Reiszoeker

Single Reis Japan

Het land van de rijzende zon

Boek v.a. € 3.407,-
GROEPSGROOTTE: 10-20 | 15 DAGEN

Single Reis Japan

  1. Heb ik een visum nodig voor Japan?
  2. Heb ik inentingen nodig voor Japan?
  3. Komen er aardbevingen voor in Japan?
  4. Komen er tyfoons voor in Japan
  5. Wat is de beste reistijd voor Japan?
  6. Hoe reizen we in Japan?
  7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
  8. Hoe overnachten we in Japan?
  9. Is er een driepersoonskamer mogelijk in Japan?
  10. Bezoek aan de Onsen
  11. Wanneer moet ik in Japan met extra drukte rekening houden?
  12. Is er Wifi in Japan?
  13. Mobiele telefonie Japan: heeft mijn GSM bereik?
  14. Heb ik een wereldstekker nodig?
  15. Kan ik pinnen in Japan?
  16. Kan er vegetarisch gegeten worden in Japan?
  17. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
  18. Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Japan?
  19. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Japan?
  20. Kan er rekening worden gehouden met mijn allergieën?
  21. Is Japan een dure bestemming?
  22. Kan ik voordat ik boek al zien wat de groepssamenstelling is?
  23. Kan ik mijn reis verlengen?
  24. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
  25. De feiten op een rij
  26. Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Heb ik een visum nodig voor Japan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. 

Als je afwijkend reist van de groepsreis raden wij je aan om je goed te laten informeren over of je een visum nodig hebt. Onze partner Visa4Travel helpt je graag verder en is telefonisch bereikbaar via 085 0218180. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: visa4travel.nl/shoestring

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Praktisch’ bij iedere reis.

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

Heb ik inentingen nodig voor Japan?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Shoestring heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Welk vaccinaties je voor landen en regio's nodig hebt kan je hier raadplegen: wanda.be 

 

 

Komen er aardbevingen voor in Japan?

In Japan is de kans op aardbevingen groot. Meermaals per jaar is het mogelijk dat het land te maken krijgt met een aardbeving, Japan ligt namelijk op de grens van verschillende tektonische platen. Wanneer deze platen plotseling verschuiven, resulteert opgebouwde spanning en energie tot een schokgolf. De meeste aardbevingen zijn echter nauwelijks voelbaar en hebben geen of heel weinig schade tot gevolg, je zult er dus vaak niets van merken tijdens jouw reis door Japan. Echter, het kan wel eens voorkomen dat een grote schokgolf zorgt voor een voelbare aardbeving. Gelukkig zijn de huizen/hotels/winkels/etc. er op gebouwd om het schudden van de aarde te weerstaan, toch kunnen we ons voorstellen dat het wel een hele spannende ervaring kan zijn.

Gelukkig weten de Japanners heel goed wat te doen bij een aardbeving, en dit wordt ze al vanaf de basisschool geleerd. Volg dus altijd de lokale instructies op. Daarnaast is jouw reisbegeleider altijd jou eerste aanspreekpunt en zal hij/zij contact hebben met de lokale agent en met ons en houden we te allen tijde de situatie gezamenlijk nauwlettend in de gaten.

Op website van het Japans Bureau voor Toerisme staat een eenvoudig stappenplan en safety tips wat je moet doen bij een aardbeving en eventuele tsunami:

https://www.jnto.go.jp/safety-tips/eng/emergency/earthquake/e01.html of download de “safety tips app” van RC Solution Co op jouw mobiele telefoon.

Komen er tyfoons voor in Japan

Ja, ook tyfoons komen voor in Japan. Een tyfoon is een tropische storm met een minimale windkracht 12.

Het tyfoonseizoen in Japan ligt tussen mei en oktober met als piekmaanden augustus en september.

In Japan zijn ze hieraan eveneens gewend en weten ze goed wat te doen. Vaak is er vooraf al een melding van gemaakt op het nieuws en worden er lokale maatregelen genomen. Wanneer je tijdens jouw reis te maken krijgt met een tyfoon, dan bestaat de kans dat bussen en treinen niet rijden, ferry’s niet varen en vluchten worden geannuleerd. Dit om de veiligheid van de inwoners in Japan en toeristen voor op te stellen. Dit betekent voor jouw reis dat niet altijd alles volgens planning kan verlopen. Op basis van de mogelijkheden op dat moment wordt gekeken wat de meest veilige en beste opties zijn. Uiteraard is jouw reisbegeleider het eerste aanspreekpunt en zal hij/zij contact hebben met de lokale agent en met ons. Er zal voor een alternatief verblijf/route worden gezorgd door ons of in het geval van de vlucht, voor een alternatieve vlucht door de luchtvaartmaatschappij.

Op de website van het Japans Bureau voor Toerisme staat een eenvoudige stappenplan en safety tips wat je moet doen bij een tyfoon.

https://www.jnto.go.jp/safety-tips/eng/index.html of download de “safety tips app” van RC Solution Co op jouw mobiele telefoon.

Wat is de beste reistijd voor Japan?

Japan kent vier seizoenen. De lente (maart-mei) is een erg mooie tijd om te reizen vanwege de bloesems; vooral tijdens de bloei van de kersenbloesem is het heel bijzonder om in Japan te zijn. Ondanks dat de bloeiperiode van veel verschillende factoren afhangt, heb je ons inziens de meeste kans om de bloeiende 'sakura' te zien van medio maart tot medio april. Het regenseizoen duurt van ongeveer medio juni tot medio juli. De zomermaanden zijn broeierig warm, dus die vermijd je best als je veel last hebt van de hitte. Vanaf september begint het vervolgens weer koeler te worden, maar dan nog steeds is het aangenaam. Het dalende kwik zorgt dan vanaf half oktober tot eind november voor schitterende herfstkleuren.

Hoe reizen we in Japan?

Tijdens de Groepsreis Japan (reiscode: SJA) heb je de beschikking over een eigen airconditioned (mini)bus, waardoor je onderweg kunt stoppen om foto's te maken of dorpjes te bezoeken. Alleen op de laatste transferdag van Kyoto naar Tokyo ga je niet met de eigen bus, maar met een zogenaamde highwaybus. Deze doet ongeveer acht uur over de ruim 500 kilometer lange rit. Heb je geen zin om zo lang te 'kilometervreten' met de bus, dan kun je ook veel sneller in Tokyo zijn. Op het station van Nagano stap je dan op de Shinkansen richting Ueno, een rit van iets minder dan twee uur! Let wel dat je de Shinkansen reeds bij boeking op te geven.

Voor Groepsreis Japan 'on a Shoestring' (reiscode: SJD) maken we gebruik van het openbaar vervoer.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden per reis vind je onder het tabblad 'Praktisch'.

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Hoe overnachten we in Japan?

Over het algemeen overnacht je in eenvoudige middenklasse hotels met eigen sanitair, maar in een aantal plaatsen verblijf je in een traditionele minshuku ryokan.  

In de ryokan slaap je op een futon (een dun matras) in een tatami, een gemeenschappelijk slaapzaal die je deelt met maximaal vier medereizigers van hetzelfde geslacht. Een futon is vrij dun, maar in de wandkast vind je naast beddengoed ook altijd extra futons. Deze kun je simpelweg stapelen tot de gewenste dikte. Normaliter lig je onder een soort lichte donsdeken, maar tijdens de zomermaanden is enkel een laken voldoende. Houd er rekening mee dat je in de ryokan gebruikmaakt van gemeenschappelijke badkamers en toiletten. Niet zomaar een badkamer trouwens, want de ryokan heeft een eigen onsen (een natuurlijke warmwaterbron)!

Tijdens de 22-daagse Groepsreis Japan 'on a Shoestring' (reiscode: SJD) overnacht je in Tokyo ook één nachtje in een zogenaamd 'capsulehotel'. Ook hierbij maak je gebruik van gedeelde sanitair met reizigers van hetzelfde geslacht, maar je hebt wel een eigen privé capsule. 

Deelnemers die zich individueel inschrijven, delen een kamer met een medereiziger van hetzelfde geslacht. Je kunt bij boeking een éénpersoonskamer aanvragen en bent hiervoor dan de éénpersoonskamertoeslag verschuldigd. Bij de overnachting in de ryokan is een éénpersoonskamer echter niet mogelijk.

Meer informatie over de accommodatie vind je onder het tabblad 'Praktisch' bij 'Accommodatie en transport'. Voor foto's van de hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) verwijzen we je graag naar het tabblad 'Accommodaties'.

Is er een driepersoonskamer mogelijk in Japan?

Dit is helaas niet mogelijk. De hotelkamers in Japan zijn zodanig klein, dat het bijzetten van een extra bed niet mogelijk is.

Bezoek aan de Onsen

Indien je tijdens je reis door Japan een onsen wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat sommige onsens mensen met tatoeages niet in de openbare baden toelaten. Het alternatief is een privé-bad te huren. Of plak je tatoeages af (neem zelf spullen daarvoor mee).

Wanneer moet ik in Japan met extra drukte rekening houden?

Anders dan in Nederland en België, waar vakantiespreiding plaatsvindt en de nationale feestdagen vaak beperkt zijn tot enkele losse dagen, heeft Japan zijn ‘Gouden Week’. Veel Japanners nemen verlof tijdens hun ‘Gouden Week’. Sommige bedrijven sluiten in deze periode zelfs helemaal hun deuren. Tijdens de ‘Gouden Week’ moet je rekening houden met extra drukte en wachtrijen. Heb je daar geen zin in, dan is het beter deze periode te mijden. De Japanse ‘Gouden Week’ vindt jaarlijks plaats in de laatste dagen van april en de eerste dagen van mei.

Is er Wifi in Japan?

In Japan is er in de meeste restaurants en hotels Wifi beschikbaar. Aangezien Japan gebruikmaakt van een ander netwerk dan Nederland en België kun je vaak niet bellen met je mobiele telefoon. Je kunt dan wel via het internet bellen met services als Messenger Facebook of WhatsApp.

Onder het tabblad 'Accommodaties' bij iedere reis kun je per hotel (de hotels zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen) terugvinden of er Wifi beschikbaar is.

Mobiele telefonie Japan: heeft mijn GSM bereik?

In de meeste delen van Japan heb je goed bereik met je mobiele telefoon, maar Japan maakt gebruik van een ander netwerk dan Nederland en België. Hierdoor is soms lastiger om te bellen met je mobiele telefoon. Houd eveneens rekening met hoge tarieven voor het bellen vanuit Japan. Je kunt wel via het Internet (WIFI) bellen met behulp van services als WhatsApp videobellen. Er is op veel plaatsen in Japan gratis wi-fi beschikbaar, maar als je op ieder moment bereikbaar wilt zijn is het aan te raden om een simkaart aan te schaffen.

Ook is het tegenwoordig mogelijk, voor de nieuwste Iphone en Android toestellen, om een eSIM aan te schaffen. Hiermee kun je vaak voor een gereduceerd tarief Internetten in het buitenland. Je sluit dan een bepaalde bundel af. Kijk bijvoorbeeld bij Airalo. 


Voor meer informatie raden we aan vooraf contact op te nemen met je provider.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Je hebt voor Japan een wereldstekker nodig. Daarnaast is het voltage in Japan 100 volt, terwijl de netspanning in Nederland en België 230 volt is. (Geen spanningsomvormer nodig, enkel reisstekker!)

We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien wat je nodig hebt voor Japan: http://www.wereldstopcontacten.nl

Kan ik pinnen in Japan?

Westerse toeristen in Japan kunnen het best gebruikmaken van de geldautomaten die staan in de hoofdpostkantoren en supermarkten als de 7/11, Family Mart,... Met bankpassen voorzien van het Cirrus- of Maestrologo kun je bij deze geldautomaten geld opnemen. Zorg er wel voor dat het betaalprofiel van je bankpas/bancontact kaart op 'Wereld' staat en houd rekening met de openingstijden van de postkantoren en supermarkten. Enkel in de grote steden zullen deze ruimere openingstijden hebben.

Het is tevens mogelijk geld op te nemen of te betalen met je creditcard. De daglimiet bedraagt over het algemeen 50.000 yen. Visa en American Express worden op de meeste plaatsen, maar nog niet overal geaccepteerd.

We raden aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van je bankpas, maar je kunt voor de eerste paar dagen natuurlijk ook een klein geldbedrag in Japanse yen meenemen. In grotere steden staan geldwisselautomaten waar je contante US Dollars of Euro's kunt omwisselen naar Japanse yen, maar deze automaten hanteren over het algemeen een ongunstige wisselkoers.

Kan er vegetarisch gegeten worden in Japan?

Japan kan best wel een uitdagende bestemming zijn voor vegetariërs, aangezien veel gerechten vlees of vis bevatten. Maar in de grotere steden maken vegetarische restaurants langzaamaan wél een opmars!

Geef het bij aankomst bij bij de reisbegeleider aan, zodat hij/zij je kan helpen met het bestellen van gerechten zonder vlees en/of vis. In de meeste gevallen betekent dit dat het vlees of de vis simpelweg uit het gerecht wordt weggelaten.

Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas. Dit kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. We raden het sterk af, zeker in Japan, om te reizen met een harde koffer gezien de vaak beperkte bagageruimte in zowel de bus als de hotels en een harde koffer veel plaats inneemt. Bovendien maak je regelmatig gebruik van het openbare vervoer en is het ook in dat opzicht aan te raden om vooral niet te veel en/of te zware bagage mee te nemen. Kortom, neem dus bij voorkeur een zachte reistas of backpack mee.

Voor de reizen in Japan waarbij er met de trein gereisd wordt geldt dat de bagage in totaal niet meer dan 160 centimeter zijn (lengte + breedte + diepte) en 1 stuk.De meeste bagagerekken in treinen boven de zitplaatsen zijn 40 cm hoog en 60 cm diep. Als de bagage te groot is kan het voorkomen dat je hier ter plaatse voor moeten betalen en de treinconducteur de bagage verplaatst. Dus het is aan te raden om binnen het limiet te blijven.

Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Japan?

We raden je aan om vooral praktische kleding mee te nemen, die je makkelijk kunt combineren en/of in laagjes over elkaar kunt aantrekken. Tijdens de vertrekdata in het voor- en najaar vermijd je extreem hoge of lage temperaturen, maar in een land als Japan is de zee nooit heel ver en kan het 's avonds fris worden. Houd daar rekening mee als je houdt van een avondwandelingetje en bij het inpakken van je reistas. In de maanden juli en augustus regent het regelmatig in Japan. Regenkleding, een poncho of paraplu mogen dan ook niet ontbreken.

Hoeveel uur tijdsverschil is er in Japan?

Het is in Japan 8 uur later dan in Nederland en België tijdens de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil met Japan 7 uur.

Kan er rekening worden gehouden met mijn allergieën?

Het is zeker mogelijk om dit door te geven aan de luchtvaartmaatschappij om bijvoorbeeld een glutenvrij, lactosevrij… maaltijden aan te vragen. Dit geef je best aan in het opmerkingenveld bij het maken van de boeking. Heb je dit niet gedaan bij het maken van de boeking kan je dit ook per mail doorgeven aan ons.

Op de bestemming zelf kunnen wij niet garanderen dat je overal glutenvrij, lactosevrij,… maaltijden kunt krijgen. We raden je aan je maaltijdvoorkeur ook ter plaatse bij de reisbegeleider kenbaar te maken, zodat deze er zoveel mogelijk rekening mee kan houden. We adviseren je zelf te zorgen voor iets te eten/snacks, mocht het voorkomen dat er niet overal rekening gehouden kan worden met je maaltijdvoorkeur. Daarnaast zou het ook een goed idee zijn om je maaltijdvoorkeuren in de lokale taal te vertalen en dit op een briefje schrijven of in je mobiel op te slaan in het geval dat de lokale bevolking geen Engels kan. 

Is Japan een dure bestemming?

Dat valt eigenlijk best wel mee; het is de laatste jaren een stuk goedkoper geworden, dankzij gunstige wisselkoersen! Vergeleken met andere landen in Azië is Japan misschien aan de dure kant, maar niet direct vergeleken met Nederland en België. Prijzen voor eten en drinken liggen over het algemeen momenteel iets lager dan wij gewend zijn. 

Kan ik voordat ik boek al zien wat de groepssamenstelling is?

De groepssamenstelling van de reis wordt zichtbaar bij de vertrekdatum zodra er in totaal 3 reizigers een optie of een boeking op de reis hebben, en/of wanneer de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Mocht de groepssamenstelling nog niet zichtbaar zijn dan kan je altijd even contact met ons opnemen.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk je reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier, plus eventuele meerkosten voor het ticket.

Wanneer je afwijkend van de groepsreis je reis voor- of achteraf wilt verlengen óf een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij en/of directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier tegemoet. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen.

Bij de optie "Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken" kun je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen, maar zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we per mail bij je terug met een voorstel en vernemen we graag je reactie. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas wanneer jij akkoord geeft, wordt de boeking bevestigd.

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:
- Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
- Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
- Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
- Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
- Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen

Wanneer heeft mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.