Reiszoeker

Reizen naar Maleisië

Festivals Maleisië

Maleisië is door de variatie van mensen en religies rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. Krijg je de kans een feest te bezoeken dat is dit aan te raden, het wordt zeker een unieke belevenis. De data van deze feesten verschillen van jaar tot jaar vanwege de verschillende jaartellingen in de diverse religies.

Islamitische feesten: 
Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op de waarneming van de maan, vallen die feesten ieder jaar op een andere dag. De ramadan (de vastenmaand) kan hinderlijk voor toeristen zijn. Eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overal wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten.

Thaipusam: 
Het hindoeïstische festival Thaipusam (een soort Thanksgiving) wordt gevierd in de hindoemaand Thai in januari of februari en herdenkt de geboortedag van de god Subramanian, ook wel Murugan genoemd. Het wordt gevierd bij de Batu Caves (deze liggen net buiten Kuala Lumpur), maar je kunt het feest ook onder andere zien op Penang. Hindoes, die de goden willen bedanken of een gunst willen afdwingen, doen op deze dag aan zelfkastijding. Het doorboren van het lichaam is een van de opvallende onderdelen van het Thaipusamfestival. De gelovigen dragen kavadi’s (houten constructies versierd met pauwenveren en bloemen) die zij aan hun lichaam hebben bevestigd met ijzeren haken en spijkers die ze in hun vlees hebben gestoken. Ook zie je pelgrims met metalen pennen en haken in hun wang of tong. De medische wereld nog steeds niet verklaren hoe het komt dat ze daarbij niet bloeden en dat nadat ze het eruit hebben gehaald ze een paar dagen later geen enkel teken eraan overhouden. De zelfpijniging is een daad van berouw in ruil voor gunsten die van goden worden gevraagd. Bij de Batu Caves moeten ze ook nog eens de 272 treden naar boven.

Meer dan 700.000 mensen komen naar Kuala Lumpur om te kijken naar de optocht van feestvierders die in trance lijken te zijn. Dansend op de maat van het tromgeroffel escorteren ze de wagen met daarop het beeld van de god Murugan van de Maha Mariamman-tempel naar de tempel in de Batu-grotten. In Penang wordt Thaipusam gevierd bij de Balathandaythabani-tempel in Waterfall Road. 

Chinees Nieuwjaar: 
Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste Chinese feest in Maleisië. Vroeger duurde het wel 15 dagen, maar tegenwoordig is de duur teruggebracht tot een week. Nieuwjaarsdag valt jaarlijks op een andere datum, die wordt vastgesteld volgens de Chinese maankalender, maar wel altijd tussen 21 januari en 21 februari.

Rond het Chinees nieuwjaar zijn er veel gewoonten en gebruiken. Tijdens het Nieuwjaarsfeest zijn messen en scharen weggestopt, opdat ze de continuïteit van de voorspoed van het nieuwe jaar niet in stukken kunnen snijden. Zo mag er tijdens het feest van het nieuwe jaar niets gebroken worden. Speciaal met spiegels moet voorzichtig worden omgegaan. Ook is de woordkeuze zeer belangrijk, want woorden die betrekking hebben op tegenspoed en ongeluk, moeten beslist worden vermeden.

Belangrijk is het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad. Op straat zijn grote optochten. Mannen voeren de dans van de draak of de dans van de leeuw uit. Ze dragen een grote draak, gemaakt van papier, hout en stof. In felle kleuren rood, blauw en groen.

De Chinese kalender maakt gebruik van een dierenriem, wat inhoudt dat ieder jaar een specifiek dier heeft met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar geboren zijn.