Reiszoeker

Reizen naar Argentinië

Eten en drinken Argentinië

Ontbijt, lunch en diner in Argentinië: Het ontbijt (desayuno) is vaak minimaal, hoewel er in de meeste hotels en restaurants ook wel desayuno Americano geserveerd wordt. Ontbijten in een café kan op elke hoek van de straat. Standaard aanbod is , café, cortado (espresso met drupje warme melk), café con leche (koffie verkeerd), cappuccino, lágrima (een heel slappe koffie verkeerd) of een submarino (glas warme melk met een stuk chocolade dat smelt). Verder handig om te weten is dat suiker azucar is. Daarnaast worden er tostadas (toast) met manteca (boter) en mermelada (jam) of miel (honing) geserveerd en natuurlijk medialunas (croissants). De lunch (almuerzo) is altijd een warme maaltijd, zoals pizza, dit kun je in werkelijk elk restaurant krijgen, milanesas (soort dunne Wienerschnitzel) of pasta. Aan het eind van de middag, omstreeks 17.00 uur is er tijd voor la merienda, thee of café con leche met iets zoetigs. 's Avonds, tussen 21.30 en 23.00 uur (of later) wordt er weer warm gegeten, diner (cena) doen de Argentijnen meestal laat.

Restaurants in Argentinië: Bij het eten in kleine restaurantjes kun je er het beste een uitkiezen waar het druk is, hier is de omloopsnelheid het grootst en het bereide voedsel dus het meest vers. Argentinië is bij uitstek het land van het vlees. Lekkere stukken vlees zijn bife de lomo of bife de chorizo (iets sappiger). Deze worden geserveerd met salade en brood of papas fritas. Je kunt ze in bijna elk restaurant krijgen. Parilla (een BBQ-restaurant) waar je van parillada (gegrilde vlees) en uitgebreide salade buffet gebruik kan maken. In Buenos Aires is inmiddels de hele wereld vertegenwoordigd in de keukens, zo kun je er uitstekend sushi eten, maar blijft boven open vuur geroosterd vlees in al haar soorten en maten de hoofdschotel.

Vegetariërs in Argentinië: Voor vegetariërs is het op zich moeilijk omdat de nationale keuken er totaal niet op ingericht is. Vegetarisch wordt dus al snel de reguliere maaltijd, maar dan zonder vlees. Ook de busdiensten en binnenlandse vluchten hebben geen aparte regeling voor vegetariërs. Er zijn bijna geen vegetariërs in Argentinië. De gemiddelde vleesconsumptie per inwoner bedraagt rond de 65 kg per jaar!

Drinken in Argentinië: Hoewel het waterleidingnet in de meeste grote steden redelijk goed is, raden wij af om water uit de kraan te drinken. Flessen mineraalwater zijn overal te koop. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. ‘Agua con gas’ is water mét en ‘agua sin gas’ is water zónder bubbels. is gewone thee zoals wij 'm kennen, en mate drinken is de favoriete bezigheid van de Argentijnen. Het is een soort hele sterke thee die uit een kalebas wordt gedronken met een bombilla, een soort rietje. Je zult vaak mate tegenkomen, maar niet in barretjes of ontbijtgelegenheden. Rond de mate zit een hele eigen cultuur, het is een sociale aangelegenheid. In Buenos Aires zul je weinig mensen dit zien drinken, maar op de campo (platteland) des te meer. De Argentijnen lopen daar rond met een ronde, houten houder waar ze de yerba (theeblaadjes) in doen. Hierop gieten ze warm water uit een thermosfles en drinken het puur of met suiker. In Buenos Aires zijn er twee leuke tenten waar ze ´s middags mate serveren: La Cholita in Recoleta op de kruising Rodriguez Peña en Santa Fé en in hun filiaal in Las Cañitas op Honduras 5686. Fernet is een Italiaanse alcohol die heel bitter smaakt en daarom vaak met cola wordt gemixt. Het lokale biermerk is Quilmes, Brahma is zijn Braziliaanse concurrent.

Argentijnse wijn: De Argentijnse wijngebieden bevinden zich vooral in het westen van het land, op de hellingen van het Andesgebergte. Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse wijngaarden, die op hoogtes tussen 900 en 1500 meter liggen. Het klimaat is warm en droog, en men is zeer afhankelijk van irrigatie met smeltwater vanuit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Het land kent een grote variatie en wijnbouw was er al eeuwen voor de Spanjaarden kwamen. Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivensoorten mee, waardoor men in Argentinië momenteel vele druivensoorten kan vinden. Veelal Europese druivenrassen, voornamelijk Spaanse, Italiaanse en Franse. Men heeft er onder meer malbec, sangiovese en tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma. Met zo'n 210.000 hectare staat Argentinië op de vierde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kg per hectare.