Reiszoeker

Reizen naar Costa Rica

Eten en drinken Costa Rica

Het eten in Costa Rica is vrij eenvoudig van aard. Er zijn legio restaurants maar het is minstens zo leuk om eens een keer bij een kleine 'soda' (restaurantje met lokale gerechten) wat te eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten.

Ontbijt (Spaans = desayuno): Een stevig ontbijt van tortilla's of brood, eieren (huevos) naar keus klaargemaakt met bacon of worstjes en bonensaus (frijoles) komt het meest voor. Ook typisch Costa Ricaans is het zgn. 'gallo pinto', een mix van rijst en bonen, eventueel geserveerd met eieren. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Costa Rica produceert een van de beste koffiesoorten ter wereld, een aanrader dus! Verder zijn er altijd verse vruchtensappen (fresco natural) met melk (leche) of met water (agua) te krijgen.

Lunch (almuerzo), diner (cena) en snacks: Voor de Costa Ricanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag, voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees (carne), vis (pescado) of kip (pollo) zijn een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Verder kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen. Casado is een zeer compleet gerecht met o.a. rijst, bonen, salade en naar keuze vlees, vis of kip. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Overal in de duurdere restaurants van de steden kun je uitstekend vis (met name ceviche, een in citroen gemarineerde vis) eten en verder worden er in de steden ook pasta's, pizza's en chinees voorgeschoteld.

Fruit: De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: sinaasappels, bananen en ananassen zijn de meest verkochte fruitsoorten, maar er zijn ook meer exotische vruchten. Om er een paar te noemen: Chirimoy, carambola, granadilla (een soort granaatappel), guave, guayaba, cas (een passievrucht) en papaja. Heerlijk zijn de jugos naturales of vruchtensappen die hier van worden gemaakt.

Drinken: Het drinkwater in Costa Rica is zeker in de Centrale Vallei van acceptabele kwaliteit. Buiten deze streek beschikken hotels vaak over filterinstallaties om het drinkwater te zuiveren. Als je echter geen risico wilt nemen is het het beste flessen water te kopen, die vrijwel overal verkrijgbaar zijn. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Bier is in alle soorten en maten te koop. Sterkere brouwsels zijn onder meer rum, gin en het lokale guaro (vuurwater). Verse vruchtensappen zijn overal te krijgen.