Reiszoeker

Reizen naar Honduras

Landschap Honduras

Honduras (112.492 km²) is van alle kleinere landen in Midden-Amerika het meest oostelijk gelegen land. De hoofdstad heet Tegucigalpa. Honduras grenst in het zuiden aan El Salvador en in het oosten aan Nicaragua. In het westen deelt het de grens met Guatemala. Het is nog steeds een van de minst ontwikkelde en minst geïndustrialiseerde landen van Midden-Amerika. In dit land bezoeken we het magnifieke Mayacomplex Copàn. De niet geringe overblijfselen liggen in een weelderig groen landschap, 11 km van de grens af, bij het provinciale dorp Copàn Ruinas. Je kunt ook een tabaksfabriek bezoeken in het dorp Santa Rosa de Copàn.

Archeologische plaatsen: De huidige inheemse bevolking stamt direct af van de bouwers van de antieke religieuze centra die je o.a. in Copán en Tikal (Guatemala) kunt bezichtigen. Deze archeologische plekken zijn de belangrijkste in het hele gebied en bewaren de erfenis uit een rijk verleden. Zij zijn de stille getuigen van ruim 2700 jaar beschaving. Beroemd zijn de vele tempels en piramides die hier te bezichtigen zijn. In de vele musea staan de gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoongesteld.

Copán kende een lange bloeiperiode tussen 465 en 822 na Christus en had machtige heersers met namen als 18 Konijn. Waarom deze beschaving instortte rond 900 na Christus is nog steeds een raadsel. Maar wetenschappers vermoeden (en zijn het er meer en meer over eens) dat voedseltekorten de oorzaak waren. De inwoners trokken weg en de tempels raakten overwoekerd. De belangrijkste bouwwerken zijn: de Gran Plaza (ceremoniële hof), de balspelplaats, de 60 treden tellende Trap met de Hiërogliefen (met daarop de langste Mayatekst ter wereld), de Acrópolis en de Tempel van de Inscripties. Er staan prachtig bewerkte stèles, drie meter hoge steenkolossen met gezichten van mensen en dieren. Ze stellen de heersers van Copàn voor. Inscripties op die kolossen vertellen verhalen over de heldendaden van de heerser, zijn geboorte-, huwelijks- en sterfdatum. Copán is geopend van 8.00 tot 16.00 uur. Het is verstandig vroeg op pad te gaan, vanwege de hitte. Er is een archeologisch museum geopend in de buurt van de ruïnes. Hier vind je een indrukwekkende en getrouwe replica op ware grootte van de tempel Rosalila, die je in werkelijkheid via een ondergrondse tunnel onder piramidetempel 16 aantreft.