Reiszoeker

Reizen naar Montenegro

Eten en drinken Montenegro

De Montenegrijnse keuken is beïnvloed door andere culturen, maar vooral door de verschillende regio’s. Zo vind je aan de kust vooral veel vis. De vis wordt op verschillende manieren bereid. Denk aan gegrild, gekookt of gebakken. Een veel voorkomende bereiding aan de kust is een mengsel van olijfolie met knoflook en peterselie over de vis. Dit wordt dan geserveerd met gekookte aardappels en blitva, een groente die je qua smaak een beetje met spinazie kunt vergelijken. Aan de kust vind je ook de vissoep brodet. Deze soep is een mix van stukken vis, verschillende groenten en olijfolie. Bij de brodet wordt vaak proja geserveerd. Dit is maisbrood gemaakt van polenta. De beste brodet schijn je in de Baai van Kotor te vinden. Brodet vind je ook terug in Kroatië.

In het centrale gedeelte van Montenegro vind je ook veel vis, alleen dan de zoetwatervissen uit het Skadarmeer. Karpers, paling en alver kun je ook verschillende manieren bereid terugvinden. De bekendste visgerechten in deze regio zijn gerookte karper en gedroogde ukljeva (alver). Deze worden vaak geserveerd met gedroogde pruimen, appel en kweepeer.

In de bergen van Durmitor, Sinjajevina en Bjelasica vind je juist veel vleesgerechten met lamsvlees en kalfsvlees. Ook zijn hier veel verschillende kaassoorten te krijgen.

Door heel Montenegro maken de inwoners zelf veel vruchtensappen. De meest genuttigde alcoholische dranken in Montenegro zijn wijn, bier en jenever. Medovava is een jenever (ook bekend als rakija net als in veel Balkanlanden) van pruimen of druiven in combinatie met honing.