Reiszoeker

Reizen naar Kirgizië

Cultuur Kirgizië

Kirgizië is ook bekend als Kirgizstan. De cultuur en gebruiken tonen overeenkomsten met andere Centraal Aziatische landen.  Het schudden van handen is in Kirgizië een veelvuldige bezigheid onder de mannen. Het is een teken van warmte en vriendschap, waarbij vaak de rechter hand op het hart wordt gelegd en naar voren wordt gebogen. Soms wordt er niet gedrukt of geknepen en steken de duimen naar boven bij het geven van een hand. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Zij raken elkaars schouders aan met de rechterhand en aaien er zacht over. Jonge vrouwen kussen vaak de wang bij oudere vrouwen als teken van respect.

Gewoontes in Kirgizië: In Kirgizstan worden jonge bruiden nog steeds ontvoerd (geschaakt). Deze nomadische traditie neemt vooral vanwege de economische crisis de laatste jaren toe. De kosten van een bruiloft en de hoge bruidsschat, veelal paarden, zijn te hoog geworden. Het schaken van bruiden is officieel al ruim tien jaar verboden. In praktijk wordt echter niemand er voor vervolgd. Een voor ons gek gegeven is dat zeker de helft van Kirgizische huwelijken door middel van ontvoering is, meestal niet geheel volgens de wil van de bruid.

Kleding in Kirgizië: In de bergen en op het platteland dragen vrouwen meestal wijde gekleurde jurken en een hoofddoek om het hoofd. Mannen dragen een soort witte vilten hoed op hun hoofd, een alkalpak. Deze kledij kom je in de steden nog maar zelden tegen.