale bevolking, in een kleinschalig guesthouse in het plaatsje San Juan la Laguna. Een bijzondere ervaring om een kijkje te nemen in de gemeenschap van de ‘Tz'utujil’, waar je de eeuwenoude tradities en rituelen leert kennen!

TIP: wil jij graag op reis naar Guatemala? Houd onze website in de gaten, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en houd onze social media kanalen in de gaten, want er komt binnenkort weer een nieuwe Guatemala reis aan...! 

Ons Guatemala reisaanbod