Reisdocumenten Costa Rica

Hieronder staat wat bekend was bij het te perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem daarom altijd eerst contact op met het consulaat of de ambassade voordat je een visum aanvraagt.

Paspoort: Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt: het dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij het verlaten van Costa Rica. Houd er tevens rekening mee dat je paspoort nog minstens 3 lege bladzijden moet hebben. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen (maak van de foto/naam pagina van het paspoort en van de pagina met het visum een fotokopie en stop deze elders in je bagage).

NB: Houdt er rekening mee dat voor de overstap in de VS iedere persoon een optisch leesbaar paspoort dient te hebben. Alle Nederlanders hebben dit. Mensen met een niet-Nederlands paspoort dienen bij hun ambasasde na te gaan of hun paspoort geschikt is voor een reis via de Verenigde Staten. Zoniet, dan kun je een visum voor Amerika aanvragen. Ook kinderen dienen te beschikken over een eigen paspoort, zij mogen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. De vluchten naar Costa Rica (ook Martinair) hebben altijd een tussenstop in de USA. 

Electronische Reistoestemming - Belangrijk!
Bijna alle reizen naar Costa Rica maken een overstap in Amerika. Vanaf 12 januari 2009 is een Electronische Reistoestemming (ESTA) verplicht voor alle reizigers die naar of via de Verenigde Staten reizen. Deze aanvraag dien je online in en moet goedgekeurd zijn voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. ESTA staat voor Electronic System of Travel Authority.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:
• Verplicht, per 12 januari 2009, voor alle reizigers voordat ze aan boord gaan van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten.
• Geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal twee jaar of tot de verloopdatum vermeld op het paspoort van de reiziger.
• Geen garantie voor toelating tot de Verenigde Staten in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt.

Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de Verenigde Staten reist, onder het Visa Waiver Programme. Dit geldt dus voor reizigers die geen visum nodig hebben (alle reizigers met een Nederlands paspoort). Mensen met een niet-Nederlands paspoort dienen bij hun ambassade na te gaan of zij ook een ESTA goedkeuring moeten aanvragen, of dat een visum voor de Verenigde Staten vereist is.

Klik hier voor je aanvraag van ESTA (Electronic System of Travel Authority)

Mocht je na het lezen van de infomatie op de Visa Waiver Wizard nog vragen hebben, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade:
Consulaat van de Verenigde Staten, Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam, tel. 020-575 5309, fax: 020-575 5310
Ambassade van de Verenigde Staten, Lange Voorhout 102, 2514 EJ Den Haag, tel. 070-3102209, fax: 070-3614688
Nederlandse Ambassade in de Verenigde Staten, 4200 Linnean Avenue N.W., Washington, D.C. 20008-3896, Tel: (202) 224-5300. 


Visum:
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor Costa Rica. Op het vliegveld van Costa Rica krijg je bij aankomst een visumstempel in je paspoort. Ze zijn gratis voor Costa Rica.
Als je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse of Belgische, neem dan zelf contact op voor informatie met de ambassade:
Ambassade van Costa Rica, Laan Copes v Cattenburgh 46, 2585 GB Den Haag, tel: 070-3587426.
De Nederlandse Ambassade in Costa Rica is gevestigd op: Oficentro Ejecutivo la Sabana sur (detràs de la Contraloría), Tercer edificio, Tercer piso, San José, Costa Rica. Tel: (00506)-2961490. Kantoortijden: maandag t/m donderdag van 8.00 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.