Reiszoeker

Reizen naar Colombia

Gezondheid Colombia

Wie in Zuid-Amerika met enige aandacht voor hygiëne en huidverzorging vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgen een aantal zaken waarop gelet moet worden.

Eten en drinken: Het kan in Colombia erg warm zijn en wie niet genoeg drinkt, loopt het risico uit te drogen. Leidingwater is niet geschikt voor de consumptie. Mineraalwater is meestal wel te koop. Als je een drankje bestelt, vraag dan of ze er geen ijsklontjes in doen, omdat die veelal van ongekookt leidingwater worden gemaakt en ziektekiemen kunnen bevatten. In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten en houd je vingernagels goed kort.

Zonnebaden: De zon is fel, zeker op hoogte, en vaak een belangrijke oorzaak van problemen. Verbranding en zonnesteken zijn makkelijker op te lopen dan je denkt. Mijd daarom de zon op de heetste uren van de dag, draag een hoofddeksel of paraplu als je wandelt en gebruik een goede zonnebrandcrème. Die kan het beste van huis uit meegenomen worden. Drink veel, door de zon verlies je grote hoeveelheden vocht. Nog een opmerking over huidverzorging. Maak er een gewoonte van om elk wondje, hoe klein ook, te behandelen met iets als jodium. Infecties zijn snel opgelopen en vaak hardnekkig.

Diarree: Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Vakantiegangers worden er in het buitenland vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel, dat veroorzaakt wordt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging.

Reisapotheek: Een kleine reisapotheek zou kunnen zijn: pleisters, verband, watten, schaartje, thermometer, jodium, pijnstillers, O.R.S.-zakjes, immodium, zonnebrandmiddel, oordopjes, pincet, een insectenwerend middel zoals citronella en een jeukverzachtende stift of zalf. Als je regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat je een reservevoorraad hebt. Verder is het nog aan te raden om pijnstillers tegen hoofdpijn mee te nemen.

Vaccinaties worden voor Colombia beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria.