Reiszoeker

Reizen naar Costa Rica

Cultuur Costa Rica

De cultuurverschillen tussen Europeanen en inwoners van Centraal-Amerika zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Afdingen: Afdingen is in Costa Rica alleen gebruikelijk bij het kopen van souvenirs of kunstobjecten. Etenswaren hebben op de markt en in winkels gewoon een vaste prijs.

Beleefdheid: Beleefdheid is een erg belangrijk punt bij de interacties in geheel Centraal-Amerika. Als je iemand aanspreekt, ook in situaties in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Een eenvoudig buenos días of buenas tardes, vergezeld van een glimlach, doet wonderen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij. Daarna begint het eigenlijke gesprek pas. Als je een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt, zoals een restaurant of wachtkamer, is het ook beleefd een algemene groet te geven aan iedereen in de ruimte. Een simpel buenos días of buenas tardes voldoet ook hier.

Kleding: Zorg dat je er verzorgd en schoon uitziet, voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien je het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, moet je in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. Je wint respect als je je netjes kleed. Dit betekent natuurlijk niet dat je in je duurste Armani outfit over de straten moet gaan. Juwelen en dure (nep)sieraden kun je beter thuis laten (dit voornamelijk i.v.m. straatroof). Kleed je niet tè bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed je ook netjes als je kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur.

Machogedrag: De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk aanwezig in Centraal-Amerika. Een machohouding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als je hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. Je kunt deze problemen minimaliseren door je conservatief te kleden. Het dragen van een trouwring kan ook helpen. Mijd duistere plaatsen en eenzame stranden als je alleen bent. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.

Feestdagen: Gedurende de Heilige Week (Semana Santa) is bijna alles in Costa Rica gesloten. De dagen tussen Kerst en Nieuwjaar worden gezien als een onofficiële vakantieperiode, met name in San José. Ook hier zijn er festivals ter ere van de patroonheiligen. San José's feestdag (Sint Jozef) is op 19 maart en de naamdag van de Virgen de Los Angeles (de patroonheilige van Costa Rica) is op 2 augustus. Día de Juan Santamaria op 11 april herdenkt de nationale held en Día de la Raza (Columbus Dag) op 12 oktober, is als in geheel Centraal-Amerika een nationale feestdag.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.