Er zijn behoorlijk wat cultuurverschillen tussen Europa en Maleisië. Hieronder een paar punten die van direct en dagelijks belang zijn bij de omgang met de bevolking.
*Bezoeken aan heiligdommen, zelfs in ruïneuze staat, dienen blootsvoets te gebeuren. De gelovigen zullen je verder, ook tijdens ceremonies, weinig in de weg leggen. Ook wanneer je een Maleis huis binnengaat, moeten in principe de schoenen uit. Voor vrouwen is het dragen van een hoofddoek in veel moskeeën verplicht.
*Senioren worden benaderd met veel respect. De oudste man in een familie moet altijd als eerste worden begroet. Hij zit ook vaak in de beste en hoogste stoel.
*Eten gebeurt, wanneer dat zonder bestek gaat (veelal in Indiase restaurants), met de rechterhand, de linker is er immers voor om het achterwerk te reinigen. Raak daarom iemand ook in ieder geval niet met de linkerhand aan en als iemand je iets aanreikt neem het dan met je rechterhand aan.
*Wijzen met je wijsvinger is erg onbeleefd. Beter is het om met je duim te wijzen terwijl je je hand in een losse vuist houdt. Dit geldt echter alleen als je een richting aan wilt wijzen. Wijs nooit naar een persoon, ook niet met de duim, want dit is zeer onbeleefd.
*Bij een begroeting na een handdruk brengen moslims hun hand naar hun borst. Het wordt erg gewaardeerd als je dit gebaar retourneert.
*Geef nooit alcohol aan een moslim want alcohol is in hun religie verboden. Geef Chinezen nooit een mes, een klok of horloge of witte bloemen, omdat deze items worden geassocieerd met de dood.
*Vrouwen dienen zich bedekt te kleden, d.w.z., minimaal een bloesje of T-shirt met korte mouwen en een rok of broek tot op de knieën. Korte topjes worden als aanstootgevend beschouwd en topless zonnen kan echt niet. Mannen kunnen wel in een korte broek lopen (het is gek, maar niet onfatsoenlijk), maar een ontbloot bovenlijf gaat te ver. Aan de oostkust van West-Maleisië (behalve op Pulau Perhentian) is men hier wat strikter in dan de westkust.
Algemeen:
Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.