Reiszoeker

Reizen naar Maleisië

Landschap Maleisië

Maleisië ligt in het hart van Zuidoost-Azië, net boven de evenaar en bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië is het schiereiland dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore. Oost-Maleisië gelegen op het eiland Borneo bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak. Deze reis voert door de afwisselende Peninsula (West-Maleisië).
Maleisië kent een koloniaal verleden waar ook de Nederlanders een grote rol in hebben gespeeld. In 1511 viel Melaka, gelegen aan een belangrijke handelsroute aan de oostkust, in handen van de Portugezen die vooral geïnteresseerd waren in de lucratieve specerijenhandel. Achtereenvolgens kwamen de Nederlanders en Britten aan de macht. De invloed van de Britten verspreidde zich vervolgens over het hele land en lange tijd hadden zij het heft in handen. Pas in 1963 ontstond uiteindelijk de onafhankelijke Maleisische federatie, toen nog met Singapore als lidstaat. De Peninsula bestaat uit negen sultanaten; Sabah en Sarawak worden bestuurd door een gouverneur.
Maleisië was oorspronkelijk overdekt met regenwoud. De Britten introduceerden destijds de houtkap. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de exploitatie van regenwouden op grote schaal als gevolg van de vraag naar tropisch hardhout. Gelukkig is er nog veel prachtig bos bewaard gebleven in de vorm van Nationale Parken. Het binnenland van de Peninsula is bergachtig en vooral in het noorden nog steeds bedekt met jungle. Het westen van de Peninsula behelst een uitgestrekte vruchtbare vlakte terwijl het oosten van het schiereiland omringd is met de mooiste zandstranden. Maleisië heeft een kustlijn van 4800 kilometer en bezit meer dan 200 eilanden. Het land kent een gevarieerde flora dankzij het warme, vochtige klimaat met het gehele jaar door voldoende neerslag. Het bezit verschillende vegetatietypen als laaglandjungle, moerasbos en mangrovebos en een enorme rijkdom aan planten- en boomsoorten met ruim 8000 verschillende soorten bloeiende planten. De grootste bloem is de rafflesia, die een doorsnee van wel een meter kan bereiken. De plant leeft lange tijd als parasiet onder de grond en de bloeitijd is slechts van korte duur.
De fauna van Maleisië is al even divers als de flora. Vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Meer dan 700 soorten exotische vogels komen voor in dit land. Verder wordt het land bevolkt door o.a. prachtige vlinders, wonderlijke insecten, reptielen, apen, beren, tapirs, tijgers, olifanten, wel 100 vleermuissoorten en tal van andere dieren. In de azuurblauwe wateren van de oostkust van West-Maleisië vind je o.a. zeeschildpadden, roggen, vliegende vissen, barracuda's en een caleidoscoop van prachtig gekleurde tropische vissen en koraal.